2010-10-27

Och nu... ännu mer övervakning!


Där kom den. När Sverige nu skall implementera EU:s datalagringsdirektiv - då kommer uppgifterna som lagras även att kunna användas för att utreda skitbrott. Detta visar läckta dokument från justitiedepartementet, enligt media.

Alla tankar om rimlig proportionalitet för tvångsmedel och övervakning tycks vara som bortblåsta. Ändamålsglidningen har börjat redan innan den nya lagen är klubbad.

Att införliva datalagringsdirektivet i svensk lag kommer att medföra en omfattande teledatalagring. Data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar skall sparas. Man kommer att spara information om vem som har talat med vem, när detta skedde och var personerna i fråga befann sig. Även data om din mobiltelefons position skall lagras, så att man i efterhand skall kunna kontrollera var du har befunnit dig vid en viss tidpunkt.

Som integritetskränkning betraktat är detta en gigantisk sak. Vi kommer att få en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Vi kommer att få en övervakning som är mer omfattande än vad till exempel DDR och Sovjet-diktaturen hade. Alla medborgare kommer att betraktas och behandlas som potentiella brottslingar. Och staten kan, om den vill, ta reda på nästan allt om nästan alla.

Det nya är alltså att teledatalagringen - som var tänkt för att bekämpa grov brottslighet - nu även kommer att omfatta mindre brott, som ger bötesstraff. Det innebär att hela principen om att tvångsmedel (som övervakning och avlyssning) skall användas med försiktighet ställs på huvudet.

Staten kommer nu att kunna använda sin övervakningsapparat för att jaga till exempel fildelare, sexköpare, hembrännare, tjuvfiskare, svartjobbare, haschrökare och bidragsfuskare. Skitbrott, som inte rimligen borde kunna motivera en så här omfattande integritetskränkning, bruk av tvångsmedel och skapandet av en Storebrorsstat.

Och regeringen har bråttom. Det som föreskrivs i EU:s datalagringsdirektiv (som teledatalagringen bygger på) har nämligen visat sig ineffektivt och allt för integritetskränkande. Det har använts vårdslöst i flera av de länder som har implementerat det. Därför pågår nu en utvärdering. Den kan komma att landa i att direktivet skrivs om eller att det helt enkelt rivs upp. Men det tänker regeringen alltså inte vänta på. För då kanske den inte kan gömma sig bakom EU längre...

SR, SvD, DN, Klamberg, Piratpartiet

Facebookgruppen Stoppa Datalagringen!

Fler: SVT, DN2IDG, Falkvinge, MiNimaliteter, Troberg, Fredriks blogg, Full Mental Straightjacket, Intensifier, Kunskapssamhället, Lakes lakonismer, Karl Sigfrid, Camilla Lindberg, Anders Mildner, Fredriks blogg del 2, Scaber Nestor, Sysadminbloggen, Opassande, Troberg på Aftonbladet Debatt, Rejdnell, Jerlerup, SvD2, TV4, Svensk Myndighetskontroll, Maria Abrahamsson

23 kommentarer:

  1. Jag tycker det är dags för PP, V, ultraliberaler osv att släppa den här frågan och sadla om till att försöka få andra att ta upp motståndet.
    Varför då? Jo, jag tror att ovanstående storheter betraktas som rätt udda vilket skapar beröringsskräck för "seriös" media att ta sig an frågan.
    Det jag skriver är nog rena röda skynket för en del, men om man tar sig ett djupt andetag och funderar lite så kan vi nog enas om att den förda strategin inte fungerat - frågan är i princip stendöd.

    /Johan

    SvaraRadera
  2. Och endast 0.65% av alla med rösträtt i det här landet tycker det här är viktigt. Det känns verkligen hopplöst just nu...

    SvaraRadera
  3. Det här är ju helt sjukt. Hur hamnade vi i den här situationen? Datalagringsdirektivet är ett hot mot det öppna samhället som vi känner det. Jag bryr mig inte om vem som för frågan. Huvudsaken är att *någon* gör det. Vi kan inte bara sitta ned när det öppna samhället monteras ned framför våra ögon.

    SvaraRadera
  4. Och det är sannerligen bråttom, förslaget ligger runt hörnet!! Finns ingen tid för käbbel och pajkastning, bara att konstatera att PP- och blogg-spåret floppat och att ngt helt annat behövs.
    Hur får man med sig landets ledarredaktioner och andra starka opinionsbildare?

    /Johan

    SvaraRadera
  5. @Anders

    Det där var en rätt extrem tolkning av valresultatet. En korrekt tolkning är väl snarare att endast 0.65% tyckte att PPs frågor var viktigare än vad skillnaderna mellan alliansens och de rödgrönas politik har för inverkan på Sverige.

    SvaraRadera
  6. Du kan ju alltid flytta om du känner att din integritet är kränkt

    http://www.idg.se/2.1085/1.348822/googles-vd-gillar-du-inte-street-view---flytta

    ;-)

    SvaraRadera
  7. @Stocken: Så vilket parti röstade man på (förutom PP) ifall man tyckte att datalagringsdirektivet är det största hotet mot vårt samhälle idag? Långt större än arbetslösheten och skattenivåerna som tydligen 99,35% tyckte var viktigare.

    SvaraRadera
  8. Sex och en halv promille röstade på Piratpartiet för att vård och omsorg är skitfrågor.

    Källa: sök på google.

    +"rick falkvinge" +skit

    SvaraRadera
  9. Jag vill påpeka att jag röstade på KLP http://liberalapartiet.se/ för den delen.

    Så lite konstig tolkning av valresultatet.

    Men men kul med massa mer övervakning!!!

    SvaraRadera
  10. Det var precis proportionaliteten jag försökte rikta in mig på när jag pratade i Ring P1 i morse:

    Jag om datalagringen i Ring P1 - Rättsosäkert!

    Vi får hoppas att detta kan bli det som väcker upp integritetsfrågan igen!

    SvaraRadera
  11. +"minata" +troll

    Genererade en hel del...

    SvaraRadera
  12. Det är nu viktigt att alla hör av sig till politikerna. Börja gärna med Johan Linander, vice ordförande i Justitieutskottet, som är den som kommer att sy ihop alliansförslaget.

    SvaraRadera
  13. +minata +troll
    Ungefär 2,680 resultat

    +"rick falkvinge" +barnporr
    Ungefär 149,000 resultat

    SvaraRadera
  14. Tja...
    +"mona sahlin" +barnporr
    131 000 träffar

    SvaraRadera
  15. Här finns åtminstone någon inom alliansen som reagerat på stjärnjuristen Linanders uttalande idag.

    SvaraRadera
  16. Centern var emot direktivet när det drevs igenom av Bodström, men sedan kommer den politiska logiken och manglar ner allt förnuftigt motstånd.

    Linander var dock tydlig i dag att det är kortaste lagringstiden som gäller, dvs. 6 månader.

    Det som är mycket tråkigt är att sossarna ännu så länge inte verkar ha svängt.

    SvaraRadera
  17. Linander hävdade också idag på konferensen Internetdagarna att det som läckts i pressen var ett gammalt PM och att hade ett nytt som vi andra inte fick se.

    SvaraRadera
  18. Johan Tjäder säger "Det som är mycket tråkigt är att sossarna ännu så länge inte verkar ha svängt."

    Undertecknad kunde se den stora koalitionen (S+M) som en möjlighet vid oklart parlamentariskt läge. Detta finns inte på agendan. Men nu tror jag på överenskommelser mellan Alliansregering och Socialdemokrater i frågor som Afghanistan och denna fråga som diskuteras i denna tråd. Vi får se när det ligger ett riktigt förslag på utskottets bord. Det vi diskuterar nu är ju bara ett PM och icke ett officiellt dokument.

    SvaraRadera
  19. @minata:

    När det gäller Afghanistan så vet vi ju vad sossarnas politik var före det rödgröna samarbetet. Det var ju Göran Persson som skickade dit truppen.

    MEN var stod socialdemokraterna innan Bodström började joxa med övervakningsfrågor? Det är ingen direkt tydlig profil där.

    Men du har nog rätt i att socialdemokraterna kommer att vilja göra upp med regeringen för att den inte ska tvingas vända sig till miljöpartiet. Åtminstone inte medan Wetterstrand sitter kvar, fast det är ju bara några månader till.

    SvaraRadera
  20. Tjäder:

    "MEN var stod socialdemokraterna innan Bodström började joxa med övervakningsfrågor? Det är ingen direkt tydlig profil där."

    Ahhh... Decennier av Lidbomeri och delat lösskägg med Säpo och IB. ;-)

    SvaraRadera
  21. HAX:

    Jo, förvisso - men den här sortens mekanisk massövervakning har socialdemokraterna inte behövt hantera som parti - för Bodström har hanterat det åt dem.

    Jag är inte säker på att det vid en grundlig analys skulle behöva sluta så här.

    Det är så många som hyllar Bodström och tror att han ska bli både nästa partisekreterare och partiledare. Fråga hur många som inte röstade på (S) på grund av bodströmsamhället.

    SvaraRadera
  22. Apropå det: Cecilia Malmström på Internetdagarna får en fråga om DNSSEC och dess inverkan på möjlighet att ha "barnporrblockering" (start ca 17.05)

    Malmström svarar: "Man kanske kan göra saker i olika faser" och fortsätter och beskriva hur många barnporrsiter finns utanför Europa.

    Nu är väl frågan inte så briljant formulerad, men svaret är ett rent "Goddag Yxskaft".


    Malmström förstår helt inte hur det här fungerar. Och det är faktiskt ganska skrämmande.

    Och frågan kvarstår: Vill Malmström förhindra en säker DNS-tjänst för att kunna ha kvar sin barnporrblockering - eller hur ska blockeringen gå till när polisen inte längre kan tjuvkoppla DNS?

    SvaraRadera
  23. Det är så många som hyllar Bodström och tror att han ska bli både nästa partisekreterare och partiledare. Fråga hur många som inte röstade på (S) på grund av bodströmsamhället.

    ---------------------------

    Inte många för alternativet är värre och mer tydligt besläktat med dom Friedmantroga kapitalister som i regeringsställning under 8 år drev fram och profiterade på övervakningshysterin.

    Frågan är nu när ni ska göra upp med dom som skapade den situation vi befinner oss i och gav oss ett nytt DDR under era applåder.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.