2011-04-04

Upp till kamp mot den mörka sidan


Det verkar som om människor alltid måste ha någon att hata.

Vi kan börja med, låt säga, korstågen – när hedningarna skulle kristnas med våld. På 1930-talet var allt judarnas fel. (Inte bara i Tyskland...) Kommunismen ställde grupper i samma land mot varandra och ställde till med världshistoriens värsta blodbad. I Ex-Jugoslavien krackelerade anständighetens fernissa och man fick ett inbördeskrig med etnisk rensning. Rwanda. Darfur. Och just nu tycks det vara muslimernas tur.

Någon råkar födas i "fel" land, i "fel" kultur, med "fel" hudfärg, med "fel" sexuella preferenser, i "fel" släkt eller i en region med "fel" religion och genast skall det Hatas. Människor skall skrämmas upp inför sådant som de inte omedelbart känner igen. Reptilhjärnan skall retas. Flockbeteende och grupptänk mobiliseras.

Uppriktigt sagt, borde vi inte ha växt ifrån sådana fasoner?

Borde inte det som är vår kultur – det öppna, fria, demokratiska västerländska samhället – kräva något bättre av oss? Borde inte utbildning och vetenskap ha lärt oss att vara nyfikna istället för att vara rädda? Borde inte vår globaliserade, uppkopplade värld ha öppnat våra sinnen?

Nej – jag talar inte om mesig undfallenhet, räddhågsen korrekthet eller kapitulation. Jag talar om tydliga liberala värden som skall försvaras kompetent, konsekvent och med kraft.

Våra liberala, västerländska rättstraditioner skall försvaras. Detta oavsett om de hotas av terroristnoja som undergräver rättsstaten; av islamister som vill införa Sharia-lag; av en justitieminister som inte förstått rättssäkerhetens värde eller av religiösa tokar som vill förneka bögar lika rättigheter.

Tryck- och yttrandefriheten skall försvaras – oavsett om den hotas av postmodern undfallenhet, EU, Afa, mullor, politiskt korrekt hetslagstiftning, nynazister eller statschefens fru.

Rätten till privatliv skall värnas när den hotas – oavsett om hotet kommer från det politiska etablissemanget, religiös kontrolliver, FRA, musikindustrin, Folkhälsoinstitutet eller amerikanska ambassaden.

Och så vidare.

Alla skall vara lika inför lagen. Alla skall ha samma rättigheter och skyldigheter inför staten. Staten skall primärt skydda våra grundläggande fri- och rättigheter. Lagarna skall skydda medborgarna från övergrepp från andra snarare än från sig själva eller från moralpaniken för dagen.

Sedan är det skit samma om de som bor i detta samhälle är vita, gula, vänsterhänta, hinduer, blåögda, deckarförfattare, skåningar, somalier, skomakare, börshajar, muslimer, färgblinda, korta, politiker, Jesu Brud eller krokimodeller. Det är helt enkelt inte viktigt.

Vårt samhälle skall vara öppet mot omvärlden. Handel, kultur och utbildning skapar utbyte av människor, idéer och kontakter. Vi skall försvara människorätten. Vår utrikespolitik skall inte påverkas av vem som säger något utan av vad de säger och vad de gör. Vi skall stå upp för friheten och vi skall sprida dess idéer till alla som vill lyssna.

Någon gång måste vi faktiskt ta steget in det moderna, upplysta samhället – och lämna häxbränningarna bakom oss!

29 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg. Finns inget direkt att tillägga. Kanske inläggets svagast punkt ;-)

  SvaraRadera
 2. Det kommer fortsätta, så länge den tysta majoriteten fortsätter vara tyst.

  SvaraRadera
 3. Som jag alltid brukar säga, folk ser för lite star trek.

  SvaraRadera
 4. Kanske.

  Man jag tror det är lite flockbeteende här.

  Om *några* välkända, välartikulerade profiler / samhällsdebattörer börjar - då kan det hända att fler följer efter.

  SvaraRadera
 5. Du är fortfarande en av få politiska personer / bloggare i Sverige som kan få mig att få gåshud. Manifest ftw! :)

  SvaraRadera
 6. Anonym 21.21: Själv tycker jag vi börjar gå in mer i ett samhälle likt det i Babylon 5 med nyspråk och 1984-återblickar.

  SvaraRadera
 7. Men snälla HAX, menar du att principer är viktigare än dagens moralpanik? Och att man ska försvara även sånt som mediadrevet för tillfället får paroxysmer av indignation över.

  Vilken udda inställning.

  SvaraRadera
 8. Jag känner mig jävligt barnslig och bakåtsträvande men vad ska de, i huvudsak unga män, från Afrika (jag antar att det är dem "vi" är rädda för) göra?

  Om vi så sakteligen måste gå tillbaka till små jordbruk pga avsaknad av olja efter peak oil tror jag vi kommer öppna gränserna och för all del öppna kontor i Afrika och sätta dem på bussar hit.

  Men tills dess, vad ska vi göra med det humana kaptial som kommer sitta still i det tröga migrationssystemet i något mysigt läger?

  Helt utan backning med data tror jag att de modiga som sätter sig båtar nu bara är toppen av isberget, dvs öppnas gränserna och man inte riskerar att drunkna eller slitas sönder av taggtråd, då kommer det bli en folkvandring till Europa. Varför skulle det inte bli det? Pga de enorma skillnaderna i materiella standarden borde det bli det, alla är vi lycksökare och vill ha det bättre för våra barn.

  D

  SvaraRadera
 9. of topic, men verkar som om "LVgate" är över
  http://www.finanzen.net/aktien/LVMH-Aktie

  SvaraRadera
 10. Hat och misstänksamhet mot andra grupper kommer alltid att finnas. Kanske kan man till och med använda det till att göra världen lite bättre. Här är några nya fördomar som jag hoppas blir spridda:

  "Folk som lämnar sina soppåsar i trapprummet slår barn."

  "Att ta upp två säten på en överfylld buss är en signal till andra som tycker om att ha sex med djur."

  "Att svara i sin mobil på bio är ett symptom på klamydia"


  Undrar om man kan få royalities om en fördom man hittat på börjar användas av andra?

  SvaraRadera
 11. Min oro för den mörka sida bygger på att den till viss del fungerar även om det bara är kortsiktigt.

  Det blir ok att stjäla från den som hatas, med hat kan det i stället för stöld omformuleras till att bli en rättfärdigad hämnd eller ett återställande av ett normaltillstånd.

  Att extrembeskatta de rika, beskatta dhimmis som frånsäger sig sina rättigheter genom att ha fel tro eller beslagta judars företag gör det lättare att ballansera budgeten. Skadorna som ges av att definiera Vi och Dem för att fritt kunna ta från Dem kommer senare. Om hatet är riktigt starkt kan även skadorna anses vara en bra effekt, i Zimbabwe är konkurrerande stammars kvarter i ruiner, jag förväntar mig att Mugabe myser när han ser det.

  Det ideologiska försvarandet av friheter och negativa rättigheter kommer att bli mycket viktigt när vi troligtvis får en period med krympande ekonomi när oljan och sedan naturgasen sinar. Nu håller dessutom kärnkraftens renessans på att få en knäck så det blir ännu värre om ett par decennier.

  Den mörka sidan kan lösa resursproblem genom att avlägsna andra människors konsumtion. Att det leder till ett självdestruktivt samhälle bli inte något stort problem under det närmste året.

  Sedan finns det givetvis inte en enad mörk sida, det finns en mängd olika destruktiva beteenden, strukturer och synergier mellan dem. Att hitta skurken eller den onda gruppen för att sedan bekämpa dem leder mycket lätt fel, det borde mera vara en fråga om att hitta dem som behöver stödjas.

  Kampen och lobbandet runt intellektuella rättigheter är jämfört med detta en skitsak som dock är användbar som mätare för vad våra institutioner går för när något ganska rikt och kompetent särintresse kämpar för sin ekonomiska överlevnad.

  SvaraRadera
 12. Fritjof Nilsson05 april, 2011 08:57

  Putte

  Grejen med detta inlägg är väl just det att det mesta i det känns ganska självklart, men trots det så håller i princip alla dessa värderingar på att urholkas i dagens samhälle. Det positiva som vi förut var på väg mot är vi nu på väg ifrån igen.

  SvaraRadera
 13. Och exakt hur tänker HAX förklara detta för 1.400.000.000 muslimer som inte någonstans på vårt klot har etablerat ett attraktivt samhälle byggt på dessa (alldeles utmärkta) idéer?

  SvaraRadera
 14. Förresten, man behöver inte ställa frågan till 1.400.000.000 muslimer, det är enklare att vända sig till Kulturhuset i Stockholm.

  Kulturhusets produktionschef Nina Röhlcke har ställt in en dansföreställning eftersom den innehöll ett korancitat.

  Saken beskrivs i DN Kultur idag, sidan 4, men saknas på nätet.

  Både DN och Röhlcke synes huka.

  Vidrigt.

  SvaraRadera
 15. Svårigheten ligger väl i undantagen och avvägningarna?

  Hur mycket repression är rimlig mot kriminalitet?

  Hur mycket tolerans kan visas mot de som själva är intoleranta?

  Var går gränsen mellan frivilligt sex och övergrepp?

  Sedan den olycksaliga 11:e september så verkar alla gränser ha flyttats åt det repressiva hållet - och med rädslan som drivkraft.

  SvaraRadera
 16. @cfr

  Indonesien?

  SvaraRadera
 17. Uppriktigt sagt, borde vi inte ha växt ifrån sådana fasoner?

  Hej Henrik, jag föreslår att du studerar forskning kring människans hjärna angående stress och egoism och hur människan med hjälp av meditation kan överkomma dessa låsningar som uppstår i hjärnan just vid stress och ego.

  Ola Schenström har varit läkare över 35 år och är en av de få utbildade läkarna inom mindfulness i Sverige:

  http://www.mindfulnesscenter.se

  SvaraRadera
 18. Mindfulness ger det välbefinnande religiösa tokstollar söker efter, därför är Mindfulness meditation ett väldigt bra verktyg att titta närmare på. Det handlar också om att fördjupa sin skicklighet i kommunikation med sig själv och andra. Ett verktyg för att sprida fred helt enkelt om man så vill.

  SvaraRadera
 19. Frågan är dock om det är rimligt att småföretagare ska ha samma omständliga redovisningsprinciper som storföretagare.

  Skattelagstiftningen, bolagslagarna, redovisningslagarna innebär en ganska hög tröskel för ny- och småföretagarna.

  I Sverige är det storföretagen och bankväsendet som sätter dagordningen.

  Fråga är om bankväsendet verkligen enbart ska vara privatiserat.

  Det får gärna finnas privata banker, men det borde finnas statliga banker utan vinstintresse men till självkostnadspris, så att lånade pengar betalas tillbaka med ränta i paritet med inflationshastigheten i övrigt.

  SvaraRadera
 20. Riktigt HAX.
  Just nu är det muslimerna som hatar både kristna, judar och andra muslimer med lite annan trosuppfattning i Islam.
  Självmordsdåd och massmord för att en fnoskig frikyrkopastor bränner en Koran och andra muslimer håller gudstjänst i en moské.
  Muslimerna måste tuktas till fred.
  Lite fler drönarattacker vore en bra början

  SvaraRadera
 21. Anonym

  Varför måste muslimer tuktas till fred?

  Det är väl inte muslimer som attackerar Sverige eller västvärlden?

  SvaraRadera
 22. Bra skrivet HAX, men tyvärr är vi egocetriska småflocksdjur. Det kommer ta årtusenden innan beteenden som du beskriver har suddats ut ur gen-poolen (mer klorin kanske?). Förutsatt att människan får finnas så länge...

  SvaraRadera
 23. Nej Matte du har fel, pröva mindfulness i 8 veckor

  SvaraRadera
 24. Det var ett program på radion igår om svenskens tradition av upprorsanda. Kanske den går att väcka till liv igen?

  SvaraRadera
 25. Så nu är det vårt fel att muslimer går bersärk? Är vi inte tillräckligt underdåniga tycker du? Det är lätt att harkla ur sig floskler om öppenhet men när andra utnyttjar denna öppenhet för att slå tillbaka mot oss måste vi dra en gräns.

  Man kan inte reformera våldsverkare genom att böja nacken ännu mer. Undfallenhet kommer inte att få mobbaren att sluta. Respekt fungerar bara om den är ömsesidig.

  SvaraRadera
 26. Kanske är därför som man förbjudit muslimer att bära vissa typer av kläder i Frankrike.

  För att ska respekt och så.

  Man kan ju undra om förbudet utvidgas till att gälla dom franska fasciter som älskar att spöka ut sig i naziregalia?

  Tror du det?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.