2010-12-14

Just in - BBC: Assange fri mot borgen.

Borgen: 240.000 brittiska pund. Utegångsförbud efter kl 22 stora delar av dygnet. Passet hos polisen. Något slags fotboja eller annan tracking device.

Just nu: Sverige överklagar. Överklagan måste vara inne inom två timmar. Assange kvarhålls till dess.

The Guardian:

3.36pm: Hang on. Swedish prosecutors plan to launch an appeal against the decision to grant Assange bail. They have two hours to do lodge an appeal. Assange will not be freed until that process is over.

3.34pm: Assange's bail conditions include surrendering his passport, a curfew, and an electronic tag.

3.31pm: Assange's next court appearance will be January 11 2011. (Sorry about the technical problems in the last few minutes).

3.25pm: Assange has been granted bail, to cheers from inside and outside the court.

Uppgifter från BBC:

Om det svenska överklagandet kommer in i tid, då kommer Assange att kvarhållas över natten – för ny förhandling i morgon.

Mer från BBC:

Det svenska överklagandet kan dra ut på processen i ytterligare upp till 48 timmar.

The Guardian rapporterar live...

Det senaste från BBC: Sverige överklagar inte.

Det ännu senare från BBC: Uppgiften ovan är osäker.

13 kommentarer:

  1. En av alla Anders14 december, 2010 16:59

    Vad är syftet med att överklaga? Processen att få honom till Sverige går väl inte snabbare om han sitter i häktet istället för i 'husarrest' hos en kompis?

    Eller vill man se till att han inte har tillgång till Internet?

    SvaraRadera
  2. man börjar bli lite nyfiken på motivet från svenska åklagare. Varför nu gå emot en brittisk domstol och överklaga att han släpps mot borgen? Vad är nödvändigheten av de? han har inget pass, man har utegångsförbud över större delen av dagen, och kan måste varje dag rapportera till polisen. Plus att han är fortfarande internationellt efterlyst så även om han lyckas fly landet lär det inte finnas många andra länder inom räckhåll som skulle vara något bättre alternativ för honom. Så varför slösa med skattebetalarnas pengar och bara ställa till det mer för den brittiska rättsprocessen?

    SvaraRadera
  3. Elektronisk fotboja i en månad.. det är väl typ vad han skulle ha att vänta i Sverige om han fälls!

    SvaraRadera
  4. En svensk som blir av med passet kan gå till ambassaden och få ett nytt, alldeles oavsett om man är misstänkt för brott på vistelseorten eller inte. Värdlandet vill förstås inte det, men vill man fly så vill man.

    Att lämna EU är en prioriterad åtgärd, eftersom den europeiska arresteringsordern gäller här. Det gör det enklare för svenska myndigheter att begära honom utlämnad, eftersom det inte behöver göras någon materiell prövning av ärendet.

    Men frågan är ju vart han kan fly.


    Assange lär få svårt att hävda att anklagelserna är politiskt motiverade om det enda han har är att Claes Borgström är politiskt engagerad inom (S) och tidigare DO.

    Om man ser till hur många som vill hjälpa till och lösa ut Assange mot borgen, så finns det väl anledning att tro att han inte kommer att bry sig om borgenspengarna fryser inne om han avviker. Så även om det är mycket pengar så tror jag borgen är riskabelt.


    Assange kom hit för att nyttja våra starka grundlagar. Då kan han väl komma hit och försvara sig mot de brottsanklagelser som riktats mot honom?

    Alla med makt förtjänar att granskas öppet och får ta konsekvenserna för sina handlingar. Är inte det Assanges motto?

    SvaraRadera
  5. Tydligen skall rätten ha de 240.000 punden kontant - så det tar också ett tag att samla ihop.

    SvaraRadera
  6. Assange borde få smaka på sin egen medicin och stenas.

    SvaraRadera
  7. Klart att rätten vill ha pengarna kontant!
    VISA och Mastercard har ju visat att de inte är att lita på. :-)

    Återupprätta kontanter som betalningsmedel... :-)

    SvaraRadera
  8. @ Johan Tjäder

    "Assange kom hit för att nyttja våra starka grundlagar. Då kan han väl komma hit och försvara sig mot de brottsanklagelser som riktats mot honom?"

    Assange befann sig också i Sverige och försvarade sig mot anklagelserna. Sedan att det Svenska rättsväsendet är så inkompetent är en annan sak.

    SvaraRadera
  9. Anonym @ 14 december, 2010 19:20

    Inkompetent? Det får vi väl se. Tids nog kommer Assange hit och då lär det ju visa sig.

    SvaraRadera
  10. Vem vill bära på 240.000 pund kontant? Det vill man ju se.

    SvaraRadera
  11. Det är ju också av intresse att någon som så starkt predikar öppenhet och ansvar inte vill försvara sig mot anklagelser...

    SvaraRadera
  12. @ Tobias

    ” Det är ju också av intresse att någon som så starkt predikar öppenhet och ansvar inte vill försvara sig mot anklagelser...”

    Assange har vidtagit åtskilliga åtgärder, både när han vistades i Sverige och efteråt, för att åklagarna ska kunna förhöra honom. Som hela historien har utvecklat sig så är det knappast konstigt att det måste ske på det här viset….

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.