2010-09-23

Är det jag som är dum i huvudet, eller..?

Flera dagar har jag gått och varit mulen över att Camilla Lindberg (fp) inte blev återvald till riksdagen.

Men... jag fattar inte. Nu är ju Dalarna färdigräknat. Folkpartiet har fått ett mandat. Och Camilla har fått 8,91 procents andel av fp-rösterna i personkryss. Personvalsgränsen är åtta procent. Hmmm... Borde inte det innebära att Camilla är vald?

Det är visserligen mitt i natten. Det har varit hektiska dagar i Strasbourg. Och jag är dödstrött efter en lång tågresa. Så det kan vara något jag missar här. Eller..?

Uppdatering: Det var jag som var trött. Tråkigt. Och det är en jälva rörig sida. :-(

14 kommentarer:

 1. Du är trött. Mandaten för 2010 står inte på sidan du länkade till. Just nu står bara mandaten för 2006.

  SvaraRadera
 2. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-saknar-folk-i-52-kommuner_5380477.svd

  SD-kandidater vågar inte fullfölja. Vänsterterrorismen hotar demokratin!

  SvaraRadera
 3. Tyvärr är det fel. FP har inget mandat i Dalarna.

  V står dessutom före i kön för ett fast mandat så där finns det inget hopp. När det gäller utjämningsmandat så ligger fyra valkretsar före Dalarna när det gäller FP.

  Folkpartiet tappar egentligen bara 0,4 procentenheter, men plats måste göras för SD så därför dras fyra mandat in. SD är dessutom extra starkt i Dalarna så det kan ju ha bidragit.

  Man kan ju, om det är någon tröst, också konstatera att de 1127 PP-väljarna i Dalarna ändå inte gjort någon skillnad där.

  SvaraRadera
 4. Kraxpelax: Det är snarare så att de saknar folk i organisationen. Mig veterligt har inga hot förekommit.

  Visst, de som ställer upp lär väl utsättas för glåpor och nedsättande tillmälen, men det är helt lagligt och i sammanhanget mycket lämpligt.

  SvaraRadera
 5. Johan Folin: Fast det var en väldans otydlig sida dom skapat.

  När man går in på en länk som innehåller "/val2010/" och enbart får siffror för 2006 så undrar man hur det står till med användbarhetsdesignen på valmyndigheten...

  SvaraRadera
 6. Har inte letat, men den info om de som åker ut är preliminärt uträknat enbart på valsedeln. Vi vet ju inget om hur det gått med personröstningarna.

  O andra sidan så är ju personröstningar ett skämt i Sverige, så hon har antagligen inte blivit vald.

  SvaraRadera
 7. Vet någon om Hanna Wagenius (c) kryssades in? Hanna Wagenius är ju vår vän..

  SvaraRadera
 8. Hon har faktiskt fått 42% av FP:s röster i valkretsen. 8.91 % av samtliga röster i valkretsen som redovisas på sidan är inte särskilt relevant ! Fast det hjälper ju tyvärr inte om FP inte får ngt mandat.

  SvaraRadera
 9. Kommunister hindrades förr. Idag kan man hindra andra t ex pirater:

  "Metoden för mandatfördelning i Sverige kallas jämkade uddatalsmetoden. En renodlad uddatalsmetod är att mandaten fördelas genom att partiernas röstetal delas med 1-3-5-7-9-11 och så vidare. Den jämkade uddatalsmetoden innebär att det första talet inte är 1 utan 1,4 och därefter 3-5-7-11.
  Det var bondeförbundaren och statistikern Sten Wahlund som föreslog 1,4 i stället för 1 i början av 1950-talet. Det var ett politiskt medvetet val för att missgynna småpartier, det vill säga dåvarande kommunistpartiet, samtidigt som det gynnade det halvstora bondeförbundet. Det gynnade även större partier, varför även Socialdemokraterna köpte förslaget. Och på den vägen är det.
  Källa: Valmyndigheten och professor Henrik Oscarsson (TT) "

  SvaraRadera
 10. @cnapsu

  Jo, det stämmer - men då fanns det inga utjämningsmandat så i praktiken har det inte varit något problem sedan de kom till.

  I Norge har man inga utjämningsmandat och därtill en fix fördelning av mandat mellan valkretsarna så att landsbygden gynnas.

  Så kan man ju också göra.

  SvaraRadera
 11. @Anders Troberg "Visst, de som ställer upp lär väl utsättas för glåpor och nedsättande tillmälen, men det är helt lagligt och i sammanhanget mycket lämpligt."

  Lagligt ja om det angriper åsikterna och inte personen, lämpligt nej för det lär inte övertyga någon.

  SD har en poäng, invandringsfrågan försöker riksdagspartierna mörka. De har visserligen också fel i mycket (dock inte allt), men ibland kan fel beslut vara bättre än inget alls. Finns ingen anledning att tro att ALLA SD-anhängare är idioter, och som personer ska man respektera dem även om man inte behöver respektera deras åsikter. (Det där med att skilja på sak och person är det inte alla som greppar heller, så av den anledningen har man ett ansvar för att vara tydlig med vad man kritiserar. För det finns de som tycker det är självklart att säga upp vänskapen till folk bara för att de verkat röstat på SD.)

  SvaraRadera
 12. @pwq

  Jodå, det finns visst anledning att tro att SD-väljare är idioter, möjligen för att de är desperata, möjligen för att de är illvilliga.

  Partierna mörkar inte. Det är helt enkelt inte en viktig fråga, vilket bekräftades i Valu 2010 nu senast.

  Integrationen är inte problemfri och vi har stora problem med invandrarområden typ Rosengård som måste lösas - men de flesta drabbas ju inte av det så därför är det ingen stor fråga.

  SvaraRadera
 13. Folkpartiet tappade ett mandat i dalarna till förmån för SD. :´-(

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.