2010-11-16

Ett kastrerat internet


I dag skriver doktoranden i civilrätt Johan Axhamn på SvD Brännpunkt om budbärarneutralitet på internet.

Axham, som är knuten till den av upphovsrättsinnehavarna sponsrade tankesmedjan Netopia, vill att internetoperatörer skall kunna hållas ansvariga för den trafik som går i deras kablar.

Detta är ungefär lika orimligt som att hålla Posten ansvarig för att den i dag bedriver en omfattande distribution av barnporr och narkotika.

Om nätoperatörerna blir ansvariga för innehållet i deras kunders internettrafik - då kommer internet att kastreras. Då kommer operatörerna bara att våga släppa igenom trafik som har godkänts i förväg.

Då måste de stänga dörren mot resten. Mot det fria, öppna, dynamiska, spontana och skapande som finns på internet. Vilket kommer att drabba företagande, kultur, debatt, opinionsbildning, nyhetsflöde, forskning och allt annat som sker ocensurerat och spontant på nätet i dag.

I sammanhanget kan det vara på sin plats att upplysa om att Axham även haft sina fingrar i Rehnfors-utredningen (som ville stänga av fildelare från nätet) och arbetat med regeringen om ACTA-avtalet. I olika sammanhang har han gjort sig känd som en envis motståndare mot ett fritt och öppet internet, som går film- och musikbranschens ärenden. Läs mer om Axham hos Oscar Swartz.

9 kommentarer:

 1. Brukar normalt sett inte dubbelposta, men eftersom vi ändå är inne på liknelser kommer här en kopia av en kommentar som jag skrev på Copyriot:

  Själv reagerar jag starkast på att han efterfrågar en “självsanerande verksamhet”. I samband med Rehnforsutredningen skrev han även att internetleverantörer för att undvika förelägganden måste vidta åtgärder i “förebyggande syfte”.

  Om tidningstryckerier belastades med samma ansvar som ansvarig utgivare ifall de inte bedrev en självsanerande verksamhet och vidtog åtgärder för att i förebyggande syfte hindra att tidningar publicerar artiklar som potentiellt sett skulle kunna innebära överträdelser, då skulle vi höra ett ramaskri om påtvingad förhandscensur.

  Även USA:s system med take-down notices ger i praktiken möjlighet till ett slags förhandscensur med tanke på snabbheten med vilken information kan blockeras utan att någon rättslig prövning gjorts. Här kan man jämföra med hur Axhamn önskar filtrera och blockera givet att det finns en “påstådd överträdelse”. Filtrering och blockering ska alltså kunna sättas in utan att överträdelsen ens är konstaterad. Det finner jag högst anmärkningsvärt.

  SvaraRadera
 2. Ett fritt internet är ju farligt! Vanliga människor kan ju gå för sig att tänka själva...

  Att läsa Axhams inlägg får mig att fundera på varför USA jagar Bin-Laden, det var ju Boeing som levererade planen...

  Daniel

  SvaraRadera
 3. "Detta är ungefär lika orimligt som att hålla Posten ansvarig för att den i dag bedriver en omfattande distribution av barnporr och narkotika."

  Nä, det orimliga är att vi har OLIKA regelsystem i den fysiska respektive virtuella världen.

  Jag har sagt det många gånger förr här och annorstädes, att PP bör driva kravet på LIKA regelsystem. Då kan man använda det resonemanget som murbräcka för att visa på det orimliga i att budbäraren har ansvar för innehållet.

  SvaraRadera
 4. Bara jag som har börjat ge upp och väntar på att 1984 ska komma. Och sedan kan vi ha ett lite anarkitiskt uppror och sedan börjar samhället om på nytt.

  SvaraRadera
 5. Varför raderades min kommentar?

  SvaraRadera
 6. Artikeln är så virrig att jag skulel vägra ta in den. "Oönskat material" tror jag att allt på internet är - alltid finns det någon som ogillar bilder på kött, att 1+2=3 eller bokstaven G.

  Netopia borde kräva pengarna tillbaka. En så dålig debattartikel ska de inte behöva betala för.

  Att jämför de mycket specifika lagar som rör bankers ansvar vid penningtvätt eller BBS-lagen med något generellt ansvar för ISPs är så dumt att jag undrar hur Axhamn lyckades ta examen.

  Slutligen undrar jag hur Axhamns förslag fungerar ihop med anonymiseringstjänster. Där har ju ISPs inte någon koll alls över vad trafiken innehåller.

  Bah! Hästnäringen försöker stoppa bilismen. Dålig smak och uselt genomförande, som vanligt.

  SvaraRadera
 7. Erik Gertkvist: Själv har jag skrivit till min ISP och bett dom filtrera bort Axhams verk från min anslutning. Det är, för mig, icke önskvärt material.

  Har jag rätt att stämma dom om något skit han skrivit ändå kommer in hos mig tro? :-P

  SvaraRadera
 8. Min kommentar var helt i fel post, om någon undrar.

  SvaraRadera
 9. Tydligen även i denna, dags att sova :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.