2011-05-30

Nytt PNR-avtal kan ge USA tillgång till uppgifter om dina politiska åsikter

Det har länge varit strid om hur mycket information som EU skall behöva lämna till USA om flygets passagerare. Nu finns ett förslag till PNR-avtal på bordet.

EU-Kommissionen föreslår att även mycket känslig information – som till exempel kan avslöja människors politiska åsikter – skall få lämnas ut. Och de skall kunna sparas i 15 år.

Europaportalen: USA kan spara dina flygdata i 15 år

Europaportalen: EU:s och USA:s PNR-avtal

EDRi: Commission Plans To Present Flawed, Illegal PNR Proposal As "Fait Accompli"

Podcast: Hasbrouck on PNR

Uppdatering: Läs mer om PNR hos Farmor Gun.

8 kommentarer:

 1. Tycker det är ett nytt, lömskt, grepp som dykt med form "anonymiserad" data -- som går att avanonymisera!
  Då är det ju inte anonymiserad, DOH!

  Trista är att media lätt rapporterar att datat är anonymiserat, och folk tror på att det är så.

  Om det avtalet går genom, är jag rätt säker på att mina flygresor från idag kommer fortfarande att vara lagrade om 20 år.

  SvaraRadera
 2. Hax vad är din syn på Bit Coin?
  http://bitcoin.org/

  SvaraRadera
 3. Anarkokapitalister är i regel öppna för att den som vill inte ska behöva leva under det kapitalistiska systemet och det vore fullt möjligt att i en anarkokapitalism leva i ett anarkistiskt kollektiv till exempel.

  SvaraRadera
 4. @Werner
  Exakt!
  Då kan man lika gärna säga att all data sparas anonymiserad direkt. Det sparas endast som ettor och nollor som är helt "anonyma" tills man av-anonymiserar det via ett dataprogram och visar det på t.ex. en bildskärm. ;)

  SvaraRadera
 5. David Bergkvist30 maj, 2011 17:39

  Om USA vill veta mina politiska åsikter så kan jag meddela dem att mina politiska åsikter är att USA bör läggas ned (delstaterna skulle klara sig mycket bättre på egen hand).

  Och i händelse att även EU vill delta i sagda åsiktsregistrering, så kan EU härmed registrera att jag är av åsikten att även EU bör läggas ner (EU-länderna skulle klara sig mycket bättre på egen hand).

  SvaraRadera
 6. Ni har storhetsvansinne om ni tror att CIA kommer att registrera era åsikter. Ni är oviktiga. Eller vad tror du det kommer att stå?

  Carl Henrik Juno Alexandersson, AKA Carl Johansson. Röstar på snyltarpartiet.

  Det är naturligtvis personer som har radikala islamistiska åsikter, reser mellan Jemen och Afghanistan och som sedan köper en enkelbiljett till USA som man vill spana på. Genom att ha med politiska åsikter kan man undvika att dra alla, exemeplvis från exempelvis arabvärlden, över en kam. De som tjänar på detta är de som inte stödjer terror.

  SvaraRadera
 7. Johan H, konsekvent nyttig idiot i vartenda inlägg. En bedrift.

  SvaraRadera
 8. Jag har tappat alla lust att resa till USA de senaste åren. Jag tappade till viss del lusten att resa inom Europa också sen jag såg automatkarbinförsedda vakter INNANFÖR säkerhetskontrollerna i Amsterdam.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.