2011-03-28

Juholts särbo

I dag svämmar alla svenska media över om nyheten att den nye (s)-ledarens flickvän är dömd för bedrägeri.

Jo, jag förstår att det är en nyhet. Ja, det var säkert idiotiskt att inte informera valberedningen om saken. Ja, det går att ta massor av billiga poäng på det här.

Men... hallå! Det är inte Juholt det handlar om, utan bara en människa som han råkat bli kär i. Som säkert har många andra kvalitéer. Dessutom har hon fått sin sak prövad inför rätta och tagit det straff som rätten ansett vara rimligt.

Detta kan man knappast lasta Juholt för. Dessutom borde vi kanske ta en funderare. Skall människor som begått fel, fått sin sak rättsligt prövad och som tagit sitt straff verkligen uteslutas ur mänskligheten för alltid? Är inte själva idén med ett straff att det skall vara ett straff för ett begånget brott – så att människan i historien sedan skall kunna börja på ett rent blad?

Då är det mer bekymmersamt att Juholt fortsätter mörka om vilken politik sossarna kommer att driva under hans ledning. Men det är kanske inte lika rubrikvänligt..?

30 kommentarer:

 1. "Skall människor som begått fel, fått sin sak rättsligt prövad och som tagit sitt straff verkligen uteslutas ur mänskligheten för alltid?"

  - Nej, absolut inte. Det går bra att vara medlem i socialdemokraterna.

  När Juholt väl kommer till makten, som statsminister, så kan sambon få någon förtroendepost.

  Det kan ju faktiskt vara så att hon växer med uppgiften.

  Även om återfallsrisken inte kan uteslutas för närvarande.

  SvaraRadera
 2. Lite funderingar bara:

  Fundering n:o 1 - Seriös debatt och analys av politik och tocket säljer inte lösnummer. Det verkar inte intressera folk.

  Fundering n:o2 - Att ministerämnen, sambor till politiker eller dyl. har haft svart barnvakt, inte betalat TV licens eller våren 1983 plankade in på tunnelbanan säljer lösnummer bättre. Det verkar intressera folk.

  I ljus av detta:

  Lite smått nervösa frågor:
  -Precis som HAX är lite inne på, varför är det inte lika mycket "buzz" om Juholts vaga signaler om hur kvastarna skall sopa på en av sveriges politiska tungviktare? Varför påpekar ingen detta?
  -Stänger folk medvetet ute allt problematiserande, debatterande, analyserande till förmån för lättsmällt, färdigtuggat skvaller(med tanke på vilket som uppenbarligen säljer)?
  -Finns det anledning att bli orolig över denna bias?

  Och avslutningsvis: en personlig fråga, helt baserad på känsla:

  -Finns det anledning att bli oroad över denna (enligt mig) "Big Brother"(TV programmet alltså)/TV3 journalistiken som enbart verkar fokusera på så okomplexa ting som möjligt? Den verkar på senare tid ha vunnit mark; -till och med betong SVT försöker ju nu immitera femman, fyran och trean...

  ...jag kan ha helt fel...men det är bara lite funderingar...

  /En låda spik

  SvaraRadera
 3. Om Juholt hade varit kvinna så hade hon rykt ifall hennes man hade pysslat med bedrägeri.

  SvaraRadera
 4. Christer Karlsson29 mars, 2011 07:42

  Ett par saker funderar jag över:

  - Under förra mandatperioden fick borgerliga ministrar avgå pga obetalda tv-licenser. Juholt har erkänt 3 fortkörningar. Fortkörningar medför typiskt sett en trafikfara och fara för andras liv. Vilket är då värst? Obetald tv-licens eller fortkörning. Varför måste man avgå för det ena men inte för det andra?

  - Juholt kände till flickvännens brottslighet med teg om den. Detta tyder på en klar oärlighet. Är han då ägnad att få ett så omfattande förtroende som partiledare för ett av landets största partier?

  - Varför kan sossarna inte skaffa en partiledare utan anknytning till bedrägerier och förskingring? Först Mona nu Juholt.

  SvaraRadera
 5. Problemet är ju att det inte existerar några straff. Att få bo gratis på lyxhotell ett tag eller betala några tusenlappar i böter är inga riktiga straff.

  Så, hur ska man kunna tro att någon som är dömd har lärt sig något och inte kommer att begå nya brott, när de inte fått ett riktigt straff? Det är därifrån allas misstänksamhet mot dömda brottslingar kommer. Alla vet att återfallsrisken, p.g.a. bristen på riktiga straff, är så hög att man inte kan lite på någon av dessa personer.

  Jag kan för övrigt rekommendera läsning av Robert Heinleins bok "Starship Troopers", där detta ämne tas upp. (Och till er som sett filmen kan jag säga att boken och filmen inte har några likheter alls, förutom titeln.)

  SvaraRadera
 6. @Johan
  Hur förklarar du att all statistik visar att straffens längd inte påverkar mängden brott som begås?

  SvaraRadera
 7. - Under förra mandatperioden fick borgerliga ministrar avgå pga obetalda tv-licenser
  ------------------------
  Inga borgerliga ministrar fick avgå p.g.a obetald tv licens.

  SvaraRadera
 8. Till Tristan och några till.


  Faktum är att ifall Sverigedemokraterna (fascisterna) hade varit ett stort parti med omfattande inflytande på debatten och rapporteringen i media så hade Reinfeld inye kommit iundan i media med att inte tydligt och klart ha deklarerat sitt ursprung i Afrika.

  Ni är också delaktiga i den utevecklingen.

  SvaraRadera
 9. @Henrik

  Han har väl sagt att han inte ska höja skatterna och när det gäller rena integritetsfrågor antar jag att en oskriven bok är bättre än en fullkladdad.Även för er.

  SvaraRadera
 10. Christer Karlsson,

  Om han inte orsakade en olycka när han körde ”för fort” så körde han helt enkelt inte för fort, utan bara med en fart där han kunde hantera bilen på ett säkert sätt.

  När det gäller att inte betala TV-licens så skulle jag normalt inte se ner på en människa för det (det visar bara på civilkurage), men i ett fall där en politiker kan ses som ansvarig för en lag som andra tvingas följa och sedan själv bryter mot den så har vi naturligtvis ett allvarligt problem.

  SvaraRadera
 11. @ConnyT:

  Som jag sa, att bo gratis på lyxhotell är inget straff. Varför skulle det vara mer avskräckande att bo där under en längre tid? Så det är självklart att mängden brott inte påverkas av "straffens" längd.

  SvaraRadera
 12. Bryr mig inte om Juholts flickvän är/var kriminell. Betydligt mer intressant att han säger att dom är "särbo". Tyder det möjligen på att Juholt försöker lösa problem genom att distansera sig från dom? :-)

  SvaraRadera
 13. @Micke

  TV-licens var en bidragande faktor. Men det var svarta löner och annat inblandat också.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker det är klart relevant att skriva om Juholts särbo, av främst två skäl:

  1) Hon har själv valt att bli en offentlig person. Hon har ställt upp i intervjuer, och då är det en märklig inställning att bara acceptera positiv media, inte negativ.

  2) Om Juholt blir statsminister, då kommer det finnas gott om tillfällen när paret Juholt kommer att representera Sverige, framförallt utomlands. Då är det relevant för väljarna att veta om de vill att en dömd förskringrare ska vara Sveriges bild utåt.

  SvaraRadera
 15. Pga FRA-lagen är givetvis Juholt skyldig. Socigram...
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/juholt-hans-sarbo-hans-fallskarm-och.html

  SvaraRadera
 16. Kanske har media (man kan ju hoppas...) FRA-lagen i åtanke när de utsätter Juholt för samma sak som FRA-lagen innebär för oss andra....

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/03/juholt-hans-sarbo-hans-fallskarm-och.html

  SvaraRadera
 17. Henrik ovan har inga problem med att han har en statsminsuer som uttryckt att Henrik och resten av landets befolkning är mentalt
  handikappade.

  Vad är en förskingare som sonat sonat sitt brott mot det?

  SvaraRadera
 18. Jag tycker faktiskt inte alls att det är dåligt att en partiledare har närstående som har den historien bakom sig och har sonat sitt brott. Det skadar inte alls att människor i en sådan maktposition har sett rättssystemet och kriminalvården från andra sidan.

  Och den som tycker att ett fängelse är att likställa med ett lyxhotell borde själv ta en vända på Kumla och se om den åsikten kvarstår sen.

  SvaraRadera
 19. Den som inte tycker att svenska fängelser är att anse som lyxhotell borde ta en vända på valfritt fängelse i något annat land.

  SvaraRadera
 20. Johan,

  du kan ju fråga dig den filosofiska frågan vilken rätt kollektivet har att frihetsberöva andra personer över huvud taget.

  Att ropa efter bestraffning är ondska i och för sig.

  Johan, du kan fråga dig vilken rätt du har att ropa efter bestraffning å andra.

  För de allra flesta innebär ett frihetsberövande en katastrof, och det alldeles oavsett om det sker i ett "hotell" eller i en jordhåla.

  SvaraRadera
 21. Christer Karlsson29 mars, 2011 20:04

  Micke: Jo, Cecilia Stegö hann att vara minister i ca 10 dagar. Hon tvingades sedan avgå pga obetalda TV-licenser från tiden innan hon blev miniser. Sedan förekom även beskyllningar om svart hemhjälp. Hon hade dock inte lurat av någon annan deras pengar såsom är fallet med Juholts särbo. Mest allvarligt är att Juholt förteg särbons brottslighet inför valberedningen. Hans oärlighet talar starkt emot honom som statsministerkandidat.

  Larsa: Du skriver om lagar som andra är tvungna att följa. Samma gäller för de trafikregler som omfattar oss alla. Juholt tillhör den lagstiftande församlingen och har enligt egen uppgift brutit mot de regler han själv ha medverkat till. Hans särbo har därtill begått ett allvarligare brott, vilket han förteg.

  Jag skall väl egentligen inte döma, men varför ljög Juholt. Kan vi lita på en man som aspirerar på posten som statsminister när vi vet att han började sin bana som partiledare med en lögn? Detta överlåter jag till andra att bedöma.

  SvaraRadera
 22. Christer Karlsson har inte fattat att det är Juholt och inte hans fruntimmer som ska bli partiledare.Nån som kan hjälpa honom med det?

  Dessutom har hon straffats hårt och sonat sitt brott för sitt parasiterande till skillnad från Stegö och flera andra i sammanhanget som hävade att dom hade rätt att ge fan i att betala licens av politiska skäl samt att deras parsiterande var en frihetsakt för vilket dom fick böta skitsummor.

  Faktum är att jag hade gärna sett att hon med den utgångspunkten fått bli kulturminister.

  SvaraRadera
 23. Jag skall väl egentligen inte döma, men varför ljög Juholt.
  -----------------
  Han ljög inte.Han gjorde som som "mannen som anser att svenskarna är mentalt handikappade" när han höll käften om att han anlitat svart arbetskraft

  SvaraRadera
 24. Jag tror ingen orkar bry sig särskilt länge om hennes bedrägeri. Det var ju inga stora summor heller, jämfört med EU-politikernas bedrägerier.

  Om det däremot dyker upp ytterligare nåt, som Juholt också var delaktig i, så är nog fifflarstämpeln där för att stanna.

  Så låt oss hoppas att det inte finns nåt mer skit nu, så att alliansen får lite konkurrens.

  SvaraRadera
 25. Angående fängelse == lyxhotell om man jämför med andra länder:

  Ett fängelse i Sverige är bättre än ett fängelse i många andra länder. Det är fortfarande sämre än ett lyxhotell. Det finns rätt många grader på skalan från fängelse i t.ex. Somalia till lyxhotell.

  Det faktum att man i svenska fängelser sällan löper risk för tortyr, våldtäkt eller annan omänsklig behandling innebär fortfarande inte att det är skoj att sitta där.

  SvaraRadera
 26. Jag tycker det är fel att önska sig att Socialdemokraterna ska stå för konkurrensen emot moderaterna. Socialdemokraterna har precis samma verklighetsbild men annan retorik och lite annorlunda nivåer i skatterna. Med ett starkt S igen så får vi en fortsatt falsk konkurrens mellan höger och vänster som tillsammans går åt samma fascistiska håll. Jag vill att sossarna dör som parti så att en riktig socialistisk vänster kan växa fram. Sossarna är socialismens fiende nr 1. Det är dem som tar rösterna ifrån de riktiga socialisterna.

  Socialist, javisst är jag det och "socialist-dödar" partiet heter Socialdemokraterna dem är en ulv i fårakläder, eller en moderat i socialist kostym om man så vill.

  Bort med sossarna in med riktiga socialister.

  SvaraRadera
 27. I dag sägs det att de är sambor och var det även när det påstods att de var särbor.
  Eller var de verkligen särbor - i så fall borde väl Juholt betala tillbaka hela beloppet som han fått i hyresbidrag för sambons lägenhet ?

  SvaraRadera
 28. Juholts flickvän fast för bedrägeri - då va dom inte sambo, alltså bodde inte Juholt där.
  Juholt har alltså lyft 160x2 tusen kronor i bidrag på en adress där han inte bor?

  Eller så ljuger han då, eller nu eller båda.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.