2011-05-09

De jättenya moderaterna

I slutet av förra veckan höll moderaterna sin årliga kommunala rikskonferens, i år omdöpt till Sverigemötet.

En av de saker som stack ut var att partiledare Reinfeldt meddelade att det nu för tiden är moderat politik att kräva fler anställda i offentlig sektor.

Jag bara undrar: Alla de moderater som nu nickar så instämmande – vad brukade de säga när sossarna har sagt exakt samma sak?

14 kommentarer:

  1. Något har gått väldigt fel när moderaterna är mer sossar än sossarna själva. Därför övergav jag dom i det val som var. Jag röstade inte heller rött :-)

    SvaraRadera
  2. Ibland är en hållbar politisk tanke viktigare än en ideologisk övertygelse. Är det inte det här man eftersträvar - att tänka längre än sin färg?

    SvaraRadera
  3. Om Markus Lund: Problemet är att den "hållbara politiska tanken" du pratar om går stick i stäv med hela den gamla moderata ideologin.

    SvaraRadera
  4. Om Markus Lund,

    Ja, en intelligent människa kan ibland ompröva sina åsikter, men om man inser att man innerst inne är röd så är den logiska följden att man lämnar moderaterna och blir medlem i t.ex. socialdemokraterna i stället.

    SvaraRadera
  5. Jag vill knappt tro att det är sant.

    SvaraRadera
  6. När jag fortfarande var medlem i M så funderade jag på att motionera om samanslagning av M och S.

    SvaraRadera
  7. Fredrik B> Med tanke på att det är betydligt större skilnader inom S och inom M än det är mellan S&M, så är du inte ensam om den tanken ;)

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Ibland är en hållbar politisk tanke viktigare än en ideologisk övertygelse. Är det inte det här man eftersträvar - att tänka längre än sin färg

    Nek knappast.Dom har insett att det ser knepigt ut nästa val eftersom både Svenskt näringslivs parti och Gudspartiet riskerar att ramla ur riksdagen och att det inte finns nån garanti för att dom sitter kvar efter nästa val och eftersom det koncept dom använde förra gången funkande så provar dom med att utvidga det.
    Slutmålet som är att flytta all egentlig makt till kapitalet är dom dock helt överens med dom flesta här om.

    Det är ungefär som förhållandet mellan sossar, Kfmlr och Skp på 70 talet.

    SvaraRadera
  10. Och idag vill sossarna stoppa moderaternas skattefinansierade vuxendagis som används för att dölja arbetslösheten.

    Är det sånt här som händer precis innan jordets magnetfält byter polaritet?

    SvaraRadera
  11. JordeNs. Vad i helvete.

    SvaraRadera
  12. Det är egentligen en utgång man kunde förväntat sig. Moderaterna har, för att kunna bli lika stort som gamla S helt enkelt kopierat deras manifest och målat om det i annan kulör.

    Förvisso - den vanlige arbetaren är i dag en tjänsteman med en dator. Oavsett om arbetaren är tjänsteman eller inte har han ofta aktier/fonder och sparar till eget boende.

    Redan där har S helt tappat greppet om den nuvarande generationen. Och när man tittar på vad S består av idag är svaret beklämmande nog att hela partiledningen är en samling semipensionärer som fortfarande tror de lever i 1960-talet.

    Att M sedan nu vill anställa fler i offentliga sektorn är inte svårt att räkna ut.
    Under S storhetstid byggde man ut den offentliga sektorn bortom all vett och sans. Stora delar av Sveriges befolkning jobbade helt enkelt på ett sätt eller annat i statlig anställning.

    När man kontinuerligt sedan försökte skala ned den ofantliga sektorn de senaste tjugo åren så lade man helst vare sig ned överflödiga departement eller reducerade arbetsbördan varje departement förväntades behandla. resultatet har blivit en vida utbredd infrastruktur med groteska bemanningsproblem som vem som helst idag vid ett tillfälle eller annat pinsamt nog blivit tvungen konstatera ej fungerar som det skall.

    Ett sant guldläge för M att nu locka med fler statliga arbeten för att täcka hålen man själva hjälpt till att gräva.

    SvaraRadera
  13. Mario Vargas Llosa refererade nån gång till en teori där liberalismen borde vara en del av det demokratiska systemet snarare än en part (jag kommer inte ihåg vem han referade till just nu).

    Och så kanske det är. Liberalism gör sig bättre som en inbyggd begränsning i vad politiken kan/får ta sig för på bekostnad av människornas rätt inom systemet, och därmed är en förutsättning för att demokratin ska bevara människorätten?

    Är det därför liberala alternativ aldrig lyckas få särskilt många väljare? För att det ses som extremt att begränsa de demokratiska institutionernas makt, eftersom vi "glömde bort" den delen när vi hittade på vår grundlag?

    Fan vet. Men snart borde det väl finnas utrymme för ett parti att påpeka det här? Att majoritetsbeslut inte med nödvändighet behöver vara demokratiska i den definition av demokrati som tar tillvara individens rättigheter, eftersom majoritetens "Tja kanske det" alltid vinner över minoritetens "Nej för helvete!"

    SvaraRadera
  14. Vi har alltså två socialistiska block och Sverigedemokraterna. Inte så svårt att se varför SD går framåt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.