2010-12-02

Wikileaks: USA om underrättelsesamarbetet med Sverige

"Due to domestic political considerations, the extent of this cooperation is not widely known within the Swedish government and it would be useful to acknowledge this cooperation privately, as public mention of the cooperation would open up the government to domestic criticism."
Ur Wikileaks läckta amerikanska diplomatiska meddelanden från Sverige. Läs mer hos Nyheter24.

Oups!

2 kommentarer:

 1. Noterbart är också att detta skrevs just då regeringen satt och förhandlade med S om FRA-lagen. Förhandlingarna gick i stöpet strax därefter (tack vare Bodström?).

  Det blev som bekant en minoritetsbordläggning och sen fick regeringen känna på en del "domestic criticism" året efter i FRA-debatten.

  FRA:s samarbete med andra länder är inte reglerat i lag, utan styrs direkt av regeringen.

  Kan det vara idé att ändra på det vid kontrollstationen nästa år kanske?

  SvaraRadera
 2. Inte för att närheten till NATO är någon större hemlighet men jag undrar hur man ska se det här formellt. Om vi enligt grundlagen är neutrala och om regeringen eller delar av regeringen har gått bakom ryggen på riksdagen och nyttjat militära resurser på ett otillåtet sätt - är det inte då frågan om en mild form av statskupp?

  Fan, vi behöver verkligen en författningsdomstol. Som det är nu finns det ingen som kontrollerar och håller regering och riksdag ansvariga för deras beslut..

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.