2011-04-21

Förlängd upphovsrätt: Lägesrapport


Skärtorsdag i Europaparlamentet i Bryssel. Här är tomt, tyst och mörkt som... Europaparlamentet i Strasbourg en måndagsmorgon. Men nu ger även jag upp och gör helg. Och efter påsk blir det en veckas semester i Sverige och Tyskland.

Jag går fortfarande på rätt höga varv efter att vi lyckades leverera listan med ledamöter som stöder kravet på att ta tillbaka frågan om förlängd upphovsrätt för inspelad musik till parlamentet.

Nu får vi se vad som händer. Tabling Office rynkade lite på näsan, mentalt. Gissningsvis går vår begäran till Conference of Presidents som avgör om de tänker släppa fram den, eller om de skall försöka stoppa den med någon teknisk fint. Det kan bli en del brottning om paragrafer här.

Kommer ärendet sedan till plenum i Strasbourg (vi hoppas på maj-sessionen) – då får hela parlamentet rösta om huruvida man vill öppna upp frågan igen. Och om det sker, då blir det åka av.

Det är alltså flera steg kvar i denna kampanj.

Nu är det viktigt att det finns ett politiskt tryck i denna fråga. Blogga, skriv och diskutera. Massor med länkar om sakfrågan finns i slutet av denna bloggpost, från kampanjens början. Pusha även för detta bland dina eventuella internationella kontakter och journalistkontakter.

4 kommentarer:

 1. Tänk vad mycket ny (egen) musik som skulle ha kunnat skapas om all energi som läggs på att komma åt andras lades på detta istället?

  /Johan

  SvaraRadera
 2. "Tänk vad mycket ny (egen) musik som skulle ha kunnat skapas om all energi som läggs på att komma åt andras lades på detta istället?

  /Johan"

  Sedärja! Dagens humorinlägg från signaturen /Johan, som ett brev på posten. Alltid lika roande.

  SvaraRadera
 3. Om det bara skulle skapas egen musik skulle det betyda katastrof för alla aktiva musikskapare.

  Det skulle kanske skapas mer helt ny musik, men sammantaget skulle det bara vara en bråkdel av all den musik som skapas nu, där det gamla är en absolut nödvändig insatsprodukt.

  Och John Cage skulle äga alla tysta ögonblick...

  SvaraRadera
 4. Jaha, så Marita Ulvskog (S) skrev inte på och Juholt som skriver fint om kulturpolitik i DN å allt

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.