2011-05-11

EU-lobbyismen: Att sila mygg och svälja kameler


I dag har Europaparlamentet beslutat om att inrätta ett register över lobbyister.

De som vill ha permanent passerbricka måste registrera sig – men för alla andra lobbyister (som ofta bara kommer som tillfälliga besökare) är det hela högst frivilligt.

Detta har sin grund i den korruptionsskandal som uppdagades tidigare i år, när journalister utgav sig för att vara lobbyister – och fick flera ledamöter att lägga förslag för pengar.

Nu hade i och för sig inte ens ett obligatoriskt lobbyistregister kunnat hindra just sådant.

Det är på sätt och vis viktigare att man håller koll på vad ledamöterna verkligen sysslar med. Därför är det nog rätt bra att de parlamentariker som har huvudansvar för ett lagförslag i framtiden måste redovisa vilka lobbyister de haft kontakt med under arbetets gång.

Men det finns enklare sätt att öka transparensen.

Till exempel att hålla ordning på hur Europaparlamentets ledamöter röstar. I dag sker de flesta voteringar med handuppräckning. Andra sker elektroniskt, men utan att det registreras hur de enskilda ledamöterna röstar. Och i ett litet antal voteringar har man så kallade roll call votes, det vill säga en elektroniska voteringar med registrering av varje röst.

Det rimliga vore naturligtvis att alla voteringar sker elektroniskt med registrering av hur varje ledamot röstat. Om inte annat kan man tycka att det är lämpligt att medborgarna i efterhand kan kontrollera hur deras valda ombud har röstat i olika frågor. I vart fall om man menar att dessa ledamöter bör utöva sin makt öppet, stå för sina handlingar och ta ansvar för vad de gör.

Men detta demokratiska krav möter hårdnackat motstånd från de flesta ledamöter i Europaparlamentet. Många säger öppet att de inte tycker om att få alla sina voteringar registrerade. De vill kunna fortsätta göra hemliga uppgörelser som väljarna och media aldrig får kännedom om.

Men åter till lobbyisterna...

De verkliga lobbyisterna fortsätter att verka ostört i det fördolda.

Under EU-Kommssionen finns minst 247 kommitteer som förbereder de förslag till lagstiftning som läggs fram. I dessa sitter det cirka 7.000 personer. Många av dem, kanske de flesta, representerar olika särintressen. Och på denna nivå verkar ingen tycka att det är konstigt. Man kallar dem "stakeholders" och låter dem härja rätt fritt i det förberedande arbetet.

Som om inte det räcker har kommissionen även drygt tusen specialistgrupper, som ägnar sig åt ungefär samma sak. I dessa är upp till 40.000 "experter" verksamma. Och även här ses det som helt naturligt att många av "experterna" i själva verket företräder olika särintressen. (Vissa uppskattningar gör gällande att det finns fler specialistgrupper i EU, kanske så många som 3.000.)

Detta är det ingen som granskar eller ifrågasätter.

SVT | DN

Uppdatering: Pirate MEP Christian Engström skriver mer på samma ämne.

12 kommentarer:

  1. Det borde gå att skapa ett driv kring det i varje land enskilt, dvs, att det inte finns möjlighet att veta vad representanterna röstar på.

    Dessutom räcker det väl som svar på motionen om demokratiskt underskott i EU vårmötet röstade igenom (motionstiteln har inget med resultatet att göra) ;)

    "Piratpartiet ber Christian Engström att tillsammans med sina assistenter ta fram en lista på konkreta exempel på demokratiskt underskott och andra problem inom EU som kan användas som underlag i arbetet med Principprogramm 4.0"

    https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=34216

    SvaraRadera
  2. Det är ju helt otroligt. Snälla Hax ge mig exempel, ge mig namn och ansikten i Eu parlamentet som säger att de vill att deras röst historik ska va hemlig. Välj ut de mäktigaste och häng ut dem och starta en kampanj emot dem. Dessa herrar och kvinnor har inget i en demokrati att göra. Dessa människor märker ju ut sig genom att visa att de har något att dölja. Dags att använda deras argument emot dem. Upp med bilder och namn och mailbomba dem!

    SvaraRadera
  3. Vilka svenska folkvalda politiker i EU sätter sig emot att deras röster ska registreras öppet? Vi kan väl börja där!

    Glöm inte heller att många i EU inte hinner läsa igenom allt de röstar på. Det innebär att de många gånger röstar för eller emot något som de inte håller med om, genom att de röstar med sin partigrupp. Per Gathorn i MP röstade för längre EU transporter utan att ha vetat om det. Detta visades i ett reportage i utbildningsradion på förmiddagen för mer en 10 år sedan om jag minns rätt. Intressant att detta reportage visas när alla röststarka krafter är och arbetar. Dessutom garvade de mesta politikern åt detta när de blev intervjuade om det, dock inte Per Gathorn. Antar att det var på den tiden då man fortfarande kunde se vad folk rösta i EU. Men vem fan brydde sig om det reportaget.

    Svenska folket läser dagstidningar som religiösa läser bibeln, visas inte nyheten på förstasidan eller på bästa sändningstid på TV så antar Svenne banan att nyheten inte är viktig.

    Nej nu måste jag gå och meditera, jag tappar förståndet ibland av att läsa din blogg.

    SvaraRadera
  4. Från och med nu är jag inte med i EU. Jag skiter i om någon kommer och säger att detta har EU bestämt, jag kommer fullständigt skita i att följa regler som EU har bestämt. EU är ett jävla skämt. Enda sättet att ändra på detta är att fler bara ger fan i att bry sig om att följa EU:s jävla påhitt. Det är fan nog nu. EU är ett jävla dårhus, det finns ingen anledning att visa någon som helst respekt emot EU längre.

    Ja nu har jag sagt mitt om EU.

    SvaraRadera
  5. Helt otroligt.

    Jag tog för givet att det fanns röstprotokoll där man kan se hur ledamöterna har röstat i varje omröstning.

    Det är ju det minsta man kan kräva att man som väljare kan följa upp hur ens valda ombud har förvaltat sitt mandat. Vad jag vet är det självklart i alla andra demokratiska parlament. I princip kan en sosse rösta "höger" i alla elektroniska omröstningar utan att någon kan avslöja det.

    Ställ dom mot väggen, kräv besked, kräv att detta ändras omedelbart.

    Men Reinfeldt, nymoderatena och Carl Bildt tycker som vanligt att allt som kommer från EU är av Gud givet och inte får ifrågasättas.

    Nivån av korruption är fullständigt sanslös. Revolt, uppror, nu!

    SvaraRadera
  6. "Många säger öppet att de inte tycker om att få alla sina voteringar registrerade. De vill kunna fortsätta göra hemliga uppgörelser som väljarna och media aldrig får kännedom om."


    Jo, tjena mittbena, och det där med att EU är demokratiskt är hyckleri på högsta nivå!

    ROFLMAO!

    SvaraRadera
  7. Registrering av vad parlamentarikerna röstar för kan ha vissa nackdelar också.. det blir betydligt lättare för Frederik Federley att rösta mot FRA om röstningen sker anonymt.

    SvaraRadera
  8. Omröstning med namnupprop som proceduren kallas kan enligt artikel 167 i arbetsordningen begäras av en politisk grupp eller minst 40 ledamöter.

    Det är förstås en otroligt viktig del av den demokratiska kontrollen att ledamöterna kan syna varandra inför väljarna. Det borde faktiskt en enskild ledamot kunna begära, när det är så enkelt.

    Och som princip bör man anse att en ledamot alltid har varit FÖR ett antaget förslag såvida inte ledamoten kan visa upp ett omröstningsprotokoll med nej-röst.

    Endast så kan vi väljare tvinga fram en förändring.

    SvaraRadera
  9. Anonym @ 12 maj, 2011 04:32

    Hemliga omröstningar kan hållas enligt artikel 169 i arbetsordningen om en femtedel av ledamöterna begär det.

    I Riksdagen finns inte den möjligheten. Jag tycker det är bra. Som ledamot ska man kunna stå för sina åsikter och väljer man ledamöter som sviker så får man "skylle sig själv som sig ej bättre föresåg" som det står i handelsbalken.

    SvaraRadera
  10. Denna blogg har blivit rentvättat, bloggposter och inlägg har försvunnit sen blogger låg nere. Internet censur?

    SvaraRadera
  11. Det var rätt tuffa kommentarer som stod skrivna här. Exempelvis, Nu skiter jag i vad EU säger till mig, det är ett jävla skämt alla borde sluta bry sig om EU:s lagar. Dessa kommentarer tvättas bort efter bloggers nedläggning? sammanträffande?

    SvaraRadera
  12. Eller har du hax tagit bort dem?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.