2011-07-12

Samtidigt, i Euro-zonen...


Det ekonomiska mullret i EU och EMU/Euro-zonen tilltar i styrka.

EU-kommissionär Michael Barnier är nu på väg att plocka upp ordförande Barrosos idé om att reglera och tygla kreditvärderingsinstituten. Det vill säga hugga huvudet av budbäraren - och förbjuda dåliga nyheter. Det känns som en mycket märklig och något klen plan.

Samtidigt blinkar varningslamporna ilsket vad gäller Italien. Siffrorna pekar tydligt på en fullständigt ohållbar situation. (Den europeiska centralbanken, ECB, stödköper för övrigt just nu italienska statspapper. Det kommer inte att hjälpa på sikt, men det ger kanske lite andrum att fundera på vad man skall göra.)

Strategin att isolera den ekonomiska krisen till Grekland, Irland och Portugal har uppenbart misslyckats. Nu är inte bara Italien, utan även Spanien på väg ner i det stora svarta hålet. Och fler står på kö.

Politikerna är villrådiga. Problemet ligger på deras bord - eftersom det är de som har skapat den centralstyrda valutaunion som nu är på väg att falla på sin egen orimlighet. Men vad skall de göra?

Man kan sluta kasta goda pengar efter dåliga och låta Grekland gå i "konkurs". Men kan en del av ett valutaområde verkligen göra det? Och vilka är spridningsriskerna?

Ett annat alternativ är konstgjord andning, genom att ECB ökar inköpen av statspapper från de länder som är i kris. Men det löser inget på sikt. Och det kommer att vålla ECB stora problem.

Eller också tar man fram storsläggan och skapar en fiskal union - det vill säga att alla Euro-zonens statspapper ersätts med "eurobonds". Det innebär i så fall att EU i praktiken tar kontrollen - den slutliga kontrollen - över medlemsstaternas ekonomier.

Vi lever i intressanta tider.

26 kommentarer:

 1. Kommer man att göra det utan omröstning? Kommer man att tvinga länderna utanför euron att ingå?
  Vad säger en person som Hökmark eller för den delen Johnny Munkhammar i Sverige?
  Carl Bildt kommer troligen att påstå att detta är en nödvändig utveckling.
  Om man gör detta kommer jag att på riktigt börja driva på för utträde.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bloggade i november 2010 en initierad och läsvärd artikel, Italy will Kill the Euro - Not Spain or Portugal.

  En "grej med" valutor är nog att de behöver falla tillbaka på nationer då de ger demokratisk legitimitet till, och därmed ansvar för-, ekonomisk politik som ytterst utgör valutans stabilitet.

  (Att nationer utgör garant är nog inget ni ideologiskt gillar, med er antinationalism och globalism.)

  SvaraRadera
 4. Vad vi ser är början av mitten i denna världshistoriens värsta ekonomiska depression. Själv skulle jag antagligen ha satt pengar på Spanien som nästa kortbygge att rasa pga deras fastighetsmarknad som är bland det roligaste man kan läsa om idag. Italien kan nog klara sig ett tag om inte marknaden vill annorlunda. Men låt oss se.

  Den första (korta) fasen med nedgång följt av fiktiva marknader, påhittade BNP siffror, manipulerande banker och politiker som försöker sopa problemen under mattan är nu nästan över. De triljoner de tryckte, lånade och snodde är nu slut. Endast inflation och en lätt positivism återstår. Endera kommer de följa Robert Mugabe och Weimar eller också hoppas de att utomjordingar tar över. Finns ingen annan väg ut som våra lorder ser det.

  Den andra fasen (som vi just nu är i början av) kan bli utdragen som Japan under de senaste 20 åren fast lite värre. Dock är problemen för stora, skulderna för stora och alla luftslott för lätt sänkta. Mer troligt är en jättekrasch och sedan typ 10år av total misär. Detta är den andra fasen.

  Den tredje och klart roligaste fasen är den där extremism och nationalism föder nya intressanta diktaturer. Tänk 30-talet på steroider och mixa in massförstörelsevapen i ekvationen.

  Japp, detta kommer bli hur kul som helst.

  I över 10år har jag varnat för detta, först nu börjar folk fatta så smått. Men nu är det försent.

  SvaraRadera
 5. Frankrike har lösningen, pengar kanske kan hämtas via Hadopi.
  "...Au 1er juillet, les cinq groupes d'ayants droit habilités à effectuer des contrôles ont communiqué plus de 18 millions de constats d'infraction à la Haute Autorité..."
  Le Monde 12 juli 2011

  SvaraRadera
 6. Blir spännande och se hur den långsamma kraschen urartar sig. Det är bra att ligga likvid tills vidare.

  SvaraRadera
 7. Alla sitter bara och väntar ut nästa och nästa och nästa och...

  Sjukdomsinsikten i det land som såatt säga står på tur verkar vara som bortblåst. Oj då, är det vårt land som har kris nu? Är det vi som står på tur? Fa-an!

  Att göra det som krävs verkar ingen bry sig om. Det verkar viktigare att komma på en plan att hålla en läckande ekonomisk EU-skorv flytande så länge som möjligt, enligt det gamla receptet. Är det hela ett uthållighetstest? Last Man Standing?

  Vilka tjänar på det här? Maktetablissemanget? Kan ingen avskaffa plattpannorna?

  SvaraRadera
 8. Nu vet jag. Det är Obama som kommer att rädda oss. ;-)

  SvaraRadera
 9. http://austrianeconomists.typepad.com/weblog/2008/10/what-now-contro.html

  SvaraRadera
 10. Är det att begära av socialister att avhända sig de enda medel de har för att avvärja (ekonomiska) kriser?:

  Att slänga (andras) friska pengar efter (andras) dåliga pengar.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att detta inlägget missar pudelns kärna i sin önskan at spy galla över euron. Dessa länder har inte fåt dåligt ekonomi med enorma skulder pga Euron. Centralbanken komm inte som tjuvar i natten och snodde alla pengar. Det som hände var att de nationella politikerna levde över sina tillgångar och rackade upp enorma skuldberg. Samma problem som vi ser i USA. (som inte har ngn Euro :) ) Klaga på det istället för att försöka få allting att bli eurons fel.

  SvaraRadera
 12. Jag förstår inte riktigt varför man behöver reglera kreditvärderingsinstitut? Det borde väl vara självreglerande? De har ju inte precis lyckats varna folk från att låna ut till Grekland.

  Och nu säger de att det är dumt att låna ut pengar till Grekland om man inte får tillbaks pengarna sen. Vill man betala en miljon för att få det rådet?


  Uppenbarligen är folk villiga att låna pengar till Italien. Det otäcka i det hela är om man nu tror att det kommer likande paket till Italien och att det vi ser nu är högriskspekulation. I så fall har EU-ledarna verkligen satt oss i skiten.


  Banker och fonder som ger dåliga krediter förtjänar inte att överleva. Man måste få till en ackordsuppgörelse för Grekland som innebär en del kreditförluster. Det kan räcka med att senarelägga betalning av utestående lån så att grekerna kan tillgodogöra sig de mer förmånliga räntenivåerna.

  Samtidigt måste det till en europeisk bankakut som kan isolera en bankkrasch så att man inte får spridningseffekter. Det är vad EU-ledarna borde satt upp redan efter Icesave och de irländska bankkrascherna.


  Grekland måste få en budget i balans åtminstone före räntor på statsskulden.12,8 miljarder euro i underskott är vansinnigt mycket. Skatteindrivningen måste effektiviseras. statsapparaten måste trimmas. Bilan måste gå tåmligen skoningslöst nu.

  Den som är satt i skuld är inte fri, eller hur var det?

  SvaraRadera
 13. CW,

  med en gemensam valuta kommer skuldproblem i ett land att sprida sig till övriga länder. Grekland har varit konkursmässigt flera gånger förut utan att det har fått några konsekvenser i övrigt på finansmarknaderna.

  SvaraRadera
 14. JT,

  tror du på tomten också? ;=)

  Läs denna artikel så inser man att Grekland aldrig någonsin skulle ha fått vara med.
  http://www.dn.se/ledare/kolumner/sjunga-hogt-i-skogen

  SvaraRadera
 15. Gösta Bohman-moderat13 juli, 2011 09:25

  Maximalt motstånd. Stoppa EU-monstret till varje pris.

  SvaraRadera
 16. SEB's chefsstrateg flaggar för att Euron kan försvinna som valuta. Man får hoppas han får rätt, då självdör unionen kan man hoppas...

  SvaraRadera
 17. @Jonas V

  Det svenska systemet med bankakut fungerade utmärkt i fallet Carnegie.

  Det skulle med fördel kunna tillämpas på eurozonen också. Om det fanns på plats så skulle man kunna gå mycket hårdare fram hos kreditorerna.

  Men - och det här är viktigt - Sverige är som land betraktat för litet för att kunna hantera två eller flera samtidiga storbankskrascher. Skulle det hända så skulle vi snabbt hamna i Irlands situation med snabbt ökande statsskuld p.g.a. insättningsgarantin.


  Problemet är att nästan alla stora banker och fonder i Europa sitter med stora lån till väldigt skuldtyngda länder. Det är där det behövs åtgärder.

  Och Grekland behöver en acceptabel ackordsuppgörelse.

  SvaraRadera
 18. @Jonas V

  Richard Swarts artikel visar precis varför det är nyttigt för Grekland att inte ha en egen valuta man kan fippla med.

  Självklart är det är otrevligt för det grekiska folket. Jag föreställer mig det som att samtidigt få besked om att man har diabetes och cancer och dessutom får en hjärtattack på köpet.

  Men vad är alternativet. Att det grekiska folket ska få lunka på med sina mutor, sin korruption och sin svågerpolitik? Med egen valuta hade man sjunkit än längre ner i gyttjan innan man insåg att något är fel.

  För grekerna vill väl inte gärna upphöra att handla med omvärlden. De vill väl köpa bilar, tv-apparater, kylskåp, tvättmaskiner och annat som inte produceras i Grekland. Då kan man inte komma med egna pengar som till följd av en galopperande statsskuld inte ens är värt papperet de är tryckta på. Omvärlden hade tvingat grekerna att handla i en stor och "säker" valuta - typ D-mark.

  SvaraRadera
 19. @Jonas V: vist om man binder samman länders ekonomi med en gemensam valuta så är det uppenbart att ett lands kris driver över till andra länder. Men jag anser att diskutionen här insinuerar att den ekonomiska krisen ORSAKAS av euron. Detta är helt fel. Krisen har orsakats av att länder levt över sina tillgångar och nu inte kan betala sina lån.

  Problemet är inte euron som sådan utan att länderna inte har följt sina regelverk och nu sjunker som stenar till höger och vänster.

  En fördel med Euron är faktiskt att de ekonomierna som går relativt ok (tex tyskland) har MYCKET större incitament att faktiskt få ändan ur vagnen tidigare. Det komemr att öka pressen på PIGGS länderna att faktiskt reformera sina ekonomier och kan förhoppningsvis minska djupet på krisen. (IMNHO)

  SvaraRadera
 20. Ropen skalla i fjärran: La Bastille! Quatorze Juillet!

  Ööööhhh?! Ett ögonblick, på min äva, skall bara ta på min vökvock och tända min cigav och dvicka upp min cognaq. SÅÅ, VA SA NI?? Uttväde uv EU?! Äääää...jag e skeeeeptisk.

  SvaraRadera
 21. Konvertera alla greker till tyskar så det blir nån jävla ordning. ;-)

  Profeten säger uttrycksfullt: "You (EU) got to hit rock bottom before it can get any better (for the average people)".

  EU-projektet kommer fortfarande om tusen år stå som exempel i historieböckerna som ett av de mest extrema (och misslyckade) rödrosa politiska elefantiasisprojekten i världshistorien.

  Det är rent makabert hur slappheten brett ut sig så till den grad att vi tillåtit politiken förstöra för oss så här mycket.

  Det hemska är att det kommer aldrig att ta slut på nåt annat sätt än att ordet förskräckelse kommer att behöva användas.

  SvaraRadera
 22. Orsaken till att detta i grunden är EMU-systemets fel är att räntan är ett genomsnitt av vad länderna skulle ha haft om de haft egna valutor. Till sin natur är ett genomsnitt konstruerat att några är över och andra under. Eftersom inflationen är olika i olika länder, pga förväntningar, traditioner, kultur, ekonomiska förutstättningar etc., så kommer realräntan vara olika. I länder med hög inflation kommer realräntan vara låg eller negativ medan i länder med låg inflation hög.

  I många år var realräntan i flera sydeuropeiska länder negative. De tjänade på att låna. Och då lånade både folk och politiker. Och sedan insåg markanden att de inte skulle kunna betala och steg räntan vilket försämrade ekonomin vilket sänkte inflationen vilket ökade realräntan vilket ....

  Och så kommer det alltid att vara i ett EMU system. Man kan kanske möta problemen genom europeiska skatter och omfördelning till länderna i kris eller genom att harmonisera språket så att vi i europa flyttar lika mycket som amerikanerna. Men tror vi på detta som symtomdämpare?

  SvaraRadera
 23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 24. Christoffer Willenfort: "Det som hände var att de nationella politikerna levde över sina tillgångar och rackade upp enorma skuldberg".

  Joho och jaha, men varför tror du det kunde hända och hänt för alla valutaunioner mellan autonomt styrda länder som havererat inom decennier?

  Har inte ytterst med vänster eller höger att göra -- jag är höger -- utan om andra förutsättningar för att det ska fungera. (Se gärna länkar i min förra kommentar.)

  Håller naturligtvis med om att man ska föra "ansvarsfull" ekonomisk politik, men ingen kan ställa någon till svars om inte EU är en stat.

  Jag förordar inte EU som stat, men är hederlig om EMU (som jag även var under EMU-valrörelsen).

  (Just nu hör jag FP:s Carl B Hamilton tala om fredsprojekt i P1:s studio, att EMU är nödvändigt och ska gå vägen genom mer omfördelning och stöd till Grekland -- som om han inte vaknat och tror att det är EMU-valrörelse. Tyvärr valde röda SR motdebattören Jonas Sjöstedt som gnäller på åtstramningar och vinster. Inte ens en ansats till en fokuserad diskussion som för framåt.)

  SvaraRadera
 25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 26. Det är Tyskland som är orsaken till krisen. De har pumpat in billiga krediter till PIIGS-länderna för att få avsättning för sin export. De är således helt beroende av att konsumtionen på billig ansvarslös kreditgivning från tyska och franska banker fortsätter på samma nivå i PIIGS-länderna, annars förbyts snabbt det tyska handelsöverskottet till ett gapande underskott, vilket naturligtvis sker Q3 och Q4 2011, då åtstramningspaketen i PIIGS-länderna nu är beslutade och träder i kraft. Tyskland vill ha austerity, nu får de austerity. Deutschland - med cyniska överhöghetsanor från Hitlertiden - gillar att förslava resten av Europa med tvångsarbete, fattigdom och polisbrutalitet ifall de 'lata' svartmuskingarna protesterar - nu kan de själva få smaka sin beska tvångsupprepande totalitära 30-talsmedicin så kanske de kommer ner från sina ariskt höga hästar. Men kom inte & kräv mer svenska skattepengar till räddning av detta fascistoida och storhetsvansinniga Deutschland och La France, valutareserven i dollar ska inte skänkas till de ansvarslösa "fyra stora" som bara fortsätter högriskspekulera, höja bonusar, pensionsavtal och löner till bail-outdirektörerna - EU:s nya penningaristokrati som nu köpt lantegendomar för bail-outbonuspengarna och därför till varje pris vill rädda Neuropa så att de kan fortsätta casha in på EU-bidragen också. Neokolonialt svineri är vad stortyskarna hållit på med, mot sina grannländer i Europa, nu som då, och svinhugg går igen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.