2010-10-04

Talmansvalet

Riksdagen omvalde den sittande talmannen Per Westerberg (m).

Han fick 194 röster mot 153 för Kent Härstedt (s). En vänsterpartist var ute och kissade. Och (sd) röstade alltså på Westerberg, med motiveringen att det största politiska blocket skall ha talmansposten.

Det är märkligt att (s) valt att ta denna strid. På så sätt har Sahlin låtit (sd) markera sin vågmästarroll redan från första dagen i riksdagen. Till ingen nytta.

Nu röstar man om 2:e vice talman, där (sd) vill ha posten. En högoddsare, om man så säger. Nu går jag och äter lunch istället.

7 kommentarer:

 1. Intressant är väl iofs att åtminstone en ur SVMp-röran röstade på Per Westerberg. Dessutom så kom det ju "bara" in 347 av 349 röster, så det fattades åtminstonde en person förutom den där vänsterpartisten som var på toaletten. Saknades det en ur alliansen så innebär det väl att det här bara var en markering från SVMp iom att 2 från deras sida röstade med alliansen, dvs precis så många som neutraliserar SD.

  SvaraRadera
 2. SÅ konstigt är det väl inte att de rödgröna tagit denna strid, eftersom det visar att SD numera endera är ett solitt borgeligt parti som alltid röstar som Alliansen, eller ett parti som Reinfeldt tvingas förhandla med varje gång det ska röstas.

  SvaraRadera
 3. Henrik skriver:
  "Det är märkligt att (s) valt att ta denna strid."

  Egentligen inte. Känns som om (s) på något sätt försöker smygfjäska för SD för att på så sätt kunna få med dom när det blir dags att fälla betydande riksdagsförslag från alliansen. Var det inte (s) som lagom under valets slutskede upphöjde SD från att vara ett "Högerextremistiskt parti" till att bara vara ett "Högerparti".

  Som sagt... Det här kommer att bli spännande framöver!

  SvaraRadera
 4. @Stocken, Bodström är på Dunkin Donuts i USA.

  SvaraRadera
 5. På vilket sätt låter man inte SD få inflytande genom att rulla runt på rygg och dö bara för att man inte vill riskera att dom ska rösta på ett förslag man själv kan stå för? Det är tyvärr så att i varje handling man skulle ha gjort annorlunda om SD inte fanns i riksdagen så har man låtit sig påverkas.

  Det enda raka är att köra på som vanligt och aggera så som oppositionen bör. I annat fall kan vi avskeda 49% av riksdagen och spara pengar. Blocken har hur som helst valt att samarbeta om integrationspolitiken där SD har tvivelaktigast åsikter.

  Det enda jag hört från Alliansen under valrörelsen och efter valet är du ljuger, du vet inte vad du pratar om. Aldrig några sakliga argument som motbevis, bara peka och säga du är dum. Det har fungerat eftersom SVMp blev provocerade och tappade fattningen.

  En ganska stor portion allvar kommer behövas till sveriges politik dom kommande åren om inte allt ska urarta i en pajkastning delux.

  SvaraRadera
 6. När man lyssnar på palme 1976 och sissar idag så fattar man varför sossarna inte är vad de är. Men man gav ett tydligt budskap till sossarna, talar du som palme mördar vi dig.

  Palmes avslutningsanförande mot Fälldin i den stora valdebatten 1976

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.