2010-12-14

Assange-affären: Urspårat

Nej, jag har faktiskt svårt att tro att en radikalfeministisk svensk åklagare och advokat Borgström handlar på uppdrag av USA och CIA. Men den svenska åklagarmyndigheten gör verkligen sitt yttersta för att vattna konspirationsteorierna...

Vad gäller häktningen i det brittiska utlämningsmålet...

Visserligen håller vi i Sverige människor häktade väldigt länge, ofta månader innan deras mål prövas i domstol. Men det innebär inte att andra länder bör bete sig på samma sätt. Britterna tar – i vissa fall, får man kanske tillägga – hårdare på rättssäkerhet och oskuldspresumtion än vi svenskar. Vilket är en bra sak.

Tyvärr kommer Assange och hans juridiska team nu att bli tvungna att hävda konspirationsmässiga politiska skäl för att undvika utlämning till Sverige. Det är i princip de enda skäl som kan anföras mot en europeisk arresteringsorder.

Men fortfarande... Vad gäller en eventuell framtida utlämning till USA, så känner jag mig inte helt övertygad om att Assange skulle vara säkrare i Storbritannien än i Sverige. Britterna har, trots allt, mycket närmare band med USA än vad vi svenskar har. Och det politiska priset för en utlämning till USA från Sverige skulle vara oerhört högt.

Det bästa vore kanske ändå om Assange kom hit till Sverige och rentvådde sitt namn i det till synes mycket tunna sex-målet. Så att han kan fokusera på viktigare saker. Men det kan naturligtvis finnas delar i det här som vi inte känner till...

Hur det går med konungariket Sveriges överklagan av det brittiska borgensbeslutet får vi väl snart veta. Just nu har jag bara motstridig information. Och nu tänker jag logga ut för dagen och dricka pilsner istället.

23 kommentarer:

 1. Sverige kommer att överklaga. Here we come US of Bin Ladin...

  SvaraRadera
 2. Jag begriper ändå inte hur man kan projicera en organisation till en talesman? Om man skjuter pianisten, blir noterna bättre då? Den döde pianistens efterträdare presenterar bara nya noter, som är lika dåliga som tidigare. Vem blir nästa pianist, efter (JA)?
  Dock handlar det för (JA)i grunden om ett misstänkt sexbrott, som vi inte vet något om. Jag upplever det som att media/individer/övriga har svårt att skilja människan (JA) från organisationen.

  SvaraRadera
 3. Bailed Out men med fotboja med GPS måste väl nästan vara det värsta scenariot, tänk bara på de där vargarna i Värmland som fick sina sändare hackade och blev spårade och skjutna, detta alltså av värmländska bonnläppar och amatörer, en Julian Assange med GPS överlever inte julen med några hundratusen jänkare som vill spåra och knäppa honom...

  SvaraRadera
 4. Jag tror du har rätt Henrik!

  Julian Assange är säkrare här i Sverige än i UK. Om han vistas/är häktad/ blir straffad i Sverige krävs både Sveriges & UKs beslut att utlämna honom - i en enig bedömning. I UK krävs bara ett beslut - UK, alltså USAs närmaste allierade i anfallskrigen i Asien.

  Det politiska priset för Allians-regeringen skulle säkert bli mycket högt - både inom landet och i omvärldens ögon.

  §§§

  Kanhända har de stora personliga påfrestningarna på Julian Assange gjort honom tunnelseende?

  Det är inte bara sexbrotts-misstankarna. Maktstrider pågår inom Wikkileaks, en ny konkurrerande organisation har skapats. Kanske ser vi här en människa som kämpar för sin existens? För vem är Julian Assange om han inte får vara Mr Wikkileaks?

  /Gunnel Gomér

  SvaraRadera
 5. Vänskapskorruption14 december, 2010 19:42

  Det brukar ju vara så att verkligheten överträffar dikten och jag tror inte att någon lyckats tänka ut och plannera denna soppan. Men det finns en detalj som jag tycker är mycket intressant.

  Sverige är ett litet land där många känner varandra. T ex att Borgström är kvinnornas advokat är inte så konstigt, eftersom de känner varandra. Med Borgströms bakgrund borde ju han känna en hel del folk. Så givetvis kan jag inte låta bli att undra om Borgström och Marianne Ny känner varandra. Det tycker jag skulle förklara varför fallet öppnades igen. Det behövs ingen konspiration när vi har vanlig hederlig svensk vänskapskorruption.

  Finns det någon här som vet mer om detta?

  SvaraRadera
 6. Vänskapskorruption: Borgström och Ny är gamla vänner.

  SvaraRadera
 7. Citat: avsändare /Gunnel Gomér:
  Det är inte bara sexbrotts-misstankarna. Maktstrider pågår inom Wikileaks, en ny konkurrerande organisation har skapats. Kanske ser vi här en människa som kämpar för sin existens? För vem är Julian Assange om han inte får vara Mr Wikkileaks?
  Slut citat:

  Det kan vara ett möjligt scenario, men "notbladen" försvinner inte från nätet. Vare sig det heter det ena eller det andra organistationsnamnet. Vem blir pianisten i den andra orkestern? Ska h*n också skjutas, för att spela dåligt?

  SvaraRadera
 8. Vänskapskorruption14 december, 2010 20:09

  @Anonym 19:46,
  Har du mer information om det? Det skulle vara intressant att veta när, var, hur?

  Det du skriver verkar sant, men jag litar inte 100% på en anonym kommentar på internet.

  Jag vore jättetacksam om du kunde förklara mer, så att jag kan uppgradera ditt påstående från 'troligen sant' till 'sant'.

  SvaraRadera
 9. "Och det politiska priset för en utlämning till USA från Sverige skulle vara oerhört högt."

  Knappast. Vad menar du skulle hända?
  Kravaller? Inte en chans.
  Misstroendevotum? Knappast.
  Det finns ingen med mod och kraft nog att sätta emot något.

  SvaraRadera
 10. Som JämO i sju år får väl Claes Borgström anses vara ett känt namn inom juristvärlden. Det är säkert lätt för en åklagare att bli övertalad att öppna förundersökningen.

  Radikalfeminism i all ära, men svensk sexbrottslagstiftning är faktiskt ganska sträng och såsom utlänning kan väl Assange kanske ha varit lite för på. Helt otänkbart är det inte tycker jag.

  SvaraRadera
 11. @HAX: "Och det politiska priset för en utlämning till USA från Sverige skulle vara oerhört högt."

  Nej det tror jag knappast, då det mycket väl kommer att föregås av en spinn-kampanj i media som ungefärligen syftar på att "uppgifterna ÄRR hemliga" och "det äär brottsligt att sprida sådana"... Sådana tongångar är ju inte något nytt,förra veckan hördes det mkt sånnt från USA.

  Såå.. "det sovande folket" kommer knappast att gå ut och demonstrera likt franska mjölkbönder, och i riksdagen har jag mkt svårt att se någon gruppering som kan göra en avgörande insats för att förhindra något sådant.

  SvaraRadera
 12. Hur kan en utlänning utlämnas till USA för ett påstått brott begått utomlands.
  Svårt för utlänning att förstå Sveriges hätskhet och insmickrande ton gentemot USA.
  Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men jag är faktiskt glad nu att jag inte är svensk.

  SvaraRadera
 13. Oj. Inga mer "villiga damer" utan en reflekterande kommentar. Respekt som återuppbyggs. Tack Henrik.

  SvaraRadera
 14. Vänskapskorruption: Det kan ju vara så att fallet öppnades igen för att han misstänks för att ha hållt ner en kvinna med armar och kroppstyngd och haft oskyddat sex med henne också.

  "jovisst, men..."

  SvaraRadera
 15. Vänskapskorruption15 december, 2010 07:51

  @Maria,
  visst kan det vara så, men då borde ju inte chefsåklagare Finné lagt ner förundersökingen. Det var ju först efter att Borgström pratat med sin galma vän som det öppnades igen.

  Jag tycker att det är ett jätteproblem att svenska juristkåren är så bra vänner med alla. Det gör det helt omöjligt att ha förtroende för svenskt rättsväsende. Jag hade önskat att det inite fanns några kopplingar mellan de olika personerna som är inblandade för då hade jag känt mig säkrare på att det de säger faktiskt är sant och att de agerar utefter någon form av objektivitet. Idag kan jag inte tro att så är fallet.

  SvaraRadera
 16. Jag tror även bombmannen vid drottning gatan har att göra med detta.

  Militären är uppdelat i fraktioner så att högra handen inte vet vad den vänstra gör. TT rapportera om att någon från svenska försvaret varnade en bekant att vistas på drottning gatan. Detta innebär att vissa delar inom säpo och försvaret kände till terroristen, så de stoppade honom och fick det att se ut som en olycka att han sprängde sig själv och förnekar sedan att de visste något, för att på så sätt öka rädslan och kunna begära mer resurser och stöd för övervakning.

  SvaraRadera
 17. Skulle inte någon snälla bara kunna tänka på vad som krävs för att han ska kunna bli utlämnad till USA?

  Han måste göra sig skyldig till någon typ av brott och så vitt jag har förstått är det fortfarande i bästa fall svårt att definiera något som han enligt amerikansk lag har gjort sig skyldig till. Och om det visar sig att han har gjort sig skyldig till något är det inte rimligt att han på precis samma sätt som alla andra ställs till svar för det i en domstol.

  Min största läxa från detta fall är att om man gör något bra på internet så verkar de flesta tycka att man inte ska kunna straffas även om man begår en illegal handling.

  SvaraRadera
 18. Jag håller nog med om att de är lite väl mycket foliehatt tänk att tro att de är USA som ligger bakom allt.

  Vad som däremot är rätt uppenbart är att de hela ser ut att vara ett rätt stort utspel från forne JämO (S), vars makt över åklagarmyndigheten bör diskuteras.

  Är hela Assange fallet bara ett politiskt utspel för en avdankad sosse att dra åt sig sympati för att fortfarande framstå som någon feministisk kämpe? Kommer teamet Borgström-Bodström göra stor entré på sossekongressen i ett sätt att försöka återta makten inom socialdemokraterna?

  Någon USA komplott vetefan, men för att elda på foliehattarna lite så - "legual partner" Bodström är känd för att böja sig för USA påtryckningar och utöva ministerstyre: Hur mycket är Bodström inblandad bakom dörrarna? Förövrigt är det än oerhörd stor del sossar inblandade i denna soppa....

  SvaraRadera
 19. läs en riktig blogg, lär er sanningen

  http://corruptio.blog.com/

  corruptio.blog.com

  SvaraRadera
 20. Hej Hax ta en titt på detta och tänk ett varv till...

  Försvarsanställd varnade
  Citat: En person inom Försvarsmakten varnade några timmar före explosionerna i Stockholm en bekant för att uppsöka Drottninggatan. "Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där" löd meddelandet.

  Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab Al-Abdaly blev skjuten…?
  Citat: Blev självmordsbombaren skjuten innan han gick ur bilen? Enligt källa som har hört av sig till corruptio och som var på plats på Drottninggatan minuterna efter att Abdulwahab föll ihop, så skall självmordsbombaren blivit skjuten i sin bil vilket gjort att hans bomber delvis exploderat. Källan såg även på nära håll när civil person försökte att återuppliva Taimour Adbulwahab. Källans sambo jobbade inom MUST och brodern inom säkerhetspolisen

  Person inom försvarsmakten kände till självmordsattacken i förväg
  Försvarsmaktens talesman Jonas Svensson sade inledningsvis att han inte kände till meddelandet men att han skulle kolla upp dess ursprung. Svenska militära källor bekräftade senare meddelandets äkthet och sa att de förbereder hur frågan ska behandlas.

  Analys: Militären verkar vara uppdelad organisationsmässigt i olika delar så att en högra handen inte vet vad den vänstra gör. TT rapportera om att någon från svenska försvaret varnade en bekant att vistas på Drottninggatan. Detta borde innebära att vissa delar inom säpo och försvaret kände till terroristen, så de stoppade honom och fick det att se ut som en olycka att han sprängde sig själv och förnekar sedan att de visste något, för att på så sätt eliminera de terroristen, skyddade svenska befolkningen, samt ökade rädslan när de påstod att de inte kände till detta och tack vare det kan de nu begära mer resurser och stöd för övervakning. Detta får även direkta politiska konsekvenser när Socialdemokraterna som skrev FRA lagen, nu känner sig trygga att säga att även dem stöttar FRA lagen.

  SvaraRadera
 21. Konspirationer eller ej. Jag är själv fundersam om det finns krafter bakom eller ej till allt som händer.

  Dock tappar man den allmänna trovärdigheten om man går in på teorier vad som ligger bakom.

  Det spelar ingen större roll om vi lyckas vända utvecklingen ändå. Och det måste vara de primära.

  Sen tror jag om konspirationerna stämmer att de kommer ändå bli ett mer marginellt problem om hela övervakningsapparaten rullar tillbaks än där vi befinner oss idag, och som det ser ut nu, imorgon .

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.