2010-10-29

Media missar något här...

Svenska media har skrivit rätt mycket om datalagringsdirektivet / teledatalagringen de senaste dygnen.

Nästan alla fokuserar på hur lagen, i sin senaste tappning, kan användas för att övervaka internet och för att jaga fildelare. Och det är ju bra att detta uppmärksammas.

Men resten av teledatalagringen skriver de knappt ett ord om. Vilket är lite tråkigt. För visst borde det ligga i allmänhetens intresse att få veta att man kommer att börja lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS och mobilpositioner? Också.

20 kommentarer:

  1. Är det ett sätt att avväpna frågan? Det rör bara fildelare, nothing to see here.

    SvaraRadera
  2. Varför överhuvudtaget förutsätta att gammelmedia ska driva frågan? ;)

    SvaraRadera
  3. Jag tror det beror på att när det gäller ångtelefoni och mobiltelefoni stämmer direktivet ganska väl överens med vad som lagras idag. Redan nu har polisen alltså inga problem att få ut sådana uppgifter. Teleoperatörerna är också ganska "bra" på att spara sådana uppgifter så ett lagstadgat krav på att spara dem innebär i praktiken ingen skillnad från dagens läge. Det beror troligtvis på att den typen av opertörer som ofta debiterar per tidsenhet har större behov av att lagra sådan information av bokföringsskäl.

    Det är också detta politiker och tjänstemän brukar använda som argument för att direktivet inte innebär någon skillnad utan enbart formaliserar det som redan idag i praktiken gäller, vilket egentligen enbart gäller telefoni-biten. Hur loggningen ser ut hos olika Internettjänsteföretag skiljer enormt. Från knappt några loggar alls till många år bakåt i tiden. Givetvis varierar det också kraftigt mellan olika tjänster även hos samma leverantörer.

    Det anser jag vara en stor brist i debatten, motståndare pratar oftast mest om de Internetrelaterade delarna av datalagringsdirektivet och politikerna återupprepar (ofta relativt oemotsagda) att det inte innebär någon skillnad mot vad som i praktiken gäller idag vilket helt enkelt inte är sant när det gäller Internetrelaterade tjänster.

    SvaraRadera
  4. Matte säger "Varför överhuvudtaget förutsätta att gammelmedia ska driva frågan? ;)"

    Piratpartiet har inte tid. Skall diskutera stadgar i helgen.

    Lista på de största namninsamlingarna.

    1. Mot USA:s bombningar i Vietnam, 1973 2 700 000 (deltog som SSU:are)
    2. Till bevarande av kristendomen i skolan, 1963 2 100 000 (KDS - bildades)
    och
    6. Påskuppropet, för amnesti åt asyldökande, 2005, 157 000 namn. Regeringen(S) backade ut ur sitt motstånd och kompromissade.

    Kampen mot Almarna fick Stockholm stad att backa

    SvaraRadera
  5. minata: Stackars lilla troll... *klappar på huvudet*

    SvaraRadera
  6. Stackars lilla Piratparti.

    Sex och en halv promille

    SvaraRadera
  7. I bästa fall får man tolka det så att det blir mer intressant när väl regeringens förslag ligger på bordet.

    Det är inte bara samtal som ska registreras, utan även försök till samtal.

    SvaraRadera
  8. minata: Bidde trollet argt och grät en smula och är arg över det nu?

    Ser så ut :-)

    SvaraRadera
  9. Jag är så glad att Piratpartiet fick sex och en halv promille av det svenska folket. Och att idioterna som satsade 90 000 kronor på en helsidesannons för att hjälpa bloggaren opassandes arbetsgivare att delta i en reklamtävling. Dessa är blåsta så blåsta. 90 000 kronor på en annons som var helt obegriplig. Jasså ni vet inte vad det var för en annons. Nä - för annonens var rena skräpet. Och alla dessa hundratusentals kronor som guldpirater betalade för valsedlar. Borta borta med vinden. Har man en sån urblåst partiledare, som Rick Falkvinge, i en valkampanj som säger - JA TILL BARNPORR. Då är det kaputt. Det svenska folket sade sitt. Sex och en halv promille.

    SvaraRadera
  10. Ja, både samtal och försök till samtal, liksom förberedelse, medhjälp och anstiftan till samtal, även beträffande grovt samtal och, om man vill, ringa samtal...

    Jag funderar på att skaffa mig ett telefonsvararmeddelande som upplyser om att jag inte svarar i telefon, att det helt onödiga samtalet till min telefon har föranlett en anmälan till polisen, att samtalet genom avlyssning hos FRA utgör allmän handling, att min teleoperatör är personuppgiftsansvarig för behandlingen av berörda trafik- och abonnentuppgifter, att den personuppgiftsansvarige är skyldig att lämna ut uppgifterna på begäran av den registrerade, samt adressen till teleoperatörens personuppgiftsombud. Sedan öppnar jag posten.

    SvaraRadera
  11. Minata, gamle troll, jag måste bara fråga. Vad är det som gör att du avskyr personlig integritet och rätten till ett privatliv så mycket?

    SvaraRadera
  12. D: Helt uppenbart verkar det vara en taskig barndom som ligger bakom. :-(

    SvaraRadera
  13. Svar till D

    Som upphovsman förlorar jag kontrollen över mitt verk från dag ett och mina verk får status Public Domain efter år fem om Piratpartiets principprogram/valmanifest blir verklighet.

    SvaraRadera
  14. "Svar till D
    Som upphovsman förlorar jag kontrollen över mitt verk från dag ett och mina verk får status Public Domain efter fem år"

    så några kronor mer på ditt konto rättfärdigar att ALLA övervakas ? (inklusive dig själv).

    SvaraRadera
  15. Svar till Jay

    Upphovsrätten är värd att slåss för in till döden. Bakom mig står Alliansregeringen och Socialdemokraterna.

    Mot mig står ett Kalle Anka-parti, Piratpartiet, som fick ynka sex och en halv promille i riksdagsvalet 2010.

    SvaraRadera
  16. "Svar till Jay
    Upphovsrätten är värd att slåss för in till döden. Bakom mig står Alliansregeringen och Socialdemokraterna.
    Mot mig står ett Kalle Anka-parti, Piratpartiet, som fick ynka sex och en halv promille i riksdagsvalet 2010."

    Nice att du outar dig själv.

    Personligen går jag åt andra hållet, jag ger villigt upp mina verk hellre än att dom skall andvändas som nån ursäkt för att ta bort mänskliga rättigheter.

    SvaraRadera
  17. @minata

    ok, så. med alla techies som PP har så tvekar jag inte en sekund på att ipadressen som HaX har från varenda kommentar du lämnar går att översätta till ett namn.
    PP Skulle med andra ord kunna outa dig på riktigt, som en girig jävel som villigt säljer allas integritet för nån krona extra.

    känns fel ?

    SvaraRadera
  18. Onekligen. Men vad missar inte svensk media angående de privata medborgerliga integritetsfrågorna i förhållande till Staten? Urusel bevakning och initiativ där. Finns bara en beteckning för den numera - Lame Stream Media.

    Djefla navelskåderi är vad dom håller på med.

    Det mest intressanta är när nån inbillad toffelförsedd redaktionsmurvel tror att han fått nys på nåt nytt Lex Mariafall i nån verksamhet som nyss bolagiserats.

    SvaraRadera
  19. Svar till Jay

    På två klick kan du få reda på mitt namn.

    Jag är inte rädd för att in i döden kämpa för upphovsrätten.

    SvaraRadera
  20. @Minata

    så när dina barnbarn frågar varför dom inte har rätt att vara anonyma längre så ler du brett och pekar mot banken ?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.