2010-10-30

Exotiskt...

Jag är på utflykt i Sverige ett par dagar. Jag vet inte om det är jag som har varit utomlands för länge. Men det här landet är väldigt... exotiskt. På ett lite spooky sätt.

Man får visa leg när man skall växla eurosar till kronor. Man skall kritiskt granskas av en sur tant om man vill köpa en vinflaska. På krogen finns det inga vanliga människor, bara nyrika hipsters som "jobbar med media". Man måste visa leg för att sätta in pengar på sitt eget konto. Och man får kämpa för att inte få laktosfria, glutenfria saker på trendiga caféer, som för övrigt inte begriper hur man gör en kopp te. På hotellets frukostbuffé finns inget smör, utan av "hälsoskäl" bara lättmargarin och sådant där margarin som skall vara bra för hjärtat.

De gamla hederliga sunkpizzeriorna försvinner, en efter en, och ersätts med trendiga steak houses där allt tycks kosta minst 260 spänn. Skall man åka tåg förutsätts man ha planerat sina biljettköp månadsvis i förväg. De flesta människor tycks sitta hemma och trycka i sina bostadsrätter, som är så dyra att de inte har råd att gå ut och roa sig. Exakt klockan tolv fylls alla lunchserveringar till bristningsgränsen, med en smäll. Två minuter över ett är de ödsliga.

Människor blänger på en om man röker - utomhus.

Detta nu inte sagt för att klaga. Jag bara slås av hur man noterar sådana här detaljer, när man har varit utomlands några år. När man börjar bli osäker på vad som egentligen är "hemma".

42 kommentarer:

  1. Väl skrivet. Jag flyttade från Sverige för 6 år sedan, tror inte jag kan förmå mig att flytta tillbaka.

    SvaraRadera
  2. Fast en del som jobbar på systemet är underbart hjälpsamma om det är något man undrar över. Det skulle nog finnas en bra möjlighet för många av dom att gå ihop och starta eget om monopolet skulle försvinna med tanke på kunskapen dom sitter på.

    SvaraRadera
  3. Din samtidstermometer fungerar väl märker jag. Sköna och träffsäkra observationer.

    Välkommen. Så här har vi det i priferin. :-)

    SvaraRadera
  4. Du har alltså fräckheten att påstå att det finns något sådant som nationella särdrag. Snart påstår du väl att det finns en specifik svensk kultur också.

    SvaraRadera
  5. ...och snart väller mörkret in. Då e de bra att ha en stor och skön barre att gå i ide i.

    Det offentliga rummet har inget tak i Sverige.

    SvaraRadera
  6. Du menar snarare att du är på utflykt i Stockholm ett par dagar (och inte Sverige). Lite som att jämföra äpplen med päron.

    SvaraRadera
  7. Jag vill också ha en bostadsrätt.

    SvaraRadera
  8. En annan anonym30 oktober, 2010 13:02

    Smör/Bregott är bättre för kroppen än margarin.

    Jag brukar kunna växla mindre summor i utländsk valuta utan att behöva visa leg. Tror att det har med storleken på beloppet att göra.

    Till alla: om de kräver leg vid valutaväxling, bli upprörd, börja gräla och gå till ett annat växlingskontor i närheten.

    SvaraRadera
  9. I moved to Copenhagen from Stockholm a year ago after 7 years in Sweden - for much of the very same reasons you describe.

    The scrutiny and 'papers please' really got to me...

    A bit too exotic for me I guess.

    SvaraRadera
  10. Bang On !!

    Är åxo på besök i "skatteparadiset". Har just fått reda på att skattemyndigheten inte "får" betala tillbaka de pengar de är skyldig mig om jag inte uppger en adress någonstans. Så de kommer att ta sista skvätten åxo!

    SvaraRadera
  11. En del av de saker du fångar är ju vår oro för att andra inte ska tro att vi är framgångsrika. Av det följer att det ska finnas en tanke bakom det mesta: frukosten ska inte bara vara hälsosam, den ska vara politisk korrekt också; att köpa en pizza när andra ser kan få din omgivning att tro att du är på väg ner i WT-träsket samt du inte bryr dig om din hälsa; att Systembolaget är en rest från DDR-Sverige gör inget eftersom du kan få så fina råd när du köper dig helgens ekologiska 300-kronorsvin (monopol är bra för det visar att du bryr dig om andra); att planera tågresan veckor i förväg visar bara att du lever strukturerat och med koll. Ja, och så vidare...

    PS Anonym - folkbokför dig på c/o adress så ska det ordna sig. Du behöver ju aldrig bo där.

    SvaraRadera
  12. Bidrar som komplement till dina observationer med följande häpnadsväckande tilltag som Posten lagt sig till med, antagligen som ett steg i att också kunna kontrollera och registrera avsändare och mottagare av igenklistrade, frankerade brev. Debatt om detta i media eller någon annan stans? Naturligtvis inte. Plötsligt så blev det liksom bara så här. Pakethemligheten är alltså bruten genom att du alltid MÅSTE legitimera dig när du ska hämta ut ett paket någon skickat till dig med Posten. Paketets avsändare och paketets mottagare registreras. (Gäller antagligen andra än Posten, som Bring, UPS, Fedders m.fl) Nästa steg - legitimation när du ska hämta/få ett brev levererat? För att "säkra tjänstens kvalitet" som är Postens skäl till att bryta pakethemligheten. Papiren bitte! Äh, stryk "bitte." Adjöss med låtsas artighet och grundlagsskyddad brevhemlighet - och med detta också adjöss med vårt demokratiska statsskick!

    SvaraRadera
  13. Jag tror du behöver bo ett par månader på irland. Helt plötsligt så inser man att Sverige faktiskt är rena paradiset i jämförelse. Saker och ting FUNGERAR där åtminstone.

    Men det är väl iofs det enda landet jag har att jämföra med. Fördelen här är väl dock att man kan vara mycket mer anonym om man vill. Men det är ju alltid en avvägning, livskvalitet kontra integritet.

    SvaraRadera
  14. dencrypt,

    det håller jag med dig om. Har iofs ingen erfarenhet från Irland just (utan kanske från än mer "emerging markets" länder) men det är väldigt mycket i sverige som fungerar, som är väldigt omständigt i andra länder. Men så är man väl fostrad i systemet så att det svenska "sättet" ses som självklart och man kanske är lite blind för det som andra skulle reagera på. Vi får väl se vad jag tycker när jag åter är hemma =)

    SvaraRadera
  15. Jag tror den viktigaste lärdomen är att vi som bor i Sverige är lika säregna som vilket annat folk som helst och att man därför inte ska tro att hela Europa tror och tycker som vi. Och framför allt inte tro att man kan läxa upp alla andra i EU genom att hävda att vi är perfekta här.

    Det här att visa leg när man sätter in pengar har väl ändå med penningtvättdirektivet att göra. Fast i svensk tappning då förstås.

    Sunkpizzeriorna försvinner inte. De lever och frodas fast kanske inte där du letar efter dem. Dessutom får de sällskap av asiatiskt, grekiskt, sushi och lite annat.

    Men det är inte konstigt om man använder ett läge i innerstaden som man betalar dyrt för till någonting mer inkomstbringande än sunkpizza. En eloge förresten till Nybrogrillen utanför Dramaten, där man kan få grillkorv för en billig penning.

    Menar du att folk "roar sig" mindre nu än förut? Eller går vi svenskar sällan ut och "roar oss" för att det inte ligger för oss?

    Själv äter jag lunch vid 11-snåret. Då är salladsbuffén fräsch, inga rätter har tagit slut och det är nästan ingen kö.

    Rökare är farliga människor har jag hört.

    SvaraRadera
  16. Te dricker jag inte. Jag trodde man hade sån där påse och hetvatten. Hur svårt ska de va?

    SvaraRadera
  17. Ja och lättmargarin ska du akta dig för. Du ska gå till köket och kräva smör/bregott om du nu ska ha sånt på mackan.

    Transfettsyror är nämligen inte att leka med. Kleggar igen överallt!

    SvaraRadera
  18. Känns som att din beskrivning mer gäller stockholm än sverige i allmänhet.

    SvaraRadera
  19. igår fick jag besök från utlandet.
    besökarens kommentar första gången i sverige "det verkar lite grått" är ganska.. hmm.. kul.. i sammanhanget :)

    SvaraRadera
  20. floodis sa...

    Känns som att din beskrivning mer gäller stockholm än sverige i allmänhet."

    min besökare kom till göteborg!

    "det verkar lite grått, och inte så mycket människoliv på gatorna"

    Jag tycker hax analys är träffande.

    SvaraRadera
  21. Du måste gått på fel ställen. Har aldrig behövt visa legg när jag växlar valuta och det finns massor av pubar och pizzerior med vanligt folk.
    min gissning är att du bara var i östermalm eller vasastan i stockholm.

    SvaraRadera
  22. Efter att ha bott och bedrivit näringsverksamhet i Spanien inser man att Sverige är väldigt bra på många sätt. Det är inte mycket som är bättre i Spanien.
    Om folk tycker att amerikaner är okunniga och obildade åk till Spanien.
    Emellertid finns det någon form av tristess i Sverige som är svår att sätta fingret på.

    SvaraRadera
  23. "...Och framför allt inte tro att man kan läxa upp alla andra i EU genom att hävda att vi är perfekta här."

    Visst, men det finns en liten fransman i oss alla som är rätt svår att kväsa när det kommer till såna här skojfriska nationalkaraktärsanalyser.

    ;-)

    SvaraRadera
  24. "...Om folk tycker att amerikaner är okunniga och obildade åk till Spanien."

    Hahaha. Jag vet precis vad du menar.

    SvaraRadera
  25. Bryssel är inte så himla mycket bättre. En stad full med endast betong och inglasade skyskrapor. De enda man ser är slipsnissar som aldrig haft ett anständigt arbete, den enda pizzan som finns är pizza hut och den största turistattraktionen är en kissande pojke.

    Att besöka det riktiga sverige kan dock vara riktigt deprimerande.

    SvaraRadera
  26. Så vart flyttar man om man vill se mer glada och levande människor?

    SvaraRadera
  27. Hallo!

    Jag heter Bellis och är halvgrek och har efter långliga tider i Grekland samma erfarenheter som du.

    När jag kom tillbaka till Sverige häromåret och skulle ta bussen, till exempel, sträckte jag fram en 100-lapp och sa lite skämtsamt att jag inte visste vad det kostar numera, men det här skulle nog räcka.

    Chauffören stirrade på mig och utbrast: "Har du ingen mobil?!"

    Jag stirrade häpen tillbaka. Jag begrep ingenting. Han kunde lika gärna ha frågat om jag hade en tandborste. Men ni som bor i Sverige vet ju vad det var frågan om, nämligen att man numera köper *bussbiljetten* med *mobilen* och inte *kan* betala den kontant! Helt bisarrt!

    Liksom när jag skulle betala en hyresräkning kontant på Nordea. Kassörskan höll på att trycka på larmknappen. Hon nästan skrek åt mig: "Här hanterar vi inga pengar! Det här är faktiskt en BANK!"

    Jaha. Ok. Jag trodde att det var just det banker gjorde. Hanterade pengar.

    När jag frågade var jag i stället skulle betala hyran kontant, skickade hon mig till tobaksaffären tvärs över gatan. Den var nämligen ett ATG-ombud. Så där kunde jag betala hyran kontant.

    Jag förmodar att jag hädanefter i Sverige ska uppsöka en klädaffär när jag vill äta lunch och en bilmekaniker när jag vill köpa nya möbler.

    Kör hårt,
    Bellis

    SvaraRadera
  28. Vafan det var väl inte värre än att man måste gå till tobaksaffären för att köpa frimärken i Italien.... eller bussbiljetterna för den delen (beroende på var man är)...
    eller att man i England måste visa upp gasräkningen för att få ett bankkonto... osv. osv. osv....

    SvaraRadera
  29. Fast jag har ju en bestämd känsla av att man faktiskt kan köpa frimärken även på posten i Italien, för det har jag gjort. Här i Sverige, däremot, är posten numera inhyst på Seven Eleven. Några postkontor finns ju inte längre...

    Och man måste visa gasräkningen för att få bankkonto i England? Det var mer än vad jag och kassörskan visste när jag för länge sedan fick mitt bankkonto i England, numera dock avvecklat... Nej, jag bodde alltså inte där och är inte brittisk medborgare och hade ingen gasräkning. Bankkonto fick jag ändå. Hm.

    Kör hårt,
    Bellis

    SvaraRadera
  30. @bellis

    Att köpa biljett med mobilen är ett system som alla egentligen ogillar. Det är krångligt för resenärerna, SL tycker det är dyrt och teleoperatörerna vill inte bli kreditgivare.

    Ja, och anledningen till att busschaufförer inte vill hantera kontanter är förstås att bankerna har slutat och de stora affärerna har slutna system. Ingen vill sitta med Svarte Petter. Det finns helt enkelt ingen som är värd att råna.

    Man kan ju fundera över om det är särskilt svenskt att försöka komma runt kontanthanteringen. Men syftet är förstås att slippa bli rånad. Det går inte att spärra hundralappar...

    Folk kanske inte blir rånade i Grekland...

    SvaraRadera
  31. Snälla någon, inse att svenska folket inte instämmer med de inkonsekventa rättshaveristerna i Piratpartiet!

    Människor vill ha rätt till och kontroll över sina egna uppfinningar och verk!

    SvaraRadera
  32. @Kabuki

    De flesta skiter i vilket.

    Folk hittade på saker även innan det fanns upphovsrätt. Upphovsrätten är också en uppfinning.

    SvaraRadera
  33. Du har missat de härliga "Spetsnaz" tillslagen som SL känner för att ha då och då. dvs när de hyr in 20st stora lirare med klara översittarproblem att stå och "kontrollera" alla som åker tunnelbana för att vad.. 1 på 1000 har lyckats hoppa över de 7 meter höga t-bane spärrarna.
    Mindre människa kan man inte känna sig när man säger nej till deras begäran om att få se giltigt färdbevis

    SvaraRadera
  34. Folk hittade på saker även innan det fanns upphovsrätt. Upphovsrätten är också en uppfinning.
    --------------------------------

    Definitivt om man menar att äganderätten är en uppfinning så är upphovsrätten en uppfinning som staten och kapitalet använder för att begränsa äganderätten för vissa grupper.

    Till skillnad från ägande av avkastningen från t.ex skog som är obegränsad i tid så är ägande av potentiell avkastning från t.ex musik begränsad i tid.

    Av nån outgrundlig anledning driver nu vissa högerpolitiska riktningar iden att denna begränsning i tid skall reduceras till ett minimum så att företag på ett tidigt stadium skall kunna exploatera utan att betala.

    Var logiken i detta ligger om man nu kämpar MOT dagens skivindustri är inte lätt att greppa.

    SvaraRadera
  35. @Micke

    Du resonerar helt enkelt omvänt.

    Man kan inte äga musik. Äganderätten kommer aldrig att vara tillämplig här.

    SvaraRadera
  36. @ Micke

    ” Till skillnad från ägande av avkastningen från t.ex skog som är obegränsad i tid så är ägande av potentiell avkastning från t.ex musik begränsad i tid.”

    Du äger skogen och inte avkastningen. Du kan inte äga immateriella ting.

    ” Av nån outgrundlig anledning driver nu vissa högerpolitiska riktningar iden att denna begränsning i tid skall reduceras till ett minimum så att företag på ett tidigt stadium skall kunna exploatera utan att betala.”

    Det är verkligen synd om de som skriver matrecept och kokböcker.

    ” Var logiken i detta ligger om man nu kämpar MOT dagens skivindustri är inte lätt att greppa.”

    Vad undersökningar visar är väl att dagens skivindustri har fått mindre intäkter från försäljningen av kopior, samtidigt som live-intäkterna har ökat i likartad omfattning. Det ligger helt enkelt i tiden att skivbolagen får förnya sina verksamheter om de vill behålla sin status.

    SvaraRadera
  37. Man kan inte äga musik. Äganderätten kommer aldrig att vara tillämplig här.


    Jo man äger rätten att själv ta betalt för det arbete man utfört och utfö.
    ----------------------------
    Denna rätt är redan idag begränsad i tid och ni vill inskränka den ytterligre och många av er vill ta bort den helt och hållet med argumentet att ditt är mitt om värdet består att icke fysiska tillgångar.

    SvaraRadera
  38. Du äger skogen och inte avkastningen. Du kan inte äga immateriella ting.
    ---------------------

    Jag äger RÄTTEN till avkastningen på skogen och jag äger RÄTTEN till avkastningen på den musik jag gör.


    Det är verkligen synd om de som skriver matrecept och kokböcker.
    -----------------------

    Mest synd är det dock om dom som är tvugna att bära korset att ses som parasiter av lagen medan dom väntar på att affärsmetoderna ska anpassas till det digitala samhället när det gäller kultur.Så synd att det enda rätta är att avtvinga t.ex musiker RÄTTEN att själva bestämma över frukten av sitt arbete.



    Det ligger helt enkelt i tiden att skivbolagen får förnya sina verksamheter om de vill behålla sin status.
    -------------------------
    Definitivt men det ligger inte i tiden att selektivt ta ifrån vissa grupper deras rätt att själva bestämma om hur dom ska sälja och tjäna pengar på sitt arbete och hur länge dom ska kunna göra det för att lindra plågan hos dom som inte betalar.

    I SYNNERHET inte med tanke på att det GÖDER skivindustrin med material som dom inte behöver betala någonting alls för.

    SvaraRadera
  39. @Micke

    Jag tror du missuppfattar saker och ting.

    Det är ingen som försöker hindra någon att ta betalt för musik. Självklart kommer man alltid att få försöka få folk att betala.

    Det som ifrågasätts är hur länge staten ska hålla på att hjälpa till med det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.