2011-04-25

Tid för Frihet!Den korta versionen: Jag skall kämpa för frihet och inte vara med i något jävla politiskt parti alls.

Den långa versionen...

Sett i backspegeln skulle jag naturligtvis aldrig ha blivit medlem i Piratpartiet. Jag skulle ha nöjt mig med att kampanja för partiet och uppmana folk att rösta på det. Jag skulle aldrig ha accepterat den där nomineringen till Piratpartiets styrelse. Och om jag vetat vilka orimliga proportioner det skulle få hade jag aldrig ha låtit mig sättas upp på de där liberaldemokratiska mailinglistorna som jag ändå inte har följt.

Shit happens. Så intressant.

Min enkla slutsats är att jag inte skall vara med i något politiskt parti – alls – men samarbeta med alla som är rimliga i huvudet och driver frihetliga frågor.

Jag kommer att driva piratfrågorna, med piratpartister och alla andra som drar åt rätt håll.

Utan att ha något partipolitiskt ok runt halsen kommer jag även att ägna mer tid åt andra frågor som jag tycker är viktiga.

Till exempel kommer jag att söka samarbete med Liberaldemokraterna (och många andra) vad gäller att bekämpa vårt lands orimliga, omänskliga och kontraproduktiva drogpolitik.

Jag kommer att ägna mig åt att bygga en liberal EU-kritik tillsammans med alla som vill och orkar lyssna.

Medborgarrätt och rättssäkerhet är andra exempel på frågor som jag vill vara med och lyfta.

Och jag kommer glatt att uppmuntra inre motstånd mot vansinnet i betong- och batongpartierna.

Söka och uppmuntra konvertiter istället för att korsfästa kättare, typ. Back to basics och till Frihetsfrontens öppna nätverkande. Love all, Serve all!

Sedan är det bara att beklaga att piratskutan driver vind för våg mot klipporna, medan besättningen sitter och spelar fia med knuff. (Som någon uttryckte saken.)

Piratpartiet har potential. God potential – faktiskt. Men tyvärr har delar av organisationen rätt begränsad insikt i när det handlar om att driva ett politiskt parti och att syssla med resultatorienterad politik. Det är väldigt, väldigt tråkigt. Men det är uppenbarligen inget jag kan göra något åt. Och det där med att leka "Flugornas herre" är inte riktigt min grej.

42 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. +1

  Jag har lovat en viss ideologisk grundare (som man nätt o jämnt får nämna vid namn numera tydligen) samma sak sedan en tid tillbaks.

  Jag tänker jobba för saken. Samt motarbeta paragrafryttarna, trollen och de med kronisk förföljelsemani.

  SvaraRadera
 3. Grattis!

  Du klär bättre utan partiskrud.

  SvaraRadera
 4. Tråkigt då det är just fritänkande människor som HAX som bör engagera sig politiskt. Väntat då det är just fritänkande människor som HAX som skräms bort av partipolitiken.

  Partipolitiken attraherar just de människor som dras till möjligheten till makt över andra människor. Ett gott skäl som något varför vi måste minimera politikens makt över människan.

  /Byggaren

  SvaraRadera
 5. Återuppståndelse! Det är vad jag kallar påskfirande!

  SvaraRadera
 6. Och om några veckor kommer de att ha kuppat bort Falkvinge och Troberg. Men det är väl bara logiskt i ett parti vars ungdomsförund ägnade sig åt inre organisationsutveckling istället för att kampanja arslet av sig i valrörelsen.

  /P

  SvaraRadera
 7. Här gäller det att hålla i hatten.

  Igår kandiderade HAX till den högsta ledningen för ett politiskt parti. Idag vill han inte vara medlem i "något jävla politiskt parti" eftersom han har upptäckt att man kan få elaka kommentarer på sin blogg då.

  Men all respekt för HAX, så tror jag att hans kandidatur till Piratpartiets partistyrelse var ett misstag av honom. På flera sätt.

  Ska man klara av att vara med där det blåser får man inte vara någon dununge. Och de senaste dagarnas bloggstorm är inget mot den press en ledamot i en partistyrelse kan utsättas för i ett skarpt läge.

  SvaraRadera
 8. Hur piratpartiets styrelse hanterar att det blåser fick vi se i valrörelsen. Man hängde partiledaren. Dessutom utan att vinna något i sak alls. Amatörer.

  /P

  SvaraRadera
 9. Anonym 17.11 visar att det inte bara finns dåliga förlorare utan även dåliga vinnare.

  SvaraRadera
 10. Bravo!
  Tråkigt att PiratPartiet skulle utvecklas i samma riktning som en gång Ny Demokrati. Bra ide med ett parti som driver integritetsfrågorna, men interndebatten och personstriderna var ingen höjdare.

  SvaraRadera
 11. @Bosse: Ja, för det är bara inom PP sådant sker? *ler*

  SvaraRadera
 12. Du har blivit utnyttjad av Bard och hans anhang i L och vill trots det sammarbeta med dem?

  SvaraRadera
 13. Håller med Anonym 16:54, det är väldigt trist när demokrati decimeras till majoritetsbeslut och ingen ställer upp och försvarar individens rätt.

  Frågan är väl vad man ska göra åt det?

  SvaraRadera
 14. Ljug aldrig om sådant som går att kontrollera. Annars blir det fel sedan...

  "I did not have sex with that woman"

  "Jag läste inte mailet utan svarade bara"

  :-D

  SvaraRadera
 15. Låter vettigt, hax. Lycka till. Gick själv ur pp (dvs lät bli att förnya medlemskapet) för åtta dagar sedan, av delvis liknande skäl.

  SvaraRadera
 16. Omvänd bevisföring25 april, 2011 17:51

  @ Tjiddevipp

  Det är naturligtvis i princip omöjligt att bevisa att man INTE har gjort något. Men finns det några bevis på motsatsen? Har HAX deltagit i någon mer mailkonversation på den där listan som nu diskuteras? Det bör ju ni som har läst den veta. Har han träffat någon ledande liberaldemokrat mer än de han redovisat? Det förefaller inte så.

  Men det går naturligtvis aldrig att övertyga någon om att man INTE gjort något om den personen har bestämt sig redan i förväg.

  Jag litar på HAX redogörelse. Och det skulle förvåna mig om jag skulle motbevisas på den punkten.

  (Ursäkta korspostningen i två trådar.)

  SvaraRadera
 17. Som jag skrivit tidigare är det troligaste ett C J Rehbinder eller någon annan givit mailet till Emma för att skapa konflikter i PP.

  Jag misstänkte från början att Bards syfte med L var att försöka sabotera/konkurrera ut PP. Först försökte man sig på en hostile takeover (som slog tillbaka pga Rehbinders och Bards ogenomtänkta frontalangrepp i media). Sedan gick man in för att skapa splittring.

  SvaraRadera
 18. http://www.annatroberg.com/2011/03/30/zen-and-the-art-of-drama-queen-maintenance/

  SvaraRadera
 19. Omvänd bevisföring, gå och lägg dig.

  hax förklaring är följande som en annan skrivit.

  jag läste inte mailet jag svarade bara på det.

  Vad sägs om att fråga sig vad som är trovärdigt. Hur som helst så har hax fått lära sig en nyttig läxa han är ingen partipolitiker.

  SvaraRadera
 20. Fortsätter det så här har upphovsrätts- och interntcensuranhängarna i LD snart vunnit. Suck.

  SvaraRadera
 21. Jag förstår fortfarande inte varför Hax är förbannad på PP. Återigen det är L som satte igång det här.

  hax ta och läs Annas blogginlägg. Här visar det sig också att Rick Anna och Christian inte är några Liberaldemokrater. Hax du har agerat väldigt känslomässigt senaste tiden. Dags att du tar en paus och sedan tänker om. Men läs först Annas blogg.


  http://www.annatroberg.com/2011/03/30/zen-and-the-art-of-drama-queen-maintenance/

  SvaraRadera
 22. Precis. Boven i dramat är Liberaldemokraterna.

  SvaraRadera
 23. Ser man på. Eftertankens kranka blekhet i piratkretsar och dess logiska följd: Blame Game.

  SvaraRadera
 24. Bra. Mycket bra!

  Hoppas bara ögonen är öppna för att inte ha att göra med alltid-en-egen-agenda-Bard bara!

  Lycka till, detta blir nog skitbra! :)

  SvaraRadera
 25. Jag tycker att HAX helt klart har tagit rätt beslut. Dels håller piratskutan på att att implodera pga "sandlådementalitet" och oförmåga att hantera stora frågor. Ska man ha framgång i den "riktiga världen" måste man veta hur en slipsten ska dras. Nu verkar man mest att helt i onödan hängt på sig en kvarnsten istället. God natt...
  Dels så tror jag att smart lobbyingarbete kan ge bättre resultat när det gäller integritetsfrågor. Trots allt finns det många som tycker att övervakningshysterin har gått för långt även om dessa människors parti eller parlamentsgrupp inte ser det så (än så länge).

  SvaraRadera
 26. Härligt att ha en obunden Hax tillbaka!

  Det hade varit tragiskt att se dig dras med ner i Piraternas bokstavsvänsterliknande förfall. Det är tragiskt nog att Piraterna hamnade där från första början.

  SvaraRadera
 27. ja som vanligt motarbetar en del av högern frihetsrörelserna idag, va oväntat

  SvaraRadera
 28. Jag kan säga att jag såg upp till HAX mycket innan han låste fast sig i Piratpartiet extremistiska bojor. Jag hoppas att vi efter den senaste tidens röra åter igen får se ne riktigt libertariansk HAX istället för en som kramar cyberanarkister...

  Individ, marknad, frihet!

  /Libertarian

  SvaraRadera
 29. Bard är verkligen inte en ängel. Han har slängt pajer i alla riktningar (mot alla partier) och andra som inte delar hans åsikter.

  SvaraRadera
 30. Gösta Bohman-moderat25 april, 2011 20:28

  Låt mig först säga att det verkligen behövs ett liberalt alternativ i den svenska politiken och att jag tror att en breddning av PP till att även ta upp liberala frågor och EU-kritik skulle skapa ett slagkraftigt alternativ. (Knäckfrågan blir nog i så fall medborgarlön, om PP tar upp det kravet blir det omöjligt att bli trovärdig gentemot liberala väljare.)

  Den senaste tiden har det varit poppis att skälla på att Piratpartisterna skjuter sig själva i foten genom sin inåtvända sekterism och interna tjafs om procedurfrågor. Fair enough, det stämmer nog. Men min erfarenhet är att svenska liberaler är minst lika bra på att sabotera för sig själva.

  Det stora problemet är att svenska libertarianer de senaste 25 åren agerat arrogant, hyperaggressivt och konspiratoriskt när det tvingas samexistera med icke-libertarianer i organisationer. De har aldrig respekterat andras åsikter utan är 100-procentigt övertygade om att de står för den enda sanningen och att alla andra är korkade, onda eller förledda. Deras modus operandi är den trotskistiska kuppen, där man tar makten i en organisation och eliminerar alla som står i vägen. Deras världsbild är per definition fanatisk.
  Detta är djupt olyckligt.

  Liberaler skulle kunna tillföra enormt mycket till svensk samhällsdebatt och politisk utveckling om de kunde ha ett mer moget sätt att arbeta på, bygga allianser med andra grupper i samhäller och acceptera taktiska kompromisser. Tyvärr är deras track-record dåligt.

  Under perioden 1985 och framåt pågick ständiga interna bråk inom det moderata studentförbundet mellan libertarianer och vanlig liberalkonservativ höger. Den libertarianska falangen hade mycket mer pengar och hade råd att skicka fler ombud till årsmötena. I flera omgångar lämnade konservativa föreningar FMS i protest (Linköping, Lund, Uppsala). Idag är studentförbundet en spillra av sitt forna jag som ingen bryr sig om.

  Inom Muf bildades ett tätt sammansvetsat liberalt kompisgäng kring Ulf Kristersson runt 1990. Det hårda vi-mot-dom tänkandet ledde dock till en revolt inom Muf och Kristersson avsattes 1992.

  Senare upprepades denna konspirationstaktik inom den moderata riksdagsgruppen, med ett tätt sammanhållet kompisgäng kring Kristersson. Dessa försök till trotskistiskt maktövertagande kulminerade i kaoset efter Bo Lundgrens avgång (där gänget bland annat hade ett möte på Ulf Kristersons lantställe). Detta försök att få inflytande i partiet misslyckades totalt. Främst för att de inblandade politikerna tyckte att de själva var för balla och coola för att sänka sig till vanligt tråkigt partiarbete och bygga förtroende och ett kontaktnät bland vanliga partiaktiva.

  SvaraRadera
 31. Gösta Bohman-moderat25 april, 2011 20:29

  forts.....

  Om man ska fortsätta med exempel på libertarianska självmål räcker det att titta på vilka som varit aktiva respektive ordförande i Frihetsfronten: CG (dömd för misshandel, övergrepp i rättssak, etc. CG har själv sagt att han lider av ADHD och har problem med att kontrollera sin ilska. CG tycker idag att staten ska subventionera läkemedel för övervikt samt hästuppfödning (två saker som han skulle gynnas av personligen)). MH (OS-bombaren, som i och för sig blev utslängd ur Frihetsfronten men ändå var centralt aktiv under en längre tid). MOS (hyperaggressiv och arrogant, MH’s bästa kompis även efter att han blev tagen av polisen, MOS syn på rättsäkerhet är f.ö. att i varje läge ta ställning för brottslingarna och mot polisen).

  Det vi sett nu från LibDem går tyvärr i samma tråkiga stil av bråk, arrogans och konfrontationer. Är den libertarianska ideologin en knäppskallemagnet?

  Jag respekterar libertarianer som HAX för att han förstår att bygga broar till andra samt vara lyssnade och ödmjuka. Det är synd att det inte finns fler sådana.
  Min uppmaning till HAX är att ta en rejäl funderare på vad det är som hindrar liberaler från att nå ut i den svenska samhällsdebatten. Om du som ”chefsliberal” har ett visst inflytande i denna rörelse kanske det kan vara läge att initiera en intern diskussion om er framtoning och ert sätt att arbeta.

  Det skulle vara jättebra om pirater, liberaler, sexliberaler, besvikna gammelmoderater och vänsterliberaler kunde samla sig i en bred rörelse där man drar åt ungefär samma håll. Men då krävs det kompromissvilja, personlig mognad och ödmjukhet.

  SvaraRadera
 32. CG och MOS är två kända muppar så det är lite elakt att låta dessa representera svensk liberalism

  SvaraRadera
 33. Ah.. Det är _så_ du tolkar "liberal"? Fri från ansvar och möjlighet att dra när som helst om det blir för tufft? Inte mycket utrymme till personlig integritet där, är det? Nåväl, nu har du tid att göra sådant som du tycker om... ta en joint, köpa lite sex och bara va'.

  SvaraRadera
 34. Personligen tycker jag det är viktigast att man får in kompetenta människor i partiet som är öppna och inte har stängt några dörrar (vänster, höger, LD eller annat). Tycker HAX verkar leva upp till det.

  SvaraRadera
 35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 36. Intressant att Liberala Partiet finns i bakgrunden utan att någon pratar om dom. Dom framstår (i synnerhet mot konkurrensen) som bildade, tydliga i sin ideologi och samlade som organisation.

  @Gösta Bohman-moderat

  Lyssna till Edmund Burke,

  Because half-a-dozen grasshoppers under a fern make the field ring with their importunate chink, whilst thousands of great cattle, reposed beneath the shadow of the British oak, chew the cud and are silent, pray do not imagine that those who make the noise are the only inhabitants of the field; that of course they are many in number; or that, after all, they are other than the little shrivelled, meagre, hopping, though loud and troublesome insects of the hour.

  Bard verkar ju dessutom gå in för att vara the loud and troublesome insect of the hour.

  SvaraRadera
 37. "- Nobody looks good in this.
  - Especially that little dude.
  - That’s Ann."

  Suck. Någonstans i den här röran kunde väl någon ha skickat ett mail till den andre och sagt "låt oss höras och reda ut det här i en mer direkt dialog"?

  Jag menar, sett utifrån behöver ingen varken ha ljugit eller avkrävas ursäkt. Det är väl fullt möjligt att båda sidor har rätt samtidigt:
  1. HAX kanske inte har haft koll/glömt bort vad det stod i det där mailet för mer än ett år sedan och har haft väldigt lite att göra med L.
  2. Sett utifrån med mail och hemsidor, mm., så fanns det kanske så många indicier som knöt HAX till L att det var helt rimligt att anta att han satt i L:s styrelse.

  Men istället för att båda sidor inser hur dumt det här blev, så hätsas stämningen upp med folk som hejar på, på varsin sida. Och så slutar det med att PP tappar ytterligare en medlem. Bra jobbat.

  SvaraRadera
 38. Och då blir ju frågan, vad väger tyngst: reformerad upphovsrätt eller reformerad drogpolitik?

  SvaraRadera
 39. Johan Tjäder: Fast även inom PPs sfär finns ju dessa frågor. Vad kan man kohandla bort? PP är ju faktiskt inte ett enfrågeparti.

  SvaraRadera
 40. Johan Tjäder: Varför bara välja en?

  SvaraRadera
 41. Det känns på något sätt som det här är den dagen som alla småfifflare och big-brother wannabies totalt lyckades döda piratpartiet för min del.

  Jag har varit medlem i partietsedan 2006, jag reste från göteborg till stockholm för att var med i FRA-demonstrationen. Jag har flängt runt i egen bil mellan vallokalar och lagt ut valsedlar varje gång det har varit val.

  Men nu får det vara nog med dumheter! "Någon jävla ordning ska det va' i ett parti". Och det är det inte nu för tiden, så då får det kvitta.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.