Eurokrisen fortsätter och börjar nu få sidoeffekter. Till exempel att tillväxten i EU bromsas in – ytterligare.
Bortsett från att EMU/euron är ett illa genomtänkt projekt, så finns ett grundproblem. Det gamla vanliga: Man kan inte göra slut på mer pengar än man drar in. Det gäller så väl enskilda länder som EU. Men det är något politiker aldrig tycks förstå.
Ser man till tillväxten, så har frågan varit på tapeten länge i EU. Under många olika projektnamn. Men, det vill sig liksom aldrig riktigt. Vilket kan hänga ihop med att centralstyrning, byråkrati och politisk klåfingrighet inte är vad de europeiska företagen behöver.
Skall hjulen börja snurra måste politikerna göra helt om. Då måste vi få mindre byråkrati, mindre politisk klåfingrighet, färre regler och lägre skatter. Men det kommer nog aldrig att ske. Alltså fortsätter resan mot avgrunden.
EU and especially the Euro gives us growth and stability.
SvaraRadera-Your argument is invalid.
Mollemand har en poäng. Jag misstänker att om vi hade samma politiker vid makten i medlemsstaterna som nu men ingen union så skulle vi nog inte ha färre regler och mindre byråkrati för företag (och individer som korsar gränser) att behöva bekymra sig för, utan snarare mer.
SvaraRaderaI believe I was being sarcastic :P
SvaraRaderahttp://en.wikipedia.org/wiki/Sarcasm
OK, I now know that I was being sarcastic:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=2YcgACl1Sr8
Otherwise I would believe in the EUSSR - I'm sure I don't.
Framför allt så handlar det om att göra upp med "rättighetsmentaliteten". Det här tänket att bara för att jag har tjänat pengar på att handla på ett visst sätt så ska jag kunna tjäna pengar på det i all framtid.
SvaraRaderaSkiv- och filmindustrin är ju ett tydligt exempel på det. Hela immaterialrättsområdet skulle behöva en rejäl omskakning på EU-nivå för att släppa fram ny innovation och ny företagsamhet.
Politiken måste hela tiden våga utmana gamla strukturer som hindrar ny tillväxt. Men så länge de snarare är i symbios så kommer det inte att ske.