2011-03-09

Häpnadsväckande idiotiskt av Louis Vuitton


En konstnär gör en t-shirt och målar en tavla för att samla in pengar till svältande barn i det krigsdrabbade Darfur.

Varvid producenterna av lyxvaror under varumärket Louis Vuitton klipper till. De hävdar att en handväska som bärs av ett litet svart barn i målningarna är en Louis Vuitton-väska – och att tröjan och bilden därför utgör ett varumärkesintrång. (Hur de nu kan vara helt säkra på att det är en Louis Vuitton-väska..?)

Utan att vare sig ha blivit informerad i förväg eller kallad till några rättsliga förhandlingar åläggs konstnären böter – som i skrivande stund uppgår till 1,8 miljoner kronor.

Detta är inte bara skenande upphovsrättsnazism. Det är en av de värsta PR-vurpor jag någonsin har stött på. Hur i helvete tänkte de, på Louis Vuitton, när de kom fram till att detta var ett rationellt beteende?

Inte nog med att Louis Vuitton är småaktiga, giriga och fåniga. De tar även, i princip, maten ur munnen på svältande barn i Darfur.

Och att företaget (LVHM) som äger Louis Vuitton och andra lyxmärken som Hennessy, Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Krug, Glenmorangie, Bulgari, Château d'Yquem, Kenzo, Givenchy, Christian Dior, TAG Heuer och lite annat smått och gott beter sig så här – det är så dumt att det nästan blir komiskt.

Big Business mot konstnärlig frihet, samhällskritisk ironi och satir.

Champagnesörplande, parfymdränkta människor med lyxklockor och 20.000-kronors handväskor mot svältande barn...

Det är så man tar sig för pannan!

DN: Målade en väska – ska böta 1.820.000
Viktualiebrodern: Ironi och satir bör ej hindras av den ideella upphovsrätten

[P.S. Om tillräckligt många människor bloggar om det här, nämner Louis Vuitton tillräckligt ofta och länkar till varandra – då kommer denna historia att toppa när man googlar Louis Vuitton.]

(Tipstack: Stefan)

Uppdatering: Några bloggare som skriver om detta är Pirate MEP Engström, Rudolf, Opassande 1, Opassande 2, Farmor Gun, Rouhivuori, Wennerström, Lite av varje, Söderlund, Barczyk, Bråth, Yami, ConnyT, Starow, Farmor Gun 2, Skivad Lime, Jerlerup, KrBB och Lindén. Samt många, många andra. #LVgate

Uppdatering 2: Pirate MEP Christian Engströms bloggpost på engelska.

35 kommentarer:

 1. Hade jag varit aktieägare i det företaget så hade dom aktierna legat ute illa bums.

  Aktien lär ju knappast gå upp utav så korkade tilltag...

  SvaraRadera
 2. Jag såg det idag i tidningen. Det här är PRECIS sådan skit som för hård upphovsrätt leder till. AV alla dumma, vidriga och icke-empatiska idéer... Jag fattar det inte!!

  Kex

  SvaraRadera
 3. - Glenmorangie är ganska god.

  + Det finns sisådär 70 andra highlanddestillerier att välja på.

  SvaraRadera
 4. Men inte nog med t-shirten, när hon målade en tavla där bland annat samma motiv ingick lyckades Louis Vuitton utverka ett vite av 5000€/dag så länge den visades, även på ett danskt museum. Och detta skall tydligen vara ok enligt holländsk lag! Vad pysslar de med??

  //fia

  SvaraRadera
 5. Så vad ska man dra för slutsatser om detta företag Louis Vuitton överlever detta?

  Vad ska man dra för slutsatser om dess kunder inte skickar detta företag i konkurs genom att bojkotta dem?

  Innebär det att Fri marknad funkar som Libertarianer hävdar att den gör?

  Är det någon som på allvar tror att Louis Vuitton kommer gå i konkurs pga denna händelse?

  SvaraRadera
 6. ...hur som helst nu är det öppen gata för Piratpartiet att göra sin röst hörd. Om inte folk lyssnar nu när ska de lyssna?

  SvaraRadera
 7. Hade jag varit aktieägare i det företaget så hade dom aktierna legat ute illa bums. Aktien lär ju knappast gå upp utav så korkade tilltag...

  Så vitt jag kan se så gick Louis Vuitton aktien upp, som sagt kunder och aktieägare kommer knappast straffa Louis Vuitton, så påståendet om att dåliga företag röstas bort med plånboken är inget jag ser några tecken på.

  http://www.finanzen.net/aktien/LVMH-Aktie

  SvaraRadera
 8. U DO NEWS: Två ord: "Public Relations". Oavsett om den går upp eller ej idag så är detta en långverkande skandal.

  SvaraRadera
 9. U DO NEWS: Två ord: "Public Relations". Oavsett om den går upp eller ej idag så är detta en långverkande skandal.

  Ungefär när kommer jag se dessa skadeverkningar? 1 månad, 1 år, 2 år? Min gissning är att detta är bortglömt vid det här laget.

  SvaraRadera
 10. Louis Vuittons kundgrupp består av genier som Paris Hilton och Anna Anka, detta företag kan göra vad de vill utan att bli av med sina depraverade kunder. Min poäng är att det alltid kommer finnas en marknad för skitstövlar och att de knappast behöver bry sig om vad medelklassen tycker om dem.

  SvaraRadera
 11. hatar att Krug är del av skiten... En favorit! som jag ofta väljer bort :/

  SvaraRadera
 12. Chateau d'Yquiem... Den här bojkotten kommer att drabba mig personligen, som Göran Persson skullr ha sagt.

  Glömde: Tipstack Stefan. F'låt...

  SvaraRadera
 13. tja idag gick aktien ner något. Ja jag blir inte ledsen om jag har fel. Men det är ju för tidigt att säga.

  SvaraRadera
 14. Ååååååååååååååååååååååå!

  SvaraRadera
 15. Vet inte om inte Nadia skall tacka Vuitton, utan deras stämning hade ingen någonsin diskuterat tavlan. En sånn här stä,mning är högsta vinsten för en konstnär.

  SvaraRadera
 16. Mr Kafka! ...denna vinst har dock ett pris, 1,8 miljoner kronor närmare bestämt.

  SvaraRadera
 17. LVHM Aktien fortsätter att sjunka...

  Dock inga allvarliga siffror men det går åt rätt håll. Maila alla nyhetsorganisationer ni känner till om denna nyhet i USA och England.

  SvaraRadera
 18. LV äger väl rätt att själva välja vilka, om några, välgörande ändamål de ska vara inblandade i?

  Nog för att det är mindre slugt att ta i med släggan på det där sättet, men att resonera att ändamålet helgar medlen som fröken konstnär verkar ha gjort är väl ändå att smyga ut på jävligt tunn is?

  Hade hon sagt : *Jag skiter i vad LV tycker, lagarna runt upphovsrätt är ruttna* så hade jag haft lättare att respektera damen.
  Istället för att som nu: *ok, jag gjorde kanske lite fel, men det va ju för barnens skull! då måste det väl va ok?* snyftvalsen.

  'Gör va fan du vill så länge du anser att ändamålet är gott' öppnar dörren för en hel del egna tolkningar och obehagligheter.

  SvaraRadera
 19. 'Gör va fan du vill så länge du anser att ändamålet är gott' öppnar dörren för en hel del egna tolkningar och obehagligheter.

  Ja exakt tänk vilken hemsk explosion av målningar med volvobilar, nokia telefoner och Ikea möbler som detta kan leda till! Det är ju hemskt, man kan ju inte ens köra volvobilen på målningen. eller prata i den målade mobiltelefonen. och framförallt kan man ju inte sitta i den målade ikea möbeln. Det är ju fruktansvärt, vad är värden på väg, det skulle ju hota hela marknaden av ikea möbler, volvo bilar och nokia telefoner om folk bara fick för sig att de kunde måla av dem och ha dem i sina tavlor. Så kan vi ju inte ha det! Tänk om jag blir överkörd av en tavla med ett volvomotiv, vad gör jag då??? Förmodligen tar jag min medicin om jag ser alla dessa faror och jag föreslår att du gör det samma tillsammans med alla dessa lagstiftare som inte ser galenskapen i detta.

  SvaraRadera
 20. Här är en bild där Mona Sahlin håller i en Louis Vuitton-väska, har företaget missat det?
  http://www.expressen.se/nyheter/1.1853696/

  SvaraRadera
 21. En synnerligen intressant fråga slog mig, nämligen, vad har ett varumärke för ansvar gentemot sina kunder?

  Jag menar, hade jag köpt en Louis Vuitton-väska för en månad sen, så hade jag idag känt mig ganska blåst på pengarna.

  Väskan hade fått hänga i garderoben brevid isbjörnspälsen (inköpt 30 år innan jag föddes, och ärvd(så att jag inte retar upp nån))

  /Smen

  SvaraRadera
 22. @Peter Gren

  Antar att du skulle tycka det var tiptop om nationaldemokraterna tog något du gjort och ogenerat använde det i samband med nån 'bevara sverige svensk' kampanj så att folk du känner fick för sig att du stödde dem och deras rabiata ideer till fullo?

  SvaraRadera
 23. Rätt många märken i den gruppen som "vanligt folk" köper då och då och där man då har ett val att inte köpa just de märkena. Sen ska man ju förstås gärna upplysa de märkena att man har gjort det valet.

  SvaraRadera
 24. Nog för att LV sköter det riktigt dåligt just nu, men allt du skriver är inte sanning.

  http://nymag.com/daily/fashion/2008/05/louis_vuitton_tried_to_prevent.html

  SvaraRadera
 25. Antar att du skulle tycka det var tiptop om nationaldemokraterna tog något du gjort och ogenerat använde det i samband med nån 'bevara sverige svensk' kampanj så att folk du känner fick för sig att du stödde dem och deras rabiata ideer till fullo?

  Ja nu förstår jag! Det är ju rent ut sagt förolämpande för Louis Vuitton att en liten svart fattig pojke bär en Louis Vuitton väska. Han är ju inte deras kundgrupp va ska folk tro, att det är en fattigmans väska för små svarta svältande barn. Det är ju förolämpande emot hela den vita välbärgade kundgruppen som Louis Vuitton vänder sig emot.

  Tack för att du klargjorde detta, nu vet vi var skon klämmer, stackars Louis Vuitton, dem har verkligen blivit skändade.

  I all välmening, medicin finns att hämta på apoteket efter du besökt läkaren.

  SvaraRadera
 26. Sanningen är precis som Peter Gren säger, nämligen att Louis Vuitton vill försvara imagen av sin produkt.

  Är man insatt i marknadsföring så vet man att armanis största mardröm är att ett gäng punkare skulle börja använda deras kläder. Ofta klarar man sig undan detta efter5som man har så höga priser. Men det finns exempel på privatpersoner som blivit betalda att sluta använda deras produkter eftersom de inte passar in i företagets kundgrupp.

  Louis Vuitton vill inte att deras produkter ska bli förknippade med små fattiga svältande svarta afrikanska barn. Deras kundgrupp är främst välbärgade vita kvinnor. Detta är den pinsamma sanningen, hoppas detta företag går i konkurs, folk måste peka på rasismen som Louis Vuitton står för, för dem är just rasister!

  SvaraRadera
 27. Louis Vuitton är rasister och nazister de hatar de faktum att en liten svart pojke bär deras väska. The Guardian skrev om detta vidriga företags förflutna. Ner med detta jävla nasse företag!

  Louis Vuitton's links with Vichy regime exposed

  The luxury goods company Louis Vuitton collaborated with the Nazis during the German occupation of France in the second world war, according to a new book.

  A French author has uncovered previously unpublished details of the firm's support for the Vichy regime which was responsible for the deportation of French Jews to German concentration camps.

  The book, Louis Vuitton, A French Saga, says members of the Vuitton family actively supported the puppet government led by Marshal Philippe Pétain and made money from their business dealings with the Germans.

  SvaraRadera
 28. googlebomba denna artikel, genom att kopiera dess titel

  "Häpnadsväckande idiotiskt av Louis Vuitton"

  och sök på den i google samt klicka på dess länk. Gå sedan tillbaka, töm googlefältet och töm internet historiken. Klistra sedan in titeln igen i google sökfältet och sök på titeln och klicka på dess länk. Gör så här hela tiden. Gör även detta med engelska artiklar.

  Hax sammordna en google bomb nu, din libertarianska ideologi står på spel om inte Louis Vuitton går i konkurs så spricker hela dina ideologi, visa att vi kan ta ner det här företaget nu.

  Föreslår att alla googlebombar nazi artikeln också...

  Kopiera titeln:

  Louis Vuitton's links with Vichy regime exposed

  Och sök på den om och om igen.

  SvaraRadera
 29. Ardbeg ingår även det i LVMH imperiet så jag skickade ett mail till dem och berättade att jag inte tänker dricka deras produkter i framtiden. Kolla listan på företag här: http://www.lvmh.com/fonctionalite/pg_liens.asp

  Om man går in här ser man "världsfrälsaren" Bono vandra runt på savannen med en vacker kvinna och Louis Vuitton väskor:
  http://www.louisvuittonjourneys.com/africa/

  Han skulle kanske rest hit istället:
  http://www.savedarfur.org/

  SvaraRadera
 30. @ Peter Gren
  Slappna av innan du ger dig själv en hjärtinfarkt helt i onödan.

  Jag tycker inte LV agerar vettigt alls, men samtidigt anser jag att dom själva ska få välja vad dom vill vara inblandade i utan att någon skolelev godtyckligt gör det åt dem bara för att hon själv anser att det är för en god sak?

  Det är den tankebanan jag anser underlig och som öppnar för mycket konstigheter utanför den här LV/Darfur härvan.

  Off topic så kan du lägga ner dina halvtaffliga försök till härskarteknik, du är inte speciellt bra på det.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 31. @Anonym

  Äh! du är ju för tråkig... Du saknar humor och tar dig själv på för stort allvar. Jag påpeka dumheterna i ditt inlägg på ett roligt sätt och du börja grina som den humorlösa torrboll du är. Vad ska jag göra åt det?

  Som sagt ta din medicin nu så DU får slappna av lite.

  SvaraRadera
 32. Det är den tankebanan jag anser underlig och som öppnar för mycket konstigheter utanför den här LV/Darfur härvan.

  Det är en tankebana du har uppfunnit själv utan att överhuvudtaget relatera till verkligheten. Som sagt knapra dina piller nu innan du hamnar på hispan, din fantasi värld har rotat sig rätt rejält i din hjärna.

  Människor har i en fri marknad rätt att fördöma vad företag gör.

  Sanningen är enkel det är ett svart litet barn som håller i väskan, det gillar inte ägarna bakom varumärket Louis Vuitton, eftersom de anser att små svarta fattiga svältande barn förstör deras image. Att de under andra världskriget samarbeta med Nazisterna visar bara vad detta företag har för historia och de har uppenbarligen inte förändrats speciellt mycket nu heller. Hjälpa svarta fattiga svältande barn är inte deras melodi, istället vill de ta pengarna från dem som vill samla in pengarna till dessa utsatta människor i afrika.

  Men detta är inte viktigt enligt dig, du måste ju ge uttryck för dina fantasifoster istället och ta allt personligt som en liten bebis.

  SvaraRadera
 33. men samtidigt anser jag att dom själva ska få välja vad dom vill vara inblandade i utan att någon skolelev godtyckligt gör det åt dem bara för att hon själv anser att det är för en god sak?

  Vad hon gjorde var att hon kritisera företaget genom att visa att allt är fokuserat på lyx och glamour i media istället för svältande barn. Louis Vuitton fattade denna kritik och valde att slå hårt tillbaka, för man hatar kritisk konst. Detta är själva kärnan i historien. Konstnärer kan idag inte kritisera storföretag i sin konst utan att bli dömda till böter, det är ett hot emot yttrandefriheten. Storföretagen är våra nya makthavare vi inte kan kritisera. Men detta fattar inte du, min lilla korkade anonyme vän.

  SvaraRadera
 34. Ta exempelvis all kritisk konst av coca cola, den kan stoppas nu pga denna dom. Detta är en attack emot kritisk konst emot företag. Tyvärr fattar inte någon här att det är det som detta handlar om.


  Se länkarna nedan all denna politisk konst skulle bli förbjuden. Louis Vuitton fallet är just ett angrepp emot politisk konst. Kan ni få in det i era huvuden?


  http://eric.stamey.com/uploaded_images/sixpack.jpg-787261.jpg

  http://www.indymedia.ie/article/60819

  http://gliving.com/wp-content/uploads/2010/07/killer-coke.jpg

  SvaraRadera
 35. skitstövlar kommer alltid att finnas...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.