2010-11-16

(S)ista striden det är...


Det är inte bara de svenska socialdemokraterna som har problem. Över hela Europa har sossarna numera lågkonjunktur.

Det är kanske inte att undra över. "Klasskampen" är i allt väsentligt över. De stora socialistiska projekten kollapsade. Ekonomi visade sig inte vara socialisternas starka gren. Medborgarna söker nu högre värden istället, rent av lite valfrihet - medan (s) gör på stället marsch i något slags ideologisk nostalgitripp.

Många funderar över hur socialdemokraterna skall kunna förnya sig. Frågan är hur och till vad? Kan de göra det utan att sluta vara... sossar? Det brutala svaret är att deras tid kan vara över. Att hela det socialdemokratiska projektet är hopplöst föråldrat.

Detta inte minst som borgerligheten i både Sverige och resten av Europa redan har rört sig mot - och mutat in - mittfältet. (Vilket har gjort dem rätt sossiga, men det är en annan fråga.)

Vi lever i intressanta tider.

30 kommentarer:

 1. Det är bara att hoppas att vänstern återfinner agressionen och använder hatsom motor på samma sätt som högern gjort sedan 80 talet och på så sätt motverkar total högerhegemoni och vidhängande ideologisk likstelhet.

  Det är patetiskt att se floden av högerdebattörer hävda att det enda sättet socialdemokraterna kan förnyas på är genom att bli moderater och att det enda sättat att nå frihet är total konformitet runt iden att kapitalet ska utgöra den enda sanna makten.

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte det.

  För det första säger du ju själv att högern har rört sig mot mitten. Det får väl ändå tas som ett tecken att de allra flesta inser att folket vill ha solidariskt finansierad sjukvård m.m. I fråga om sådant är väl klasskampen i någon mening över.

  Den tekniska utvecklingen, industrialismens avmattning och inte minst IT-revolutionen förändrar sätten att skapa värden.

  Men de lösningar som skapas ska ju också prövas mot ledorden frihet, jämlikhet och solidaritet. Passar de för dåligt då kommer det att finnas en grund för socialdemokratisk politik.

  Men om världen ändå går mot mer frihet, jämlikhet och solidaritet då blir den ju mer socialdemokratisk alldeles av sig själv.

  SvaraRadera
 3. @Micke

  Socialdemokraterna får förnya sig hur de vill. Det är en annan sak att få röster.

  SvaraRadera
 4. Frågan är väl om socialdemokraterna kan hålla ihop partiet. Avståndet mellan partiets höger och vänster är ju rätt så stor och det som har hållit ihop partiet så här länge är ju det faktum att partiet haft makten under så lång tid.

  SvaraRadera
 5. Well, trots nagon form av parlamentarisk demokrati (oman inte fullt ut) sa var ju Socialdemokratin mer eller mindre en irrelevant kraft fram till ca 1920.

  Likval ar det i USA's begynnelse politiskt dominerande "Whig" parti helt utraderat idag.

  Att politiska partier och krafter, ideologiska stromingar kommer och gar ar kanske trots allt inte sa dramatiskt..

  Det kanske helt enkelt ar sa att klasskamp som politiskkraft ar lite passe nar de flesta lever smaborgerliga liv..

  SvaraRadera
 6. Visst är det så att om skälet för en politisk rörelse försvinner så är det nog inte så lätt att ha själva rörelsen kvar bara för att.

  Skälet för socialdemokratin att bildas var ju konflikten mellan arbete och kapital. Den ser ju radikalt annorlunda ut nu när allt mer handlar om en kunskapsbaserad ekonomi. Då är det inte helt lätt att byta ut en anställd mot en annan - eller att tillämpa sist-in-först-ut-principen.

  Å andra sidan rör vi oss mot en tjänsteekonomi där många av de individuella arbetsinsatserna inte kräver någon högre utbildning. Där är nog denna konflikt högst relevant.

  Dessutom ska vi väl ha lite industri kvar? Det kommer inte att gå i längden att skeppa saker runt planeten, sen får klimatskeptikerna säga vad de vill.

  SvaraRadera
 7. Det låter som HAX har haft det för bra, för länge, i de priviligierade liv vi ändock lever här in stora delar av Europa.

  Det var bara för 3-4 generationer sedan som majoriteten var slavarbetare, och inte hade mat för dagen och tak över huvudet.

  Är vi redan för mätta och belåtna, så dröjer det inte länge innan vi förlorar allt det som vi tar för självklart idag. Det som våra förfäder kämpat med blod, svett och tårar för att ge oss.

  SvaraRadera
 8. Micke är ju bara så tröttsam............suck

  SvaraRadera
 9. HAX och verkligheten.

  Socialdemokraterna är det största partiet. Politiskt arbete sker i riksdag, landsting och kommun. Det som är ett signum för socialdemokratin: pragmatism. Vem fick ta över Bildt-regeringens katastrofstyre. Jo - socialdemokratin. Nya moderaterna försvarar en del av de socialdemokratiska landvinningarna. Och så vidare.

  HAX är utsedd att fundera över Piratpartiets kalkonval(HAX ord).
  Sex promille i riksdagsval 2006 och sex och en halv promille i riksdagsval 2010.

  På senaste medlemsmötet röstade trettio av knappt 17000 medlemmar.

  Partiledaren valfuskade och fick en åthutning av styrelsen på senaste styrelsemötet.

  HAX och verkligheten.

  SvaraRadera
 10. Micke,......money talks, bullshit walks. Så är det.

  SvaraRadera
 11. @ johan tjäder och ni andra. "Då är det inte helt lätt att byta ut en anställd mot en annan" Svensk Näringsliv anser ju att löntagare ska jobba för så lite som möjligt, att vi ska ta in oseriösa företag som betalar slav lön om något alls.

  Införa gratis arbete i form av 1½ år praktik, där man sedan kan ta in nytt folk när tiden är på väg att ta slut i stället för att anställa. Få sänk skatt för att du är för lat för att gå ut me din egen hund och låta andra göra de.

  Sedan har vi ju alliansens tankar om att alla sjukdomar är botningsbara inom en förbestämt tid för alla människor, dom säljer ut skoler, förskoler, sjukhus till underpriser, efter som man bara säljer lösöre och inte med räknar lokalen/byggnaden, man säljer ut järnväg till företag som skiter i underhåll för de kostar pengar.

  Man säger att den som kan betala ska få bästa vården i privat regi, landstingen anställer massa dyra staffet läkare,stor städer ska prioriteras före landsbygden.

  De bästa av allt, kommunsiter släng er i vägen vad gäller er historika övervakning, här kommer alliansen, med FRA, IPRED, Datalagrings direkttivet, Förslagen sänkt straff till böter för att få avlyssna.

  Ack du sköna liberarism.

  SvaraRadera
 12. Pros: Din slutkläm var något malplacerad med tanke på att det mesta av övervakningseländet som nu klubbats igenom ursprungligen var framdrivet av sossarna..

  SvaraRadera
 13. Det är väl snarare de politiska ideologierna som spelar på sista versen? Det är pragmatism som gäller numera och jag kan inte se att socialismen har lidit särskilt mycket större nederlag än någon annan ideologi på senare tid. Hela begreppet liberalism är kidnappat av förbuds- och bidragsförespråkare och konservatismen har, i alla fall i Sverige, fullständigt försvunnit ur debatten.

  SvaraRadera
 14. Det är bara att dom gör om och gör rätt. Det är dags att lägga ner alla samhällsförstörande socialistprojekt.

  Det är dags att låta folk fråga sig själva vad dom vill. Det är mindre kostsamt, mer ekonomiskt.

  Det är dags att sluta behandla vuxet folk som småbarn och manipulera deras känslor och samveten för att komma åt deras pengar under förespegling att det är solidariskt, humanistiskt och för det gemensamma bästa i samhället. Ha, "vilket erbermarligt nys".

  Det är det folk runt om ivärlden börjat inse. Tyvärr sjunker insikten in som långsammast hos missbrukaren.

  SvaraRadera
 15. Jag hatar verkligen LD´s argument för total högerhegemoni för dom uttrycker med sån tydlighet att det inte är indívidens frihet utan individens totala underkastelse ni strävar efter.

  SvaraRadera
 16. Det var inte längesedan de rödgröna ledde opinionsmätningar med närmare 20 procentenheter.

  Att socialdemokraterna inte kunde förvalta detta, handlar om dålig ledning och en dåligt uppdaterad ideologi. Det betyder inte att vänstern spelat ut sin roll.

  Den globala ekonomin leder till stora vinster, som fördelas ojämnt. Det ökar konkurrensen oh ställer lågkvalificerade över hela världen mot varandra.

  Det är lätt att säga att folk fått det för bra, men detta är en sanning med modifikation. Vad gäller försäkringssystemen, skolorna, studielånen, pensionerna, tillgången till fasta anställningar osv, har det blivit markant sämre sedan 1980-talet.
  Klasskillnaderna har ökat. De marginaliserade är fler.

  Det finns alldeles klart ett uppdrag för vänstern. Det är mest att uppdraget är ett annat än på kolgruvornas tid.

  SvaraRadera
 17. Sossarna har tappat röster för att de svikit sin vänsterpolitik. Göran Persson va den första statsministern i Sverige som verkligen lyckades genomföra borglig politik, han kunde komma undan med det för att han va sosse. Men det fick konsekvenser, för han öppna upp för moderaterna att ta över makten genom att göra så, allt moderaterna behövde göra var att använd a sig av en vänsterretorik, för det var ändå det enda sossarna hade kvar efter Göran perssons totala nedmontering av partiets ideologi.

  Henrik alexandersson har inte förstånd att inse att det är farligt för demokratin när alla rör sig emot mitten. Hax borde välkomna sossar att va sossar, vänster att va vänster, för då kommer höger krävas att va höger för att ha något att sätta emot. Men eliten vill spä ut allting till en allmän smet. Hax bryr sig dock bara om det när det händer borgerligheten. Det är väldigt enögt av hax, framför allt dumt. Vill Hax verkligen att alla människor ska tycka lika dant, alla ska va libertarianer som han själv. Ett sånt samhälle skulle va riktigt sjukt, för man kan bara nå dit med sjuka metoder. Skriv om tsa och hur de tvingar folk att bli tagna på kuken istället. Man kan ju för fan inte flyga längre.

  SvaraRadera
 18. e/LD är verkligen lika intressant att lyssna på som en hjärntvättad scientolog. Allt han säger är lika djupt som en talande papegoja, han har lärt sig några fraser och repeterar dem till leda. Han är allt annat än en individualist. Man kan bara dra slutsatsen att e/LD är medveten om att han totalt saknar individuellt tänkande och plågas av det och på ett patetiskt sätt väljer att skapa sig ett individuellt tänkande genom att anamma ett kollektivt tänkande som påstår att de står upp för individen. Detta trick är just vad sekter sysslar med och det är uppenbart att e/LD är en sekt människa, stackars sate.

  SvaraRadera
 19. Så där, nu har jag hämtat mig från skrattattacken.

  Man ska inte hata, micke. Man skall älska och tycka om.

  SvaraRadera
 20. Vilken enastående analytisk förmåga LSD besitter. Det är verkligen imopnerande. Rätt på precis varenda punkt. Hur gör hon?

  SvaraRadera
 21. @pros

  Jag säger inte att alla på Svenskt näringsliv har förståndet i behåll. Men vi behöver en arbetsmarknad där folk kan rösta med fötterna och helt enkelt lämna en arbetsgivare som är korkad.

  I övrigt så kan man väl konstatera att folk gärna väljer lite skarpare bedömningar i sjukförsäkringen än kraftigt höjda skatter för att stödja Ohlys våta drömmar.

  Det betyder inte att folket stödjer Alliansens politik i alla delar. Om Reinfeldt tror det så lär han få problem.

  Faktum är att den nuvarande situationen är mycket farlig för Alliansen om de tror att de väldigt höga opinionssiffrorna signalerar ett starkt stöd för högerpolitik. Då gör de samma misstag som socialdemokraterna gjorde under förra mandatperioden.

  SvaraRadera
 22. @poppe

  Det är att se världen väldigt kortsiktigt om man börjar historieskrivningen med Göran Persson.

  Om man tror att det är politiska idéer från 1920-talet som ska rädda socialdemokratin så får man tro det.

  SvaraRadera
 23. Jag säger inte att alla på Svenskt näringsliv har förståndet i behåll. Men vi behöver en arbetsmarknad där folk kan rösta med fötterna och helt enkelt lämna en arbetsgivare som är korkad.
  --------------------------------

  I vilket land finns det en arbetsmarknad där dom villkoren i realiteten inte är helt reserverade till dom människor som befinner sig högst i pyramniden och har all sin kompentens och kapacitet helt obruten?
  Vilket är det exempel vi ska leva upp till?


  I övrigt så kan man väl konstatera att folk gärna väljer lite skarpare bedömningar i sjukförsäkringen
  -----------------------
  Det vet vi inte förrän vi ser hur dom förändringar som genomförts slår och det kommer att ta minst 10år.

  Det enda vi vet är att dom som betalar är dom som redan betalat en gång för den nermontering och rationalisering av främst den offentliga sektorn som påbörjades på 80 talet.


  Om man tror att det är politiska idéer från 1920-talet som ska rädda socialdemokratin så får man tro det.
  ---------------

  Uppenbarligen ansåg moderaterna att det var bäst att klä ut sig i "ideer från 20 talet" för att driva politik till förmån för sina kärnväljare.

  Förr eller senare kommer man att ta av sig den kostymen och återigen börja driva ideer från 1800 talet.

  Det enda som krävs är att ekonomin börjar fallera på riktigt och högerpolitikerna öppet agerar primärt för att rädda sina egna kärnväljare.

  SvaraRadera
 24. Det är att se världen väldigt kortsiktigt om man börjar historieskrivningen med Göran Persson. Om man tror att det är politiska idéer från 1920-talet som ska rädda socialdemokratin så får man tro det.

  Olof Palme var inte aktiv på 20 talet din ohederliga borgarbracka! Men allt pekar på att högerkrafter såg till att han blev mördad när han satte ner foten i svensk politik. Mordet på palme var en varning till alla sossar, bli ett högerparti eller vi dödar dig. Så har högern agerat i alla tider emot vänstern. Man sköt strejkande arbetare under ådalen 31, ordern kom i från högerns militärer.

  SvaraRadera
 25. Vilken enastående analytisk förmåga LSD besitter. Det är verkligen imopnerande. Rätt på precis varenda punkt. Hur gör hon?

  Jag läser dina tomma sektinlägg och tycker synd om dig. Din påklistrade överlägsna attityd är väldigt innehållslös och tröttsam som allt annat du skriver. Du är allt annat än imponerande eller som du själv uttrycker det...imopnerande

  SvaraRadera
 26. @poppe

  Lysande inlägg. Underhållande. Fantasirikt.

  Jag ger det ++++

  Jag drar av ett för bristande sanningshalt.

  SvaraRadera
 27. @Poppe och Tjäder: Det är i mitten all politik skapas. Men det var kanske inte det ni menade? Det är i mitten Företaget Sverige sköts och administreras. Det finns ingen anledning att uppmuntra nånting varken till höger eller till vänster om mitten. Sånt där sköter sig självt eftersom vi människor är olika och alla skall leva bland varandra med så liten friktion som möjligt mellan samhällsgrupperna. Det gäller istället att uppmuntra till samsyn och gemensamma mål, för det där ni menar sköter sig självt.

  Allt handlar om hur man på ett praktiskt och ekonomiskt vis för samhället och dess medborgare får ut det mesta av en så billig och effektiv peng som möjligt. Att putta in denna verklighet i en ideologisk kostym kommer alltid, säger alltid, medborgarna att förlora på och det är väl inte det som är meningen, va? Ni verkar tycka synd om politiken som sådan.

  Hur länge sen är det han sa det nu? Ideologierna är döda.

  SvaraRadera
 28. @ tjäder: Läser i dag i min lokal tidning, att bennangins företagen är både på gott och ont.

  gott är att man kan få folk med rätt kompetens utan att behöva interjuva x antal personer, och man kan säga upp personen med kort varsel.

  problem uppstår när personen försvinner och något annat företag tar in personen. för då försvinner ju kompetensens från det första företaget. så står man där utan kompetens i stället för att från början anställt personen från början.

  minns inte rätt men om de var dagarna före eller efter valet hade SN hel side annons i DNs pappers tidning, där dom just lista några punkter dom ville ha genomförda. bland annat förlängd praktik.

  Alliansen verkar ju direkt inte ta avstånd från sossarnas övervaknings ider. utan snarare drivet på dom.

  SvaraRadera
 29. e/LD går från klarhet till klarhet. Ja om man inte tror på ideologi, varför då ha demokrati.

  SvaraRadera
 30. Praktisk politik, heter det. Jag förstår att det är svårt att hajja med cyklopet på.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.