2011-01-07

EMU: Hjälm på!

Räntan för tioåriga statsobligationer skiljer sig nu i princip tio procentenheter mellan Tyskland och Grekland. Nästa vecka skall Spanien och Portugal försöka släppa nya statspapper. Och idag under förmiddagen var euron nere under 8:90.

Nästa vecka blir... intressant.

12 kommentarer:

  1. Det här låter intressant, men kan ngn förklara för oss datanördar som inte kan så mkt om ekonomi vad detta innebär.

    SvaraRadera
  2. Det finns nu, sent om sider, ett räntegap mellan Tyskland och Grekland. Finansvärldem har tidigare lånat pengar till Grekland till samma ränta, så Grekland har lånat mer än vad man klarar av att betala.

    Om räntorna hade stigit i normal takt så hade kanske skuldkrisen kunnat undvikas. Men nu får man plötsligt den här räntechocken vilket är mycket svårt för Grekland att tackla nör man redan sitter i skiten.

    Nästa vecka ska alltså både Spanien och Portugal ut pch låna pengar. De har också rätt tuffa skuldbrev och frågan är då vilken ränta de kommer att få. Blir det alltför dyrt, ja då har vi en ny kris.

    Att euron ligger på 8.90 är ett resultat av detta i kombination med att Svergie går allt bättre. Räntorna höjs vilket skapar ett sug efter kronor samtidigt som man kan tro att ECB mste skicka ut nya euro på marknaden vilket försvagar eurokursen.

    SvaraRadera
  3. Det har ju kastats fram tsnkar om euro-obligationer, dvs statsskuldpapper som alla euroländer står bakom.

    Det tror jag är en utomordentligt dålig idé. Det blir i praktiken omöjligt att bedöma vilken risk man tar vilket kommer wtt leda till en riskpremie som säkert inte blir ringa.

    Ungefär som att blanda bra och dåliga huslån i ett coh samma värdepapper, och det såg vi ju hur bra det gick i USA.

    SvaraRadera
  4. Och inget av detta är en kris för euron.

    Antag att vi hade guld som valuta. Hade någon då tappat förtoende för gudet för att Grekland har skuldpriblem? Knappast!

    Krisen den består i att många tyska banker har lånat ut pengar till greker och andra för att ska kunna köpa tyska produkter. Det blir inte kul om man tvingas konstatera att de inte kan betala tillbaka.

    SvaraRadera
  5. @Anonym
    Grekland är i princip förklarad bankrutt av marknaden, detta trots att det ECB, IMF och EUs elit har försökt med det ena räddningspaketet efter det andra. Om Grekland fortsätter att misslyckas med sina upplåningar kommer snart hela deras budget gå till att betala sina lån. I ett sådant läge är frågan om Greklands politiker kommer överge euron alternativt ställa in betalningarna. Båda fallen anses vara extremt skadligt för euron, jag anser att det är vettigare att ta smällen och sen gå vidare.

    Portugal, Spanien och Grekland buntas ofta ihop under benämningen PIIGS. Här lägger man också Italien och Irland. Irland har i princip redan kollapsat pga att de inte lät sin banksektor dö.

    Om Portugal och Spanien också gör en dålig utlåning nästa vecka finns det risk för att euron sviktar rejält.

    I grund och botten är det så att mycket av dessa problem kommer från ECBs centralränta. Tyskland hade ett behov av en låg ränta medan preferin överhettades.

    För Greklands del är problemet också en politisk elit som genom artificiellt låga räntor har kunnat köpa sig röster från folket.

    Det var ingen jättebra förklaring av mig, men sammanfattningsvis kan sägas:
    Allt EMU motståndarna varnade för håller på att slå in.

    SvaraRadera
  6. @Johan Tjäder
    Jag har lite svårt att se att du kan jämföra pappersvalutorn, i det här fallet Euro, med Guld.

    Guld i sig har ett industriellt värde, papper kan du inte producera något med om ingen accepterar papprets värde. Att guld i sig inte skulle uppleva en kris beror på att guld kan användas i andra områden. Fiat valutor är helt baserat på den industriella basen, för mycket papperstryckande kommer försvaga valutan.

    SvaraRadera
  7. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/darfor-paverkar-eurokrisen-oss-alla_5778333.svd

    SvaraRadera
  8. Här är en rolig och informativ film i två delar handlar om USA men i huvudsak samma som händer här:
    1 av 2: http://www.youtube.com/watch?v=ExBE651_vOY&feature=related

    2 av 2: http://www.youtube.com/watch?v=kx7HDTDDopA&feature=related

    /D

    SvaraRadera
  9. @robjoh

    Nåja, det mesta av världens uppgrävda guld ligger i valv som en del av världens valutareserv.

    Skulle man behöva realisera det så blev det inte mycket kvar av guldets värde.

    SvaraRadera
  10. Andreas Cervenka lyfter i Svd i och för sig ett problem i att man inte vet hur olika banker och finansinstitutioner är exponerade mot de specifika marknadena.

    Men det är väl mer ett redovisningsproblem än något annat.

    Den som i sina kvartalsrapporter kan visa låg exponering mot sina marknader torde få lättare att få låna billigt.

    Fortfarande gäller nog professorns i nationalekonomi Mats Perssons resonemang att det är billigare att rädda banker när de går omkull än att subventionera ansvarslösa låntagare.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.