2011-08-19

2x4 års fängelse för Facebook-"skämt"

Två britter har, oberoende av varandra, dömts till fyra års fängelse för vad som förefaller vara fylleskämt om upplopp på Facebook.

Uppvigling och uppmaningar till våld är naturligtvis fel. Men i dessa fall känns reaktionen både missriktad och överdriven.

Aftonbladet: Mardröm för infosamhället

8 kommentarer:

  1. Humorn i det hela, om man nu kan tala om humor i sammanhanget, är att den styrande Tory-LibDem-koalitionen i oktober bestämde att antalet fångar i fängelserna skulle skäras ner i besparingssyfte, och att fängelse som påföljd i princip bara skulle gälla för dem som var farliga på utsidan.

    10 månader senare spärarr de in folk på fyra år för vad de skriver på Facebook...

    Fängelsemyndigheterna har nu varnat för att så många fängelsedomar på kort tid (hundra om dagen) kommer att fylla fängelserna inom kort...

    SvaraRadera
  2. Att uppmana till våld i en demokrati där man får skapa opinion, demonstrera och fritt arbeta för sina ideer är inte ok men dessa domar är vansinniga.

    Hade det varit så att dom uppmanat till våld och folk hade blivit skadade så hade det kanske varit rimligt med fyra års fängelse, nu hände ingenting, så påföljden borde inte blivit mer än böter.

    SvaraRadera
  3. As with all populism, it is about fishing for votes. There is absolutely no sense of values or moral in the decision. The English sense of justice is since colonial times 'crack down hard' - and that is just what a populist will do - regardless of the underlying problems.

    The last international demonstration we had of that was the 'war on terror' which was equally catastrophic. Our population are in general calmed by such stupidity, and thus we all suffer it. The medias loves nothing better than a state-sanctioned kangaroo court, and that will keep the common man from getting his sense of justice bruised on bigger issues.

    Such cases makes me loose faith in our fellow man.

    SvaraRadera
  4. Det är inte orimligt att de straffas, och fängelse är inte med nödvändighet helt fel heller — i nedersta delen av skalan. Minsta fängelsestraffet man kan få är väl typ två veckor i Sverige? Hade de fått varsin månads fängelse hade jag nog inte klagat.

    Men fyra år är en väldigt stor del av en människas liv. Det känns som en alldeles på tok för häftig reaktion från samhällets sida.

    SvaraRadera
  5. Tyvärr är Storbritannien på väg att spåra ur. Tillsammans med USA är det mitt älsklingsland men jag är ledsen över vad som händerr med båda länderna.

    SvaraRadera
  6. Själv är jag extremt allergisk för ursäkter med innebörden att man inte äger ansvar för att man har supit.

    Var och en av oss sitter med ett massmedium i handen. Om man inte kan hantera spriten så får man väl ge fan i att ha fb, twitter eller något annat kommunkationsmedel i närheten.

    Uppvigling är uppvigling och kan i Sverige ge sex månaders fängelse, såvida det inte är grovt brott som kan ge högst fyra års fängelse.

    Mot bakgrund av det känns domarna i England överdrivna, men liknande har vi sett här hemma efter göteborgskravallerna.

    SvaraRadera
  7. Jo, för uppvigling ringa brott döms inte till ansvar.

    "Vid bedömande huruvida ringa fall föreligger skall särskilt beaktas, om det förelegat endast obetydlig fara för att uppmaningen eller försöket skulle leda till efterföljd."

    SvaraRadera
  8. Om man sen ska utvidga diskussionen lite, så är det förstås problem för den brittiska staten att man "jagar en hel ungdomsgeneration" som en känd statsminister har uttryckt det.

    David Cameron skapar nog en draksådd som kan bli svår att tackla.

    Det här är svåra tider, och då gäller det att göra rätt prioriteringar. Cameron är nog inte mannen för det.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.