2010-10-01

Sluta mumla i lösskägget, Säpo!


Säkerhetspolisen har – i samarbete med FRA och Must – dragit slutsatsen att hotbilden vad gäller terrorism har förändrats den senaste tiden. Beredskapsnivån mot terrorism i vårt land höjs därför från en etta till en trea (på en femgradig skala).

Säpo tänker dock inte berätta vem eller vilka som anses utgöra detta hot. Lika tyst är det vad gäller hotets art.

Visst kan det finnas skäl för sekretess om säkerhetspolisens pågående utredningar, ibland. Men detta känns fånigt. Säpo sänder ut ett pressmeddelande om att vi skall vara rädda – men vägrar att berätta vem vi skall vara rädda för och varför.

Detta skapar en sådan där diffus osäkerhetskänsla som politiker och säkerhetsbyråkrater kan använda för att motivera nästan vad som helst.

Just nu kan vi inte bedöma om Säpos påstående är sanningsenligt, korrekt eller rimligt.

Plus att vi har ett demokratiskt problem här. För om någon eller några vill utsätta oss för terrorism, då måste det ju finnas ett skäl.

Om medborgarna inte får veta vem det är som är arg på oss och varför – hur skall vi då kunna veta vad det är som vårt land anses ha gjort, analysera det, ta ställning till det och i slutändan kanske utkräva politiskt ansvar för det?

Möjligen är det just det man vill undvika...

Rättframhet och öppenhet känns som ett mycket rimligare förhållningssätt än ospecificerad fruktan.

30 kommentarer:

 1. SÄPO-chefen Anders Danielsson ska prata om hotnivån kl 17 i Studio Ett. Än så länge har de bara gåẗt ut med att hotet kommer inifrån...

  Jag kan tänka mig i alla fall två olika orsaker. Antingen har det med Sveriges "engagemang" i Afghanistan att göra. Eller så har det att göra med Iran.

  Tar vi fall två skulle det kunna vara så att ett anfall mot Iran är nära förestående. I så fall har deras president utlovat vedergällningsaktioner runt hela världen. Men det är bara en teori. Det finns många andra tänkbara orsaker till den höjda hotnivån.

  SvaraRadera
 2. Jag gör en kvalificerad gissning på att det är vår ockupation av Afghanistan som ogillas.

  SvaraRadera
 3. Moment 22-ish?

  Vi måste skicka soldater till Afghanistan för att verka för demokrati, så vi i förlängningen inte är hotade av underpriviligerade som blir extrema terrorister.

  Vi måste övervaka befolkningen för säkerhetens skull, så vi kan upptäcka de som blir terrorister för att vi har soldater i Afghanistan.

  SvaraRadera
 4. Agerandet ligger helt i linje med Sveriges nuvande styrelseskick: Managemant by fear - kontroll genom att inge fruktan och rädsla för något diffust hot. Resultatet en klar winn-winnstrategi som Makten använder sig av: Smäller det så visar man att man hade rätt. Smäller det inte visar man sin omsorg om befolkningens väl och ve. I bägge fallen regerar man emellertid genom att injaga skräck hos medborgarna. Framtiden bådar inte gott.

  SvaraRadera
 5. Man fruktar att nya vidriga lagförslag ligger i pipen...

  Det är bara att konstatera att vi inte längre lever i en fungerande demokrati, och att Säpo aktivt arbetar för att förvärra den situationen.

  Till vidare utgår jag från att hotet är att Sture Bergwall har ringt till Säpo och sagt att han tänker äta 100 liter ärtsoppa och sedan ställa sig utanför riksdagshuset, i tunna kalsonger.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle väl tro att Säpo hotats av budgetnedskärningar, och försöker slippa dessa.

  SvaraRadera
 7. Re: Albert

  Om det stämmer att hotet kommer innifrån så är det väl antagligen vänsterextrema grupper som antas planera något idiotiskt för att manifistera mot att SD kommit in i riksdagen, att S+V+Mp inte fick regeringsmakten eller varför inte för att Szarkozy utvisar romer ur Frankrike.

  SvaraRadera
 8. @Stocken, det finns en sån möjlighet ja. Men jag tror snarare på invandrare från Iran eller andra länder som kan tänkas utföra terroristattentat inne i Sverige på grund av saker som sker utomlands (t.ex. Afghanistan eller Iran)

  SvaraRadera
 9. Är det en slump att hotnivån höjs just nu? Under hösten kommer Runar Viksten att lägga fram sin FRA-utredning om den polisiära signalspaningen. För tillfället får inte Säpo inrikta FRA, vilket sannolikt Viksten kommer att föreslå en ändring på. Men det skadar ju inte om det finns goda argument.

  I detta fall kan det ändå vara så att FRA är inblandat. För även om Säpo inte får lägga spaningsuppdrag på FRA, så kan myndigheten likafullt rapportera till dem. Det sker då inom ramen för andra uppdragsgivares inriktningar.

  Här kan man leka med tanken att KSI inriktat FRA och att informationen sedan delgivits såväl dem som Säpo.

  SvaraRadera
 10. Med foliehatten påsatt ryser jag lite av sammanträffandena: SÄPO kommer med detta efter att CIA "läkt" till skynews att de finns en hotbild mot europa.. samtidigt vill USA testa sina nya leksaker i afganistan och pakistan, samtidigt som FBI och CIA vill kunna få avlyssna även skype utan någon direkt anledning, samtidigt som USA nu vill utvidga SWIFT så att de kan få alla transaktione alla EU medlemmar gör, samtidigt som de också absolut vill veta alla transatlantiska pengatransaktioner, samtidigt som de vill att alla krypteringsprogram som görs ska programeras med en bakdörrsnyckel som CIA då håller i... Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
  Nä Foliehatten stannar nog på ett litet tag till, vågar inte rikigt ta mig risken att ta av den än

  SvaraRadera
 11. "terroristexperten" Magnus Norell har varit gästforskare vid AIPAC och hans trovärdighet torde väl vara ungefär lika med noll...

  Man kan ju undra vilka som tjänar på att hotnivån höjs runtom i Europa och även i lilla Sverige...

  SvaraRadera
 12. Skall datalagringsdirektivet röstas igenom i riksdagen snart?

  Om man tar på sig foliehatten är förhöjt terrorhot emot Sverige, där hotet kommer "inifrån" ett enkelt sätt att driva igenom det utan några större protester från folkmassorna...

  SvaraRadera
 13. Ja, nu börjas det. Nu ska datalagringsdirektivet tryckas igenom och då gäller det att piska upp stämningen lite först.

  Snart ska du se att någon lastbil med kött eldas upp å så...

  SvaraRadera
 14. Det är ett välkänt faktum att om någon med "makt" vill driva igenom någonting så hotar man med att något annat ska "hända"

  Det finns otaliga bevis om det i mänsklighetens historia.

  SvaraRadera
 15. Skälet till att SÄPO tiger om varifrån det ökade terroristhotet kommer är givetvis att man av PK-skäl inte vill stigmatisera muslimer. För naturligtvis är det islamsk terrorism som ligger bakom det ökade terroristhotet.
  Repatriera Sveriges muslimer med en saftig dusör i handen så slipper vi terrorhotet.

  SvaraRadera
 16. Jag tror det är för att SD har kommit in i riksdagen. Man kan väl inte tänka sig ett större inre hot, mitt i Sveriges maktcentrum. ;)

  SvaraRadera
 17. Skälet till att SÄPO tiger om varifrån det ökade terroristhotet kommer är givetvis att man av PK-skäl inte vill stigmatisera muslimer. För naturligtvis är det islamsk terrorism som ligger bakom det ökade terroristhotet.
  Repatriera Sveriges muslimer med en saftig dusör i handen så slipper vi terrorhotet.  Nix. Sannolikt är det dina nazi och fascistbröder som ligger bakom hoten liksom dom ligger bakom den absoluta majoriteten av alla politiska våldsbrott som begås i Europa och Ryssland och Usa.

  SvaraRadera
 18. Klart skeptisk.
  Sen 19 sept har jag läst 3 artiklar som haft med säpo att göra. Det har handlat om ökade kostnader för säkerheten i riksdagen (SD), vikten av att säpo gör sitt jobb (Lindh) och nu höjt terrorhot.

  Jag tror det är budgetförhandlingar på gång.

  /Smen

  SvaraRadera
 19. Du är en socialfascist Micke. Om det hade funnits en tidsmakin så hade den kunnat föra dig tillbaks till Stalinsovjet.
  Eller kanske hellre till Mecka på 600-talet. Där hade du trivts med alla jude och kristnaförföljelser, din pajas

  SvaraRadera
 20. Enligt min åsikt borde HAX moderera sin blogg fri från stalinister som Micke
  /Johan

  SvaraRadera
 21. Hur bra då att Hax inte går ut och modererar sin blogg.

  Gillar du inte vad tex Micke skriver så kan du ju glädjas att hans åsikter läggs ut helt öppet så att du kan bemöta dem och visa hur fel han har...

  Ideologisk likriktning och radering av oliktänkandes åsikter leder bara till illa saker.

  SvaraRadera
 22. Du är en socialfascist Micke. Om det hade funnits en tidsmakin så hade den kunnat föra dig tillbaks till Stalinsovjet.

  Jag är helt övertygad om existensen av tidsmaskiner och att du förts hit med en sån i en tunna brun skit adresserad till Gert Wilders.

  SvaraRadera
 23. Micke är en fascist och han skäms inte för det

  SvaraRadera
 24. Johan Kackerlacka har tidigare på den här bloggen uttryckt deta om filmen Vendetta


  Johan K sa...
  Den här filmen känns mer och mer aktuell för varje dag som går.
  Men det är svårt att tänka sig en vackrare film att ha i åtanke är vi nu närmar oss det fria samhällets slut.

  11 september, 2008 23:47


  Jag antar att det är skönheten i den filmen som driver hans strävan att censurera mig.

  Jag antar att han dessutom inte är Liberal utan Riktig liberal.

  SvaraRadera
 25. Mcke är en fascist och han skäms inte för det

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Från en tvåa till en trea enligt DN imorse...

  SvaraRadera
 28. För vissa ideologiska veta-bäst-typer verkar åsikts- och yttrandefriheten inte vara ett mer värdefullt verktyg än en toalettborste.

  Det beror på den bristande vanan och oförståelsen av att använda en dylik.

  Det märker man nämligen på tonen och det sätt vissa svingar sina argument omkring sig.

  SvaraRadera
 29. LD som ju också liksom Johan Kacklerlacka krävt att Hax ska censurera åsikter samt liksom Johan Kackerlacka pådyvlat andra åsikter dom inte har konstant svinhar soig med hatretorik har rimligen inget att säga i frågan även om han inte har Johan Kackerlackas trackrecord och lyckats posta ett och samma inlägg mer än 150 gånger under en och samma vecka hos Per Gudmundson.

  SvaraRadera
 30. En viss obehaglig herre vid namn Joseph Goebbels, f.d propagandaminister, skulle hoppa av lycka över hur duktiga elever han har idag.

  Goebbels hade en förbluffande säker känsla för den moderna propagandans möjligheter och införde nyheter som sedan blivit bestående - som exempelvis noggranna väljarundersökningar följd av "specialbearbetning" av nyckelgrupper i valmanskåren.

  Låter det här alldeles för bekant!!?? :-/

  Lär mer från denna dokumentär från BBC, “Dr. Goebbels speaks”;
  http://video.google.com/videoplay?docid=7299961117772537771#

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.