2010-09-23

Vilken fars

Det är ju bara en handfull röster som avgör om (sd) blir vågmästare i riksdagen eller inte. Samtidigt verkar det som om hundratals valsedlar är på drift runt om i landet.

Och valsystemet, med sina utjämningsmandat, slår märkligt. En majoritet av rösterna behöver inte medföra en majoritet av mandaten. Partier som går framåt kan få färre mandat och partier som går bakåt fler.

Med det jämna läge som nu råder kan man dock konstatera en sak: Det var inte ofarligt för Reinfeldt att göra sig ovän med de liberala borgerliga väljarna. Rätt åt honom.

7 kommentarer:

 1. Rätt åt honom - frågan är väl dock hur många röster han samtidigt har vunnit på sin hållning.

  SvaraRadera
 2. Även om det är illa att SD kan få mer makt över detta gläds jag åt att jag la min röst på Liberala Partiet i ren protest mot alliansens icke-liberala framfart senaste åren, hoppas detta får dem att tänka efter kommande år.

  LP släppte nyss ett pressmeddelande om detta också såg jag: :)
  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/liberala-partiet-vi-kostade-alliansen-tvaa-mandat-479768

  SvaraRadera
 3. Nä, så länge man inte kan dela ut 0,3 mandat till någon så får man leva med avrundningsfel.

  Det är viktigt att påpeka att systemet är till för att fördela mandat mellan partierna och inte utefter vem som råkar vara kompis med vem just nu.

  Skevheterna de kommer in pågrund av de pyttesmå valkretsarna vi har. Ansvarsutredningen (SOU 2007:10) föreslog ju att vi skulle minska till 5-7 regioner. Då hade vi inte haft lika stora problem

  SvaraRadera
 4. Har inte så mycket till övers för M's "socialdemokratisering", men ditt konstaterande är lite märkligt då M växer så det knakar?

  Johan

  SvaraRadera
 5. "Samtidigt verkar det som om hundratals valsedlar är på drift runt om i landet."

  Börjar likna Florida det här. :-)

  SvaraRadera
 6. Minnet är kort.


  Moderaterna hade historiskt dåliga siffror i valet som ledde till att Lundgren blev utslängd.

  Efter det reformerades partiets ansikte (inget annat)utåt och man valde att ljuga sig fram till makten genom att använda Persons hopsparade kapital och genom att ställa friska mot sjuka och arbetslösa mot folk som har arbete.

  Nästa gång ekonomin går ner kommer vi att ha "historiskt" många arbetslösa oavsett hur många skattefinansierade gratisjänster som inrättas för höginkomsttagare

  Hur fina siffror ger det Gullefjun i nästa val?

  SvaraRadera
 7. Det man kan hoppas på är att Mickes kompisar i Vänsterpartiet får lämna Riksdagen vid nästa val.
  En parlamentarisk demokrati har ingen användning för ett antal levande monument från en mycket ond epok

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.