2010-11-10

EmbassyGate: Nu börjar det bli lite spännande...


Den amerikanska ambassaden i Stockholm säger att den har informerat svenska myndigheter om sin övervakning av svenskar.

Regeringen säger att den inte fått veta något. Den förra (s)-regeringen säger att den inte har fått veta något. Säpo (som vi får anta även talar för den öppna polisen) säger också, i dag, att den inte har fått veta något.

Då finns det minst två möjligheter.

1) Någon ljuger. Det brukar aldrig hålla i längden.

2) Amerikanarna har informerat någon annan svensk myndighet. Jag tror knappast att det är MUST eller KSI. Detta är ett långskott, men det skulle ju kunna vara någon annan... "myndighet" som vi inte känner till så mycket om. Som sagt, det är ett långskott. Men märkligare saker har ju ändå hänt.

Och lögnar-spåret är förvisso tillräckligt underhållande.

17 kommentarer:

 1. Om man lutar sig mot den bortgångne bloggaren Kurt Lundgrens minne. Så bör det vara någon av 230 976 anställda i Sveriges 552 myndigheter (-05) som USA's ambassad har varit i kontakt med.

  Se mer här. Statistiken är förvisso fem år gammal och jag vet inte hur mycket Reinfeldt har skurit ned för att utöka sin personalstyrka i Rosenbad, (om han överhuvudtaget har gjort det)

  USA's övervakning har pågått i tio år, (eller ännu längre). Så statistiken är nog inte helt missvisande.

  Den vid Fairfax University högt utbildade arbetsmarknadsministern Littorin har visserligen lommat iväg men det har kommit en annan istället, Hillevi Engström. Hennes CV kan jag inte hitta på regeringens hemsida.

  SvaraRadera
 2. Sedan skulle det ju inte vara helt omöjligt att jänkarna har meddelat SÄPO som helt enkelt är för korkade för att fatta att det kanske var viktigt och sedan glömt bort det. De har ju inte precis briljerat med sin kompetens på sistone.

  SvaraRadera
 3. "inte har fått veta något........."

  SÄPO ska väl veta saker även om de INTE har blivit informerade.

  Men SÄPO kanske inte är så duktiga på sånt...............

  SvaraRadera
 4. Spännande att du kommer till slutsatsten att dom enda som inte kan ljuga är av amerikansk nationalitet.

  SvaraRadera
 5. Nu är ni väl bra taskiga. Statistiskt sett vore det rimligt att åtminstånde en invandrare får ett migränanfall per dag. Säpo och insatsstyrkan har givetvis fullt upp med att bryta sig in och skrämma upp dessa människor. Sverige ska vara ett friskt land. Ingen ska känna det som om huvudet exploderar. Det ska säpo se till :)

  /Smen

  SvaraRadera
 6. Nä, Micke. I alternativet "någon ljuger" finns även amerikanarna.

  Jag tror du börjar ligga av dig...

  SvaraRadera
 7. Budbäraren från amerikanska ambassaden var väldigt tydlig. Han sa att de hade informerat svenska myndigheter (i ett annat uttalande nämnde han bokstavligen SÄPO). Sen sa han att kommunikationen mellan svenska myndigheter kan ha brustit. Det kan även vara så att kommunikationen internt inom SÄPO kan ha brustit.

  Om det ligger till på det sättet så är det inte amerikanska ambassaden som gjort fel. Ansvaret ligger helt och hållet hos SÄPO som utfärdat tillstånd utan att själva ha tillstånd att utfärda ett sådant tillstånd.

  SvaraRadera
 8. Eller så har SÄPOs rutiner fungerat *precis* som tänkt.

  Amerikanerna har gjort rätt, dvs underrättat SÄPO. Och kan bevisa det.

  SÄPO har sett till att ingen (iaf med ansvar) känner till historien, och kan hållas ansvarig.

  SvaraRadera
 9. Werner: Eller så är det ansvariga på SÄPO för inkompetenta för att veta att dom inte kunde utfärda ett sådant tillstånd och därför kan dom inte fällas för det. Allt enligt rådande praxis.

  Om SÄPO är så inkompetent så kan vi lika gärna lägga ner skiten.

  SvaraRadera
 10. Jag satsar en peng på att Ssargons version är den korrekta.

  SvaraRadera
 11. Alltså.
  Amerikanerna säger ju bara "varit i kontakt med myndigheter", dom säger ju inte vilka eller om vad.
  Jag tvivlar inte en sekund på att en ambassad kommer i kontakt med myndigheter i värdlandet, frågan är ju om dom varit i kontakt med RÄTT myndigheter och angående RÄTT sak.

  SvaraRadera
 12. Woots.
  Missade det först, men spännande att "Micke" tog ställning till/svarade på en hel post för första gången.
  Hoppas du orkar köra vidare i det spåret Micke, för det funkar verkligen inte i längden att rycka en mening ur en post och argumentera mot just den meningen.

  SvaraRadera
 13. Det troligaste är att USA-ambassaden har meddelat någon under- eller mellanchef på Säpo om sin övervakning. Dennes första tanke torde då knappast ha varit: "Detta måste jag föra vidare uppåt".

  Nej, chefen såg naturligtvis inget konstigt i detta, med tanke på de illdåd som USA-ambassader hade utsatts för vid den tiden. Kanske lovade också amabassadövervakarna att dela med sig av personupplysningar, som även kunde vara av intresse för Säpo.

  Under resans gång (cirka tio år) kan USA successivt ha utvidgat övervakningen utan att någon hos Säpo höjt på ögonbrynen, eller ens uppmärksammat detta.

  Så det är inte ndövändigtvis någon som ljuger här. Säpochefen medgav igår i Aktuellt att informationen funnits hos myndigheten, men att den inte kanaliserats till högsta ledningen.

  Men det förefaller som om det kommer betydligt större avslöjanden. Uppdrag granskning arbetar just nu med ett reportage om Säpos utländska samarbete på svensk mark.

  Sen står förhoppningsvis en genomlysning av KSI:s alla bravader på tur. Där har vi den mest ljusskygga av alla svenska underrättelse- eller säkerhetsorgan.

  SvaraRadera
 14. Rättelse: "Säpochefen medgav att informationen KAN ha funnits hos myndigheten" skulle det stå.

  SvaraRadera
 15. Jag vet att det är sjukt off topic men jag börjar bli tröt på att alla skandaler måste ges suffixet "-gate" nu för tiden.

  SvaraRadera
 16. De är rätt uppenbart att någon ljuger. Förmodligen SÄPO.
  Jag litar fullständigt på Ask när hon säger att hon inte vet någonting =)

  Boström däremot kan de vara lite tveksamt med. Han tycks ju ha ett ganska överdrivet kontrollbehov. Så han vet säkert nått. (alternativt har begått ministerstyre fler gånger)

  Jag tvivlar på att Amerikanerna skulle ljuga om att de fått tillåtelse av en Svensk myndighet. (skulle vara sån rabalder i hela världen om de va saken)

  Någon tjänsteman som ansåg sig ha tillräckliga befogenheter har garanterat gett dem tillåtelsen. Och förmodligen även informerat sin chef om det i ett väldigt hemlighetsstämplat PM

  SvaraRadera
 17. P.S.
  Instämmer med "Anonym" blogg-o-svären behöver öppna en ordbok för alternativa suffix till "gate". (Jag tror nog "GateGate" nådde slutpunkten för de suffixet)
  D.S.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.