2010-10-14

Faran med överstatlighet


I Europarådet lade den svenska socialdemokratiska ledamoten Carina Hägg fram ett förslag om att stärka kvinnors rätt till vård efter abort.

Efter ändringar och votering blev beslutet det närmast motsatta: Att vårdpersonal, av samvetsskäl, skall få rätt att vägra utföra aborter.

Se där! En bättre beskrivning av varför man inte skall föra upp frågor på Europanivå är svår att finna. Oavsett syfte och intentioner kan det slå hur som helst. Och vem som än vinner, så blir resultatet sura miner i ett antal medlemsländer.

För oss EU-kritiker är det viktigt att försöka hålla så mycket som möjligt borta från europapolitiken. Beslut skall fattas så nära de berörda människorna som möjligt. Och det är inte säkert att det som framstår som bra, lämpligt och effektivt i ett land är det i ett annat.

För övrigt borde detta lära sossarna (och socialister i alla partier) om vådan av politisk klåfingrighet i största allmänhet...

Läs mer i DN och på Nyheter24.

12 kommentarer:

  1. Obetaltbart. Jag antar att Lars Ohly har suttit på händerna hela dagen och gråtit av frustration.

    Sen nåt helt annat.

    Statsrådens engagemang v 42-43

    Anders Borg
    18/10
    deltar på möte med
    Van Rompuys Task Force

    Man bävar.

    SvaraRadera
  2. En liten fråga: Vill du tvinga folk att utföra aborter, som av ett eller annat skäl menar att det är mord?

    /Joakim

    SvaraRadera
  3. Joakim: Jag tror att poängen är att det är bättre om detta är en fråga som avgörs på nationell nivå.

    SvaraRadera
  4. Kjell:
    Jo jag förstår poängen, jag bara undrar lite löst.

    /Joakim

    SvaraRadera
  5. enkelt, folk som har övertygelsen att abort är mord ska inte arbeta på en sådan avdelning. Patientens rätt går före den anställdes övertygelse.

    SvaraRadera
  6. Joakim har en intressant poäng.

    Hmm, nä förresten.. jag tycker faktiskt att sjukhus skall vara ålagda att utföra aborter. Tror jag. Eller skall sjukhus och personal få vägra? Ja, varför inte? Fan också, Joakim har ... en poäng.

    Eller? Förklara gärna!

    SvaraRadera
  7. Det finns religioner som anser att modern medicin är djävulens påfund.

    Ska man få arbeta på ett sjukhus om man har en övertygelse att folk inte ska få vård, utan att "guds vilja ska råda"?

    Vill man inte utföra aborter så ska man inte jobba på en abortklinik. Svårare än så är det faktiskt inte.

    SvaraRadera
  8. Anders kom visst fram till Pudelns kärna mycket snabbt.

    Här i Sverige liksom i många andra länder tar man kvinnans rätt till att bestämma själv för given.

    Vad som händer på EU-nivå blir däremot att Vatikanen, Irland och alla övriga katolska länder kör över lilla Sverige i frågan.

    Det här är bara ett exempel på varför EU rent allmänt har blivit ett dåligt inflytande - Sverige har alltid varit ett framgångsland i många avseenden, men vi har redan fått konstatera att många av våra viktigaste grundlagar - offentlighetsprincipen exempelvis - måste avskaffas för att få vara med och leka med raden av mindre upplysta länder som anser att folkstyre i merpart är obekvämt.

    I och med EU har Sarkoscy och Berlusconi plötsligt mer att säga till om angående många frågor i sverige rent allmänt än vad statsministern har. Något att tänka på.

    SvaraRadera
  9. Det handlar inte om huruvida man "ska få jobba på sjukhus". Detta är ju rimligtvis en fråga för arbetsgivare och individer. Givetvis blir det problem om staten är den enda arbetsgivaren, då blir det alltid en fråga om en total lösning åt ena hållet eller en total lösning åt andra hållet, och det blir konflikter, och vissa "förlorar".

    På en avreglerad, privat, sjukvårdsmarknad skulle detta inte vara ett problem. Vissa mottagningar skulle inte utföra abort, andra utföra abort men tillåta sina läkare att vägra om de av etiska skäl inte vill utföra aborten. Andra skulle kräva att man utförde vissa typer av procedurer och om de inte gjorde dem skulle de få sparken.

    Det uppstår problem nu eftersom vi har en statligt finansierad sjukvård, och folk som anser att abort är mord både måste tvingas att utföra dem (läkare) och betala för dem (skattebetalare). Det är ingen bra lösning.

    På samma sätt som jag inte vill tvinga kyrkan, eller snarare individuella präster, att gifta homosexuella vill jag inte heller tvinga läkare att uföra procedurer de motsätter sig.

    Ska man till exempel tvinga läkare att avsluta livet på patienter, även om de motsätter sig detta på etiska eller medicinska grunder? Om inte varför inte?

    Om vi tillåter dödshjälp i Sverige, ska vi tvinga läkare att utföra dem då? Om inte varför inte?

    Vad är skillnaden på att tvingas utföra "aktiv dödshjälp" och abort? För er som menar att ett foster inte är ett liv är skillnaden milsvid, men för de som menar att det är det, är det exakt samma sak.

    /Joakim

    SvaraRadera
  10. Jag tycker att enskilda vårdanställda ska ha rätt att vägra men VÅRDGIVAREN (sjukhuset, landstinget, staten etc) ska säkerställa:

    1) Att vårdbehovet(aborten) tillgodoses.
    2) Att patientsäkerheten upprätthålls
    3) Att vårdtagaren INTE i någon form ska behöva konfronteras med en "vägrare" tex av demonstrativa avståndstaganden, övertalningsförsök etc.

    SvaraRadera
  11. I min RSS-läsare dök det upp en artikel av Hagwall, ursprungligen publicerad 2005. Jag tror han har varit tvungen att flytta sin blogg, och ny dyker av tekniska skäl gamla artiklar upp på nytt genom RSS.

    Hur som helst, vad jag förstår befarade han redan då vad som nu redan har hänt. Se http://hagwall.wordpress.com/2005/10/15/dra-inte-in-eu-i-abortfragan/

    SvaraRadera
  12. Tycker att läkare/sjukskötersor kan få välja själv vad de är bekvämma med att utföra för behandling. Tvång är aldrig rätt, varken för eller emot abort

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.