2011-06-03

Annan, Vargas Losa & Branson: Legalisera!

FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan, nobelpristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa och serieentreprenören Richard Branson kräver en legalisering av droger.

De ingår i gruppen Global Comission on Drug Policy, som har bland annat följande på sitt program...
  • Ett slut på kriminalisering och stigmatisering av personer som använder droger, men som inte skadar andra
  • Världens regeringar uppmuntras att testa legalisering av droger, i första hand marijuana.
  • Ökade satsningar på skademinimering, som till exempel tillgång till rena sprutor.
  • Kampanjer som riktar sig till unga med budskapen "säg nej till droger" eller "nolltolerans mot droger" bör slopas och ersättas med andra utbildningsmetoder.
DNKofi Annan: Legalisera droger
CNNWar on drugs has failed, report finds (med video-inslag)

Vi ser en kantring i drogdebatten. Men räkna kallt med att Sverige kommer att vara bland de mest ursinniga motståndarna till reformer. Vi har en 40-årig tradition av att vägra ta till oss argument och fakta på detta område.

11 kommentarer:

  1. Ja, Sverige kommer troligtvis vara ett utav de sista länderna som slutar ge pengar till knarkbaronerna och deras mördare.

    Vi får tänka på att knarkbaroner också har rätt till sin marknad och dom behöver stöd i lagen för att överleva...

    SvaraRadera
  2. @ssargon
    Det är väl just nu vi verkligen göder dessa baroner... Eller tycker du dom verkar ha det svårt med nuvarande strategi?

    SvaraRadera
  3. connyt: Det är ju precis det jag skriver.

    SvaraRadera
  4. Det finns absolut stora problem med dagens narkotiapolitik. Förutom allt lidande och utsatthet är också tanken på att detta bygger upp internationella brottskoncerner mycket oroväckande.

    OM det ska legaliseras, då finns det all anledning i världen att bygga upp nya produktionskedjor - möjligen i statlig regi som konkurrerar ut brottssyndikaten. För de sysslar säkert inte bara med knark. Det här är inte ett område som lämpar sig för den fria marknaden.

    Det jag tyckte saknades i debatten i P1:s Studio Ett angående detta var frågan om drogerna i sig ger skador och i så fall hur allvarliga.

    Sprit och cigaretter vet vi ju ger skador, men där har vi ju valt en annan linje med punktskatter i stället för förbud.

    En annan effekt som jag tycker man måste överväga är hur barn och ungdomar påverkas. För det kan man ju räkna ut att ett system med åldersgränser kommer att fungera lika bra som för alkoholen, dvs. knappt inte alls.


    Sist och slutligen så tycker jag det är problematiskt att folk alls vill droga sig. Njutning, jo kanske. Eller flykt?

    SvaraRadera
  5. I USA tog det bara 15 år att inse att den Prohibition som de kristna fanatikerna lyckades lobba igenom 1919 blev ett totalt fiasko, som bara gynnade den organiserade brottsligheten. Det 18:e tillägget till deras konstitution upphävdes genom att det 21:a ratifierades 15 år senare.

    Hur i hela fridens namn kan politiker över hela världen inte fatta att den här nya prohibitionen, som nu pågått i 40 år, är minst lika misslyckad?

    Sex and Drugs and Rock'n'roll skall tydligen förföljas "to the bitter end" oavsett vilka negativa samhällskonsekvenser det får -- bara de kristna fanatikerna får sin vilja igenom.

    SvaraRadera
  6. Johan Tjäder: Vad spelar det för roll i att folk kanske vill droga sig? Om man går den tankevägen så börjar man snart definitiera meningen med livet för andra människor vilket jag tycker känns väldigt konstigt. Det finns de som tycker det är hemskt att någon ibland vill dricka en öl.

    Om man vill att folk själva ska kunna välja vilket liv dom vill leva så måste man förstå att folk inte kommer att välja samma väg man själv skulle välja.

    Njutning är flykten från plikten enligt vissa fanatiskt religiösa.

    Jag säger att njutning utav allt vad livet kan ge är all den mening som livet kan innehålla. Njutning definierar vi alla annorlunda. Att moralisera över andras njutning när den inte skadar tredje part känns som att bjuda in frustrationen till ens eget liv.

    Systemet med förbud fungerar för övrigt inte mot icke existerande åldersgränser idag. Det vi kan göra genom legalisering är att se till att marknaden för illegal försäljning (den som aldrig någonsin ber om legitimation) minskar radikalt.

    Alla vet att roger utav alla slag skadar. Allt från huvudvärkstabletter till heroin skadar kroppen.

    Frågan är hur vi hanterar faktumet att det finns ämnen överallt runt oss som kan skada våra kroppar;

    Ska vi låsa in alla ämnen som kan vara skadliga samt alla som någonsin brukar dessa ämnen? Eller ska vi upplysa folk om att vissa ämnen är skadliga, vilka efterverkningar dessa ämnen kan ha samt ge folk en chans att själva välja om dom utsätter sig för en acceptabel risk genom att exempelvis inta cannabis?


    Jag vet iallafall vilket samhälle jag inte vill leva i och det är samhället där allting runt mig är 100% säkert. Jag vill inte leva i en madrasserad cell.

    SvaraRadera
  7. Det är är skönt att veta att marknaden i just dena enda fråga inte primärt ser till sina egna inressen och att den inte kommer att göra något överhuvudtaget för att utöka antlaet människopr som är beroende av hasch, kokain amfetamin eller heroin.

    SvaraRadera
  8. Otippat att Hax skulle nappa på Annans artikel...

    Men Annans son kanske har lämnat oljebranschen för att jobba med läkemedel? ;)

    /Johan

    SvaraRadera
  9. Micke: Dagens marknad har naturligtvis noll skrupler eftersom den inte behöver bygga speciellt mycket på PR.

    Stater bryr sig inte heller speciellt mycket om de underlydande subjekten. Detta kan t.ex. enkelt ses i "Svenska spels" affärsidé.

    Så Mickes poäng är ganska dålig eftersom det inte finns benevolenta affärsidkare överhuvudtaget. Även de 100% statsägda beter sig allt som oftast väldigt illa mot sina kunder om dom kan.

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.