2011-04-24

Tack, men nej tack


Det finns ett amerikanskt ordstäv som lyder "People will give you as much bullshit as you can take." Var den gränsen går kan man bra själv avgöra.

För min del har den passerats. Med råge. Kommentarsfälten i de två bloggposterna om att jag blivit nominerad till Piratpartiets styrelse säger det mesta.

Därför är mitt besked enkelt: Jag avböjer nomineringen till en plats i styrelsen.

Nu får de som till äventyrs är uppfyllda av sådant ägna sig åt att misstänkliggöra någon annan.

Jag står fast vid uppfattningen att Piratpartiet måste bli mer utåtriktat.

Man måste kunna försvara vunna segrar och vinna nya. Piratpartiet är ett politiskt parti. Vad som i slutändan gäller är att vinna röster.

Samtidigt måste Piratpartiet bygga en enklare, tydligare och mer transparent intern kultur.

Partiaktiva, medlemmar och sympatisörer måste kunna vara delaktiga. Det kräver en stabil och begriplig grund.

I dag är partiet tyvärr inte där.

76 kommentarer:

 1. Men för h-e. Var inte så fjantig svenskt feg och undfallande att du viker när det börjar blåsa lite.

  Genom att backa på detta sätt låter du mobbarna och trollen vinna. Nu är det fritt fram, man kan hindra kompetenta människor från att bidra till PP (eller något annat parti) innifrån skuggorna med anonyma smädelser.

  Det här innebär ju att du ger två-tre anonyma troll makten att påverka piratpartiets framtid.

  (Ska man vara riktigt svart cynisk bevisar det här att det är omöjligt att organisera och hålla samman en politisk rörelse över nätet där folk inte träffar varandra och över tiden bygger förtroende för varandra som riktiga personer av kött och blod. Fram för Årsmöten för partiet där folk åker till en mötelokal och sen sitter på hotellrum och "bondar" med öl och whisky.)

  Om alla resonerade som du skulle ondskan alltid vinna. Snälla, ompröva ditt beslut. Vi alla älskar dig.

  SvaraRadera
 2. Damned if he does, damned if he don´t.
  Verkar som att HAX får massa skit oavsett vad han gör. I och med detta beslut slipper han alla löjliga sandlådepolitiker som skulle hugga honom i ryggen.

  Det gäller att veta när man ska skita i saker, när saker inte är värda besväret längre.

  SvaraRadera
 3. Synd, barnen i PP behöver lite uppfostran ibland.

  SvaraRadera
 4. Hej Hax. Hur vet du att kommentarerna i din blogg är representativt för verkligheten i partiet. Dessa kritiska röster kanske max är 7 personer, det är ju ingenting i så fall. Bara för att en liten grupp hörs mycket betyder de inte att de har stort inflytande.

  Jag skulle ta reda på hur det förhåller sig i verkligheten genom att delta i valet och se hur många röster du får.

  Vissa som kommenterat på din blogg kanske inte ens är med i partiet, de bara skriver på bloggen för att driva med dig. Kan tänka mig att det finns en hel del sådana troll på internet.

  Så som sagt ta reda på fakta i verkligheten utan att stirra dig blint på 5 bloggar och anonyma kommentarer på din blogg. många av de anonyma inläggen kan ju vara av en och samma person också.

  SvaraRadera
 5. PP vill inte se verkligheten24 april, 2011 19:39

  Ja jag är inte ens med i partiet men jag har röstat på PP de senaste två valen, jag bara uttryckte min uppfattning. Sen var det ju den där Lena som skrev rätt hårda kommentarer och hon var en person. Samt de fem bloggarna. Så jag skulle knappast dragit så här stora växlar som du gjorde hax av kommentarerna på din blogg.

  90% av kommentarerna är ju i princip anonyma på din blogg, det säger inget och fem bloggare säger inget heller.

  Jag skulle klart ställa upp i valet och se vad som händer, du får då svart på vitt hur många som vill rösta på dig.

  SvaraRadera
 6. Tråkigt! Men jag klandrar dig inte.

  Efter att ha läst kommentars kacklet drar jag samma slutsats. Så vitt jag förstår är detta kackel tämligen representativt för debattnivån i PP, vilket ju förklarar varför Falkvinge fick nog och drog han med, tidigare i år.

  Man kan nog konstatera att PP ruttnat bort inifrån. Vad som orsakat detta kan statsvetare drista om framöver.

  Återstår nog bara för HAX att i ordnade former avveckla sitt engagemang och hitta en annan politisk plattform.

  SvaraRadera
 7. PP vill ej se verkligheten24 april, 2011 19:48

  Men som jag sagt tidigare detta beslut är riktig om verkligheten är som du tror. Problemet är just att det är rätt svårt att veta vad de aktiva i partiet tycker. Om det är dem som är aktiva på PP:s forum stämmer denna verklighets beskrivning, men jag tvivlar.

  SvaraRadera
 8. Efter att ha läst kommentars kacklet drar jag samma slutsats.

  Och hur många är PP medlemmar som kommer rösta i valet? 1, 2 , 3 personer? Det behöver inte vara med, kommentarerna säger ingenting.

  SvaraRadera
 9. Alltså möjligen är det Piratpartiets förbannelse att internet och bloggandet är en så fundamental beståndsdel i rörelsen, samtidigt som det också synliggör allt skitsnack som alltid förekommer i en stor rörelse.

  Tänk tanken att man med tekniska hjälpmedel kunde dokumentera allt som sägs inom moderaterna om Reinfeldt eller inom socialdemokratin om Juholt - för att inte tala om Sahlin. Inte skulle det vara en vacker syn. Men de är ju gammeldags, så det kommer alldrig till allmänhetens kännedom.

  Nåväl, sen är det ju upp till var och en att bestämma om man vill stå ut med det onda.

  SvaraRadera
 10. Man får en mer konkret bild över hur stort motståndet emot hax är på PP:s forum, ser bara 3, 4 kritiska röster och alla har usla argument, läs hela tråden på 4 sidor:

  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=34384

  SvaraRadera
 11. Jag tror hax felbedömt läget och Johan tjäder har en mycket bra poäng i det han skriver. hax kan omöjligt veta läget i partiet i nuläget. jag tror det är en liten men högljudd grupp.

  SvaraRadera
 12. Jag är möjligen lite gammaldags.

  Men i min bok pläderar man *för* kandidater, inte *mot*.

  Det bjuder mig dessutom emot att tvingas in i en situation där jag tvingas tala i egen sak.

  Dessutom har jag ingen anledning att ta skit, till exempel att få min integritet ifrågasatt.

  Nu har (pp) exakt ett år på sig att få ordning på sin organisation, vilket är ett arbete från grunden. Våren 2012 måste man börja bygga. Och våren 2013 går, i praktiken, startskottet för nästa EU-valrörelse.

  Om (pp) inte tar sig samman *nu* - då blir det *väldigt* svårt att lyckas 2014.

  SvaraRadera
 13. I for one am very impressed with the hard labour HAX and others has put into their task in EP. PP would have to look long and hard for more dedicated people.

  As I understand the dedication, it comes from thriving with ones job.

  I am not sure HAX would thrive in 'Piratpartiets styrelse'. It would seem that HAX has the same doubts. This is something each and everyone must consider on their own before picking up the mantle. No external influence can change that.

  I respect the decision HAX has made here today, and I think it is the right one. It is my observation that HAX thrives on fighting an external 'enemy', but receives little joy from fighting internal ones.

  Let the right person be chosen to sort out the fruitless fighting we experience amongst ourselves.

  SvaraRadera
 14. Vad detta handlar om är Rick Falkvinge vs MAB, det är ledarna för respektive grupp. Rick Falkvinge ville minska valberedningens inflytande då tog MAB och hans sympatisörer till orda, se motions tråd nedan.

  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=24004

  SvaraRadera
 15. Jag vet att en hel del undrade vad jag menade i mitt inlägg om de sekteristiska inslag som finns i PP.

  Och läser man de anonyma kommentarerna i HAX senaste inlägg om PP-styrelsen så kan ni ng börja ana.


  http://scabernestor.blogg.se/2011/march/sekterism-eller-ideologi-vilken-vag-ska-pir.html

  SvaraRadera
 16. Nu har jag läst över 150 kommentarer i det här ämnet. Hela tiden så dyker en tanke upp i huvudet eller kanske snarare ett minne.

  Det var ungefär så här det såg ut i mitten av nittiotalet då Ny demokrati avvecklade sig själva.

  Jag träffade HAX första gången 1984. Är det någon jag känner som under de snart 27 år(! det du HAX, vart f-n tog dom vägen.....?)som gått sedan dess, så är det Henrik Alexandersson. En del av kommentarerna jag läst är på en så låg nivå och så fyllda av total okunskap och historielöshet att jag blir mörkrädd.

  Detta skriver jag nu som medmänniska till HAX och jag tycker att Du gör helt rätt.

  Läser man somliga inlägg så tycks de som skrivit dom ha ett intryck av att CE plockat upp Dig ur rännstenen i nåt av Bryssels mindre fina kvarter, städat av Dig och gett Dig ett jobb för vilket Du nu är skyldig honom Ditt liv och därför också kan förmodas vara jävig?

  Tja, vad säger man......?

  Själv tycker jag att Du verkar ha klarat Dig rätt skapligt innan Du klev på det här jobbet också men den detaljen tycks ha undgått somliga.

  Vi ses på onsdag f.ö och det finns en öl i baren med Ditt namn på! :-)

  SvaraRadera
 17. I min kommentar ska det naturligtvis stå att är det någon jag känner som har integritet, så är det HAX.

  Fast de flesta förstod säkert det ändå.....

  SvaraRadera
 18. Trollen i piratpartiet är inte intresserade av röster. De är intresserade av stadgetvister.

  SvaraRadera
 19. ,Till detta har du psykopaten som nästlar sig in i organisationen med falska leenden och ryggdunkningar, vackra tal och skojfrisk humor.
  Men med enda mål att nå toppen och när den väl är där, omge sig med en bunt Ja-sägare och driva sitt eget race. Tänker inte peka ut någon i PP, men jag tror de flesta som varit med några år vet vilka jag pratar om.


  Scaber nestor det finns ingen anledning för dig att inte säga vilka du tror driver PP som en sekt. Man har rätt att tro saker även om man saknar bevis. Så det finns inga juridiska hinder, du kan dessutom svara anonymt.

  SvaraRadera
 20. Jag stödjer HAX beslut att avböja nomineringen. Det var klokt av honom.

  Jag håller även med honom till fullo om den analys han gör i blogginlägget ovan (och i kommentaren ovan) av Piratpartiets situation.

  Vad den analysen har för samband med en plats i partistyrelsen är dock långt ifrån självklart.

  HAX kandidatur har väckt mycket stor intern oro i partiet bland de organisatoriskt aktiva, som upplevt att det handlat om att kapa partiet uppifrån och slå ihop det med liberaldemokraterna (något som det finns mindre stöd för bland de aktiva piraterna, än vad man kanske skulle kunna tro på en liberal blogg).

  Det är också det bristande stödet HAX lyfter ovan. Han skriver att man kampanjar "för" kandidater. Det är i det sammanhanget intressant att inga ledande Piratpartister (så vitt jag känner till) bloggat till stöd för hans kandidatur.

  Att HAX avböjande av sin kandidatur skulle bero på troll i kommentarstråden på hans blogg, är däremot bara löjligt.

  Det är min förhoppning att Piratpartiet nu ska kunna gå framåt, bygga en stabil organisation (vilket sannerligen behövs) och kunna göra det med den arbetsro som skapas av att HAX avstår från sin kandidatur.

  SvaraRadera
 21. apropå sekter Infallsvinkel har ett förflutet i Jehovas vittne, han lämnade förvisso dem, men mönstret kanske upprepar sig. Han är hur som helst förvirrad. PP FI och MP är han medlem i, grattis mannen.

  SvaraRadera
 22. @Anonym 20.47

  Nu tror jag inte att du är en av de anonyma som sprider sitt hat, du har en viss resonlig ton.
  Men det är ett symptom att inte våga visa ansiktet bakom åsikterna.


  Personer som CE, HAX, Rick Anna, Jag, Micke Gajditz, Amanda, Amelia etc. Är vågbrytare, betongväggar, idealister och jävla stönlägg i vår kamp.
  Vissa har bara hållit på i 3-4 år, andra i mer än 20 år

  Vi ställer oss upp och gör allt detta för att försvara er rätt att förbli anonyma.

  Att kliva ut ur anonymitetens skugga gör att vi aldrig någonsin kan ha ett privatliv, vi är i den direkta skottlinjen för världens säkerhetstjänster.

  Och vi gör det inte för vår eget höga nöjes skull (även om det är förbannat skoj ibland).
  I grunden gör vi det för att ni ska fortsätta kunna vara anonyma.

  För om vi misslyckas, vad har ni då att gömma er bakom?

  SvaraRadera
 23. infallsvinkel är ju en sjuk människa. Hax gå med i Liberaldemokraterna nu och låt christian Engström ändra parti också men behålla sin plats i EU. Det våre perfekt om ni gjorde detta. Sänk båten för gått.

  SvaraRadera
 24. Piratpartiet var nog en dagslända.

  Det är lite märkligt med folk som tror att man kan ägna sig åt utåtriktad verksamhet utan att ha sin organisation i stridsskick först. Om man fortsätter att kufa internt, då kan ingen kommunikatör i världen få piratvalrörelsen på fötter på ett effektivt sätt.

  Jag håller också med om att organisationen måste städas upp för att alla skall känna sig med på tåget. På piratpartiets forum är det näst intill omöjligt att förstå vad man skall rösta på och när. Årsmötet är helt i bråkstakarnas händer.

  Fast jag tror att det redan är för sent att rädda valrörelsen 2014. Uppstädningen inom organisationen borde ha börjat för länge sedan. Och jag ser inget som tyder på att den skulle börja nu heller.

  Piratpartiet har utmärkta idéer. Piratpartiet gör ett superjobb i EU. Och piratpartiet kommer att dö på grund av att det förgiftas inifrån.

  Det är tragiskt.

  SvaraRadera
 25. @Anonym: Skippa skitsnacket och kom med nåt konkret eller knip. Att bara spy ur sig generaliserad dynga utan grund är bara pinsamt.

  SvaraRadera
 26. Synd, jag tror att du hade gjort väldigt mycket nytta, men jag förstår dig helt klart.
  Men du kan ju göra en positiv påverkan på PP i alla fall!

  Det är få saker som gör en så ointresserad att hjälpa till som den negativa stämningen som sprids.

  SvaraRadera
 27. För att upprepa. Jag tror att folk måste träffas på riktigt och diskutera politik och lära känna varandra i talarstolen och bardisken.

  En person man känner och är kompis med i någon mening är det mycket svårare att misstänka för konspirationer eller dunkla avsikter. Lär man känna varandra kan man även skvallra utan att det för evigt syns för Google och hela världem. Personskvaller är ett nödvändigt kitt i den sociala sammanhållningen. I en riktig social gemenskap finns det även effektiva informella sociala sanktioner mot de som är omöjliga obstruerande bråkmakare.

  Exempelvis är jag rädd för LibDem eftersom jag inte vet vad de står för och vilka de är. jag har råkat ut för tillräckligt många personer på den liberala sidan som står för
  hyperaggressiv konfrontation för att vara skeptisk. Sverige behöver sannerligen ett liberalt alternativ, men det är omöjligt om detta skulle innebära fritt vapeninnehav av kärnvapen, noll procents skattetryck och ett hyllande av Ayn Rands övermänniskoegoism och förakt för svaghet.

  Vad sägs om att ordna några förutsättningslösa möten om PP:s framtid (dit Libdem gärna får komma).

  Och snälla vänsterpirater, visa er, finns ni?

  Med lite tur kan det mejslas ut en PP 2.0 som förenar liberala drag med vänsterns befogade kritik av storföretagens hijack av den politiska beslutsapparaten.

  SvaraRadera
 28. scaber nestor vad tycker du om MAB?
  Vem är psykopaten du talar om, varför skydda dem. Säg bara vilka du tycker är riktigt dåliga för piratpartiet utan att kalla dem för något.

  Ja jag gillar att va anonym

  SvaraRadera
 29. ,För om vi misslyckas, vad har ni då att gömma er bakom?

  Narcissism?

  SvaraRadera
 30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 31. Vad jag tycker om MAB?
  Skum fråga att få i denna diskussionen.

  Politiskt är vi väl inte axel mot axel direkt, men jag respekterar honom enormt.
  Vi har träffats ett antal gånger under åren, han är för mig ett organisatoriskt geni vars potential är groteskt outnyttjat.


  Och nej jag nämner inga namn, har inte tid över för rättsliga åtaganden som skulle följa dessa utpekanden.

  SvaraRadera
 32. Du kan visst svara på vilka du tycker är dåliga för PP utan att bli straffad för det. Nu är du faktiskt löjlig.

  SvaraRadera
 33. vi har yttrandefrihet, man kan säga vad man tycker är dåligt.

  SvaraRadera
 34. "Trollen i piratpartiet är inte intresserade av röster. De är intresserade av stadgetvister."

  Helt rätt, det är även min uppfattning efter att jag spenderade en tid som mer aktiv än tidigare på piratforumet. Det är lite gulligt med dessa personer som tror sig veta allt om världen efter att ha varit aktiva i en lokal rollspelsförening samt scouterna.

  Trist att höra att du avböjer HAX - då går jag tillbaks till mitt defaultläge: Min röst går dit Rick pekar. Det är mitt aktiva val.

  SvaraRadera
 35. Henrik Johansson, Peoples Front of Judea24 april, 2011 22:02

  Hahaha!!! Så det var så långt 30 års organisationserfarenhet räckte? Några lallande troll, idioter och sekteristiska pp-motståndare sänkte dig hur lätt som helst... Pfffffft

  SvaraRadera
 36. HAX,

  Kan du inte bilda ditt egna parti eller kandidera för KLP?

  Jag skulle betro dig med all min frihet över någon annan person/politiker i världen, du är min och många andra liberalers hjälte.

  Stort tack för ditt brinnande engagemang

  SvaraRadera
 37. För den som är intresserad, från Emma opassandes blogg: Hockeyhjälm på - debattklimatet om maktkoncentrationen i PP

  SvaraRadera
 38. Om man läser inläggen i forumet för piratpartiets årsmöte (som alltså är det högsta beslutande organet i partiet) så är det stundvis samma nivå där som det var i kommentarerna till HAX tidigare två inlägg om styrelsekandidaturen. Problemet är helt enkelt att alla troll, gnällspikar och paranoida sekterister har direkt tillgång till de viktigaste diskussionerna inom partiet utan något som helst filter. Om piratpartiet hade haft en mer traditionell struktur med lokalföreningar som skickar delegater till ett årsmöte så skulle problemet vara mycket, mycket mindre - en idiot i piratpartiets lokalförening i Nyköping skulle visserligen kunna driva Nyköpingspiraterna till vansinne, men inte mer, om den inte lyckades bli vald till delegat. Nu sitter istället alla psykopater i partiet klistrade vid datorn under mötet och eldar igång varandra i motionstrådarna.

  Det är inte alltid bäst att hitta på nya sätt att göra saker på. Ibland (men bara ibland!) är de gamla sätten väldigt välmotiverade.

  SvaraRadera
 39. @Anonym.
  Varför blandar du in folk som är dåliga för PP i diskussionen om vilka som är psykopater?

  Kan du inte den skillnaden så slösar du bort min tid.

  Så, ha en bra påsk.

  SvaraRadera
 40. Piratpartiet är inte till för att vinna röster, till skillnad från de flesta andra partier.

  PP är till för att få igenom sina frågor. Vågmästarställning i riksdagen är det bästa sättet att få igenom frågor, och röster är "means to an end". Glöm aldrig det.

  SvaraRadera
 41. Jag tycker det är synd att PP förgiftas inifrån som TOR skrev. Det politiska budskapet är viktigt och vi behöver därför kända profiler. HAX är en sådan person och hade kunna tillföra mycket både med sin personlighet och sitt kunnande samt engagemang. Nu tvingas han att vika ner sig till fromma för någon sannolikt okänd fjunmustasch.I denna personfixerade maktkamp står bara gammelpartierna som vinnare. Vi kommer att kunna se fram mot ett samhälle som blir alltmer övervakat och totalitärt. Allt tack vara prestige och maktkamp. Tragiskt!

  SvaraRadera
 42. @Anonym 21.10

  Jag vet vad jag gör och jag är förbannat bra på det.

  Att skicka Jante-lagen mot mig är lönlöst.

  SvaraRadera
 43. HAX, nu vann du ännu mera respekt - och PP-folket i övrigt förlorade oproportionerligt mer. Du och CE är de som har politisk respekt i många läger, PiratPartiet för övrigt verkar vara i klorna på stadgehaverister och amatörjurister.

  Om du och CE fortsätter med ert ypperliga arbete i Bryssel och Strasbourg så kan ni snart bilda ett nytt parti, med bättre koll på vem som blir medlem den här gången. (Ett partis styrka och inflytande mäts inte i antalet medlemmar utan i antalet sympatisörer och röster i val.)

  SvaraRadera
 44. jag håller med din analys hax - att man vinner inga val på att ha interna strider. Å andra sidan behöver PP vara konsekvent i sitt agerande inåt och utåt och här kommer stadgar in som en pain the a och styrdokument.
  Eftersom PP är relativt nytt och det mesta är skrivet och utgått från tabula rasa, snarare än färdiga föreningsmallar blir internstrider ett olyckligt måste, med kolleteral skada som följd. Att internet möjliggör skitsnack och trollande gör det inte bättre.

  Så, jag tycker därför att du gjort ett klokt val att ta en extra funderare kring partipost i PP. Det kan visserligen ge fler röster (jag skulle ex. personrösta på dig), men det kan även underbygga trovärdighet som på sikt kan skada kampen än mer. Ytterliggare tror jag inte att partistyrelse är där du gör dig bäst (i Bryssel gör du mycket mer nytta t.ex.), och gällande att "städa upp", så finns det idag inget som hindar dig från att faktiskt göra det UTAN partiledarpost, du har redan idag en informell makt som ger din röst tillräcklig tyngd för att påverka partiet.

  Så jag misstror inte din integrietet eller att någon eventuell jäv-situation skulle få dig att agera annorlunda, däremot är detta just en sådan sak som "fienden" skulle attackera när PP ropar jäv och det skulle även ge prejudikat i partiet för när en acceptabel jävsituation inte uppstår.

  SvaraRadera
 45. Hur är det HAX, är du med i Liberaldemokraterna eller inte? Är du med i deras Ledningsgrupp?

  SvaraRadera
 46. Anders L:

  Det där är ju rent tramsigt. Men det skall naturligtvis redas ut i god ordning.

  Jag sitter och draftar en bloggpost om saken. Men den skall jag posta i morgon. Just nu är jag på tok för arg.

  Skall folk kalla mig lögnare kan de ju börja med att påpeka det som de uppfattar som lögnaktigt för mig - så att jag kan ge dem den information de behöver innan de bestämmer sig för om de vill gå ut allmänt och tvärsäkert hävda att jag är en lögnare.

  I det här fallet tror jag att det var en dålig idé att göra just det.

  SvaraRadera
 47. Nu så må man ju ha en del betänksamheter för vad för politisk linje hax står för och vad hans deltagande i styrelsen skulle innebära politiskt för partiet osv osv.

  Men den viktigaste poängen är som redan nämts att dygnet har så många timamr ocha tt vi redan ahr för många som ska göra för mycket i partiet.

  Sen så ahr vi förståss jävsproblematiken, ja den existerar om vi nu ska hålla oss till den objektiva defenitionsformen av det.

  Det är inget att tjavsa om eller slänga någon i ansiktet med som PA typ.

  Nej det är bara ett faktum att saker så ser ut som de gör.

  Sen kommer frågan hur man värderar saker.

  Man kan värdera att jävsproblematiken finns där men att den inte i praktiken utgör ett så stort problem att vis ka ta hänsyn till den etc, elelr att den är väldigt påtaglig och att vi måste bli nogrannare att sopa rent framför vår dörr etc.

  Men, observaera detta, den bedömningen ska var och en göra, det vi som kommentatörer bloggare,aktiva ska göra är att påtala de de -fakto förhållanden som råder.

  Sen kan vi alltid bidra med våra egna personliga önskningar och åsikter, men de är som sagt våra egna.


  Och ang årsmötet på forumet:

  Ja det kan verka krångligt om man inte är insatt i föreningsformalia, och eftersom mötet ahr antagit ett rregelverk tillsamns med stadgan som säger att vi ska följa det så är det svårt att göra det så mycket enklare.

  Sen så kan säkert ett antal saker förbättras och fixas till nästa möte, sk papercuts som när de är fixade kan leda till att det blir mer överskådeligt.

  Men sen måste vi helt enkelt skriva en mötemanual för dummies så att folk förstår hur mötestekniken och formalian funkar.

  Så kan vi lämna pajkastningen kring om hax nu är det ena elelr det andra och om han nu är jävig etc.

  För vi ska skilja på fakta och åsikter/värderingar.

  För nu blandas det hejvillt här och folk blir trampade på tårna åt båda hållen här.

  SvaraRadera
 48. Tyvärr måste jag säga att jag tröttnat på allt internt tjaffs i PP. Naturligtvis ska det diskuteras och argumenteras i alla demokratiska partier, men det som sker i PP idag liknar mest en food fight i lågstadiet.

  Jag har all respekt för HAX och Christian och deras arbete i parlamentet och jag måste nog säga att HAX och hans argumentation var anledningen till att jag bestämde mig för att rösta på PP i de senaste valen.

  Nu har jag bestämt mig för att inte förnya mitt medlemskap i PP. Det som sker på hemmaplan känns inte seriöst och partiet förgiftar sig själv. Jag är öppen för att rösta för PP i kommande val men just nu finns det andra alternativ som känns mer lockande. Alternativ som kanske faktiskt kan leda till förbättring i Sverige.

  SvaraRadera
 49. Det finns många saker man kan reflektera över här.

  Först, en fördel med representativ demokrati är att man till stor del sorterar bort "blipparna" och får fram en linje som kan kallas mainstream. Piratpartiet har liksom gått åt andra hållet och skapat en stämma som är blipparnas paradis. Man kan sitta på sin kammare och vara hur kompromisslös och hur onyanserad man vill. Jag tror inte det är bra för sammanhållningen.

  Å andra sidan krävs det ett organisationsbygge för att få till något annat. Möjligen är det pris värt att betala.


  För det andra, möjligen har framgången i EU-valet gjort många fartblinda. Fakta är ju att PP är störst bland övriga partier och växte med 10 % sedan 2006. Få partier kan visa upp det. Det ska inte vara enkelt att ta sig in i Sveriges riksdag. NyD som är det enda parti som lyckats surfa in var för instabila och föll på det.

  Om PP är instansieringen av en genuin politisk rörelse då får ma inte ge upp efter två valrörelser. Då får man väl bryta ihop och gå vidare.

  SvaraRadera
 50. Varför blandar du in folk som är dåliga för PP i diskussionen om vilka som är psykopater?

  Hurru du scaber Nestor nu får du väl ändå kamma dig. Skulle inte psykopater vara dåliga för PP. Menar du på allvar att det finns psykopater som är bra för PP. Jag trodde det fanns ett likhetstecken mellan psykopat och att man är dålig för partiet.

  Psykopaterna borde ju vara värst för partiet, eller du kanske menar att de är bäst för partiet? Visst det finns undersökningar att psykopater kan va framgångsrika, speciellt inom näringslivet via spelteorin. Men i slutändan är det ju skadligt för alla parter. Kan du inte se detta så är det väl dags att du ser det.

  SvaraRadera
 51. Jag vet vad jag gör och jag är förbannat bra på det. Att skicka Jante-lagen mot mig är lönlöst.

  Bra är man om man kan iakkta sig själv utan att dömma sig själv. Du har lång väg kvar ditt ego står framför dig. Träna lite mindfulness. www.mindfulnesscenter.se

  SvaraRadera
 52. Johan Tjäder! Stressen av att vilja lyckas direkt och inte ta sig tid att bygga upp ett parti på 20 års tid beror på att det då kan vara försent. Europa om 20 år kan va en mardröm.

  SvaraRadera
 53. Här kommer nackdelarna med interndemokratin fram. Jag har ärligt talat aldrig förstått varför partierna ska vara demokratiska internt, partiledningarna verkar ju ändå skita i vad medlemmarna tycker. Dessutom möjliggör ju det faktum att vem som helst kan bli medlem att ett parti kapas inifrån och totalt byter politik, även om jag inte tror att det är det som sker här.

  Då skulle det vara ärligare med ett mer företagslikt funktionssätt, dvs en liten organisation med klart budskap som försöker sälja sitt budskap för röster. Den demokratiska legitimiteten kommer ju ur det faktum att man väljs i allmänna val, inte på grund av hur partiet styrs internt.

  Som det fungerar nu vattnas ju alla politiska ståndpunkter ut för att kunna passa så många som möjligt.

  SvaraRadera
 54. @Anonym 09.29,34

  Som sagt, du slösar bort min tid.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 55. ja du scaber nestor eller ska jag säga arrogante nestor.

  Överklasskitstövlar som dig har vi redan sett komma och gå genom åren. Lycka till du kommer aldrig nå medelklassen med den där uppblåsta attityden.

  SvaraRadera
 56. Det roligt scaber nestor har så stort ego att han måste svara att han ignorerar någon istället för att bara göra det. Detta leder just till att han inte gör det han påstår att han gör. Vilken pajas.

  SvaraRadera
 57. Här har det länge fnysts och garvats åt "gammelpartier". Men jag tror det är många i "ny-partiet" PP som önskar sig lite gammelstruktur och ordning :)

  /Johan

  SvaraRadera
 58. PP är till för att få igenom sina frågor. Vågmästarställning i riksdagen är det bästa sättet att få igenom frågor, och röster är "means to an end". Glöm aldrig det.

  Ja se hur bra det gått för SD i vågmästarställning. Att moderater och sossar inte skulle gå ihop för att blockera PP:S vågmästarställning är att önsketänka. Kan inte folk i PP bara vakna. Vågmästarstrategin funkar inte. Att va ett tvärpolitiskt parti funkar inte. Man måste testa något nytt.

  Fattar man inte varför vågmästarstrategin är död så bör man läsa detta inlägg:

  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?p=233436&postcount=36

  SvaraRadera
 59. Vi som följer HAX blogg via RSS är lite förvirrade just nu (och vii är nog inte så få).

  HAX postade ett blogginlägg där han försvarar sig kraftfullt mot anlkagelserna. Det syns i RSS-flödet. Jag kan posta det här i kommentarsfältet...

  Men nu har han plötsligt raderat inlägget på sin blogg...

  SvaraRadera
 60. Här är HAX inlägg som han postade på sin blogg och sedan raderade:

  (Uppdelat i tre delar, för att få plats i kommentarsfältet.)

  --------------------------------
  Med stigande förvåning läser jag ett inlägg hos Emma på Opassande. Hon påstår att jag ljugit i utfrågningen av Piratpartiets styrelsekandidater på partiets forum. OK, det finns säkert något slags screw up i det här, men den är nog inte min. Så Emma borde kanske väga sina ord lite noggrannare, innan hon offentligt kallar folk för lögnare.

  Frågan på forumet var om jag är med i Liberaldemokraternas ledningsgrupp. Jag svarade nej. Vilket är vad jag har uppfattat av verkligheten.

  Någon knapp vecka senare halar Emma så fram ett antal skärmdumpar om Liberaldemokraterna. På den från deras hemsida står det – faktiskt – att jag ingår i ledningsgruppen. Där ser man. Och det väcker naturligtvis frågor...

  Nu skall jag redogöra för exakt vilka kontakter jag har haft med Liberaldemokraterna.

  Förra hösten brunchade jag med Alexander Bard. Vi diskuterade och skvallrade en del. Speciellt om vilka delar av den svenska borgerligheten som har uttryckt intresse för det liberaldemokratiska projektet. Jag kan ju den delen av spelplanen rätt väl. Bard var entusiastisk över hur jag debatterar, bloggar och har mig. Vi pratade en del om debattkraften i den svenska frihetliga rörelsen. Jag erbjöd mig att skissa på min vision om en liberal EU-kritik, vilket jag sedan aldrig har hunnit med / kommit ihåg att göra. Bard tyckte även att jag är en av Liberaldemokraternas andliga fäder. (Well… jag rodnar.)

  Innan vi skiljdes frågade Bard om han kunde sätta upp mig på Liberaldemokraternas mailinglistor. En för dem som samordnar verksamheten och en allmän. Visst, sa jag. På flera sätt kan sådan information vara relevant och intressant för mig. Även för Piratpartiet, faktiskt.

  Om man hinner, vill säga. I den aktuella mappen i mitt e-postprogram ligger säkert ett tusental av dessa mail. Tre är lästa, vilket skedde när jag satte upp mailfiltret. I övrigt har jag inte ägnat dessa mail någon närmare tanke. Jag har ett hyfsat intensivt jobb att sköta.

  Vilket också är vad jag skrev i mitt svar i utfrågningen på forumet.

  Därefter har jag träffat Bard två gånger. En gång när jag lyssnade på hans anförande här i Bryssel häromveckan. Plus på en middag dagen efter.

  Efter middagen småspråkade vi som var kvar över en drink. Den svenska moralismen var ett av ämnena. Naturligtvis kom vi även in på tillståndet i våra respektive organisationer, men jag tror inte att någon av oss fick ut så mycket nytt av det. Sedan såg det ut som om vår värd ville sova och jag gick hem.

  Jag har även blivit kontaktad av arrangörerna av Liberaldemokraternas talarkvällar för att vara med på en diskussionskväll om liberal EU-kritik. (Man få väl se det som en muntlig variant av de där åsikterna om en liberal EU-kritik som jag lovat komma med.) Det har förekommit viss mailväxling om vilka andra deltagare man kan ha med i panelen. Denna diskussionskväll hålls nu på onsdag.

  Jag tror att Carl-Johan Rehbinder kan ha varit på något arrangemang som jag också har deltagit på. Och så har jag druckit vin med Camilla Lindberg, vilket jag tror mest handlade om regeringskvaller.

  Har jag glömt något? Jag tror inte det. Jag kan säkert ha träffat en och annan människa som är med i Liberaldemokraterna i helt andra sammanhang.

  Däremot har jag aldrig deltagit i något ledningsmöte, varit medveten om något ledningsmöte eller ens hört talas om något ledningsmöte i Liberaldemokraterna. Jag har inte heller haft riktigt klart för mig hur den liberaldemokratiska ledningsgruppen sett ut, innan jag såg den hos Emma. Jag har inte diskuterat frågor som är relaterade till ledningen av Liberaldemokraterna - med någon. Varken verbalt, skrifligt eller i någon alternativ elektronisk form.

  SvaraRadera
 61. Jag har alltså träffat Bard två gånger det senaste året. Jag är med på en talarkväll. Jag har erbjudit mig, men ännu inte kommit mig för att skissa upp min vision för en liberal EU-kritik. Jag har träffat Rehbinder och Lindberg i sammanhang som inte rör detta.

  Jag är inte aktiv i Liberaldemokraterna. Jag är inte medlem i Liberaldemokraterna. Jag har inte ens skrivit på deras namninsamling för partiregistrering, slår det mig.

  Inte desto mindre står jag som medlem i liberaldemokraternas ledning på hemsidan. Intressant. Jag har dock inte uppfattat att jag är med och leder något. Förhastade slutsatser kanske. Bristande uppmärksamhet från min sida? Missförstånd? Rennomé-snyltning? I don't know. Hade någon uppmärksammat mig på saken, då hade vi säkert kunnat reda ut det hela i lugn och ro, som vuxna människor.

  Det enda jag noterat som lite annorlunda är att jag inför den kommande veckans EU-debatt presenterats som (pp) och (L) – vilket jag hade tänkt göra en lustig poäng av under anförandet. Men jag antar att den kvickheten nu är punkterad.

  Nu skall jag berätta vad jag tycker om Liberaldemokraterna:

  Jag tycker det är utmärkt att de finns och är ytterligare en aktör i den frihetliga sfären. The more, the merrier. Det är bra att det nu finns något för politiskt hemlösa borgare. Jag önskar Liberaldemokraterna all lycka till. Och jag ställer gärna upp och talar på deras aktiviteter (som jag gör för nästan alla organisationer, tankesmedjor och institutioner som frågar). Jag tycker att det är trevligt att någon lanserar frihetliga visioner på fler områden. Frågar de mig till råds om något, då kommer jag att svara efter bästa förmåga.

  Men jag håller förmodligen inte med dem om allt. (Jag har tankat hem, men ännu inte läst Liberaldemokraternas manifest. Det ligger i att läsa-högen, inför veckans flygresor.)

  Framför allt är jag artigt avvaktande av ett skäl: Jag vill se hur de utvecklas. Kommer (L) att lyckas hålla den liberala fanan högt – eller kommer de att bli ännu ett parti som skall lägga sig i saker om människors liv, fast bara på ett annat sätt? Det lär tiden utvisa.

  Kommer (L) att vara tillräckligt slagkraftiga? Kommer projektet att komma ur startgroparna? Och i så fall, kommer det att flyga? Kommer man att föra fram bra förgrundsfigurer? Och så vidare.

  Jag vet inte. Men jag iaktar det som sker med intresse.

  SvaraRadera
 62. Den som vill kan naturligtvis kalla mig liberaldemokrat, eftersom nästan allt jag skriver är sådant som Liberaldemokraterna också tycker. Jag tar inte illa upp. Det är rent av lite hedrande när ett nytt parti ställer upp bakom en som enskild samhällsdebattör.

  Och vad gäller förhållandet mellan (pp) och (L) är detta min åsikt: Piratpartiet behöver förmodligen en rätt smal agenda i EU-valet och möjligen en bredare i riksdagsvalet. Det kanske eller kanske inte kan lösas genom något slags valteknisk samverkan. Till exempel med (L). Typ (pp)-lista i EU-valet och (L)-lista till riksdagen. Men allt sådant är fortfarande en helt öppen fråga. Och bör så vara, tills vi börjar få bättre grepp om dubbelvalåret 2014. (Om det ens är praktiskt möjligt.)

  Fyra procent är i slutändan vad allt handlar om. För att nå dit krävs det, kanske, att folk som vill delvis samma saker samarbetar lite. Men vad jag kan förstå av det allmänna tonläget är det nog inte aktuellt. Det är lite tråkigt.

  Vad gäller riksdagsval har (pp) två resultat som ger en indikation om vad som sker om man gör som man brukar göra: Man får lite drygt en halv procent av rösterna. Att göra exakt samma sak en tredje gång förefaller vara en rätt klen plan.

  Nåväl, sammanfattningsvis: Är jag en lögnare i den aktuella frågan?

  Om man definierar lögnare som någon som ljuger eller undanhåller sanning så kan detta knappast vara fallet.

  Om man däremot gör en mer generös tolkning av lögnare som någon som inte känner till allt folk säger om personen i fråga, tja… Men, känns inte det lite sökt?

  Möjligen är jag för snäll och positiv till bra människor och kul projekt. Om nu det skall betraktas som något negativt.

  Här skulle jag nu kunna skriva något om att jag förväntar mig att Emma drar tillbaka sin anklagelse och ber om ursäkt. Men det kommer ju ändå inte att ske – så prestigemättat och uppskruvat som allt är just nu i samband med Piratpartiets årsmöte. Hon gjorde väl ett halvhyfsat försök, helt enkelt.

  De värsta missförstånden hade säkert kunnat redas ut om Emma frågat mig om saken, innan hon offentligt kallade mig för lögnare. Eller över huvud taget, i någon form, vid något tillfälle, uppmärksammat mig på det hela. Men det hade inte varit lika kul, antar jag. "Kolla aldrig en bra story" som den gamle kvällstidningsredaktören skall ha sagt. Och som Emma skriver på sin blogg, så nöjer hon sig inte med att jag har hoppat av min kandidatur till Piratpartiets styrelse.

  Mutkolv och lögnare. Skall ingen anklaga mig för Yngsjö-mordet också?

  SvaraRadera
 63. ---------------
  Slut på hax raderade inlägg.

  SvaraRadera
 64. Hax skriver: Om man definierar lögnare som någon som ljuger eller undanhåller sanning så kan detta knappast vara fallet.

  ...och sen raderade han inlägget.

  Du borde dock ha en skärmdump för att kunna bevisa att detta är skrivet av hax har du det?

  SvaraRadera
 65. Men tagga ner!

  Jag insåg att jag ville läsa igenom det hela utan att vara arg. Vilket jag nu skall göra, innan jag lägger upp det.

  SvaraRadera
 66. Jag är inte samma anon som ovan, men läste också inlägget i Google Reader.

  Bäst vore om Hax åter publicerade sin text, men eftersom diskussionen kommit igång här, så här är en screenshot från början av artikeln; http://shareimage.ro/viewer.php?file=uwita9s56bpx4ae2rms2.png

  Muspekaren är över blogg-titeln, så original-urlen visas nere till vänster.

  SvaraRadera
 67. Piratpartiet. Det människoätande partiet.

  SvaraRadera
 68. Mycket tråkigt, Henrik. Det känns som det enda som kunde få en motiverad 2011 att engagera sig ännu en gång, hade varit om du klivit på tåget i de främmre vagnarna. Tack till MAB och övriga gap-troll för att ni totalkanifflat PP! Verkligen, kudos! Hoppas ni sover gott om nätterna.

  SvaraRadera
 69. Nu är inlägget uppe och konspirationsteoretikerna blir tvungna att leta upp nåt annat. Sucks, eller hur?
  Tips: Gräv i Yngsjömordet :-)

  SvaraRadera
 70. Ursäkta okunskapen, men vad/vem är MAB?

  SvaraRadera
 71. anonym(12:31): jag har mig själv veterligen aldrig "kanifflat". Även om jag är en smula oklar på vad ordet innebär. Jag har heller inte över huvud taget varit aktiv i de senaste dagarnas skriverier om styrelsevalet i PP.

  anonym(12:39): Mab är mitt smeknamn. Jag heter Mattias Bjärnemalm och har vait aktiv i piratpartiet sedan 2006, mestadels internt som partiorganisatör mellan 2006-2009. Jag var även arkitekten bakom vårt ungdomsförbund Ung Pirat. Och uppenbarligen är jag källan till allt ont här i världen.

  SvaraRadera
 72. Det är Mab som är skurken! Nu vet vi vem den skyldige är! Du är skyldig!

  SvaraRadera
 73. Frågan är varför en vettig och resultatinriktad person som HAX skulle vilja befatta sig med Piratpartiet, om kommentatorerna på denna blogg är representativa för PP. Hur många integritetskränkande lagar stoppas genom detta ältande, kära kommentatorer? Hur många röster i riksdag och EU-parlament vinner ert engagemang?

  Hur många av er som kritiserar HAX:s (eventuella) LD-medlemsskap har krävt att PP:s stadgar ändras så att medlemmar inte får vara med i andra partier? Om inte alla gjort det har ni lika mycket som Fredrik Federley om FRA-lagen.

  Då jag känt HAX i 20 år vet jag att han (liksom jag själv) har ytterst negativa erfarenheter av falangstrider, utrensningar och krav på 100% ideologisk renlärighet. Frihetsfronten höll på att spräckas just på grund av konflikter mellan de stenhårt ideologiska ("förbud mot privata kärnvapen är bara ett steg från Auschwitz") och mer kompromissvilliga ("vi kan väl vänta med kärnvapnen tills skattetrycket sänkts till 5% av BNP?"). För att inte tala om MUF. Omfamnade är mycket mer effektivt än exkluderande. Fast om någon kommentator vill berätta om sina erfarenheter av politiskt arbete från 1985-2010 är ni välkomna att motbevisa mig.

  SvaraRadera
 74. erik gertkvist du är som vanligt en idiot. Ingen har förbjudit hax att va med i L, men han har sagt att han inte är med i L och då undrar man ju varför när det sedan kommer fram ett mail som säger att det ska hållas hemligt så länge hax vill samt att han står som medlem på deras hemsida. Jag hatar ditt intellekt gertkvist för du är en jävla idiot.

  SvaraRadera
 75. Gertkvist:

  "Hur många integritetskränkande lagar stoppas genom detta ältande, kära kommentatorer?"

  Inga alls. Men större är problemet att motståndet utgörs av V, MP och småpartier/företrädare som prioriterar fildelning, droger och prostitution. Då blir det kufstämpel och motståndet bryter aldrig igenom.

  /Johan

  SvaraRadera
 76. Hax blogginlägg är riktigt bra. Läs det igen. Jag gör min tolkning av det och hans analys stämmer väl med min. (jag läser inte de andra blogginläggen i serien, men såg att Scaber N länkade hit och läste nu bara kommentarerna här) Här är lite blandade reflektioner.

  1) Någon i Liberaldemokraterna har satt upp folk och bloggare som liberaldemokrater utan att fråga de. Jag har sett annat PP folk där också, som jag inte betecknar som så frihetliga i alla Liberaldemokratiska frågor.

  2) Helt ok att vara med i två partier, men inte som aktiv frontande figur i två samtidigt.

  3) Vad har HAX för stöd internt i PP? Är det någon inom PP som känner Hax? Jo, det är en seriös fråga... han har massor av stöd och supportrar, men är de verkligen PP? Jag tror inte det, mer än att det inte finns något bättre än PP att rösta på. Det leder till:

  4) Hax attackerade på sin blogg PPs linje och de som drev att vi ska censurera barnporr. Ja, informationsidelogiskt har han ju helt rätt, men vi diskuterar normalt inte ideologi inom PP. När det sen kommer till kritan är en stor majoritet av de aktiva för censur av barnporr (vi har ju aldrig ens diskuterat frågan internt!). I och med att Hax inte känner någon aktiv inom PP så kommer svaret för sent, och mot fel folk. En hel del tog dj*vligt mycket skit där och jobbade dygnet runt, och fick sen skit av Hax dessutom någon vecka senare. Fingertoppskänsla = Fail. Lite som en mor som ser att barnen slåss och genast skäller ut storebror i alla lägen. Får jag gissa så är det därför Emma inte litar på Hax.

  5) Svansen som klagar på idioterna som förstör PP inifrån. Ni är välkomna att engagera er i PP om ni vill. Att låta Hax ensam föra sin fana är måhända bekvämt, men kanske inte den hjälp han behöver. Eller ens PP...

  6) Jag är rejält less på platta strukturer och att f-n och hans moster tillmäts lika stor vikt. Spana in Stackoverflow för lite bra ratingsystem...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.