2011-05-07

ACTA till domstol ändå?


Det börjar bli väldigt snurrigt om Europaparlamentets begäran om att begära förhandsprövning av ACTA-avtalet i EU-domstolen.

En resolution om detta lades fram, av den gröna gruppen, inför nästa veckas session i Strasbourg. Omedelbart började en omfattande lobby-kampanj för att stoppa denna begäran. Och parlamentets ledning kom fram till att man inte kan begära en förhandsprövning, utan måste vänta med att fråga EU-domstolen tills efter avtalet godkänts.

Nu kommer helt nya besked.

Nu tänker man tillåta parlamentet att rösta om denna begäran. Men först vid juni-sessionen.

När Europaparlamentet skall rösta om själva ACTA-avtalet är dock fortfarande oklart.

6 kommentarer:

 1. Tommy Jonsson07 maj, 2011 23:30

  “Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.” – Benjamin Franklin

  SvaraRadera
 2. Bråket handlar om Talmanskonferensens makt i förhållande till de politiska grupperna i parlamentet.

  Alltså frågan om vem som har rätt att lägga fram förslag till Plenum.

  Notera på act-on-acta-sidan: "The only condition mentioned by the rules is that the proposal is made before the vote on consent, which is logical, as seeking the opinion of the Court would make no sense after parliament already having given its consent to an agreement."

  Men så dök det upp en tolkning att detta bara gäller om en majoritet av Talmanskonferensen vill lägga fram ett förslag och därmed gäller andra villkor för en enskild grupp... fast det inte står nåt om sådana vilkor...

  Eftersom det inte är orimligt att tänka sig ett orbaniserat parlament i nästa mandatperiod där en enskild grupp har 2/3 majoritet så kanske man skulle vara lite försiktig med att hitta på regler som gör det svårare för små partier att lägga förslag i Plenum.

  Särskilt om dom reglerna inte står i reglerna.

  SvaraRadera
 3. Fritjof Nilsson08 maj, 2011 07:46

  Tack HAX och tack PP för att ni kämpar och inte ger upp!

  SvaraRadera
 4. Samt håller oss bra informerade om vad det är för tok som händer där nere!

  SvaraRadera
 5. Det är ju värt att notera att enligt TFEU artikel 218 så får ett medlemsland begära den här prövningen.

  Man skulle alltså kunna lägga vikt på att få den svenska regeringen att ställa frågan. Ask har ju lovat att det här inte ska gå ut över svensk rätt, så det är väl inget problem med det. Eller.

  SvaraRadera
 6. TorrentFreak publicerar en av påtryckarbreven som upphovsrättsindustrin uppmanar parlamentsledamöterna att inte låta EU-domstolen avgöra om det är förenligt med gällande lagstiftning.

  http://feed.torrentfreak.com/~r/Torrentfreak/~3/RmPRtkPC188/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.