2011-07-13

Assange-målet, del 2, dag 2

The Guardians live-rapportering hittar du här.

9 kommentarer:

 1. 3.24pm: Lord Justice Thomas is vexed about the unwillingness of Sweden to allow Julian Assange to be interviewed without extradition in the spirit of "EU co-operation".

  He asks: "Why are we precluded from acting with sense in this European Union when the commission talks about [judicial] co-operation?"

  SvaraRadera
 2. Självklart berättar inte polisen för en misstänkt som är på fri fot vilken bevisning man har som ligger den misstänkte till last.

  Inte i något land går det till så, utan först ser man till att den misstänkte inte kan smita, sen konfronterar man honom med bevisningen.

  Och Sverige kan inte låta någon sitta häktad i Storbritannien, därför måste han hit.

  SvaraRadera
 3. Nu pratar Assanges advokat om att män får stånd när de sover.

  Desperationen är påtaglig!

  SvaraRadera
 4. Robert Andersson13 juli, 2011 20:10

  Lord Judge Thomas appeared to support that position saying: "We are not concerned with whether this is a good case or a bad case but whether what is charged amounts to a crime."

  Inte ens om det skulle dyka upp stark bevisning för Julian Assanges oskuld, skulle det betyda något för frågan om utlämning (utlåning?). Hans enda hopp är att domstolen kommer fram till att Marianne Ny har misstagit sig vad gäller den dubbla straffbarheten, dvs att det som hon avser att åtala honom för inte är straffbart i Storbrittanien.

  SvaraRadera
 5. icke-totatitär13 juli, 2011 20:17

  Du menar "desperationen är påtaglig" från din sida. Pinsamt.. frågan är hur mycket kafka-cirkusen kostat och skadat Sverige, och om det överhuvudtaget går att reparera.

  SvaraRadera
 6. @Johan Tjäder
  Vad tror du om denna ordning?!:
  1. Förhör Assange, kan lika gärna ske i UK
  2. Om man anser att det finns grund: begär honom häktad och utlämnad.

  Låter rätt naturligt tycker jag, men vad vet väl jag.

  SvaraRadera
 7. @ConnyT

  Ingen polis i hela världen skulle berätta för en misstänkt som är på fri fot, vilken bevisning som finns mot honom så att han kan smita sen.

  Så går det helt enkelt inte till.

  SvaraRadera
 8. @icke-totatitär

  Jag vill påstå att det skulle kosta det svenska samhället mer om det blev känt att i Sverige kan våldtäktsmän begå sina brott och sedan fly utomlands utan risk att ställas till ansvar.

  Hur som helst ser jag inget fel i att systemet med EAW prövas och att det dessutom kommer till allmän kännedom.

  SvaraRadera
 9. @Robert Andersson

  Om det skulle dyka upp stark bevisning på Assanges oskuld, då skulle hans svenska advokat kunna gå till Stockholms tingsrätt och be att få det svenska häktningsbeslutet hävt.

  Utan svenskt häktningsbeslut faller även den europeiska arresteringsordern, eftersom svenska åklagare bara för söka dem som redan är häktade här.

  Ett faktum som inte belystes i gårdagens förhandlingar, där det framställdes som att svenska åklagare självständigt och när som helst kan utfärda en EAW - vilket alltså är fel.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.