2011-05-02

Helgdags-raseriet


Sverige har en massa konstiga helgdagar. Trots att kyrkan numera är skild från staten, så firas en del mysko kristna högtider. Nationen har sin corny helgdag. Sossarna har sin. Och så vidare.

Nu vill socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin införa en muslimsk helgdag.

Skall vi verkligen ha fler hokus-pokus-helgdagar?

Vore det inte bättre att skrota alla helgdagar som firar en massa metafysiskt krims-krams? Istället skulle man kunna ha en sammanhängande vinterhelg över det som i dag är jul och nyår, en sommarhelg kring midsommar plus en rejäl långhelg på våren respektive hösten. Utan religiösa, nationella eller politiska förtecken. För alla. Lämna 1900-talet, typ.

14 kommentarer:

 1. Dagens datum vore ju lämpligt om nu Jämtin ska få sin vilja igenom.

  SvaraRadera
 2. Kantarellkungen02 maj, 2011 12:15

  Kan man inte få tio röda dagar att fördela själv över året, dagar då det kostar arbetsgivaren extra om man tvingas jobba. Kravet är att man måste anmäla alla dagarna minst sex månader i förväg.

  Själv skulle jag lägga en dag vid fotbolls-VM-finalen. Det är min religion, respektera den. Jag kan trejda in första maj, nationaldagen, eller annandag påsk.

  SvaraRadera
 3. Äh, jag vill ha helg året runt.
  På så sätt skulle inte arbetet inkräkta så mycket på fritiden.

  SvaraRadera
 4. Kantarellkungens ide skulle jag föredrag men annars är HAX helt okej, helt klart bättre än dagens.

  Verkligen konstigt att vi 2011 vill inför mer hokuspokus ledighet.

  SvaraRadera
 5. Alla helgdagar baserade på religiös eller politisk åskådning är naturligtvis förkastliga och ska tas bort. 1:a maj kanske är undantaget som bekräftar regeln då man trots allt måste beakta arbetarrörelsens betydelse för det moderna Sveriges framväxt. Hellre sju semesterveckor än en massa tramsiga helgdagar är kanske en lämplig fråga för LD att driva?

  SvaraRadera
 6. Gudmundson.

  Ditt svar på Hax funderingar visar vem du är och vad din agenda är.
  Bra att du är tydlig.

  SvaraRadera
 7. Det bästa vore ju att ta bort alla allmänna helgdagar och istället öka den lagstadgade semestern med 8 dagar eller vad det nu blir.

  SvaraRadera
 8. Jag är konservativ anarkistisk liberal och kanske Buddist och jag gillar julafton.
  Är det ok för politbyrån om vi behåller den?

  SvaraRadera
 9. Micke: Julafton är inte en röd dag.

  SvaraRadera
 10. Jo visst är det det.Jätteröd. :-)

  SvaraRadera
 11. Det bästa vore om man kunde få stopp på påskflyttarna hit och dit. Kan man bara inte bestämma att påsken är första helgen i April, så är det avklarat.

  SvaraRadera
 12. Ledighet bör väl ändå vara en angelägenhet som rör arbetsgivare/arbetstagare och inte något som kräver en tredje part utgjord av välbetalda byråkrater?

  SvaraRadera
 13. Jag väntar nu på att Gudmundson bekräftar att han inte lider av den svåra islamofobi som han alltid gett uttryck för genom att att föreslå att tyskar i Sverige får en nationell helgdag på Hitlers dödsdag.

  SvaraRadera
 14. en till fyllehelg med misshandel och bråk

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.