2011-05-16

Politikerna får väl välja ett nytt folk...

I helgens lokala och regionala omval gick "bara" 43 procent av de röstberättigade till valurnorna.

Det upprör våra politiker, som ju är angelägna om att få "rätten" att bestämma över oss bekräftad.

Att lokalpolitik inte känns mer angelägen för vanligt folk än så här – det är en tanke de inte vill kännas vid.

Att partierna håller på att bli så lika varandra att folk inte bryr sig längre – det är också något som politikerna helst inte vill bli påminda om.

Att ett lågt valdeltagande kan vara en signal om att folk vill bli lämnade i fred – det finns över huvud taget inte på makthavarnas karta.

SvD | Expressen | Nyheter24

11 kommentarer:

  1. Det skulle vara effekltivare med att hålla kommun och landstingsval under ett år när det inte är Riksdagsval. Prioritering blev förmodligen annorlunda.

    SvaraRadera
  2. Sen, seriöst, landsting? Känns så sjukt krystat.

    SvaraRadera
  3. KAN också vara ett utslag av att hälsan tiger still.

    Finns det någon form av optimum i den förda politiken så är det ju faktiskt väldig bra om det inträder. Då behöver man ju bara agera när det avviker.

    Naturligtvis risk att den röstande boskapen inte upptäcker avvikelser i tid och då missar att inflyta i tid.

    HAX pekar med ju också ofta på den stora risken med att politiken dras in i skuggorna och ut kommer det beslut som ej har manglats i tillräcklig utsträckning.

    Politik måste ju inte med nödvändighet vara ett ständigt pågående krig.

    SvaraRadera
  4. Jag tror det handlar om ett bekräftelsebehov. Politikerna vill veta att de är älskade, genom ett högt valdeltagande.

    När de inte får det blir de lessna.

    SvaraRadera
  5. Landstingsval? Landstingspolitiker? Avskaffa skiten och lägg ansvaret på kommunerna. Då kanske landets alla kommunfullmäktigeledamöter fick nåt reellt och vettigt att syssla med och besluta om, typ sjukvårdsfrågor, istället för den clownskola ett fullmäktige är nu.

    SvaraRadera
  6. Oavsett vad man tycker om landstingens existens skall man veta att de hanterar rätt viktiga saker i människors liv.
    Av den anledningen vore det bästa separata valdagar för de olika valen som det var innan 1970.
    Den svenska regeringsformen av idag är oerhört färgad av s långa maktinnehav när den skrevs på 70-talet.

    SvaraRadera
  7. S på 70-talet ville ha gemensam valdag eftersom alla kommun/ landstingspolitiker som är rädda för att mista sina uppdrag då kommer att jobba hårt i valrörelsen för att rädda stt eget skinn (och därmed ge gratis draghjälp åt riksdagsgubbarna).

    Om rikdagsvalet hade en separat valdag finns risken (för både S och alla andra partier) att lokalorganisationen inte är lika taggad på att jobba stenhårt.

    PS. Skilda valdagar vore bra eftersom kommun/landstingsfrågorna då kommer att lyftas fram rejält i media och kommunpolitikerna tvingas söka väljarnas stöd utan att åka snålskjuts på rikspolitiken.

    SvaraRadera
  8. Din rubrik träffar mitt i prick! Folket har uppenbarligen tappat partiernas förtroende. Dags för ett nytt och lydigare folk alltså. Eller gå över till ett valsystem a la England och USA där det inte spelar nån roll hur man röstar eller hur många man är.

    Xjy

    SvaraRadera
  9. Att partierna håller på att bli så lika varandra att folk inte bryr sig längre – det är också något som politikerna helst inte vill bli påminda om.

    Tack för dem orden HAX, fortsätt så, detta tilltalar både läsare som är vänster och höger, samt att det är en riktig analys av läget.

    SvaraRadera
  10. Ibland blir'e rätt även i Excessen -> http://www.expressen.se/ledare/1.2020337/10.-vard-lagg-ner-landstingen

    SvaraRadera
  11. Det här valet borde ju spegla "folkviljan" (vad fan det nu är för något) mycket bättre än ett ordinarie val, eftersom folk i mindre grad (förmodligen) har gått och slentrianröstat på samma parti till riksdag och landsting utan att bry sig om landstingspolitiken. Alltså borde alla som bryr sig om representativ demokrati vara väldigt nöjda.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.