2011-02-09

FRA-demonen jagar Reinfeldt in i nästa mörka gränd


Inför FRA-omröstningen i juni 2008 påstod regeringen och de borgerliga partierna att lagen var helt i sin ordning och att det inte fanns något att oroa sig för.

När det stod klart att förslaget riskerade att falla hittade man plötsligt problem med lagen. Problem som det tog 18 minuters utskottsarbete att fixa till. (Tingeltangel-tilläggen.) Och så klubbades lagen om automatiserad massavlyssning igenom riksdagen.

Men protesterna klingade inte av. Säpo släpade på rent vitryskt manér bort demonstrerande medlemmar ur regeringspartiets eget ungdomsförbund ur regeringschefens åsyn. Media ifrågasatte Reinfeldts omdöme och regeringsduglighet. Stastministern försökte freda sig med moderna kinesiska ordspråk som att "alla vinner på om debatten lägger sig".

Till slut tvingades regeringen dock till en kompromiss. Den lag som de ena dagen ansåg var helt i sin ordning, i vilken det inte fanns något att oroa sig för - den var nästa dag nog ändå problematisk. Varpå man hängde på en del begränsningar och ytterligare lite tingeltangel.

Sedan dess har nästan alla barr fallit av julgranen. Påhängen från sommaren 2008 faller bort ett efter ett. Den demokratiska kontrollen har visat sig vara ett skämt. Och den kompromiss som dåvarande riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp) tvingade regeringen till har redan frångåtts.

FRA-frågan vägrar dö. Med jämna mellanrum dyker den upp och spökar för Fredrik Reinfeldt. Just nu handlar det om signalspaningskommitténs rapport. I morgon kommer det att vara något annat. Var så säker.

Regeringen kanske vann slaget, den där junidagen 2008. Men den är på väg att förlora kriget. Integritetsfrågorna är numera en permanent bubblare. (Utom i valrörelser.) Regeringen har kommit på kant - till synes för alltid - med en hel ung, liberal generation av samhällsdebattörer och opinionsbildare. Regeringen har visat att den inte är att lita på i sådana här frågor. Men... de borgerliga partierna biter ihop och fortsätter rulla ut övervakningsstaten.

Nu står nästa stora integritetsstrid för dörren: Den svenska implementeringen av EU:s datalagringsdirektiv, som kommer att ge oss en heltäckande teledatalagring.

På spelplanen kan man bland annat notera följande:
 • FRA-frågan finns fortfarande kvar i debatten och visar med all önskvärd tydlighet att regeringen inte drar sig för att ljuga och bluffa i sin iver att rulla ut övervakningsstaten.
 • Teledatalagringen är på sätt och vis en större kränkning av medborgarnas privatliv och en större integritetsfråga än FRA.
 • Internationella utvärderingar ifrågasätter datalagringsdirektivets nytta och riktar skarp kritik mot hur det har använts. Inom kort kommer en EU-utvärdering som väntas säga ungefär samma sak.
 • Ingen kan längre sväva i ovisshet om att de borgerliga partierna - med berått mod - ännu en gång tänker svika borgerliga kärnvärden, som medborgarnas rätt till privatliv.
 • Vi har nått den punkt där det ser direkt illa ut om regeringen fortsätter att ducka för principdebatten.
Datalagringsdirektivet kan mycket väl bli regeringen Reinfeldts värsta prövning. Och precis som i FRA-frågan är det inte självklart att regeringen i långa loppet vinner kriget, även om den skulle vinna slaget.

Relaterat:

Mark Klamberg om signalspaningskommitténs rapport, som är mer spännande än namnet antyder.

SR Studio Ett om FRA med bland andra Anna Troberg (pp) och Fredrick Federley (c) [ljudklipp].

SvD - SD: Trafikuppgifter ska lagras i Sverige

10 kommentarer:

 1. Knappast förvånad. Men ändå... förbittrad.
  Och hur mycket kommer gammelmedia uppmärksamma detta? Dvs förutom SR:s Studio Ett.
  Har folk tröttnat... ?

  SvaraRadera
 2. Om ett par veckor kommer nästa barr, eller gren, att falla av julgranen. Då presenterar Runar Viksten sin utredning om den polisiära signalspaningen.

  Från välunderrättat håll berättas att Viksten kommer att föreslå att såväl Säpo som den öppna polisen ska få beställa avlyssning av FRA.

  Efter sedvanlig remissomgång, lagrådsremiss och propp hoppas regeringen att lagen är på plats senast till hösten. I bästa (?) fall redan från 1 juli. Det är värt att notera att lagen kommer att träda i kraft innan FRA-lagstiftningen har utvärderats vid kontrollstationen. Den översynen kommer att ske tidigast i slutet av året.

  Det som kanske oroar mest med den polisiära avlyssningen är att polisen nu kommer att kunna få ta del av FRA:s masslagrade trafikdata. Dessutom är det en lång rad frågor som väcks omkring FRA:s informationsutbyte med andra länder. Den verksamheten har för övrigt kontrollorganet SIUN överhuvudtaget inte granskat ännu!

  Varken Signalspaningskommittén eller Datainspektionen har befogenheter att granska FRA:s internationella samarbete.

  Är det någon som längre tar FRA:s kontrollorgan på allvar?

  SvaraRadera
 3. They will fuck us and they will do it in the name of the corporate world.

  SvaraRadera
 4. Stort tack Hax för ännu en briljant text!

  Man blir både ledsen och förtvivlad. Tänk att man ska behöva bli både våldtagen och svårt misshandlad av sin egen stat och vi kallar det för demokrati!?! Vad är skillnaden mot diktaturer som exempelvis Kina, Nordkorea, Kuba och USA? En Golden Shower som Grande Finale kanske?!

  Man känner sig oskyldigt anklagad, terroriserad och torterad, ungefär som The West Memphis 3 förmodligen känner sig. Må f-n ta Sverige och dess regering!

  SvaraRadera
 5. Btw, stort av framför allt Camilla Lindberg men även Federley att ändå bita ifrån och visa lite stake!

  Pajasar som Annie Johansson, Karl Sigfrid och Birgitta Ohlsson håller dock käft. Förmodligen för att deras status i respektive parti har uppgraderats rejält sedan FRA-omröstningen!

  SvaraRadera
 6. Det som genomförts vad gäller ökad övervakning av medborgarna och sätten de genomförts på visar samma mönster över hela världen. Det är frågan om lögner, manipulationer, bedrägerier, att föra folket bakom ljuset, för att till varje pris bygga upp ett heltäckande övervakningssamhälle.

  Är det en tillfällighet att det är på detta sätt överallt? Patriotic Act genomdrevs i USA på liknande sätt som FRA-lagen t ex. Eller är det en singulär kraft som ligger bakom allt detta och vad har de att vinna på att sätta upp ett globalt övervakningssystem?

  Dessa frågor är mycket viktigare att ställa och besvara än att fokusera på t ex FRA-lagen som bara är ett liten pusselbit i en gigantisk global kontrollapparat. Vi kan bekämpa FRA-lagen och försöka få den återkallad men mycket talar för att om vi inte kan identifiera och riktar blickarna mot de som initierat hela denna brutala övervakningskarusell kommer vi i längden inte att komma långt.

  Jag har ägnat närmare 15 år av forskning för att förstå vilka krafter dessa är och det står helt klart bortom allt tvivel att det är grupperingar inom den finansiella eliten som är den bakomliggande kraftkällan bakom övervakningssamhället. Dessa grupper är så kriminella att det saknas ord med rätt valörer för att kunna beskriva graden av kriminalitet. Det känns ofantligt fattigt att t ex kalla dem för hyperkriminella. Det är en typ av kriminalitet som folk inte känner till och knappt kan föreställa sig. Om Hells Angels tog över makten i Sverige och utgjorde regeringen och bedrev sin "business" från den positionen skulle detta bara framstå som en fis i rymden jämfört med dessa finansiella elitfamiljers aktiviteter och styrning av världen under sekler, framförallt Rockefeller och Rotschilds.

  Det faktum att det är så svårt för vamligt folk att ens föreställa sig att sådan kriminalitet existerar gör det just så svårt att komma åt. Men lyckigtvis är bevisen för deras brottslighet så omfattande och massiva att alltfler börjat inse vilka som egentligen styr världen och hur, vilket gör det möjjligt att sätta dem inom lås och bom. Och det är framförallt därför som denna kontroll- och övervakningsapparat byggs upp som ett skydd mot folks uppvaknande, för att kunna veta vad folk tänker och kunna motverka och censurera information som avslöjar dessa brottslingar inom den globala eliten.

  Jag vet att piratpartiet har stakat ut sin bana och i nuläget saknar kurage att föra ut detta för frihet för mänskligheten så avgörande perspektiv på en politisk plattform men det skulle behövas och det kommer snart med all säkerhet. Risken är väl då att piratpartiet blir akterseglat och framstår som ynkryggar.

  SvaraRadera
 7. Vi ska ha i minnet att det är mycket starka krafter som drivit de svenska politikerna framför sig i FRA-frågan. Att dessa intressen inte enbart haft sin hemvist i Sverige har nu också klarlagts med hjälp av de läckta diplomatrapporterna.

  Det är samtidigt intressant att syna pådrivarna här hemma närmare i sömmarna. En av nyckelspelarna är FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson. Så här beskrev han FRA:s spaning under FRA-sommaren 2008:

  "Signalspaningen riktas inte mot individer, misstänkta för brott eller ej. Den riktas mot abstrakta företeelser som till exempel it-attacker och mot stater, organisationer och i sällsynta fall faktiskt mot personer under förutsättning att de är intressanta från underrättelsesynpunkt"

  Inför Datainspektionen och Signalspaningskommittén har dock andra medarbetare vid FRA tvingats erkänna att ovanstående beskrivning är lögn. I de två rapporterna fastställs att FRA:s massavlyssning i stor utsträckning riktas mot individer. Och självklart är det så.

  Vi kan ta en annan dimridå, som Ingvar Åkesson skapat. På FRA:s hemsida kan man läsa att myndigheten "inte samlar in uppgifter om vanliga svenskar, utan om mycket ovanliga utlänningar".

  Här har Datainspektionen slagit fast att sannolikheten är hög att vanliga personers trafikuppgifter (i gränsöverskridande trafik) samlas in och lagras hos FRA upp till 1 år. Lögn igen alltså från FRA:s sida.

  Men inte nog med det. Det faktum att FRA överhuvudtaget ägnar sig åt massinhämtning av trafikdata utan koppling till yttre hot ville FRA:s GD hemlighålla för svenska folket. Det var först efter att media snokat rätt på ett hemligt FRA-dokument som hela saken rullades upp.

  Vid FRA-hearingen i riksdagen våren 2007 uppgav FRA-chefen att kabelspaningen var nödvändig för att "återta trafik som FRA förlorat". Detta är inte heller riktigt sant. I själva verket innebär avlyssningen i fibernätet att FRA får tillgång till kommunikation som man aldrig någonsin sett röken av. Helt enkelt för att den absoluta merparten av internettrafiken aldrig har routats i etern till och från Sverige.

  Ingvar Åkesson fick sitt förordnande förlängt häromåret. Varför?

  FRA:s verksamhet står och faller med medborgarnas förtroende för den. Men hur ska man någonsin kunna ha förtroende för en myndighet som så uppenbart vill vilseleda såväl beslutsfattare som mebdborgare?

  SvaraRadera
 8. OT bloggtips: http://www.dn.se/nyheter/sverige/gym-vantas-sjalva-fa-dopningstesta

  SvaraRadera
 9. Personligen tror jag att ändamålsglidning i såväl FRA som datalagringsdirektivet kommer att bli socialmoderaternas största huvudvärk. För snart trollar nog såväl polisen som skattemyndigheterna fritt i dessa register i sin jakt på "förbrytare". Med Beatrics Asks goda minne naturligtvis.

  SvaraRadera
 10. Fredrik Reinfeldt ser ut som en psykopat på den här bilden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.