2010-12-08

Intressant om utlämning av Assange


SvD har en artikel som förklarar reglerna.

Om det som står i texten stämmer, så finns det en hel del säkerhetsmekanismer. I mitt stilla sinne har jag undrat om det ändå inte är säkrare för Assange att komma till Sverige än att hållas i Storbritannien. Det politiska priset för att lämna ut honom från Sverige skulle vara oerhört högt. Dessutom tycker jag att man ser vaga signaler från åklagare Ny om att fallet kanske kan komma att läggas ner, om hon bara får hålla sina förhör med Assange. Hur som helst vore det skönt om man kunde få det svenska rättsfallet ur världen. Men jag vet inte...

Å andra sidan, osvuret är bäst i allt som har med detta att göra. Det är knappast någon vågad gissning att svenska myndigheter försöker spela ner saker och ting, för att få Assange att komma hit mer eller mindre frivilligt. Och hanteringen av fallet har varit så kantig och inkompetent hitintills att det inte bådar gott inför den fortsatta processen.

Samtidigt kommer nyheten att det finns en möjlighet att Assange kan komma att försättas på fri fot, mot borgen. Domaren efterlyser starkare bevisning och säger "De fyra åtalspunkterna, inklusive våldtäkt, är extremt allvarliga anklagelser och om de är falska utsätts han för en enorm orättvisa om han kvarstår i häkte."

5 kommentarer:

  1. Dom är arga som bin "over there"

    http://www.emirates247.com/news/world/a-dead-man-can-t-leak-stuff-us-analysts-want-assange-killed-2010-12-08-1.326667

    SvaraRadera
  2. kalla mig naiv, men ja.. det är säkrast för Assange att komma till Sverige. Det har kommit fram intressant material de senaste dagarna, nytt för många, men inte för dem som följer svensk säkerhetspolitik eller svensk efterkrigshistoria. Om det är något land som har tätare relationer med USA än Sverige så är det dock UK... "the special relationship". Men, jag tvivlar på att Assange själv är särskilt kapabel att fatta resonabla beslut vid det här laget. den psykologiska pressen på honom personligen måste vara enorm för tillfället.. och då är det inte alls särskilt solkart att man agerar utifrån ens eget bästa. Jag är förvånad att han överhuvudtaget står upp och är talbar. Alla människor har sin brytningsgräns.
    Det bästa, IMO, för Assange är att han får den här processen kring sexanklagelserna antingen ur världen eller i rullning som en aktiv rättsprocess så att han kan vara med och försvara sig såsom han har rätt till istället för att bara ta stryk i proxyslagsmål.. annars kommer det bara att ligga och bygga på paranoian och nöta ner honom.

    Det bästa för Wikileaks är att gå vidare utan Assange för tillfället, och om Assange har möjlighet att återansluta vid senare tillfälle så kan ju det bli positivt.
    Det bästa för de som attackerar myndighetswebbar och advokater är att lägga ner pronto. De kan mycket väl bli den sista brickan i spelet att Wikileaks faktiskt kan bli terroristklassade av USA och automatiskt då av EU, vilket även innebär Sverige (och i förlängningen Assange).

    Man ska inte låta Fi bestämma spelplanen och tempot. Ta en smäll, backa, återsamla och attackera på en svag punkt där Fi inte förväntar.

    Och stryp tillförseln av ammunition.

    Är det ingen här som har spelat Rome Total War?

    SvaraRadera
  3. Det finns ett utlämningsavtal mellan UK och USA som gör det väldigt lätt för just USA att kräva utlämning på vaga grunder(skrevs på av knähunden Blair).

    Det har vid ett flertal tillfällen hårt kritiserats i den brittiska debatten, bl,a. när några bankers i City utlämnades till USA för att några investerare i USA som förlorat pengar ville stämma enligt amerikansk lagstiftning.

    SvaraRadera
  4. Off Topic:
    Lite coolt med somailerna som fick fängelse för stämpling till terrorissm idag. Fängelse för att man troligen tänkte begå ett brott.

    Jag skall se Minority Report igen.

    Men visst de skrev om "Bröllopp" vilket betyder själmordsbombning. 1987 betydde "bröllop" att PKK skulle möda Palme enligt Hans Holmér och det var rätt då. Vart fan är vi på väg?
    /Petter N

    SvaraRadera
  5. Du Sköna Nya Värld: Nu med Pre-Crime!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.