2011-01-24

Alla kan misstänkas för något


En uppskattad, men allmänt vedertagen, siffra är att den genomsnittlige amerikanen bryter mot tre olika lagar varje dag. Det förefaller rimligt att anta att siffran är ungefär den samma i Europa och i Sverige.

Man kan alltså frukta att om staten verkligen skulle vilja bråka med någon whistleblower, aktivist, grävande journalist eller annan besvärlig medborgare - då är det princip bara en fråga om hur ambitiös polis och åklagare orkar vara.

I detta sammanhang är det värt att notera att regeringen nu överväger att bygga på teledatalagringen (registrering av data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkopplingar) med polismetodutredningens förslag - om att dessa lagrade data även skall kunna användas för att utreda småbrott och mindre förseelser.

I princip alla medborgare kommer då att kunna misstänkas eller åtalas för något. Om det sker eller inte... Tja, det blir rätt mycket upp till myndigheternas ork, vilja, dagsform och humör.

Vi håller alltså på att skapa ett samhälle där medborgarna gör bäst i att inte sticka upp eller bråka. Ett samhälle där många väljer att ligga lågt, för att inte dra uppmärksamhet till sig i onödan.

Ett tyst och ängsligt samhälle.

24 kommentarer:

  1. byt skiva någon gång Hax, pröva en ny infallsvinkel. Pröva att försvara övervakningstaten en gång i ett inlägg. Om inte annat så måste du sätta dig in i det och förstå det för att kunna va effektiv emot övervakningsstaten. Och då handlar det inte om några floskler, utan du ska med hela ditt kropp och sinne försvara övervakningssamhället. Faktum är att detta är en tävling där det bästa systemet kommer att vinna. Så gå över till motståndarsidan en enda gång i ditt sinne, Man måste kunna va sin motståndare för att kunna besegra den.

    SvaraRadera
  2. Å andra sidan finns det gamla uttrycket: När du bekämpar demoner måste du vara vaksam så du inte blir en utav dom.

    SvaraRadera
  3. Som sagt Libertarianism är ett religiöst system som vet vad som är rätt eller fel och vägrar se saker ur ett annat perspektiv. har aldrig varit speciellt smart.

    SvaraRadera
  4. Hax, har du någon bra länk/källa på det uppskattade värdet för lagbrott/dag? Inte så att jag misstror det, men argumentets tyngd blir begränsad om man bara kan refera till att man hört det.

    SvaraRadera
  5. Jag plockade det från den där debatten som jag länkade till i går. Jag tror det var Clay Shirky som använde sig av exemplet. Men jag har även hört det förr.

    SvaraRadera
  6. Anonym: Känner du till något politiskt system som inte har en uppfattning utav vad som är rätt och fel menar du?

    Även en hängivelse åt total anarkism syftar ju till att ordning är fel...

    Jämfört med många andra system så har libertarianismen väldigt få uppfattningar utav rätt och fel. Man lämnar det mesta till individen.

    SvaraRadera
  7. Det byggs ett SDM, Schwedische Demokratische Monarchie, i full likhet med DDR. Konsekvenserna blir desamma, grått och trist där ingen vågar sticka ut från mängden, där ingen tar ansvar och bara lyder order. Ett samhälle oförmöget till både handlingskraft, initiativförmåga och utveckling, utam gällande sådant där order ges uppifrån då de grå bara behöver lyda order och inte ta något eget ansvar,

    -Magnus

    SvaraRadera
  8. "Har man bara rent mjöl i påsen så ..." brukar det heta!
    Jag brukar fråga om vem som bestämmer om mjölet är rent!

    SvaraRadera
  9. Jag har ren tvätt i min påse, räknas det?

    SvaraRadera
  10. @Anonym 24 januari, 2011 14:26

    Jag tror inte att du inser hur mycket piratpartiet faktiskt tillåter av avlyssning och spioneri.
    Ingen Piratpartist har mig veterligen argumenterat för att FRA inte skulle få utföra sin ursprungliga uppgift. Att avlyssna främmande militära radio och radarsändningar.
    Ingen piratpartist har argumenterat för att telefonavlyssning inte skulle kunna få ske efter domstolsbeslut efter konkreta misstankar om alvarliga brott.
    Om inte detta är att se saken från sin motståndares sida så får du bättre förklara vad det är?

    SvaraRadera
  11. Öhh...Sverige har varit det samhället dom senaste 50 åren redan, jantelagen och avundsjukan är bevisen. En duktig svensk är tyst och lyder.

    SvaraRadera
  12. Riddare Dökött24 januari, 2011 16:31

    Anonym 14:20

    Vad svamlar du om? Du kommer med lösningar på problem som inte finns.

    För vad i helvete skulle bli bättre av att Hax av 'hela sitt kropp och sinne' argumenterar för övervakningssamhället?

    Jag tror Hax känner motståndarsidan tillräckligt väl som det är, och varför skulle han behöva skriva ett blogginlägg om det? Det räcker väl med att han tänker för sig själv!?

    Lägg ifrån dig haschpipan och vädra lite.

    SvaraRadera
  13. "Pröva att försvara övervakningstaten en gång i ett inlägg." varför i hela friden skulle han göra det?

    Eftersom du menar att det är en tävling. Anser du att svenska fotbollslandslaget helhjärtat borde satsa på att göra självmål en hel vm-match igenom också?

    SvaraRadera
  14. Ön som jag bor på har Danmarks lägsta krimistatistik whatsoever, ingen kriminalitet. Trots bara två halvtidspoliser jobbar här, men endast under vardagarna.

    Ærø besöks årligen av några hundratusen turister. Förmodligen pga helt andra anledningar än för att begå brott och härverk.

    Bl.a författaren Carsten Jensen bor här och har funnit god inspiration. Hela ön är full av kreativa människor.
    - En zoologisk have med mennesker, som Carsten formulerade det.

    Ingenting som politikerna har gjort eller gör lockar fler människor till att besöka ön. Vi som bor här vill förstås gärna att besökarna blir här lite längre. Jag tror därför inte på någon maktkamp mellan det goda eller onda.

    Desto mer på att kunna erbjuda någonting värdefullt som den andre inte har. Det kan t.ex vara värden i form av ökad livskvalitét. Att slåss ger inte något, man blir bara utmattad.

    Alla slagsmål och krig skapar bara konstiga maktsystem.

    SvaraRadera
  15. I Stockholm ska man inte kunna parkera utan att ha med sig mobiltelefonen och uppge bilnumret. Många invändningar mot systemet men ingen talar om integriteten. Det räcker väl att staten vet att man varit innanför tullarna. Nu vill de veta exakt var och hur länge också. Begås brott på en viss gata är alla misstänkta som parkerat där.

    SvaraRadera
  16. De "småbrott" man tänker på är nog fildelning och svartjobb.

    SvaraRadera
  17. HAX fortsätt som du gör, riktigt bra jobbat.

    SvaraRadera
  18. Jag tror jag hittat ursprunget till uppskattningen på tre lagbrott per dag, det kommer från boken "Three Felonies a Day - How The Feds Target The Innocent" (Boston civil-liberties lawyer Harvey Silverglate).

    SvaraRadera
  19. Som sagt byt skiva tänk tankar ni inte har tänkt, men det kommer inte att ske.

    SvaraRadera
  20. Anonym: De flesta av oss som är stora motståndare till övervakning vet redan vad våra motståndare säger.

    Att låtsas säga det själv gör varken till eller från. Det är inte familjeterapi utan politik. Det fungerar radikalt annorlunda och insatserna är betydligt mer konkreta är känslomässiga.

    SvaraRadera
  21. Ssargon du måste skämta, du vill ju att marknaden ska styra via spelteori, lucka till, du arbetar för övervakningsamhället, nyttiga Idio...

    SvaraRadera
  22. Riddare Dökött25 januari, 2011 11:39

    Anonym 10:13

    Surfa hem till vaken.se och plåga alla där med ditt meningslösa jidder. Där kanske nån bryr sig...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.