2010-09-14

FRA-lagen och datalagringsdirektivet uppeldade

Skönt att det i vart fall finns några inom borgerligheten som tar strid för integriteten.

Se även Nej till datalagring.se för att se vilka riksdagskandidater som vägrar datalagringsdirektivet / teledatalagring. Ännu inga moderater eller sossar...

16 kommentarer:

 1. Debatt mellan Thomas Bodström och Anna Troberg i SR Studio Ett om datalagringsdirektivet, FRA och upphovsrätt.

  Bodström är svår att tas med.

  SvaraRadera
 2. Datalagringsdirektivets icke-införande vore ngt att hoppas på.
  Men lyssnar man på de här politikerna, dig och Piratpartiet får man intrycket att FRA's verksamhet kan komma att upphöra om ni kommer in i riksdagen. Jag förmodar att för detta skulle krävas att Vänsterpartiet och Piratpartiet får egen majoritet i riksdagen.
  Tycker du inte att ni för väljarna bakom ljuset i den här frågan?

  /Johan

  SvaraRadera
 3. @Johan

  Beskedet från Bodström (S) är att FRA-lagen ska upphävas snarast efter valet.

  Det betyder att FRA kan fortsätta signalspana i etern och utan några av de integritetsskydd för sådana avlyssningar som stadgas i gällande lag.

  Däremot bör teleoperatörerna kunna dra ur FRA-sladden tills vidare.

  SvaraRadera
 4. @Johan
  Vad Bodström sa var att den nuvarande lagen skulle rivas upp och en ny FRA-lag skulle införas. Vad den innehåller kan man ju bara gissa.

  Det är dock problematiskt att FRA under tiden får fritt fram att spanar i etern. Mycket av dagens trafik går även där.

  SvaraRadera
 5. @Tjäder

  En Bodströmlösning skulle sannolikt innebära att verksamheten flyttade till att fullt ut ske i lönndom.

  /Johan

  SvaraRadera
 6. @Johan:

  Har du någon aning om hur svårt det är att avlyssna fiber utan att det märks?
  Dessutom så skulle ju den operatör som frivilligt gick med på att koppla in avlyssningskablarna riskera hela sin existens, för om detta kom ut skulle de inte ha en enda kund kvar.

  SvaraRadera
 7. @Johan, tjäder och Anders.

  Det "oreglerade tillståndet" som vi återgår till är inte ett carte blanche som ni försöker göra gällande.

  Ett oreglerat tillstånd kräver ett positivt lagstöd.

  DVS.
  Det som inte uttryckligen är tillåtet ÄR FÖRBJUDET!

  SvaraRadera
 8. @Niklas Starow

  Glöm det!

  Svensk rättspraxis är att etern är fri. Alla som sänder radio får räkna med att någon kan lyssna.

  Det viktigaste är dock att avlyssning av radiosändning kan ske ensidigt, dvs. det är bara att sticka upp antennen och lyssna. Sändaren kan inte göra något åt det.

  För att kunna lyssna på kabel så måste du på ett eller annat sätt skaffa dig tillgång till det, och förutom praktiska svårigheter med det så har ju kabelägaren all rätt i världen att skydda sig från det eftersom ledningarna är privata.

  Det är därför det behövs en lag så att man kan ta sig in hos operatören utan att operatören får lägga sig i.

  SvaraRadera
 9. Johan Tjäder: Etern är fri men europakonventionen (som har status som svensk grundlag) gör gällande att det måste till positiv lagstiftning för att avlyssning ska få ske i kabel. För det är ju kablar vi pratar om. Etern är det inte längre någon som bryr sig om.

  Att sedan serverrum är låsta och skyddade är ju ännu en anledning till att det behövs en lag som säger att myndigheterna får göra så. Utan lagen så kan dom inget göra. Det krävs att man är lika lögnaktig som Tolgfors för att ignorera detta.

  Synd att vi lever i ett land där försvarsminister öppet ljuger i debatter (eller är totalt inkompetent).

  SvaraRadera
 10. Nej, Johan Tjäder. Det där är en gammal svensk praxis, som knappast någon längre hävdar. Etern är i varje fall inte fri i den meningen att staten har rätt att avlyssna medborgarnas eterburna trafik.

  Som redan påpekats har synsättet förändrats efter flera fall i Euroapdomstolen. Det senaste sommaren 2008 gällande GCHQ.

  Redan 2003 konstaterade Owe Wiktorin, som gjorde en tidig FRA-utredning, att myndigheten behövde ett uttryckligt lagstöd för sin verksamhet. Avlyssningen skulle annars riskera att komma i konflikt med Europakonventionens artikel 8. Detta oavsett om spaningen skulle ske i fibernätet eller ej.

  SvaraRadera
 11. Vad 17 har Tjäder och Ssargon fått uppgiften om att etern skulla vara fri ifån? Den BORDE vara det, men sedan radiolagen från 1994 är etern en ny statlig skattekälla för den som vill använda etern att sända radio. Ungefär som om DN, Expressen, SvD eller vilken tidning som helst, skulle vara tvingade att betala staten miljontals kronor varje år till staten bara för rätten till utgivning. Vilket väsen på pressen det skulle bli! Men det var den årliga skatten på 400.000 kr om året som tog knäcken på Sveriges Första Fria radiostation, Radio Nova i Vagnhärad. Och som innebär att alla 80-tal fm-stationer i landet betalar in 100-150 miljoner årligen till staten för vadå - ingenting. Lagen från 1994 hade till syfte att göra den nya privata radion politisk ofarlig och begränsade den till jukebox. Makthungriga politiker förhindrade möjligheten att sända enligt samma frihet under ansvar som gäller vår fria press sedan 1830-talet då Aftonbladet och Lars-Johan Hjierta tog kampen mot dåtidens mörkermän. Sedan dess har vi i alla fall pressfrihet. Även om den numera används väldigt blygsamt. Ska du sända i etern idag, kan du koppla in din Ipod till en liten fm-sändare som når max 10 meter. Det, mina vänner, är ta mig f-n inte "fri eter." Läs om Radio Nova, Radio Nord, Radio Syd och Lars-Johan Hjierta på Wikipedia. Situationen hade varit en annan om FN's och Europarådet konventioner om mänskliga fri- och rättigheter respekterats i svenska lagstiftning. Liksom yttrande-, informations- och meddelarfriheten.

  SvaraRadera
 12. Slutsatsen till min kommentar om missuppfattningen om att etern är fri, och hänvisningarna till de s.k. piratradiostationerna, är att jag självfallet lägger min röst som i förra RD-valet och i senaste EU-valet. På det enda parti som respekterar de grundläggande demokratiska värdena - Piratpartiet.

  SvaraRadera
 13. @cnab25
  Vill man missförstå så gör man förstås det.

  SvaraRadera
 14. Är det här en miss i utövningen av fra-lagen?

  Ibland känns det som om någon står och tittar över en axel när man bloggar. När jag publicerar något på min blogg har jag lagt märke till att ca 2,5 sekunder efter finns det en reaktion i statistiken. Denna nästan omedelbara sidvisning skiljer sig från övriga sidvisningar eftersom den inte har någon källhänvisning. Det enda man kan se är att tittaren ser på den senaste posten och att läsaren sitter i USA. På andra läsare ser man vilken väg de har hittat min blogg t.ex. genom face book eller någon annan blogg etc.

  Så här kommer det:
  Till min anonyme läsare i USA
  Jag mår bra. Hur mår du?
  Jag antar att du kan svenska och förmodligen jobbar i ett stort kontorslandskap. Jag hoppas att du har mycket utbyte av min läsning och tar nödvändiga åtgärder för ditt eget leverne.
  Eftersom du nu vet att oljan först kommer att bli alldeles förbannat dyr och sedermera ta slut. Så du har väl lagt upp ett stort förråd av kastved så du slipper frysa. Glöm inte att bunkra upp säckvis med torrskaffning bönor och säd och annat som kan lagras i årtionden. Köp även hem några travar med romaner från loppis och andra bra och billiga ställen. Underhållning är ju viktigt så att du inte tappar tråden och kan distansera dig från vad som händer utanför din egen cirkel.
  Räkna kallt med att inget kommer att förbli som det är nu någon längre tid. Och kom ihåg att ducka när skiten träffar fläkten.
  Med Vänlig Hälsning
  ´n annersch

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.