2011-04-22

Piratpartiet: Funderingar


Att jag har blivit nominerad till Piratpartiets styrelse har orsakat en del buller.

Kommentarerna till gårdagens bloggpost gör mig smått förundrad. Det är skruvat att läsa om sig själv i något slags abstrakt form. Sedan när blev jag en akademisk fråga – att diskuteras som något slags teologisk fenomen av människor som gör vilda och bergsäkra försök att uttolka min "vilja"? Jag blir bara full i skratt.

Nå väl. I kommentarsfältet lovade jag att återkomma med min uppriktiga bild av det som diskuteras. Here we go.

Jag är en vän av idén att det finns många olika organisationer och nätverk som tar strid mot betong- och batongpartierna. Piratpartiet, Frihetsfronten, Grön Ungdom, Liberaldemokraterna, KLP, övervintrande egnenmaktare från SSU, motståndsfickor i de borgerliga ungdomsförbunden, rebellerna inom (c), Sossar mot Storebror... Tout bon!

Piratpartiets framgång i EU-valet 2009 hade ett par viktiga ingredienser. Fildelning. Storebrorsfrågorna. Massiv medial uppmärksamhet. Proteströsterna och underdog-imagen. Samt att partiet varken är höger eller vänster, så att alla kan rösta på oss. Fenomenalt!

Vårt problem just nu är att vi är iskalla i (svenska) media, proteströstarna har gått till andra och att det är svårt att vara underdog mer än en gång i följd. Men i grunden är formeln från 2009 fortfarande utmärkt. Ingredienserna i grytan är, i sak, rätt. Den svåra frågan är hur vi får fyr under grytan igen.

Riksdagsvalet är en annan femma. Där är det svårare att få gehör för profilfrågor som ligger utanför huvudfåran. Och det är lätt att bli utestängd av de etablerade partierna.

Frågan är alltså inte om (pp) skall vara höger eller vänster. Frågan är hur (pp) skall lyckas dubbelvalåret 2014, då man kanske måste ta till två olika förhållningssätt, med bara ett par månaders mellanrum.

Än så länge är frågan öppen. Och den kan vara det ett tag till, medan vi funderar och sonderar terrängen. Det enda som känns rimligt säkert är att det inte fungerar att upprepa det misslyckade konceptet från de två senaste riksdagsvalen. Det flög liksom inte.

En möjlighet är en valallians med något annat parti. Piratpartiet i EU-valet och något annat i riksdagsvalet, med varvade listor i båda valen. Men det är idag inget mer än en lös tanke, en idé som kan diskuteras. Och som naturligtvis kan övertrumfas av något bättre, när/om något sådant dyker upp.

Däremot kan (pp) börja renovera sin organisation så att medlemmar och aktivister känner att det finns ett stabilt, tryggt och begripligt ramverk i botten. Saker som kan diskuteras är då till exempel att bygga en mer "traditionell" föreningsstruktur, som kan ge aktivister ute i landet en tydlig roll och ett tydligt ansvar i organisationen. En annan idé kan vara att ge (pp) en mer "normal" och begriplig stadga, som skapar enkla och tydliga regler istället för att öppna för ständiga konflikter om ditt och datt.

Viss politisk positionering kan också göras redan nu. Jag är lite tilltalad av idén att ge (pp) en stämpel som "humanister", vilket det finns en motion om till medlemsmötet. Det är en trevlig markering, som inte direkt uppfattas som höger eller vänster (även om jag personligen ser det som ett omfamnande av liberala kärnvärden).

Då, till själva personvalet. Jag kan respektera dem som, på riktigt, ser en teoretisk möjlighet till delikatessjäv och att en kandidatur därför ställer stora krav på mitt omdöme. Jag kan också hålla med om att vi måste vara noga med att det är Piratpartiets bästa vi har framför ögonen och att alla kandidater och mötesfunktionärer därför bör granskas i ett jävs-perspektiv.

Men nu tror jag, uppriktigt sagt, inte att det är någon förment jävsfråga som det egentligen handlar om här. Snarare är det så att många ogillar att ha en libertarian i styrelsen. Det kan även finnas en viss medvetenhet om att jag – som gammal organisationsräv med dryga 30 år i föreningssvängen – kan erbjuda en del tuggmotstånd för den som till äventyrs tror att det kommer att kollidera med hans eller hennes egen agenda i (pp):s styrelse.

Men det jag nu funderar över är något helt annat. Även om jag tror att jag kan tillföra en del organisatorisk stadga och kompetens från det politiska spelet till Piratpartiets styrelse – så är frågan om jag vill utsätta mig för åratal av krypskytte från folk i styrelsen som inte gillar mig. Det är lätt att se hur sådant där mal ner folk.

Så även om jag kan avfärda mycket av det som nu sker som over the top och bli vald, är frågan om det är värt det. Knepigt. Jag har ett ansvar mot den eller dem som nominerat mig. Jag vet många som vill rösta på mig. Men huvudfrågan är ändå om jag skall lägga resten av min vakna tid på att sticka in huvudet i ett getingbo eller om jag har bättre saker att göra.

76 kommentarer:

 1. Damned if you do damned if you don't.

  SvaraRadera
 2. Klart du ska fortsätta. PP behöver verkligen stadgas upp med en någorlunda identifierbar ideologi (ja'menar utöver gratis e gött).

  Personligen, när jag konspirationsidén att PP's interna moras är resultatet av mycket medvetet kryp-skytte från partiets ekonomiska motståndare. För att rensa ut dessa krävs det lite bättre nypor än bara allmänt snömos om att vi alla bara är missförstådda...

  So, go for it: HAX for president

  SvaraRadera
 3. Det är rent av förolämpande att läsa att det finns de som tror att kritiker är betalda av ifpi eller liknande i kommentarerna. Är det så otroligt att någon har en avvikande åsikt från eran att ni måste inbilla er sådana saker? Jag skulle tro att många har avvikande åsikter från er så att det inte vore så otroligt ändå...

  Sedan måste jag säga att det är en aning beklämmande att se en sådan martyrpost ifrån en styrelsekandidat. Att folk ska tycka synd om dig är uppenbart att du vill men jag förstår inte varför du vill uppnå det? Så att de ska säga öppet att de vill ha dig och genom det stödja din kandidatur? Med tanke på hur din kommentarstråd såg ut till förra inlägget trodde jag inte du skulle vilja ha öppet stöd från vissa av de personerna.

  Att sitta i styrelsen handlar i mångt och mycket att ta emot kritikstormar, om du inte klarar av det här nu så skulle jag föreslå att du kliver ner från kandidaturen och ägnar den utåtriktade verksamheten din fulla uppmärksamhet (något du dessutom sagt redan att du vill).

  SvaraRadera
 4. Vem är "Lena"?

  SvaraRadera
 5. Ni måste bredda er och bli riktiga liberaler. Gå samman med Liberaldemokraterna!

  SvaraRadera
 6. Heja! Lena kör häxprylen igen! Sjunker hon och drunknar, då var hon oskyldig. Flyter hon är hon en häxa och blir bränd på bål.

  SvaraRadera
 7. Inte kunna ta kritikstormar? :-)

  Det finns ju till och med radiodokumentärer om hur Hax galant rider ut kritikstormar. I public service-rtadio.

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte liberalismen har en övervägande del av det. Jag är klart liberal, men håller också med om att jag inte vill se dig i styrelsen på grund av jävsituationen. Du är en utmärkt pirat och du gör mycket gott för partiet, men jag gillar inte situationen som kan uppstå. Det har ingenting med dig eller dina åsikter att göra.

  SvaraRadera
 9. Vi är så jävla fina! Och starka! (Något skall man lära sig i Rollspelsförbundet.)

  Den som kritiserar oss eller ifrågasätter oss får se spetsen på våra svärd. Ha-Ha!

  Vilken patetisk apa HAX är som försvarar sig mot sådant som andra påstår om honom och som är öppen med sina resonemang med oss. Grinolle!

  Du skall inte tro att du får vara med i vår hemliga förening som i verkligheten styr piratpartiet. Och världen!

  (Demoniskt skratt.)

  (Fritt översatt från Lenas kommentar ovan.)

  SvaraRadera
 10. PP vill ej se sanningen (Vänsterns sista dödsuck)22 april, 2011 19:10

  Genialt inlägg. Skickligt. Hax du bevisar med denna text att du är en politisk tungviktare och du har förståelsen att du bara kan va framgångsrik om du får ett övervägande stöd. Om du inte får det så är det PP:s förlust.

  Du säger mycket av det jag sagt fast du samtidigt påstår att du inte håller med vad jag skrivit.

  Att du säger att detta inte är en fråga om höger vänster och sedan i samma andetag säger att du inte tror att vissa vill ha en Libertarian i styrelsen går givetvis inte ihop. Men det är så politiker talar när de för fram sin ståndpunkt.

  Att du har detta självförtroende anser jag vara rätt självklart när man ser Lenas kommentarer. hon representerar den förlorande sidan. Det värsta som kan hända henne är att hon får precis som hon vill. Låt Lena och vänstern i PP vinna, PP kommer skrika efter dig innan året är slut. Det bästa högern kan göra är att lämna PP helt så får vi se hur länge partiet överlever. Jag tippar att de inte ens håller en månad.

  SvaraRadera
 11. Vilken klassiker.

  Hitta en liten detalj som det är oklart om den ens är viktig.

  Blås upp den till gigantiska proportioner på oklara grunder.

  Få alla till att tala om detta och inget annat.

  Inget annat.

  Då tar det skruv och blir en självgående evighetsmaskin.

  SvaraRadera
 12. Har ni rökt på allihop här inne?

  SvaraRadera
 13. PP vill ej se sanningen22 april, 2011 19:21

  Jag tror inte liberalismen har en övervägande del av det. Jag är klart liberal, men håller också med om att jag inte vill se dig i styrelsen på grund av jävsituationen. Du är en utmärkt pirat och du gör mycket gott för partiet, men jag gillar inte situationen som kan uppstå. Det har ingenting med dig eller dina åsikter att göra.

  Skrivet av Anton 19 år. Ungdom i all ära men det här börjar gå för långt.

  SvaraRadera
 14. Om det finns något problem inom PP så är det den enorma toleransen mot de som bedriver krypskytte mot olika personer. Det kostade partiet massor förra året och nu måste dessa människor faktiskt göra något åt.

  PP struktur behöver göras om så att rättshaverister inte i oändlighet kan hålla på och obstruera.

  /Hoffa

  SvaraRadera
 15. Kom och titta, allihopa! Dom slåss inne på HAX blogg!

  Vika är det som hänger här i kommentarstråden i kväll då?

  SvaraRadera
 16. PP vill ej se verkligheten22 april, 2011 19:32

  PP struktur behöver göras om så att rättshaverister inte i oändlighet kan hålla på och obstruera.

  Rättshaveristerna som du kallar dem är inga rättshaverister, de låtsas bara vara det för att bedriva sin ideologiska vänsteragenda emot att libertarianer får maktinflytande i partiet. Det finns en enorm rädsla hos vänsterpirater att detta kommer att ske. Rädslan bygger på att den största delen av framgångsrika pirater just är höger. I feministiskt initiativ var det tvärtom där var vänstern mest kompetent, men och andra sidan så var den kompetensen värdelös eftersom man inte kom in i riksdagen. Anledningen till varför var enkel, vänsterpartiet fanns redan och kallade sig för feminister. Det räckte för svensken.

  SvaraRadera
 17. DETTA ÄR INGET CHAT-ROOM!

  SvaraRadera
 18. Och när blev du ordningsman i det här kommentarsfältet?

  SvaraRadera
 19. PP vill ej se verkligheten22 april, 2011 19:36

  Jag har tidigare sagt att jag gillar den tvärpolitiska hållningen, men ska man behålla den så måste man upprätta en höger vänster lista där man är enig i piratpartiets grundfrågor men sedan går åt olika håll i frågor som skatter etc. Men ett sådant projekt är svårt att lyckas med även om det vore roligast. Svennebanan är nog inte redo för det.

  SvaraRadera
 20. PP vill ej se verkligheten ligger bra till för en Oscar för bästa kommedi.

  Hysteriskt rolig.

  /Hoffa

  SvaraRadera
 21. Oskyldig tills dess motsatsen har bevisats.

  Nähä?

  Oskyldig till exakt vad, egentligen?

  Och hur ser det ut med resten av kandidaterna?

  Vilka relationer har de sig emellan? Allt! Nu!!! Personliga, sexuella, ekonomiska, professionella! Rubbet!

  Skall vi granska en skall vi granska alla.

  Resekvitton! Har alla kandidaterna ordning på dem, så lite pengar som piratpartiet har?

  Drogtest! (9 av 10 skulle i och för sig klara det.)

  Urintesta kandidaternas barn, kanske?

  /P

  SvaraRadera
 22. Även piratpartiet har en partiadel som inte släpper in folk som inte har sovit på golvet på dom där dataspelssakerna på Elmia-mässan.

  SvaraRadera
 23. Är det människor som den där "Lena" som kommer in i riksdagen om man röstar på piratpartiet? Hon får ju Beatrice Ask att framstå som klok och eftertänksam.

  SvaraRadera
 24. Det är så här det går när man försöker starta ett parti som består av människor som går och citerar högt ur filmen "V för Vendetta" och datanördar.

  SvaraRadera
 25. Ordningsfråga22 april, 2011 20:38

  Lena: Inte ens hovrätten tycker att en ägare av en blogg med icke-modererade kommentarer skall hållas ansvarig för vad folk skriver i kommentarsfältet.

  Fast ni kanske vill ha en lagändring?

  SvaraRadera
 26. Frihet Kärlek Kapitalism22 april, 2011 20:47

  Är det inte dags att inse att PP är slut. Alla vettiga människor som Rick, Rehbinder och "HAX" har redan gått över till Liberaldemokraterna eller stödjer Liberaldemokraterna.

  Det är inte så konstigt. Liberaldemokraterna är det viktigaste som hänt inom svensk politik på decennier.

  PP fungerar inte för att man är ett snävt internetcentrerat datanördsparti för finniga och överviktiga KTH-studenter som aldrig varit med några tjejer. För att nå framgång måste man bredda sig och anamma ett bredare program som inte enbart handlar om att få kopiera dataspel.

  Vi måste få in humanismen i politiken igen (precis som HAX skriver). Det kräver att vi inför medborgarlön, och slutar förfölja HBTQ-personer och sjuka och arbetslösa. vi i liberaldemokraterna inser detta och vi ser att det finns ett starkt stöd för vår politik hos svenska folket. Med Bard kan vi bli tredje största parti. Piratpartiet kan gå och dö.

  SvaraRadera
 27. motståndsf_L_ickor i de borgerliga ungdomsförbunden!

  jag vill definitivt se fler motståndsflickor typ 'allo, 'allo 'emliga armen i ungdomsförbunden! Sen att man läser för fort och önskar in vad man vill i texten är bara bonus.

  SvaraRadera
 28. Man bör konstatera att de enda som tjänar på att det gamla piratpartiet som misslyckats med att uppnå någonting alls under sina tre år i bryssel består är Beatrice Ask.

  Skall vi kunna stoppa Storebrorsamhället krävs att vi kommer in i riksdagen. Det gör vi inte utan ett breddat humanistiskt program och utan Alexander Bard vid rodret.

  Jag undrar var Anna Troberg har för agenda som inte inser detta. När jag läste hennes hätska och mästrande inlägg om Liberaldemokraterna (som är ett parti som kanske de flesta medlemmar i Piratpartiet stödjer) blev jag rätt besviken. Men hon är väl bara ute efter att klamra sig fast vid en välbetald maktposition?

  SvaraRadera
 29. Frihet Kärlek Kapitalism:

  Hur kommer det sig att Liberaldemokrater överallt de dyka upp beter sig som om de ägde världen samtidigt som de tar i så att de nästan spricker?

  Har ni funderat på att ta det lite lugnare? Det är ju trots allt ingen stor rörelse ni är? Hur går det med namninsamligen?

  SvaraRadera
 30. Det är ju rätt uppenbart att det är fler kommentarer skrivna av troll med enda syfte att provocera än av personer som faktiskt tror på det de skriver.

  SvaraRadera
 31. Troll kan du vara själv.

  Varför försöker ni i vänstern utmåla alla som inte håller med er som troll? Har ni inget bättre att komma med?

  SvaraRadera
 32. PP vill ej se verkligheten22 april, 2011 21:18

  PP vill ej se verkligheten ligger bra till för en Oscar för bästa kommedi. Hysteriskt rolig. /Hoffa

  Verkligen? Tja jag har ju bra material, piratpartiet är för närvarande ett stort skämt i sig. Precis som du som inte klarar av att se verkligheten.

  SvaraRadera
 33. Man får till inget pris släppa in en liberal i piratpartiets styrelse. Han skulle kunna sitta på mötena och säga frihetliga saker.

  SvaraRadera
 34. Lena skrev "Att sitta i styrelsen handlar i mångt och mycket att ta emot kritikstormar"

  Ja, det klarade ni ju fint i valrörelsen. Genom att offra er partiledare och idiotförklara den styrelse som skrivit det kontroversiella sjökortet.

  SvaraRadera
 35. Ja efter det här så kan man väl slänga samarbetet mellan L och PP i papperskorgen. Alla broar börjar kännas brända. Men PP får skylla sig själva, man profilera sig som tvärpolitiska, men man har alltid varit ett högerparti. Ett vänsterparti kan inte vara utan ekonomisk fördelningspolitik. Det är det som är mest skrämmande med PP vänstern, det är en vänsterrörelse som inte ens vet vad vänster innebär. Med andra ord riktiga politiska virrhjärnor.

  SvaraRadera
 36. PP vill ej se verkligheten22 april, 2011 21:52

  Ja det här gick som det gick, men vakna upp till verkligheten gör ont. När folk vaknat till kommer den här stormen att lugna ner sig och då kommer det finnas möjlighet för PP att bygga upp sig igen. Men man måste som sagt vakna upp ur dvalan av fantasier som man lever i nu. Nu lämnar jag debatten eller vad man nu ska kalla detta, jag har sagt mitt.

  SvaraRadera
 37. Jag förstår fortfarande inte det här med att HAX skulle vara jävig för att han har ett jobb där han arbetar för piratpartiet.

  Vad skulle kunna inträffa? Att HAX och Engström säger att vi måste jobba lite hårdare?

  Med Engströms välsignelse får HAX lön av EU för att hjälpa Engström att hitta rätt knappar att trycka på för att driva piratpolitik i EU.

  De arbetar båda för oss. De är inte fienden. Fienden är skivbolagen, övervakningskåta politiker, byråkrater och det säkerhetsindustriella komplexet.

  SvaraRadera
 38. Och om nu rättshaveristerna menar att HAX och Engström skulle konspirera ihop om något, vad är då det?

  Det måste finnas något här som ni är rädda för. Jag kan bara inte begripa vad.

  SvaraRadera
 39. HAX, det är ärligt talat lite svårt för mig att förstå ditt dilemma om jag ska ta kommentarerna från Lena som representativa. Ingen vettig människa skulle väl vilja sitta i styrelsen för en förening med aktiva medlemmar som "Lena"?
  Stick. Dra. Det finns bättre saker i livet än att låta sig utsättas för Lenas illvilliga krypskytte. Men först ska du nominera Lena till styrelsen (och som partiledare) ifall hon inte redan sitter där.
  Hämnden serveras bäst kall :-)

  SvaraRadera
 40. Använd hjärnan Liberaldemokrater22 april, 2011 22:22

  Om liberaldemokraterna hade lite vett nu så skulle dem alla gå och bli medlemmar I piratpartiet nu omgående och sedan ta in Hax i Styrelsen. Sen får vi slut på tjafset.

  SvaraRadera
 41. PS: handlar detta om pengar?
  Kolla då ifall "Lena" har sin utkomst från partiets medel. Det skulle kunna förklara varför hon vill hålla HAX utanför med ord som att "han borde jobba utåtriktat" (eller nåt sånt) - hon skiter i politiken men vill bestämma över partibidrag och intäkterna. Utan skarp konkurrens.

  SvaraRadera
 42. Väldigt enkelt att bli medlem i PP och gratis är det också vad väntar alla Liberaldemokrater på?
  Se länk nedan.

  https://pirateweb.net/Pages/Public/SE/People/MemberSignup.aspx

  Välkommen som medlem!
  Att vara medlem i Piratpartiet innebär att du blir en del av Sveriges kraftigaste politiska röst för integritet, kultur och kunskap. Medlemskapet är kostnadsfritt, men vi uppmuntrar till frivilliga donationer vare sig du är medlem eller inte. Mer om det mot slutet av processen.

  SvaraRadera
 43. För de som inbillade sig att jag menade att Hax skulle stå till svars för vad kommentarerna på hans blogg sa tycker jag ni ska läsa det jag skrev igen. Det var inte det jag menade. Det är inte Hax fel att de som kommenterar beter sig som... jag kommer faktiskt inte på ett passande ord som inte är allt för nära ett personangrepp.

  Att någon som kallar sig själv anonym undrar vem jag är måste jag säga är ganska underhållande. Jag är Lena, om det inte redan framgått.

  Övriga kommentarer är så låg nivå på att det inte känns som någon idé att ens bemöta dem. Kritiker ska späkas och stämplas som troll, de är anställda av ifpi och de är värre än ondskan själv verkar det som. Hax gör säkerligen ett helt fantastiskt jobb i EU, då borde han göra detta istället för att vilja driva kampanj inom styrelsen.

  Lena 2 är bara för rolig. Det finns inte något bättre än dålig missriktad satir en fredagskväll som denna.

  Bara trist att kommentarerna ligger på lägre nivå än de flesta dagsiklasser eftersom det annars säkerligen skulle kunnat bli en trevlig diskussion. Nu ser jag att hoppet för det är förlorat.

  SvaraRadera
 44. Tyvärr. Man måste ha varit medlem någon månad för att få rösta.

  SvaraRadera
 45. PP kan ej se verkligheten22 april, 2011 22:35

  Ja jag skulle lämna debatten, men jag måste säga detta avslutningsvis.

  Hax du förlorar ingenting på att kandidera till styrelsen, du kommer med all säkerhet få en plats och om andra spelar osjysst emot dig så kommer de slå tillbaka emot dem själva. Att du och Christian inte skulle sitta i styrelse tillsammans med Rick och Anna är skrattretande. Ska verkligen sådana som Lena bestämma PP:s framtid?

  I övrigt kommer du säkert dra till dig alla L medlemmar till partiet. Än sen PP har haft ett fruktansvärt medlemstapp senaste åren.

  SvaraRadera
 46. PP kan ej se verkligheten22 april, 2011 22:37

  Du Lena, hur gammal är du? 19, 20? Det låter som det.

  SvaraRadera
 47. Tyvärr. Man måste ha varit medlem någon månad för att få rösta.

  Det kommer flera val och som medlem kan man lämna in motioner och rösta. PP har haft stort medlemstapp, det är öppen gata för L sympatisörer att kliva in i PP nu.

  SvaraRadera
 48. Men sluta ha så usel koll på Piratpartiet om ni ska uttala er. Det finns INGEN i dagsläget som avlönas/arvoderas av partiet. Ingen. Inte en enda. Alla som får lön inom partiet får det av CE. Vi hade en arvoderad partisekreterare förut men nu för tiden finns inte det. Det går att läsa från styrelseprotokoll.

  Man måste dessutom ha varit medlem i partiet i 2 månader för att få vara delaktig i voteringarna. Således kan man inte bli medlem idag och vara med och rösta på medlemsmötet. Skaffa lite koll!

  SvaraRadera
 49. Jag stödjer HAX arbete han gjort i PP och har inga problem med hans koppling till CE. Däremot så stödjer jag inte LD och där uppstår konflikten för mig.

  Jämfört med många på denna blogg så är jag att anses som vänster men i en generell höger-vänster skala så som den är i svensk politik så kanske man skulle kunna kalla mig social-liberal. Därför har PP fungerat för mig att rösta på i både EP och riksdagsval.

  HAX skriver mycket kloka ord som jag i början hade svårt att acceptera men som nu känns helt rätt. Dock finns det en hel del frågor som HAX och LD har på sin agenda som jag inte kan acceptera för egen del.

  Om PP tar steget till LD så är det många som jag som inte kommer att kunna rösta på PP/LD eftersom det innebär att man måste göra avkall på allt för många frågor.

  Problemet för mig blir att jag inte har något parti att rösta på i nästa val. S, V, MP är bara att glömma pga integritets- och demokratifrågorna. M, FP och KD går inte heller pga samma orsaker.

  LD kan jag inte heller rösta på eftersom jag anser att vi behöver ett regelverk som styr upp saker som (en del) individer har svårt att klarar av att sköta själv. Och det är här som jag skiljer mig från HAX och liberalerna. Jag vet att det sistnämnda inte är en liberal uppfattning och som leder till att jag tillhör skällsordet vänstern!

  Bortsett från ovan så kan jag inte se några fördelar med pajasen Alexander Bard som frontfigur! Han kan säkert locka en och annan udda figur men knappas någon större skara till valurnorna - bara naivt att tro annat!

  SvaraRadera
 50. Men lilla Lena tuttan då. Det är flera år fram till valet 2014 det kommer fler val lillsnuffsan. Lena vad heter du i efternamn, vågar du inte stå för vem du är i PP.

  SvaraRadera
 51. Om PP tar steget till LD så är det många som jag som inte kommer att kunna rösta på PP/LD eftersom det innebär att man måste göra avkall på allt för många frågor.

  det där var det dummaste jag hört, du har ju redan gjort avkall på alla frågor som står utanför PP:s politik när du röstat på dem. Att du skulle va vänster och rösta på ett parti som inte bryr sig om ekonomisk fördelningspolitik är skrattretande. Att Rösta på L är knappast någon skillnad, din röst på PP ger ju borgarna en mindre vänsterröst emot dem.

  Suck piratvänstern är verkligen en skock idioter. Dem får vänsterpartister att framstå som genier.

  SvaraRadera
 52. Men lilla Anonym tutten då. Det är flera år fram till valet 2014 det kommer fler val lillsnuffsen. Anonym vad heter du i förnamn och efternamn, vågar du inte stå för vem du är i PP eller libdem eller var du än kommer ifrån.

  Jag tycker fortfarande att det är underhållande att folk som är helt anonyma tycker att jag ska säga mitt efternamn. Även om jag säger mitt efternamn skulle det inte hjälpa så jag ser ingen anledning till det. Eller menar ni om jag har rent mjöl i påsen ska jag inte vara rädd för att säga mitt hela namn? Underhållande som sagt.

  SvaraRadera
 53. Det är blir ju bara roligare. Hur många med mig tror att alla inläggen som refererar till pirat höger och pirat vänster är skrivna av samma förvirrade individ som glömt ta sin medicin ?

  SvaraRadera
 54. Någonstans i Bryssel sitter Hax och skrattar åt alla dumma kommentarer på hans blogg. Eller han önskar i alla fall att han kunde det.

  Tyvärr tror jag nog att Hax är betydligt mer bekymrad för tokerierna som sänker PP än interndemokrati-folket.

  Dessa personer borde omgående slängas ut ur partiet för vad dom ställt till med. Och nej, dom är knappast anställda utav IFPI och liknande organisationer. Så effektiva är inte deras agenter i att motarbeta omvärlden.

  Den typen utav blind tokighet med röd eltejp kan bara komma från en tid i ett gammelpolitiskt förbund.

  SvaraRadera
 55. Den här "Lena" verkar ju inte riktigt rätt. Om hon sitter med i PP:s styrelse så bör hon göra partiet en tjänst och avgå. Hon skämmer ju ut PP bara i detta kommentarsfält.

  SvaraRadera
 56. @Huh? Så du menar på fullaste allvar att det inte är någon skillnad att rösta på ett parti som driver några enskilda frågor och i övrigt inte tar ställning jämfört att rösta på ett parti som för en politik bortom alla riksdagspartier?

  Du måste har rökt på rejält innan du skrev ditt inlägg...

  Med din logik så framstår även moderater vara vänsterpartister!

  SvaraRadera
 57. Som någon skrev på Annas blogg: Är Zlatan jävig och skall portas från landslaget eftersom han får lön av en italienare?

  SvaraRadera
 58. @Huh? Så du menar på fullaste allvar att det inte är någon skillnad att rösta på ett parti som driver några enskilda frågor och i övrigt inte tar ställning jämfört att rösta på ett parti som för en politik bortom alla riksdagspartier?

  Om man är vänster så är ekonomisk fördelningspolitik grundstenen för varför man är vänster. Man kan inte va vänster utan att ha detta som förstalternativ. Att då rösta på ett parti som skiter i ekonomisk fördelningspolitik speciellt i dessa osäkra ekonomiska tider är att ge bort en röst till högern. Därav kan man kalla vänstern inom PP för vansinnesvänstern.

  Du måste har rökt på rejält innan du skrev ditt inlägg...

  Nej, men du verkar har gjort det.

  Med din logik så framstår även moderater vara vänsterpartister!

  Ja stackars liten du kommer inte klara av att fatta detta heller. partierna i riksdagen idag följer i princip samma agenda, man är alla slavar under de privata bankerna.

  SvaraRadera
 59. PP vill inte se verkligheten23 april, 2011 08:07

  Det är blir ju bara roligare. Hur många med mig tror att alla inläggen som refererar till pirat höger och pirat vänster är skrivna av samma förvirrade individ som glömt ta sin medicin ?

  Det är bara du Hoffa, även Hax har erkänt att han tror att detta är en höger vänster fråga när han skriver att attackerna emot honom beror på att han är en libertarian. Men du klarar inte av att koppla ihop det utttalande av Hax med den slutsatsem. Det bara att kolla på bloggarna som attackera honom för jäv. Ta infallsvinkel tex han är även medlem i feministiskt initiativ och MP. Du är en liten tönt som vill verka ball och tro att du kan skratta bort allt. Skulle du möta mig öga emot öga skulle du skita ner dig, ynkliga stackare.

  SvaraRadera
 60. Festen är över23 april, 2011 09:39

  2009-2010 tappade pp fildelarna som väljare.

  2011 är året då man gör sig av med de liberala väljarna.

  SvaraRadera
 61. Vad vill man uppnå med formuleringar som "Skulle du möta mig öga emot öga skulle du skita ner dig, ynkliga stackare."? Vad är syftet, liksom? Trovärdigheten rasar omedelbart till noll. Respekten likaså. Märkligt.

  SvaraRadera
 62. Jag har läst HAX blogg i flera år. Mitt intryck är att HAX är en väldigt vettig libertarian. Han håller inte på med den typ av arrogant extremistisk hyperkonfrontation som tyvärr är ganska vanlig bland libertarianer. När det gäller stora företag som korrumperar den politiska beslutsprocessen låter han ibland nästan som vänster. Bra.

  HAX, ställ upp, backa inte, din erfarenhet behövs!

  Jag väntar fortfarande på att vänsterpiraterna ska ge sin syn på PPs framtid. Hur många är ni? Vad står ni för? Kom fram ur skuggorna. Amelia och andra, blogga så att vi får veta vad ni tycker.

  SvaraRadera
 63. Men Putte diu kan faktiskt skicka ett mail till Amelia och fråga henne, det är inte säkert att hon läser kommentarerna på denna blogg.

  Amelias email:

  amelia.andersdotter@piratpartiet.se

  Amelias twitter / Teirdes

  http://twitter.com/#!/teirdes


  Här är hennes övriga kontaktinformation:

  http://www.ameliatillbryssel.se/kontakta

  SvaraRadera
 64. OMG!

  Jag trodde inte att ett kommentarsfält hos en av mina favoritbloggare, HAX, skulle få mig att tycka att Politisk inkorrekts kommentarsfält, i jämförelse med detta, är rena undret av djup, intellekt och empati.

  *suck!*

  Svensk ankkdamm när den är som snattrigast!

  SvaraRadera
 65. PP vill ej se sanningen23 april, 2011 10:50

  Vad vill man uppnå med formuleringar som "Skulle du möta mig öga emot öga skulle du skita ner dig, ynkliga stackare."? Vad är syftet, liksom? Trovärdigheten rasar omedelbart till noll. Respekten likaså. Märkligt.

  jag tröttnar på idioter som inte lyssnar och bara gör sig löjlig över att man påtalar ett väldigt uppenbart faktum. Nämligen att detta är en ideologisk strid inom PP, precis som Hax säger när han känner sig attackerad för att han är Libertarian.

  I övrigt har jag inga ambitioner att få din respekt jag är för fri för att bry mig om vad du tycker, men jag är väldigt trött på det här, eftersom vissa vägrar inse fakta.

  Men det är klart vem är idioten om man är den som försöker samtala med idioter.

  SvaraRadera
 66. "I övrigt har jag inga ambitioner att få din respekt jag är för fri för att bry mig om vad du tycker, men jag är väldigt trött på det här, eftersom vissa vägrar inse fakta."

  Varför tror du att någon överhuvudtaget är intresserad av att lyssna på dig längre? Om du nu har ambitionen att få "vissa" att inse fakta, så kanske det skulle ligga i ditt intresse att bli lyssnad på? Du är inte överdrivet bra på den aspekten, för att uttrycka det snällt.

  "Men det är klart vem är idioten om man är den som försöker samtala med idioter."

  Dagens ironi, tror jag minsann, även om den givetvis var helt oavsiktlig. Bravo.

  SvaraRadera
 67. Kan alla som kommenterar frågan kring jäv gå in på http://sv.wikipedia.org/wiki/Jäv och läsa först, för vad jag kan se så misstar sig de flesta på vad jäv _är_, sen om ni inte vill applicera jäv eller anser att jäv är bara strunt prat så är det en sak.

  Från wikipedia med mina understrykningar:

  "Jäv är en situation där en beslutsfattare
  ___kan___
  tänkas vara partisk, eller en juridisk invändning mot en sådan situation."

  "Syftet är dubbelt:-||- dels att hindra att
  ___misstanke__uppstår__
  om att beslutet inte är fattat på saklig grund."

  Ni kan även läsa denna guide för offentliganstälda kring vad myndighets sverige anser är gränserna för jäv http://www.sweden.gov.se/sb/d/6192/a/64977


  Och här är det som förvalningslagen säger om jäv
  "Jäv

  11 § Den som skall handlägga ett ärende är jävig
  1. om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående,
  2. om han eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,
  3. om ärendet har väckts hos myndigheten genom överklagande eller underställning av en annan myndighets beslut eller på grund av tillsyn över en annan myndighet och han tidigare hos den andra myndigheten har deltagit i den slutliga handläggningen av ett ärende som rör saken,
  4. om han har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken, eller
  5. om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet.

  Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.

  12 § Den som är jävig får inte handlägga ärendet. Han får dock vidta åtgärder som inte någon annan kan vidta utan olägligt uppskov.
  Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom, skall självmant ge det till känna.
  Har det uppkommit en fråga om jäv mot någon och har någon annan inte trätt i hans ställe, skall myndigheten snarast besluta i jävsfrågan. Den som jävet gäller får delta i prövningen av jävsfrågan endast om myndigheten inte är beslutför utan honom och någon annan inte kan tillkallas utan olägligt uppskov.
  Ett beslut i en jävsfråga får överklagas endast i samband med överklagande av det beslut varigenom myndigheten avgör ärendet."

  Och nu får ni efter ha läst detta begrunda hur jäv inom pp kan se eller om vi ens ska ha det begreppet inom partiet, men ni bör oxå fundera på mutor och om vi ska ha regler för mutor inom partiet eller om det tex oxå är något som vi inte ska bry oss om för att ni kanske anser är en hobby verksamhet eller att våra beslutsfattare inom pp är såpass duktiga så att de alltid beslutar vad som ärt rätt och riktigt och inte kan påverkas av annat än vad som är rätt för sina beslut.

  Men läs igenom länkarna först för ni yttrar er tack.

  SvaraRadera
 68. Och när skall resten av styrelsen lägga korten på bordet?

  Vilka relationer har kandidaterna och mötesfunktionärerna till varandra?

  Jag antar att vi aldrig kommer att få veta.

  SvaraRadera
 69. Jag klarar inte Bard. Det är säkert en hyvens grabb på alla sätt, men ändå...

  Jag kan tycka att PP varit för experimentellt i organisationsformen. Var den viktig eller var det sakfrågorna som var viktiga. En "vanlig" partiorganisation hade möjligen kunnat förhindra de värsta avarterna. Och valsedelsmoraset hjälpte inte.

  Hur blir vi bäst på kreativitet och innovation? Hur blir vi bäst på att odla de goda idéerna? Detta är rena överlevnadsfrågor i den globala konkurrensen och borde således vara politikens huvudfåror. Där borde PP:s vision vara ett stort alternativ. I stället förslösas energin på att träta om hur vi ska fördela det välstånd vi en gång hade. Det är sorgligt. Men det borde också vara förutsättningen för piratrörelsen. Både höger och vänster är totalt visionslöst på det området.

  P.s. Alla här är jäviga. Jag föreslår att Fredrik Reinfeldt får utse partistyrelse.

  SvaraRadera
 70. När det gäller att få fyr under grytan, så hörde jag en gång uttrycket

  Det hjälper inte att värpa guldägg, man måste kackla om det också.

  Platsen i Parlamentet är PP:s enda politiska framgång. Men kacklas det om resultatet? Finns det en organisation ute som hela tiden nöter in framgångarna och vad det har för betydelse i vanligt folks liv? Telekompaketet t.ex.

  Det är nötandet som ska till nu, om man ska bli en livskraftig politisk rörelse. Det är påtagligt ont om lila jackor ute på stan. Fotarbetet är inte oviktigt! Miljöröreleen ägnade decennier åt fotarbete innan det gav resultat.

  Grunden tror jag finns hos Ung Pirat som är en etablerad ungdomsorganisation (och möjligen den mesta energin?)
  till skillnad från partiet har ungdomsrörelsen en separat finansieringskälla som inte är mandatbaserad. Det är också hos ungdomar som öppenheten för nya politiska vinklar är som störst. Och har man en gång sympatiserat med PP så glömmer man inte det.

  Det är lättare att få tillbaks en tidigare väljare än att värva en ny, för att ta en annan gammal klyscha.

  SvaraRadera
 71. För att nu bli lite mer djuplodande?

  Vem formulerar visionen om det post-industriella samhället? Dagens höger och vänster är mer en reaktion på industrisamhället mer än dess skapande. Det kom och segrade. Den som händelsevis var mot industrisamhället blev nedmald i bred politisk enighet.

  Men nu när vi står inför nästa skifte, vilka är det då som är för och emot? Skivfabrikerna de är precis som de franska textilarbetarna som saboterade de mekaniska vävstolarna med sina träskor. Skivfabrikerna vill bli kvar vid det gamla för de har en privilegierad monopolställning.

  Här har PP fångat ett element i det som borde vara visionen om det post-industriella samhället. Frågan är då, kan och vill PP vara bärare av hela den visionen. Den traditionella höger-vänster-skalan kan inte hantera det. Det öppnar en möjlighet för en ny politisk rörelse att forma nästa skifte i samhällsstrukturen.

  Det får gärna bli en som står upp för personlig integritet, teknikvänlighet och mänsklig innovationskraft.

  SvaraRadera
 72. Nu har jag läst över 150 kommentarer i det här ämnet. Hela tiden så dyker en tanke upp i huvudet eller kanske snarare ett minne.

  Det var ungefär så här det såg ut i mitten av nittiotalet då Ny demokrati avvecklade sig själva.

  SvaraRadera
 73. Min sista gnutta entusiasm för PP försvann när man offrade Rick under valrörelsen. Nu verkar rörelsen mest lägga möda på att göra sig av med alla de frontfigurer som initialt gjorde den framgångsrik. Det är som att huset brinner och alla bråkar om vem som äger slangen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.