2011-05-05

bin-Ladin: Vilken soppa det här blev

Amerikanska trupper lokaliserade var al-Qaidas ledare Usama bin-Laden gömde sig.

De gick in och bin-Laden dödades. Enligt uppgift i en eldstrid.

bin-Ladens kropp begravdes, omedelbart, till havs.

Vita Huset bestämde att bilderna av den döde bin-Laden inte skall publiceras.

Nu kommer uppgifter om att bin-Laden dödades utan att han hade något vapen i händerna.

Amerikanerna får faktiskt skylla sig själva om det uppstår rykten, spekulationer och konspirationsteorier.

På något sätt får jag en känsla av att man var mer intresserade av att döda bin-Laden än av att ta honom till fånga, förhöra honom och ge honom en rättegång.

Hade det för övrigt inte varit enklare att bara släppa en bomb på kåken – om man ändå inte tänkte förhöra bin-Laden eller ens försöka bevisa att han är död?

24 kommentarer:

  1. Den officiella anledningen är att Obama ville vara helt säker på att Bin Ladin faktiskt hade dödats.

    En bomb hade sannolikt dödat Bin Ladins barn och fler av de andra människorna som befann sig i huset, eller intilliggande hus. Mer collateral damage helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. @Marcus: Som att USA Skulle bry sig om Bin Ladins barn? De bryr sig inte om Khadaffis barn och barnbarn.

    SvaraRadera
  3. Smartare hade väl varit att säga att han blev dödad samtidigt som man smugglade han till något CIA fängelse för förhör, och senare när fått all information man kan får ur honom avrättat honom.

    Då hade man fått både honom dödad och chans för förhör.

    Men i båda fållen, avrättat nu på engång eller senare, hade man sluppit en rättegång där man inte säkert kunde fälla honom.

    SvaraRadera
  4. Några alternativa förklaringar:

    (1) Gubben var redan död, sedan länge och förvarades i huset som någon slags helgedom. Det skulle då vara för pinsamt att visa upp ett uppenbart gammalt lik.

    (2) Eller så sköt de honom inte, utan just nu grillas han i något hemligt fängelse.

    Det roliga är ju att med alla dessa inkompletta och motstridiga uppgifter så har vi alla fått en ny sällskapslek, i form av "gissa vad som hände med Bin-Ladin".

    SvaraRadera
  5. De kanske gick in med manskap i hopp om att få tag på intressant material (hdiskar) och eventuella förhörspersoner för vidare arbete mot gruppen. Även om de ville döda honom alltså.

    SvaraRadera
  6. Joy V Behar: "Bin Laden got shot like Moe Green and now he sleeps with the fishes. Are we sure it wasn’t Don Corleone who ordered the hit?"

    SvaraRadera
  7. Knäppskallar finns det gott om - antingen är Bin Ladin inte död, eller så är han död sen länge.
    En tönt som kallar sig "folkrättsexpert" hävdar att det var ett brott.

    Nu dödade man honom, rätt så, hur obeväpnad han än var. Bättre hade naturligtvis varit att långsamt tortera ihjäl svinet i direktsänd TV!

    Världen är lite bättre sedan detta avskum dödades, även om terrorn knappast påverkas nämnvärt.

    SvaraRadera
  8. bomb fungerade på Hitler... har för mig det enbart var tänder de hittade.

    bin laden har ett av de kändaste ansiktena de senaste 10 åren. Eftersom USA, och resten av västvärlden har påkommits med handen i kakburken så jäkla många gånger under de senaste åren så skulle enbart en videofilmning i stil med "Cops" kunnat fungera som bevis. Att påstå något på detta sättet och få det spunnet som sanningen utan bevis visar på vilken mediaapparat som ligger bakom. Var annars brukar medierna nöja sig med att politiker säger sanningen? "Saddam has WMDs" säger jag bara.

    Pics or it didn't happen!

    SvaraRadera
  9. Det var ett avrättningsuppdrag, enligt källor inom CIA och militären.

    USA hade flera chanser att få bin Laden utlämnad, och ställd inför rätta.
    De tackade nej varje gång!

    Hans efterlysning gällde bombdåded mot ambassaderna i Tanzania och Kenya. Inte 9/11.

    Man kan ju börja undra. Kanske hade USA inte bevis (nog)? Eller så var inte han den masterminden som man först trodde?
    Vore ju pinsamt om man startade ett krig under falska förevändningar..

    Bin Laden har själv flera gånger (alltid?) sagt att han inte låg bakom 9/11. (Ja, det är daily mail.. tyvärr)

    Eller gäller inte oskyldig tills motsatsen bevisats om en president
    (eller führer) deklarerar annorlunda?

    //Werner

    SvaraRadera
  10. David Bergström,

    faktiskt brukar det visas _lite_ hänsyn till just barn. T ex om Navy Seals har ett "no prisoners" uppdrag, så avrättas alla vuxna på platsen, men barn skonas.

    SvaraRadera
  11. Stoppa Arabiseringen av Sverige!

    SvaraRadera
  12. Hurra, bin Ladin är död! Och sensationellt nog har man lyckats fånga Loch Ness-monstret. Jo, det är sant! Läs här så får ni se:

    http://adacta.motpol.nu/?p=351

    SvaraRadera
  13. OT Humor Iphone/Bin ladin:
    Men ni som klagar på Iphone.

    http://www.freakgeeks.com/wp-content/uploads/2011/05/tumblr-e1304348481875.jpg

    /Petter

    SvaraRadera
  14. "Hade det för övrigt inte varit enklare att bara släppa en bomb på kåken – om man ändå inte tänkte förhöra bin-Laden eller ens försöka bevisa att han är död?"

    Bomba ett hus i ett villakvarter?! Är du galen? Och om man nu hade fått för sig att göra något sådant så kan ju karln mirakulöst överleva och så småningom bli utgrävd ur rasmassorna.

    Obama går naturligtvis inte ut och säger att Osama är död om han inte verkligen är det. Föreställ dig för en sekund magnituden av skandalen om en ny Osama-video skulle dyka upp. Obama hade fan inte bara fått fly Vita huset utan antagligen landet.

    SvaraRadera
  15. Eller så är han inte död. SEAL-team 6 är väl specialiserade på att hämta folk om jag inte missminner mig. Det är ju möjligt att de har karln i en bunker redan och försöker ta reda på var hans polare har gömt sig eller håller hus.

    Foliehatt på!

    SvaraRadera
  16. Man ville döda honom. Det hade blivit ett spektakel utan dess like om han skulle ställas inför rätta. En öppen rättegång hade riskerat avslöja en mängd pinsamheter och en sluten hade varit svårt att genomföra utan att man förlorat internationell prestige.

    SvaraRadera
  17. Det verkar ju rätt korkat att bara avpolletera karln så där. Däremot verkar det ganska smart att fabricera en sådan officiell version, så man får arbetsro med att pumpa honom på underrättelser.

    SvaraRadera
  18. USA kan väl inte börja bomba i Pakistan? Det är ju fel land just nu.

    SvaraRadera
  19. Sedan skulle det faktiskt kunna vara för att inte reta upp bin Ladins anhängare i onödan som han dödades. Föreställ er hur förnedrande det skulle vara för en al-Qaida medlem att se sin ledare tillfångatas. Utsättas för de västerländska ideerna om rättssäkerhet. Dömas till döden av en internationell domstol. Avrättas som ett djur på slaktbänken utan möjlighet att kämpa för sitt liv...

    Bättre att dö med två AK-47:or i händerna och ett odödligt sista citat på läpparna (den historiska beskrivningen kommer antagligen när bin Ladins död kan betecknas som just historia).

    Usama bin Ladin har tack vare sin död alla förutsättningar att bli en ny Che Guevara: en populär och ofarlig ikon för ungdomlig revolt som faktiskt kan minska risken för verklig extremism.

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Jag ömmar verkligen för genpoolen hos alla moderna före detta diktatorers barn. "Min diktaturpappa var så snäll mot oss barn i alla fall, vi kände att han verkligen älskade oss. Vi saknar honom så mycket. Måtte USA brinna i helvetet som tog honom ifrån oss. Det var hans motståndare som gjorde honom till den ni tror att han var".

    Vilka brukar resonera på detta viset?

    Och vad gäller USA:s roll som politisk världspolis som har till uppgift att rensa upp i konfliktträsken runt om i världen så att vi andra civiliserade länder kan få leva i trygghhet så säger jag bara att USA kan aldrig göra nåt rätt i viossa typers ögon. Dom är Damned if they do, and damned if they don't.

    Äntligen fick Obummer tummen ur och gjorde nåt konkret praktiskt och bra.


    /King Kongs tumme

    SvaraRadera
  22. Kärt barn har ju många namn.
    Har King Kongs tumme fler namn?

    SvaraRadera
  23. Släppa en bomb är ju inte så smart. Hur vet dom då att han verkligen dog i explosionen? Han kanske var ute på ICA just då. Nu vet man att man dödat honom.

    Pakistan hade väl inte heller blivit så glad, inte för att dom verkat blivit så glad nu heller, men det skulle bli ett jäkla liv om man börjar släppa lite bomber.

    Och nu är huset intakt, vilket försäljningsknep, huset där bin Laden dödades.

    SvaraRadera
  24. @Werner 05 maj, 2011 15:05...

    Bra skrivet Werner du pekar på det man ska titta på, väldigt få fattar detta. Bin Laden har aldrig varit efterlyst för 9/11 att ha en rättegång skulle ha blivit pinsam inför amerikanska folket när han skulle bli dömd för ett x antal terrordåd utom 9/11. Regeringen i USA skulle få svåra problem i det läget.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.