2011-09-21

Ner med priserna på data-roaming!

Pirate MEP Christian Engström gör sitt bästa för att ge de stora telebolagen blodstörtning.

8 kommentarer:

  1. Jag trodde aldrig jag skulle få se Henrik Alexandersson stödja ett förslag som går emot fri prissättning på marknaden.

    SvaraRadera
  2. Det är inte fri prissättning i dag. Det är de gamla statliga monopolen i Spanien och Italien som fuckar upp hela marknaden.

    De nya aktörer som försöker slå sig in ligger snarast på de nivåer Engström föreslår.

    Själv hoppas jag att dessa nya aktörer hinner före politikerna - så att det är marknaden själv som fixar det hela.

    SvaraRadera
  3. Dessutom handlar det om frekvenser som staten (rätt eller fel) har förlänat vissa utvalda aktörer. Så någon fri marknad har det aldrig varit.

    Givet detta kan det kanske finnas skäl att ställa krav på att de tjänster man tillhandahållit frekvenser för skall vara möjliga för medborgarna att använda.

    SvaraRadera
  4. Henrik, jag förstår faktiskt inte argumentet från ett marknadsliberalt perspektiv. Hur tänkte du nu? Skulle du argumentera för prisstyrning av hotelltjänster om staten lät tre hotellkedjor arrendera mark i centrum?

    SvaraRadera
  5. Men, hallå...

    Jag är inte ens säker på att frekvenserna är statens, att hyra ut.

    Och jag föredrar om marknaden löser det här på egen hand.

    Jag är personligen emot i princip all slag prisreglering, om någon skulle ha missat det.

    ---

    Problemet här - för att beskriva det som sker och det som Engström nu försöker skaka om - är i allt väsentligt följande:

    3-4 sydeuropeiska före detta monopol (i allt väsentligt fortfarande statligt ägda) har bildat en kartell som gör det omöjligt för alla andra aktörer att finna bra marknadslösningar.

    De totalt dominerande aktörerna i Spanien, Italien och Grekland skiter nämligen i om de få landsmän som reser till Nordeuropa får betala höga roamingavgifter. De försöker istället vrida ur varenda cent av de horder av nordeuropéer som turistar hos dem.

    Mycket talar dock för att det är en klen plan, när priserna är så höga att ingen kopplar upp sig längre.

    Det pris som de flesta andra aktörer vill ta ut ligger på lite drygt 500 spänn per GB, att jämföra med dagens 30-50.000 spänn per GB.

    Och produktionskostnaden är cirka sju spänn per GB.

    Något har ballat ur här. Så det är nog bara bra att det rörs om lite i grytan. Vilket kommissionen inte riktigt gör, men som Engström gör med besked.

    ---

    Själv hoppas jag på de nya, fria aktörer som är på väg in på marknaden. Aktörer som begriper att använda tekniken på ett smart sätt.

    De köper lokal 3&4G-uppkoppling wholsale, som sedan går rakt ner i internets stamnät. Och där är den extra kostnaden i princip noll. Speciellt som de inte behöver återkoppla till användarens hemland för de ekonomiska bitarna. (Tekniskt sett är det alltså inte ens "roaming" bara "användning".)

    De kommer, snart, att kunna sälja trådlös datauppkoppling för i stort sett samma pris som nationella bolag tar ut för uppkoppling i sitt eget land. Och de kommer att ha lösningar som inte bara fungerar i EU, utan även i större delen av världen i övrigt.

    SvaraRadera
  6. En sak till:

    Som konsument - det vill säga marknadskraft - är jag skitförbannad på tröga mobilbolag som bromsar utvecklingen genom affärsmodeller som till och med är kontraproduktiva för dem själva.

    De misshandlar konsumenterna för att försöka blockera ny konkurrens och alternativ teknik.

    Och på många håll i EU får de statens hjälp att göra det.

    SvaraRadera
  7. HAX Pratar strunt. Sannolikt av krasst partipolitiska skäl.
    Prisreglering är så långt ifrån marknadsliberalism man kan komma.

    Problemet med megaräkningar på roaming beror på slöa konsumenter. Slöa konsumenter beror på att konsumenterna räknar med att lagstiftning av den typ som Engström föreslår redan existerar.

    Lösningen är att låta de slöa konsumenterna stå sitt kast, dvs att de får minsann efterleva de avtal de frivilligt undertecknat. Efter ett tag kommer de sluta teckna med de operatörer som har dessa dyra priser varpå fenomenet kommer upphöra. På köpet får vi vassare och mer medvetna konsumenter.

    Det stämmer att det finns andra problem (ur ett marknadsliberalt perspektiv) med telekombranschen, men att föreslå ännu mer oliberal reglering för att lösa dessa är inte en bra idé.

    SvaraRadera
  8. "Prisreglering är en så dålig idé! Den fungerar inte ens i kommandoekonomier."

    Citat av Henrik Alexanderson

    http://henrikalexandersson.blogspot.com/2007/05/nu-blir-det-prisreglering.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.