2010-11-17

Yes! Äntligen! Karim är fri!


Den egyptiske bloggaren Karim Amer har – äntligen – försatts på fri fot!

Karim dömdes till fyra års fängelse för att ha förolämpat presidenten och religionen.

För en vecka sedan var straffet avtjänat och han skulle ha släppts. Då fördes han istället till egyptiska statens underrättelsehögkvarter, där han kvarhölls och misshandlades.

Men nu – just som vi började frukta för hans liv – är Karim alltså fri och vilar ut med vänner och familj. Lättnaden är svår att beskriva med ord.

Tack alla ni som hjälpt till och kampanjat för Karim! Ni som ställt upp på demonstrationer och ni som skrivit artiklar och bloggat för hans sak! Ni som har sänt brev till honom i fängelset, för att hjälpa honom att hålla modet uppe! Ni som sett till att han inte blev bortglömd! Ni som hjälpt till att hålla trycket uppe och som såg till att Karim kom ur det här med livet i behåll!

Man kanske inte kan hjälpa alla. Men alla kan hjälpa någon.

1.470 dagar satt Karim Amer i fängelse – för att ha utnyttjat den demokratiska yttrandefrihet som vi så lätt tar för självklar.

Den demokratiska yttrandefrihet som vi så lätt tar för självklar – men som även blir allt mer kringskuren och hotad i vår del av världen...

Läs mer på siten Free Kareem »

Se även: Motpol, Reuters

Från en av demonstrationerna för Karim, utanför Egyptens ambassad i Stockholm. I förgrunden Jonas Virdalm, som varit drivande i den svenska kampanjen. CC0 - bilden fri för publicering.

8 kommentarer:

 1. Bra.
  Nu är det bara dom andra kvar.

  SvaraRadera
 2. @Micke,

  nej, jag skall inte glömma dem. Det finns andra bloggare i Egypten som sitter inlåsta också vars fall är värda att uppmärksamma. Jag lär tyvärr få återkomma.

  SvaraRadera
 3. Som jag skrev i min facebookstatus igår:

  I could be writing about my hockey team betting better than the Soviets were in the 80's. Yes, I am very happy for the win tonight. However, even with a loss for my team tonight I would be happy because I just learned that Kareem is finally free. My eyes are filled with tears for him.
  However, I will not forget that there are others in prison in Egypt.

  SvaraRadera
 4. Jag har själv inte gjort något för dessa personer men jag applåderar ert arbete. Bra gjort!

  SvaraRadera
 5. Man kan frukta att cellerna behövdes till annat:

  http://www.fria.nu/artikel/85982

  SvaraRadera
 6. hax hänvisar till vänstertidningen fria, det är en bra början, för vänsterpress som fria och etc är det enda som är något att ha. SVD och DN och all annan borgerlig press är rena skämtet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.