2011-01-04

Ännu en urflippad borgerlig regering

Den ungerska regeringen inför inte bara medielagar som leder till censur.

Den uppvisar även rent konfiskatoriska drag. Ungrarna tvingas nu överlämna pengar de har sparat i privata pensionsförsäkringar till staten. De som vägrar blir av med sin statliga pension. (Som de själva också har fått betala.)

Notera nu att detta är en borgerlig regering, med stabil majoritet i det ungerska parlamentet.

Det är sorgligt att borgerliga regeringar över hela Europa nu för tiden ständigt tycks svika borgerliga värderingar som till exempel integritet, yttrandefrihet, rättssäkerhet och äganderätt. De saknar ideologisk ryggrad.

(Ungern är för övrigt ordförandeland i EU sedan årsskiftet.)

18 kommentarer:

 1. det har väl att göra med min generation, men jag trodde de alltid varit så(när de sitter vid makten)

  SvaraRadera
 2. Att en "borgerlig" regering i Ungern i dag saknar demokratiska, 1900-talsborgliga principer är inte så anmärkningsvärt som att nästan hela västvärldens höger sparkar undan benen på det vi kallat demokrati. Hörnstenarna används som leksaker och människorna som labbråttor. Inte så märkligt då de, liksom många, inte har en aning om vart de vill

  Jag kanske dessutom är högst fördomsfull när jag säger att inte riktigt samma krav kan ställas på demokratier som tillkommit på senare tid, i mall efter västeuropeisk. Barnsjukdomar, plötslig spädbarnsdöd med mera är inte jättekonstigt.
  Trodde/hoppades dock bättre om Ungern...

  SvaraRadera
 3. Angående den där medialagen så kanske det är hög tid.

  Reinfeldt är ju i ålder att ha tillhört Kiss-army, och nu ser vi ju vilken perverterad människa han blev av boogie-woogie. Bohman, förmodligen uppvuxen på god Dixie, visade ju iallafall att den inte var "satans service" han utförde, utan mer av "public service" i sitt tal i riksdagen 4/6-76.

  Men det är klart, alla har vi väl hört ryktena om att Stalin stormdiggade gangsta-rap, och bara spelade Postal, boardgame edition, som barn. För att inte tala om Hitler, som lär ha varit en brutal headbanger som tonåring.

  Historierevision in tha making:)

  /Smen

  SvaraRadera
 4. Inte kan du väl seriöst likställa den ungerska regeringen med den svenska. Speciellt kan du inte dra alla borgerliga regeringer över samma kant. Skulle du btw hellre ha en socialistisk?

  SvaraRadera
 5. Anonym 02:24:

  Det ungerska socialdemokratiska partiet är riktigt, riktigt förfärligt. Att de är borta från makten är enda trösten.

  Men det kan väl ändå inte försvara att borgerliga politiker beter sig bakvänt?

  SvaraRadera
 6. "Det ungerska socialdemokratiska partiet är riktigt, riktigt förfärligt. Att de är borta från makten är enda trösten."

  Nu är jag inte riktigt insatt i ungersk politik, men någon som är kan gärna förklara vad det är som de gjorde som var värre än vad vi nu ser Fidesz göra.

  Der Spiegel skriver att "The Socialist government, led by technocrat Gordon Bajnai since April 2009, was punished for making painful budget cuts to rein in the deficit under a bailout led by the International Monetary Fund."

  Det pratas om ökad nationalism och polarisering, och att ungrarna var förbannade över att omvärlden sa åt dem vad de skulle göra.

  Det hävdas att Fidesz ledare gömde sig under valrörelsen då han inte ville prata om partiet skulle fortsätta med de budgetnedskärningar som socialisterna startat med.

  Konservativa Der Welt skrev
  "Hungary has been unable to escape the clutches of a difficult history that has been laced with defeat and has therefore fuelled national resentments. It's worrying that more than two-thirds of Hungarians have opted for parties that either toy with right-wing populism or are openly reactionary. The crisis, which is not just economic, has brought the ghosts of the past back onto the political stage. The propaganda of aggressive self-pity has worked, and last Sunday was a black day for minorities such as the Roma. Europe can only hope that the electoral success of the right-wing extremists will serve as a warning to the new prime minister, Viktor Orban. He must now clearly distance himself from the ghosts that he himself has helped to awaken."

  Och sett till tex den nya medialagen så verkar det inte som de gör vad Der Welt hoppades på.

  Så HAX, vad var det som var riktigt, riktigt förfärligt?

  SvaraRadera
 7. Och som svar till anonym 2:24:

  Har aldrig direkt röstat för en socialistisk regering (man kan argumentera att min piratröst var en indirekt röst för en möjlig socialistik regering), och hoppas aldrig att jag skall tvingas till det.

  Men det finns tillfällen då en socialistisk regering är ett bättre val, och vad vi nu ser i Ungern är ett sådant tillfälle.

  Kanske någon som sagt kan förklara mig varför en socialistisk regering som tar det mycket impopulära beslutet att skära i katastrofal budget är värre än en högerregering som vinner på väljarnas motstånd mot budgetnerskärningar och ägnar sig åt att kväsa media?

  HAX?

  SvaraRadera
 8. De ungerska socialdemokraterna är inte riktigt demokratiskt stabila. Vilket kan bero på ett rätt stort inflytande från ex-kommunister i partiet.

  SvaraRadera
 9. "De ungerska socialdemokraterna är inte riktigt demokratiskt stabila. Vilket kan bero på ett rätt stort inflytande från ex-kommunister i partiet."

  Det är vad du har att komma med? Skrämmande.

  Vad har det stora inflytandet från ex-kommunister fått för påverkan?

  Är den nuvarande regeringen demokratiskt stabil?

  SvaraRadera
 10. http://copyriot.se/2011/01/05/putinisering/

  SvaraRadera
 11. Värdet av privata pensionspengar omfattas av ägandrätten.

  Den mänskliga fri- och rättigheten äganderätten har historiskt sett bara varit helig för adeln och monarken.

  Att en regering nu konfiskerar stålarna för det ungerska packet ska man nog inte förvånas över.

  Men anledning att förakta regeringen finns det.

  SvaraRadera
 12. Bäst att framhålla att jag var ironisk i ordvalet "ungerska packet", och med det ville säga att för överheten (adeln och monarken) är övriga samhällsklasser just det.

  SvaraRadera
 13. Här kan ni läsa om den nya medielagen på engelska:


  http://www.kim.gov.hu/misc/letoltheto/media_law_04012011.pdf


  Så nu vet i vad ni har kritiserat. Det mesta finns i alla EU-länders medielagar. MVH

  SvaraRadera
 14. "Det mesta finns i alla EU-länders medielagar."

  "Det mesta" var väl det viktigaste i den kommentaren.

  "Det mesta" är inte vad den ungerska regeringen kritiseras för.

  Jag gissar att man får bege sig till Vitryssland om man i Europa skall hitta något liknande det som inte ingår i "Det mesta".

  SvaraRadera
 15. HAX, vad är det stora inflytandet från kommunisterna? Tror inte att det var det som fick förra regeringen att skära ordentligt i budgeten, tror du det?

  När väl Fidesz så vägrade de att fortsätta med nedskärningarna av något som inte verkade vara något annat än egna partipolitiska intressen.

  Att vägra skära ner budgeten, är inte det något som kommunister oftast står bakom? Att då inte tala om att förstatliga privata pensionsförsäkringar?

  Kommunisterna kanske ligger bakom Fidesz, de verkar ju båda gilla enpartistaten...

  SvaraRadera
 16. Undrarvarfär inget frågar sig vilket inflytande dom ungerska fascisterna med sina 47 mandat har på den högerkonservativa regeringen?

  SvaraRadera
 17. Har för mig att copyriot-rasmus nämnde att de ungerska socialdemokraterna delvis förlorade makten pga den grasserande(sp?) korruptionen, kan ju vara ett skäl till varför nu Fidesz och Jobbik nu sitter med två-tredjedelars majoritet i ungerska parlamentet.

  SvaraRadera
 18. Tyvärr verkar det som det ena borgerliga partiet efter det andra, i land efter land, går ifrån en tro på marknadens självreglering, individuella möjligheter och prestationer, personlig integritet och lönen för självförverkligande för ALLA, till att självförverkligandet bara handlar om just den enskilde borgerliga politikern och hans/hennes vänner.

  Kort sagt, från att använda politiken till att ge alla möjligheter att göra det de vill, till att använda politiken till egennytta.

  Det kan vara så att om man har en politik som har som ideologi att utnyttja allas egoistiska drivkraft till samhällsnytta via egennyttan, så blir resultatet i slutändan endast egennyttighet för de få som faktiskt får bestämma.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.