2011-01-02

Ledarbyte i Piratpartiet


Rick Falkvinge stiger efter exakt fem år nu ner som partiledare för Piratpartiet. Tills vidare – och gissningsvis även på sikt – tar Anna Troberg över som partiledare.

Själv hoppas jag få se lite mer av Rick nu, när han bland annat skall ägna sig åt att åka runt i Europa och föreläsa om piratfrågor.

Med deras primära måltavla – Rick – ute ur den formella loopen skall det bli intressant att se om de pirater som levt och andats interna bråk och obstruktion kommer att tagga ner och istället fokusera på riktig partiverksamhet. Eller om det fortfarande är stadgefrågor, mygel, gnäll och förlamande gräl som är deras grej här i livet. Resten av partiet (det vill säga den stora majoriteten av alla medlemmar) vore säkert tacksamt om de kunde börja bete sig som folk. Den som lever får se.

22 kommentarer:

 1. Det kan aldrig vara fel att slåss för demokratiska principer inom och utom partiet

  SvaraRadera
 2. Man byter inte general när “kriget” precis har börjat.

  Nu måste våra motståndare jubla. Bättre julklapp än så här kunde de inte ha fått.

  Anna skriver bra, men hon saknar den glöd, utstrålning och övertygelse Rick har. Jag kan inte heller se någon annan inom PP som har Rick’s förmåga att entusiasmera.

  Däremot kan jag se att finns alldeles för många kappvändare, ordbajare och protokoll-absolutister, som gärna skulle vilja göra politisk karriär, och ha det som vilket annat jobb som helst.

  Nu riskerar PP att bli som vilket annat nonsens-parti som helst, som vänder kappan i den riktning som vinden för tillfället blåser.

  SvaraRadera
 3. Det NYA årets problem, formuleringar och frågor. Transparens? Integritet? Hur ska vi ha det? Klarsyn:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-har-central-roll-i-internetkriget

  Övervakningssamhället är här, och det får vi lära oss leva med. Idealismen överbord! VÄCK med floskler, bÖnster, nyliberaler, bloggpredikanter, talskrivare, professionella människovänner och Jan Guillou. Man skall inte vattna blommorna när huset brinner. Jag gillar SÄPO.

  - Peter Ingestad, radikalkonservativ

  SvaraRadera
 4. Dennis: Något om alltid har förbryllat mig är varför människor som inte gillar partiledaren, partiets verksamhet, partiets organisation etc inte startar ett eget parti istället...

  SvaraRadera
 5. Hax,

  min gissning är att dessa människor älskar i första hand älskar intrigerna och spelet och först i andra hand om politikens innehåll.

  SvaraRadera
 6. @Henrik Alexandersson
  "varför människor som inte gillar partiledaren, partiets verksamhet, partiets organisation etc inte startar ett eget parti istället... "

  Inom den politiska konstarten, avdelning "dirty tricks", så är anfall det bästa försvaret, d.v.s att oskadliggöra motståndaren, helst innan denne förstått att man är en motståndare.

  Varför skall man gå med i ett politiskt parti som håller med en!?

  Det är då bättre att gå med i ett parti som tycker tvärtemot vad man själv tycker och tänker och "omvända" det inifrån. Spelar man sina kort rätt, så kan man hamna högt upp.

  Det finns många sådana här historier från verkligheten.

  Kanske får vi läsa om detta vi diskuterar i en framtida wikileaks, ifall "de" inte har bytt till krypterade röksignaler?? :-)

  SvaraRadera
 7. Det kan mycket väl vara så att de interna bråkmakaran i själva verket ät aktiva i andra partier och bara är ute för att obstruera. Eftersom medlemsavgiften är noll kronor kan man ju vara med utan att hjälpa partiet ekonomiskt.

  Partistyrelsen bör vara betydligt tuffare och utesluta de som bara bråkar och inte bidrar med något.

  SvaraRadera
 8. Dennis, tack för dina åsikter. Men i ett parti likaväl som i ett företag eller vilken annan idédriven sammanslutning som helst måste man väl prioritera idéerna före "hushållsarbetet"?

  Ett "moget" parti har rimligen kommit fram till fungerande former för strategiutveckling och intern organisation, åtminstone till den grad att diskussioner kring strategi och internorganisation inte förlamar partiet. (Ett parti som är förlamat av interna gräl kan med fog sägas vara i upplösning.)

  Hur motiverar man att driva konstant krypskytte mot partiledningen och allt vad den gör i ett nystartat, omoget, parti? För mig framstår det som antingen höjden av självupptagenhet eller avsiktligt sabotage.

  SvaraRadera
 9. Hoppas Sverige nu inte har fått ett till parti där tillhörigheten kvinna,man,gay,nerd,feminist,liberal osv. är viktigare än partiprogrammet.
  Ansiktet utåt som var viktigt missade ni ju nu, nån som även kan dricka wisky äta god mat och klä sig representativt, vilket kunde ha tilltalat Svenska folket om det användes rätt.
  Hoppas nu att fler kunniga inom rörelsen som skulle kunna röra sig obehindrat i maktens korridorer satsar på Bryssel och internationell karriär för det är ändå där besluten tas.

  SvaraRadera
 10. Om det är bra eller dåligt att byta partiledare får framtiden utvisa. Men att framtoningen ändras är uppenbart, det blir oerhört mycket svårare att kleta suspekta anklagelser på Anna.

  Sedan så det där med demokratiska principer inom partiet, partiet representerar en värdegrund, och medlemmar som inte delar den värdegrunden bör inte få påverka partiets inriktning. Tvärtom bör partier inte representera någon medelväg eftersom väljarna då inte kan uttrycka sin uppfattning. Därför skulle jag säga att ett parti bör ha "lagom" mycket demokrati, annars dör lätt idéinnehållet.

  Jag skiter allvarligt talat i hur demokratiskt partiet är om jag inte delar idéerna.

  SvaraRadera
 11. Härliga tankar du skrev. Jag har funderat i samma banor. Det är *nice* när en svävar och finner partikamrater som bär samma fundering.

  SvaraRadera
 12. När jag var liten och på somrarna i Varberg så kunde man gå på en äng där det annars vandrade omkring kor och betade och se en och annan "ko-blaffa". Ja, alltså det som går in i en ko måste ut igen om ni förstår... När en ko skiter så flyter liksom skiten ut lite så det blir en "blaffa". Dessa kan man efter några timmar gå på eftersom det bildas ett hårt skal runt - först tunt men snart tjockare och tjockare så att det håller att gå på. Innan "stelnandet" når centrum så kan man med en pinne röra i blaffan så att den går sönder och då komma åt detta ostelnade centrum.

  I Halland bland bönderna finns ett talessätt - "Om man rör i koskiten så luktar den"!

  Därför är det lite onödigt att hänvisa till partimedlemmar som "pirater som levt och andats interna bråk och obstruktion". Jag har uppfattat att nära nog varenda pirat omfattat rörelsen med kärlek - även om språkbruket skiftat. De har sett brister i partiet, ibland orsakade av knappa resurser, ibland av någons oerfarenhet. Detta har orsakat frustration och kanske uppgivenhet då övervakningssamhället skruvar åt om vår frihet.

  Fredrik Reinfeldt som är en slipad räv kan alla tricks. Han vet att - kan han bara hålla tätt om Piratpartiet så förgörs detta av interna stridigheter. Grisar som om de hålls för många i en för trång stia börjar bita varandra, om liknelsen ursäktas...

  När Piratpartiet långsamt mognar, för det är det som nu sker, så måste man inte ge någon eftersläng till personer med annan uppfattning eller kanske bara annat språkbruk.

  Vad vi behöver är ett utsträckande av händer i hela organisationen - för i det absoluta flertalet fall så är vi, när det gäller vad vi vill åstadkomma, absolut eniga.

  SvaraRadera
 13. Piratpartiet måste vänja sig med partiledarbyten. Sådana händer även i de största av partier.

  Och att starta egna partier bara för att allt inte passar är orealistiskt. Det finns bara plats för 25 rikspartier i Sveriges Riksdag.

  Det måste vara fullt normalt i ett parti att kunna diskutera både politik och ledning. Skillnaden är väl kanske att det sker så öppet i Piratpartiet.

  SvaraRadera
 14. Just den där attityden, att kritik är obstruktion, hoppas jag vi kan ändra på nu. Kritik kommer alltid från någon som bryr sig. Det är tecken på engagemang, en vilja till förbättring. När ingen längre bryr sig eller engagerar sig, när ingen längre ser något vi skulle kunna göra bättre, ja det är först då det blir "tyst" och det hoppas jag verkligen inte att vi uppnår.

  När kritik är en obstruktion så är det fel i hanteringen av kritiken, inte fel att kritiken finns. I framtiden hoppas jag att vi inte bara blivit bättre på hantera kritik, utan även välkomnar den!

  SvaraRadera
 15. Jag tror det finns en hel del missuppfattningar här kring de interna bråken, vissa av dem är rena personkonflikter som har med typerna av människor som partiet utgörs av i de aktiva leden.

  Sen har det med att göra att den formella organisationen på pappret är tydligt föreningsdemokratisk, men vid sidan om den så har vi flera andra olika arbetsmodeller, det ställer till besvär.

  Sedan så har det ju skett misstag och grodor och många står ju på sig och vi har högt i tak i partiet, problemet är väl lite att vi inte har hittat rätt form för att hantera många av dessa ganska naturliga och sunda företeelserna.

  Det är ju ett levande arbete och i mångt o mycket är partiet internet en experiment verkstad och därför så ter det sig konstigt och märkligt för de som inte lever mitt i den.

  Men många glömmer bort att alla partier är sprungna ur föreningar på något sätt och att för att samla och samarbeta demokratiskt är förenings joxet som då även innebär det interna navelskådandet väldigt viktiga saker eftersom det är på det som de stora viktiga processerna byggs utifrån, de som lägger grund till hur tolkningarna kommer att gå och vilka ramar de får, för folk kommer alltid tolka processer och regler, det hela handlar i grund och botten om de intern demokratin som bestämmer politiken och de som ska föra fram den och hur.

  Och om det inte är viktigt så vet jag inte vad som är viktigt, det är väl ingen som tror att vi bara kan springa ut utan en plan o gapa o skrika o försöka få förändring utan eftertanke och någon form av planering.

  Sen så finns säkert en hel del skräckexempel i partiet, men det är ofrånkomligt, människor i tillräckligt stor massa kommer då alltid producera några som är skräckexempel, det är totalt ofrånkomligt.

  SvaraRadera
 16. Ständiga bråk inom piratpartiet gör väljarna tveksamma. Även vi medlemmar skakar på huvudet och låter bli att sticka in handen i detta getingbo.

  Ett problem av flera kan vara att mycket som sker sker på ett oerhört svårmanövrerat forum. Till och med att rösta på ett medlemsmöte kräver att man mer eller mindre bor på forumet och att man har lärt sig hitta där. Vanliga medlemmar blir på så sätt helt ute ur loopen. Och ett litet antal bråkstakar kan ställa till massor med problem.

  SvaraRadera
 17. Ge mig namn på de specifika bråkmakarna, hur många är dem och vad heter dem! häng ut dem!

  SvaraRadera
 18. Jag tycker att du ska vara lite försiktig med att snacka om mygel, Henrik - du är inte direkt overksam bakom kulisserna. Skriv ett inlägg om din och Christians roll i partiledarbytet någon gång?

  Den förste anonyme kommentatorn har egentligen sammanfattat det rätt bra här ovan. Att sedan vissa tycks uppfatta intern kritik som obstruktion... Hmm, vilket parti och vilken diskussion känner jag igen den attityden från?

  Väntar mig halvt om halvt att få höra någon hänvisa till "regeringsdugligheten".

  SvaraRadera
 19. Hej Hax

  Jag förstår om du inte vill hänga ut folk publikt på internet utan istället endast insinuerar vilka som enligt dig är partiets problemskapare. Men skulle du kunna tänka dig att skicka ett mail till mig med namn på bråkstakarna? För oavsett hur ofta jag frågat och vem jag ställt frågan till så har "dem" alltid varit en diffus och odefinierad grupp individer som verkar leva för att orsaka partiet problem.

  Då jag uppenbarligen är för naiv för att själv hitta dessa individer vore jag tacksam om någon mer upplyst, som du, kunde peka ut dem åt mig.

  SvaraRadera
 20. Att bygga en stabil organisation som kan förmedla en förutsägbart resultat är i allra högsta grad att bedriva meningsfullt partiarbete.

  När Rick avgick bevisade han äntligen att Piratpartiet är värt att investera i för nu är partiet är större än någon enskild medlem.

  Att fråga sig varför kritiska medlemmar inte hoppar av och startar ett eget parti är att en grov förolämpning mot de som ägnat en stor del av sin fritid åt ett parti som ska vara demokratins förkämpe. Jag tillhör dem som har varit kritisk mot verksamheten och jag anser att PP är lika mycket mitt parti och Ricks' parti. Att jag kan tycka så var en förutsättning till att jag lät mig övertalas att gå med överhuvudtaget och jag tror en majoritet av medlemmarna tänker likadant.

  Rick har varit och är uppburen av PPs medlemmar. Utan medlemmar hade "Ricks Piratparti" varit ett mycket fjantig företeelse.

  Du är också uppburen av partiets medlemmar. ;-)

  Vidare, om PL inte kan hantera kritiken från medlemmarna bör PL avgå, och det har också hänt precis som man förväntar sig i en väl fungerande organisation.

  Genom att avgå har Rick markant ökat sina chanser att bli en legend. Det finns heller inget som dikterar att han inte kan bli partiledare igen någon gång i framtiden.

  SvaraRadera
 21. Dennis, jag ska avslöja något. Rick har ingen utstrålning. Anna har nog större chans att övertyga vanliga människor eftersom hon pratar som dom och beteer sig som dom!

  @HAX, Blir det inte libdem för dig i vår? Dom har väll större chans än PP att lyckas!

  SvaraRadera
 22. Det var ett lågt inlägg HAX. /Anders

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.