2011-05-04

EU: Hotet mot den fria rörligheten


Nu har nya inskränkningar av den fria rörligheten i EU fått grönt ljus. Tyvärr.

Visst, man talar om "speciella omständigheter" för att återinföra gränskontrollerna. Men så låter det ju alltid, till en början. Sedan finns det plötsligt inga gränser för vilka omständigheter som kan vara "speciella". Så brukar det gå till.

Det intressanta är att detta utlöstes av flyktingströmmen till Italien från Nordafrika. Trots att man byggt höga murar runt EU, så visade det sig att dessa inte fungerar speciellt "bra". Man använder alltså sin egen missriktade inkompetens som förevändning för att slå sönder en av de få saker som är riktigt bra med EU.

Räkna kallt med att de öppna gränserna nu kommer att utsättas för ett ständigt krypskytte. Det finns många som ogillar dem och som nu ser sin chans.

DN | TV4 | SVT | SR | Europaportalen | EU Observer

14 kommentarer:

  1. Ja, dessa hiskeliga murar som står som en järnridå runt EU. Betong, taggtråd, minor etc.

    SvaraRadera
  2. Vadå öppna gränser? Jag har då fått visa passs varje gång jag rest mellan olika EU-länder.

    SvaraRadera
  3. Fy.. Den fria rörligheten är en av ett mycket fåtal saker jag tycker om med EU. Försvinner den kan vi lika gärna gå ur direkt.

    SvaraRadera
  4. Per: Du kanske flög? Jag har åkt tåg över hela Europa, så länge man håller sig inom Schengen behöver man aldrig visa pass.

    SvaraRadera
  5. Om man ser ut som en invandrare som inte hör hemma inom schengens gränser kan man få visa pass. En europeisk person stoppar de inte.

    Tråkigt att den fria rörligheten ska försvinna. Men jag kan förstå det.

    Den fria rörligheten leder idag till högre brottslighet och flyktingar som egentligen är ekonomiska flyktingar. Detta är ett problem. Hur ska man lösa det?

    Ni förstår väl att orsaken till att frankrike ville kasta ut zigenarna var inte pga att fransmännen var rasister, utan att det faktiskt är ett problem om jävligt många väldigt fattiga människor helt plötsligt slår sig ner på ett ställe.

    Visst ni kan kalla mig en dum jävla rasist, men de som kan tänka efter lite förstår nog vilka problem jag pekar på.

    SvaraRadera
  6. Anonym: Om man slutar behandla folk som avskräde så börjar de sakta men säkert att leva som vanligt folk.

    Att fortsätta behandla dom som avskräde leder bara till att man bekräftar sin egen bild utav dom.

    SvaraRadera
  7. I'm not worried.

    When it comes to Schengen, the EU-mongers wants us to view ourselves as less Swedish (in my case Danish), and more European.

    The Schengen-agreement is their tool. It is used to prove - time and time again - that EU is actually working. And it is used to distract us from the fact that EU has no legitimacy, nor democracy.

    Rest assured, the polete of EU wants open borders back.

    SvaraRadera
  8. Ssargon:
    Eller så bekräftar folk fördomarna om de själva i några hundra år eller så!? Det handlar inte om nationalitet eller *ryys* "ras" utan om inkompatibla kulturer. Man kan ha helt öppna gränser under förutsättning att man accepterar alla kulturyttringar eller så...
    /Invandraren

    SvaraRadera
  9. Hej SSargon, tar man in för stor folkmängd då tror jag inte att de blir assimilerade.

    Sedan handlar det ju om så mkt mer om folk ska bli etablerade. Det går inte att bara flytta på folk.

    SvaraRadera
  10. Så jävla mycket troll du har hax. Du borde stänga av anonyma kommentarer

    SvaraRadera
  11. Anonym (04 maj, 2011 23:12): Nu har jag inte kört över gränser eller nåt sånt, men iaf på tågen så finns det ingenstans att bli stoppad när man åker över gränserna inom Schengen.

    Varför skulle det vara ett problem att det finns ekonomiska flyktingar? Har man riktigt kassa förhållanden i sitt hemland så är det väl naturligt att man söker sig till ett bättre liv? Kostnaden för att ta emot flyktingar är otroligt överdriven, det är något som vi i de rika länderna har råd med utan problem. Själv avstår jag mer än gärna från ett par öl för att en person som har det kasst ska få ett värdigt liv.

    SvaraRadera
  12. Då vi inte får ta del av alla förmåner som finns för EU-medborgare så är det lika bra att gå ur EU än att vara kvar som andra klassens EU-medborgare.

    SvaraRadera
  13. Svenskarna är ju mästare på stängda gränser... varje gång man kommer från Amsterdam möts man av hundar... eller åker över bron från Köpenhamn, så står där tulltjänstemän - för att inte tala om färjan i Trelleborg. Nä, Sverige har fan inga öppna gränser mot EU.

    SvaraRadera
  14. Skitsnack Niklas vad åker du för tåg?Godsvagn?? Dom tåg jag åkt har man minsann både tagit passet och seat number för att kunna lämna tillbaka passet.Och vid protest med hänvisning till EU så svarar man bara att vi måste kolla.Så du skall nog vara djävligt noga med att både ha pass och ett nationellt id-kort som du dessutom har fotagraferat med mobilen.För försvinner ditt pass så vet du inte var du slutar för ingen kommer att bry sig.
    Gillar tåg när jag inte har tider att passa/reser gärna enkel resa för att kunna ändra färdväg när jag får lust.
    Ett tips/Betala bara tåget till Köpenhamn för Sverige är ett skitland när det gäller service och tåg.Blir det förseningar får du betala ny biljett i Sverige och då kan du lika gärna betala när du kommer tilll svenska gränsen så slipper du risken att betala två biljetter i Sverige.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.