2011-04-25

"Iphone ser var politikerna är"


Riksdagsledamoten Karl Sigfrid (m) lyfter nu frågan om att iPhone är en personlig spårsändare.

För att göra frågan extra tydlig för landets politiker tar han dem själva som exempel. Riksdagens ledamöter spåras ständigt och informationen lagras.

Undrar just om det kan få dem att öppna ögonen för övervaknings- och integritetsfrågorna? Gissningsvis inte. De nöjer sig nog med att köpa andra mobiltelefoner. På skattebetalarnas bekostnad.

I sammanhanget skall man komma ihåg att de flesta av riksdagens ledamöter vill implementera EU:s datalagringsdirektiv. Det vill säga att införa en teledatalagring som gör alla svenska mobiltelefoner till personliga spårsändare.

5 kommentarer:

  1. Vem vet, om ihpone hade funnits innan datalagringsdirektivet kom till, hade det direktivet säkert inkluderat obligatorisk lagring av position i alla mobiltelefoner i ett halvår också.

    SvaraRadera
  2. Dags för PP (att som stunt) begära ut GPS filen för alla riksdagsledamöter, som har en iPhone med hänvisning till Offentlighetsprincipen.

    SvaraRadera
  3. Alla mobiltelefoner är sedan många år personliga spårsändare.

    Mobiltelefonerna och basstationerna som telefonen når noterar kontinuerligt signalstyrkan så rätt basstation kan väljas så samtalen kan fortgå kontinuerligt när man går eller åker. Den information som det ger mobiltelefonnätet räcker för att triangulera var telefonen är på ca hundra meter när, hur noga beror på hur tätt det är mellan basstationerna osv.

    Det vore extremt märkligt om telefoninätsleverantörerna inte har färdiga databassystem för att bearbeta den information som måste hanteras för att telefonerna över huvud taget skall fungera. Alla diktaturer har nog köpt dem, hur det är i Sverige har jag ingen aning om.

    Rent tekniskt är det inget som helst problem att spara alla rörelsedata för alla mobiltelefoner. GPS innebär bara att det går att samla in noggrannare data.

    Det här är stressande realpolitik, jag mår lite illa av att fundera på vad den innebär.

    SvaraRadera
  4. När spårsändardirektivet väl är infört så kan man räkna ut vilka som kommer att bli favvomålet för DDos attacker etc., jag skulle inte vilja vara i en mindre ISPs kläder när det händer.

    Att en riksdagsledamot är orolig för sin Iphone visar bara hur liten koll som dom har om vad dom sitter och beslutar om, när dom samtidigt twittrar regelbundet och därmed lämnar ut sin GPS-position.(som givetvis går att plocka upp med lätt tillgängliga program.)

    Man undrar....

    /Janne

    SvaraRadera
  5. Federleys Mamma25 april, 2011 17:01

    Karl Sigfrid meddelar dock i ett pressmeddelande nu på eftermiddagen att om detta någonsin kommer att bli en fråga för Riksdagen kommer han att vara utvittad.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.