2010-12-02

EMU: Och det här går bra..?

EU är på väg att snabbinkalla ett extra toppmöte med anledning av euro-krisen.

Möjligen behöver Spanien nu ett nödlån. Samtidigt visar nya siffror att tillväxten i euro-zonen sjunker.

Hela detta problemkomplex har skapats, helt i onödan, av politiker med hybris. Politiker som nu vill ha mer att säga till om.

14 kommentarer:

 1. Naturligtvis har du dina skäl att vara kritisk mot euron, Hax. Men jag tycker är väldigt enkelspårig i din argumentation. menar du verkligen att dessa länders problem beror HELT på euron? Menar du verkligen att det inte finns någon poäng med euron överhuvudtaget?
  Du hjälper inte direkt ditt resonemang genom att dra till med extrema överdrifter.

  SvaraRadera
 2. Mr President: Problemet är väl snarast att det är inte "dessa länders problem" utan problemet har blivit hela EU's, typ. Pga euron.

  SvaraRadera
 3. http://www.youtube.com/watch?v=I5QwKEwo4Bc

  SvaraRadera
 4. Finanspolitiken bör bli mer överstatlig om man vill skydda euron mot framtida kriser. Det hävdar den tyska ekonomen ­Elga Bartsch.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/overstatliga-krav-i-eurokrisens-spar_5738241.svd

  SvaraRadera
 5. Jag är inte ens 20 och har diskuterat med ett par och alla har sett att detta skulle bli ett problem med Spanien.( p.g.a hur stort det är )

  Så frågan är, hur fan kan alla som sitter i EU inte fatta?
  Eller fattar dom men bara blundar för det och hoppas på det bästa?

  SvaraRadera
 6. Det är inte euron som är dessa länders problem, det är dessa länder som är eurons problem...

  SvaraRadera
 7. Nisse: Och därmed blir euron andras problem :)

  SvaraRadera
 8. Går man in för att ha gemensam valuta, bör man gå in med samma förutsättningar? Inte sätta kravet ut ifrån dom länder som hade bäst förutsättning.

  Varför gemensam valuta, för att då enklare kunna bygga Europas Förenta Stater.

  Några argument om EMU som kommer från ja-förespråkare!

  "EMU bidrar till freden": 1999 pågick 25 väpnade konflikter i världen varav 24 inom samma valutaområde.
  Så mycket fred var det inom samma valutaområde!!

  "Vi får mer att säga till om i ECB*(ECB*= Europeiska Central Banken)": Glöm det, ECB består av 6 personer som sitter på 8 år och som inte kan avsättas vare sig av politiska skäl eller av annan orsak. De sköter själva penningpolitik, alltså kan inte folk och regeringar påverka dom som sitter i ECB. Protokollen som förs, om man nu gör sådana, är hemligstämplade i 30år. Det vill alltså säga att efter 22 år beslutet togs kan allmänheten få se det, och då har det redan hunnit komma och gå 18 nya tjänstemän.

  I EMU ersätts en självständig penning- och räntepolitik med sk intern devalvering sägs det. Det betyder nedskrivning av löner
  och arbetarrättigheter som enda sätt att möta massarbetslöshet. Kort sagt: sänkta löner i offentlig sektor, flexiblare arbetstider, sänkt a-kassa, svagare fackföreningar.

  SvaraRadera
 9. @pros: "1999 pågick 25 väpnade konflikter i världen varav 24 inom samma valutaområde."

  Jag antar att du syftar på inbördeskrig. Kanske känns relevant att nämna om så är fallet.
  Och tänk på att korrelation inte behöver betyda orsakssamband.

  SvaraRadera
 10. Det där är helt fel.

  Hela detta problemkomplex har skapats av nationella politiker som inte haft koll på intäkter och kostnader och därför dragit på sig en jätteskuld. Även om man har haft tysklandsnivå på sina räntor så måste ju lånen betalas tillbaka.

  Sedan finns det opportunister som tycker att lösningen är mer makt till Bryssel. Men det finns absolut inget som talar för att det skulle hjälpa.

  Euron är det inget fel på. Det enda som behövs nu är ett klart och tydligt besked att låneproblem är något som ska göras upp mellan låntagare och långivare, och skulle långivaren drabbas av kreditförluster så må han väl gå i konkurs eller placeras under statlig tvångsförvaltning - precis som Carnegie.

  SvaraRadera
 11. Johan Tjäder: Menar du att skulderna öht kan lösas inom EU? Det handlar ju om att det finns skitstora lån mellan länder som inte har några pengar liksom.

  SvaraRadera
 12. Anonym @ 02 december, 2010 14:18

  Problemet för euron är snarare att USA och dollarn går så dåligt. När Federal Reserve skickar ut hundratals miljarder dollar så sjunker ju dollarn mot euron.

  Det betyder i sin tur att ECB faktiskt skulle kunna kosta på sig att köpa lite statsobligationer från PIIGS-länderna för att avlasta problemet lite.


  Här hemma i EU finns det flera stora problem. Det första är att de som ger kreditbetyg helt missade den här skuldkrisen - eller mörkade den. Greklands kreditbetyg var på topp tills någon vecka före lånekrisen. URUSELT!

  Det andra är EU har noll koll på bankerna. Här genomförde man en "simulerad" bankkris och kom fram till att alla banker mår hyfsat bra och lik förbannat har de irländska bankerna nu problem. Den som skrivit på den rapporten har ett och annat att förklara. SKITDÅLIGT!

  SvaraRadera
 13. @Stefan

  Lösas och lösas.

  Det är inte främst mellan länderna som lånen finns, utan från privata finansinstitut till ffa PIIGS-länderna.

  Det är helt uppenbart att de banker som lånat ut pengar till PIIGS-länderna måste ta en del av smällen.

  Inte ens tyska staten har råd att lösa ut resten av Europa.

  Att ha separata valutor hjälper ju inte. Då hade det hetat valutakursförlust istället för kreditförlust.

  De banker som inte klarar kreditförlusterna de ska gå omkull - dvs de ska tas om hand precis som svenska staten gjorde med Carnegie.

  De banker som trots allt klarar sig de måste höja sina räntor för att klarar att bygga på skattkistan igen. Därmed missgynnas de på marknaden framför de som inte lånade ut pengar till osäkra låntagare. Och det är ju bra.

  Slutligen så kommer PIIGS-länderna att få betala högre räntor för sin kvarvarande skuld, vilket väl kan vara ett ganska bra incitament att försöka amortera av lite på skulden. Det är ju inte direkt fel det heller.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.