2011-03-21

SWIFT: Haveriet är totalt

Så lurade...
Swift-avtalet reglerar överföring av data om europeiska banktransaktioner till USA, i syfte att bekämpa terrorism.

När avtalet var uppe i Europaparlamentet förra vintern sa parlamentet bestämt nej. Integritetskränkningarna var för stora och man kunde inte gå med på att data överförs i bulk (det vill säga att även helt oskyldiga banktransaktioner åker med).

Några månader senare, i början av förra sommaren tvärvände parlamentet i frågan - trots att nästan inget förändrats i sak. (Till exempel skall data fortfarande överföras i bulk.) Alla de stora partigrupperna röstade nu plötsligt ja till Swift-avtalet.

Sedan dess har hela frågan gått i tail-spin. Det har visat sig att USA granskar alla transatlantiska banktransaktioner ändå. Sedan framkom det att även data om inomeuropeiska banktransaktioner kommer att överföras till USA.

Och nyligen avslöjades att det över huvud taget inte går att granska om reglerna för Swift-avtalet följs.

För en dryg vecka sedan hade Europaportalen en rätt grundlig artikel om saken, som visar att det börjar jäsa i det totalt lurade Europaparlamentet. Pirate MEP Christian Engström citeras "Jag är inte speciellt förvånad, det här är precis vad vi trodde skulle hända. (...) Riv upp avtalet. Vi sa nej från början. Nu har det visat sig att krusidullerna man lade till i juli inte är något värda. Då ska vi gå tillbaka till vårt första beslut som var rätt."

Och nu visar det sig att inte ens den liberale ledamot i Europaparlamentet som har huvudansvaret för Swift-frågan kan få ut de uppgifter om sig själv, som Swift-avtalet säger att alla skall ha rätt till.

Farhågorna har besannats. Inga kontrollmekanismer fungerar. När skall Europaparlamentets stora partigrupper inse att de har gjort bort sig - och riva upp Swift-avtalet?

5 kommentarer:

  1. I det som ska bekämpas ingår att tillverka silvermynt, vilket sedan i fredags är "terrorism" i USA.

    SvaraRadera
  2. Det är tydligt att man haft Sveriges genomdrivande av FRA-lagen som förebild. Tillvägagångssättet är detsamma, alltifrån krusidullerna till den undermåliga kontrollen.

    SvaraRadera
  3. Länk till lista med parlamentariker som röstade för avtalet?

    /F

    SvaraRadera
  4. @db

    Du kanske skulle läse vad du länkar till. Han är bara dömd för falskmynteri. Åklagaren använder ordet terrorism för att förmedla allvaret i brottet...vilket man kan tycka si-eller-så om.

    SvaraRadera
  5. Matte, han är dömd för (bland annat) falskmynteri men har inte ägnat sig åt det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.