2011-04-11

Förlängd upphovsrätt: Ett embryo till en plan


I bloggposten nedan skriver jag om att frågan om förlängning av upphovsrätten för inspelad musik är uppe och bubblar igen i EU. Och en förlängning från 50 till 70 år vore ju inte bra. Här kommer lite mer input...

Voteringen i Europaparlamentets juridiska utskott (JURI) i morgon handlar om en korrigering i sak av dokumenten - så att allt är klappat och klart när ministerrådets blockerande minoriteten mot en förlängning nu ser ut att försvinna.

Detta kommer Pirate MEP Engström att rösta nej till. Och han kommer att förlora den voteringen. Men det gör inte så mycket. Här är vad han skall hänvisa till...

Eftersom frågan om förlängning av upphovsrätten har varit blockerad i ministerrådet, så är den fortfarande i första läsning - det vill säga öppen.

Europaparlamentets arbetsordning säger att om en fråga är öppen och om viktiga förhållanden har ändrats (som att man har haft val och utsett ett nytt parlament, vilket man ju har) - då kan man få upp denna fråga till behandling, på riktigt, igen. Detta om en politisk grupp i parlamentet eller minst 40 ledamöter så kräver - och om man sedan får med sig parlamentet på detta krav i en votering i plenum.

Det får nog bli planen. Vi skall kolla lite till - och sedan återkommer vi med ett upplägg för en kampanj i frågan, riktad mot Europaparlamentet.

6 kommentarer:

 1. Är ni inte 55 stycken i er gruppering? ;-)

  55 > 40

  SvaraRadera
 2. Varför inte förlänga till 1000 år?
  Absurditetens gräns håller redan på att passeras och då kan det lika gärna göras rejält.

  SvaraRadera
 3. @anonym 18.19

  Men då dödar man ju frågan för framtida lobbyister. Det kommer de aldrig att gå med på. De måste ju få betaaaaalt:)

  /Smen

  SvaraRadera
 4. HAX,

  Hurra, du är jättebra !!!
  (och Christian E oxå.)

  SvaraRadera
 5. Tack Henrik, och tack till Christian, för det fantastiska arbete ni gör. Det är ofta saker inte går er väg, men jag blir ändå så glad att det finns sådana som ni som kämpar tappert.

  SvaraRadera
 6. Jan-Olof Flink:
  Man kan högst räkna med 54 av dem, i sådana fall. Hälften av det svenska miljöpartiets ledamöter (dvs Isabella Lövin) röstar _alltid_ mot sitt eget parti i upphovsrättsrelaterade frågor - hon vill ha längre skyddstider, hårdare straff, högre tvångsavgifter osv.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.