Ett första steg för att lösa skuldkrisen inom EU skulle kunna vara att de länder som är skyldiga varandra pengar skriver av dessa belopp. I vart fall är "efter-bilden" lite mer överskådlig.
Forskare vid ESCP Europe Business School visar hur detta kan se ut...
Före:
Efter:
Läs mer: ESCP, The Telegraph och Open Europe.
Problemet med denna idé är att den förutsätter att politiker är rationella varelser...
SvaraRaderaKvittning av skulder borde ju få nationalekonomer att gallskrika.
SvaraRaderaOm A och B är skyldiga varandra 1000 kr, kan båda handla för 1000 kr av C (genom att ge skulsedlarna i utbyte av varor/tjänster). Om skulderna kvittas är alla fattiga och ingen kan handla.
Minskning av penningmängden sägs ju ha varit en av orsakerna till den stora depresionen.
Att skuldpengar är ett lite knasigt koncept i sig är en annan femma...
Hallå, det är ju en jättekonstig idé. Rena Münchhausen. Utlånade pengar räknas ju som en tillgång i bokföringen. Statsförmögenheten ändras ju inte mha en ömsesidig avskrivning. Om det är ränteutgifterna man vill komma åt är det på samma sätt en konstig idé: utlånade pengar ger ju ränteintäkter som kan användas för att betala sina egna ränteutgifter.
SvaraRaderaFör övrigt undrar jag om det verkligen är staten i resp land som köpt motpartens obligationer? Trodde det var privata banker, försäkringsbolag och liknande. Som kund eller aktieägare i en bank skulle jag bli skitsur om min bank tvingades skriva av miljarder. En sådan transaktion skulle naturligtvis påverka både kunder och aktieägare extremt negativt.
Staten kan även starta en ny valuta som är skuldfri som man kontrollerar fullt ut och med den valutan betalar man av sina lån.
SvaraRadera...läs bankerna och skuldnätet, av Ellen H. Brown
SvaraRaderaFörfattarna medger att detta är en omöjlig idé. Men jag tycker det är ett rätt kul utspel, eftersom det visar lånehärvan (och samtidigt visar nettoförhållandet).
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=I5QwKEwo4Bc
SvaraRadera