2011-10-10

Är det kanske "fulbo" det kallas?

Någon läckte ett mail som (s)-ledaren Håkan Juholt borde fått för flera år sedan - om hur det där med riksdagens bostadsersättningar fungerar - till media.

Nu påstår Juholt själv att han aldrig fått något sådant mail. Det hävdas till och med att det handlar om ett dokument som inte existerar.

Detta blir snurrigare och snurrigare.

Socialdemokraternas partikassör försöker förklara för Sveriges Radio hur saker och ting inte hänger ihop... "Det där är ett icke-existerande papper. Det vore en välgärning om diskussionen om den här icke-existerande metoden och de icke-existerande underlagen kunde avföras från dagordningen."

Basta. Eller?

Mest intressant just nu är frågan: Vem försåg Aftonbladet med det eventuella icke-dokumentet i ruta ett?

Min gissning är att det här är något som kommer inifrån sosseriet. (Borgarna skulle aldrig våga sig på ett sådant stunt.) Och i så fall är den interna maktkampen inom (s) mer levande än vad man skulle kunna tro.

Det här kan bli underhållande.

SR SvD

35 kommentarer:

 1. Jag utgår ifrån att det faktiskt FINNS regler för detta, så vad är problemet? Det borde vara rätt så lätt och snabbt att jämföra dokumentet med de FAKTISKA reglerna?

  Känns som om antingen AB floppade rejält (igen), eller som att någon försöker sopa det under mattan på ett ytterst amatörmässigt sätt.

  SvaraRadera
 2. Ja, det finns regler.

  Sossarna tycks till och med ha ett internt reglemente som säger att ledamöterna är *skyldiga* att känna till sådana regler.

  Men det är inte det det handlar om just nu.

  Nu försöker man avleda uppmärksamhet från kärnfrågan - genom att ifrågasätta existensen av ett visst dokument.

  SvaraRadera
 3. Min poäng är att om dokumentet och reglerna överensstämmer, då är det väl egalt om huruvida dokumentet är "riktigt"?

  Eller missförstår jag något här?

  Är man inte ALLTID skyldig att känna till reglerna? Är rätt säker på att FK skulle bli rätt putt på mig om jag ovetandes bröt mot reglerna iaf.

  SvaraRadera
 4. Ja, en smarrig skandal verkar rulla fram...
  Jag tror dock att oavsett papprets/Juholts vara eller icke vara så kommer saker och ting att stabilisera sig: de konservativa i LO kollektivet (som är dem som bestämmer i det här landet) kommer tillslut att tröttna på cirkusen och ryta till på riktigt. S kommer då att formera om sig och producera en kandidat som klarar av att balansera höger och vänsterflygeln i partiet (gissningsvis något grått med ett förflutet i SSU och partiet sedan hjulet uppfanns som omöjligen kan provocera någon) och allt återgår till ursprungsposition. -Sveriges politik går inte framåt, den går i cirklar.

  SvaraRadera
 5. Men det faktum att han vid sitt tillträde sade sig vara särbo, eller rättare sagt Kul-bo, när det nu visar sig att han varit sambo i ett flertal år är också skumt.

  SvaraRadera
 6. Var fan var ni när Odenberg åkte taxi mellan riksdagen och karlaplan och ljög och påstod att han åkt runt i sin valkrets?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1058355

  .

  SvaraRadera
 7. Karlaplan är väl Odenbergs valkrets? ;-)

  SvaraRadera
 8. Jag misstänker också att det handlar om ett anfall inifrån S då det är Aftonbladet som används som klubba. De är den enda tidningen som upprepade gånger kallat det HJ gjort för "fusk". Alla andra större tidningar har varit mer försiktiga.

  Jag tror faktiskt att för närvarande borgarna håller tummarna för Juholt och hoppas att han klarar sig. Det vore betydligt värre för alliansen om Juholt byttes ut mot någon som kanske skulle ha en chans att vinna 2014.

  SvaraRadera
 9. Nu har jag sett ett nytt *bonamn som verkar passa in här. Det lyder föga överraskande KRIMBO.
  Det behöver väl inte ens tolkas för Micke (när/om han småningom lyckas lösgöra sig från sitt Ostermalmskomplex?)

  SvaraRadera
 10. @ Lucas,

  Med tanke på hur hela historien har rullats upp skulle jag inte förvånas om Juholt blir petad. Precis som du säger har nog en fallang inom (S) insett att valet 2014 är stendött om man inte gör sig av med Håkan J, problemet är att man är i en hopplös situation. Arvet efter 'Godsägaren' i partiet är ett helt dysfunktionellt ledarskikt utan riktiga ledarkandidater, dem gjorde sig 'Brukspatron' av med...

  Ett myteri på skutan är dock att föredra, så kan vi begrava socialdemokratin för gott. Synd att ingen kan gräva liknande skit på Reinfeldt eller Bildt. Eller ja, det verkar som om det var två killar som hittade lite skit på Bildt men dem lär vi inte se på 20 år...eller över huvudtaget!

  SvaraRadera
 11. Om det varit så att tjejen hade flyttat in hos Juholt och han missat att anmäla det, då hade det varit en baggis.

  Men nu flyttade han in hos tanten - och sökte *därefter* (för stort) bidrag.

  Det tror jag räcker för att få Aftonbladet att bestämma sin linje.

  SvaraRadera
 12. Baylan do, bailando, amigos adios, adios el bigote loco!

  Fast kanske lite väl uppenbart...

  SvaraRadera
 13. Mejlet fick han säkert, läste typ rubriken och kastade. Jag tvivlar lite på Juholts förklaring, tror mer att han tyckte att eftersom lägenheten i förorten var billigare än den förra han hade i innerstan så borde han få hela kostnaden betald. Den var ju mindre an förr!!
  Sen har han nog missat info och påminnelser om sitt ganska grava fel.
  Politiker, rutinerade, brukar försöka att sköta sig utan att kunna haffas för fusk eller oegentligheter då detta kan riskera karriären, vilket det sällan är värt. Kanske var för B Rosengren & några till. Juholt är nog mer en fuskande slarver, som nog är skyldig juridiskt, gissar jag. Kommer aldrig bli fälld annat än politiskt.

  Han är faktiskt lite död som partiledare.

  SvaraRadera
 14. @Lucas
  Skulle det vara Sommestad som inte gillar Juholt?

  SvaraRadera
 15. Gökbo? mökbo? rånbo? sosse..bo

  Bort me han

  SvaraRadera
 16. Givetvis är det Rosornas krig som blommat ut igen. Upplägget är så elegant så man kan bli tårögd:

  1 - Tillfället är utsökt valt då det precis varit en schism mellan partiledningen och riksdagsgruppen med anledning av budgeten,
  2 - I det första avslöjandet handlade det om 90 000 kr som Juholt "råkat ta ut."
  3 - Enligt manualen gör Juholt en kungspudel och naglar därvid fast sig själv i en position som han sedan inte kan lämna.
  4 - I nästa steg framgår det att han blivit varnad under sommaren.
  5 - För att elda på det hela ytterligare höjs nu beloppet till 160 000 kr
  6 - Det framkommer enligt "källor inom s" att Juholt för flera år sedan blev varnad för att han gjorde fel.

  Efter ovanstående steg har det hela nått stormstyrka och Juholt får puttra i sitt eget spad. Processen är nu självgående med desperata facebookinlägg och polisutredningar. Nästa steg som kommer de närmaste dagarna är att några ledande partimedlemmar av självbevarelsedrift offentligt börjar distansera sig från Juholt. Därefter är det bara en tidsfråga innan handduken måste kastas in.

  Man kan tycka vad man vill om Aftonbladets slaskjournalistik men de är mästare på att skapa den här typen av drev, med Lena Melin som försångare och resten av Aftobladet som kör. Frågan är vem som skrivit texten? Nuder, Östros...?

  /PHM

  SvaraRadera
 17. Självklart är det inifrån såseriet.

  Liberals is freakin´ compound of fingerpointin´ ´n´ droolin´ backstabbers.

  Det fick jag berättat för mig en gång av en opolitisk amerikan.

  SvaraRadera
 18. Ena dan si andra dan så....

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2006/10/ta-in-proffs.html

  SvaraRadera
 19. Juholt behöver bara hänvisa till "livspusslet" så är han grön.  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2006/10/nu-brjar-det-ntligen-hnda-saker.html

  SvaraRadera
 20. Aftonbladet skriver 2005.
  "Dubbel lön – och gratis bil
  Ola Rask: Det här kan man ju alltid diskutera"

  Idolporträtt av rektorn Här kan man läsa:
  "En ledamot som bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset kan få högst 8 000 kronor i månaden i ersättning för en övernattningsbostad i Stockholm."
  Varför klagar folk

  SvaraRadera
 21. Särbo, kulbo, sambo,näh tycker det passar bättre med dumbo.

  Jag upprörs inte lika mycket av myglet som av dumheten, detta är fan mer korkat än Maria Leissners obetalda TV-licenser.

  Juholt är en vandrande katastrof. Han hade guldläge när han tog över partiledarposten och det har han sjabblat bort? Gripenplan, skuggbudget, bidragsfusk och barnslig vägran att ställa upp i TV-debatt. Jösses, det är bara att gratta alliansen, sossarna är just nu sin egen värsta fiende.

  Men det är ändå inte det värsta, det värsta är alla gamla sossar som säkert funderar på att rösta på SD och, allvarligt talat, vem fan kan klandra dom?

  SvaraRadera
 22. Bengtson.

  Det handlar inte om att Reinfeld använde svart arbetskraft eller att Odenberg åkte taxi.

  Det handlar om hur ni hanterar det.

  SvaraRadera
 23. 'vi' hanterar det med ro och ser vad som händer.

  Som skeptiska till logik(kapitalism), rätt eller fel, ungefär.

  SvaraRadera
 24. Micke talar mycket om taxiresor, så låt oss följa det sidospåret:
  "I Ekot berättas att socialdemokratiska riksdagsmannen Sven Erik Österberg under nio månader åkt taxi för 76 912 kronor. Trots årskort på SJ och övernattningslägenhet i Stockholm har han åtta gånger åkt taxi mellan Färna i Västmanland och riksdagen. Mellan Färna och Västerås har han åkt 60 gånger. Kollektivtrafiken avfärdar han.

  Tvåa på listan är socialdemokraten Lars Wegendal. Hans taxiresor kostade under det senaste riksdagsåret 53 517 kronor. Trea är socialdemokraten Carina Adolfsson Älgestam. Hon åkte taxi för 53 388 kronor."
  SvD 2007

  SvaraRadera
 25. Du fortsätter att rabbla siffror Bengtson men mitt problem är INTE att du inte gillar fifflande utan att du ogillar det selektivt.

  Det är faktiskt så att många(dom flesta skulle jag vilja påstå) av er HYLLADE era egna politiker för att dom agerade korrupt (Reinfeld, Chilo Billström m.fl.och såg fifflandet som en rättfärdiga politiska gärningar.


  I ljuset av det blir ert skenheliga gnällande i det här och andra fall av socialdemokratiskt fiffel och schabbel patetiskt ur moralisk synvinkel.

  SvaraRadera
 26. Alla här har väl insett vid det här laget att micke har problem med i stort sett allt här i livet och verkligheten eftersom den är så sprängfylld av selektiv fascistmoral att den liksom ätit sig in i själva karossen på verkligheten...o sånt blir man inte av med så lätt. Höftförlamning, nackstelhet och skygglappar på en å samma gång. Jisses!

  SvaraRadera
 27. E/LD som tidigare gjorde misstaget att på denna blogg öppet och detaljerat avslöja sin uppskattning av den italienska fascismen får tydligen aldrig nog och ber nu ännu en gång att jag citerar honom i denna fråga.


  Detta ustället för att tillstå det faktum att dom flesta på den här och andra högerbloggar UPPSKATTADE Reinfelds, Chilos, Billströms och andra högerpolitikers parasiterande och i dom fallen omöjligt kunde greppa varför dessa politiker skulle bära anvar för sina gärningar.

  SvaraRadera
 28. OK, Micke, jag ger mig,
  Aldrig siffror, lovar undvika högerbloggar.
  Kan du godkänna DalaDemokraten. Får jag läsa den?

  Widar Andersson, Folkbladet, går det för sig? ett rejält säkerhetsavstånd till floran av förmåner.

  Lovar byta stavning på dörrskylten, tydligen stavas mitt namn Bengtson, tack för påpekandet, Säger som Juholt, kände inte till detta, men nu ska jag genast ställa till rätta

  SvaraRadera
 29. Jag har en känsla av att detta kommer att behandlas som STASI-dokumenten. Om obehagliga sanningar är på väg TT avlöjas är det bäst att begrava dem.

  SvaraRadera
 30. Riksdagsförvaltningen har gjort en dundertabbe.

  De har inte frågat Håkan Juholt om hur mycket pengar han vill ha. De har inte frågat Håkan Juholt om han delar lägenheten med någon annan.

  Samtidigt vet Riksdagsförvaltningen att de allra flesta som skaffar egen lägenhet och inte tar någon av Riksdagens lägenheter är just par som vill ha ett större boende. Om Riksdagsförvaltningen då vill begränsa ersättningen så är väl det minsta man kan göra att fråga om man händelsevis är sambo med någon?

  Det är Riksdagsförvaltningens skyldighet enligt lag att betala ut skälig ersättning för övernattningsbostäder. Ingenstans på blanketten eller i regelverket ankommer det på ledamoten att själv ta ställning till vad som är skäligt. Möjligen kan det bli en fråga om ledamoten vill överklaga Riksdagsförvaltningens beslut.

  Jag kan inte se att Håkan Juholt lämnat felaktig information. Men Riksdagsförvaltningen har inte inhämtat tillräckligt underlag för att kunna fatta ett rimligt beslut. Ansvaret bör och ska läggas på Riksdagsförvaltningen.

  Det är mänskligt att låta Håkan Juholt ta hela smällen, men rätt är det inte.

  SvaraRadera
 31. WysiWyg

  Poängen är att av alla möjliga tolkningar av situationen så valde Aftonbladet den för Juholt sämst möjliga.

  Varför gjorde man det? För att man tagit ställning mot Juholt?

  SvaraRadera
 32. OK, Micke, jag ger mig,
  Aldrig siffror, lovar undvika högerbloggar.
  Kan du godkänna DalaDemokraten. Får jag läsa den?
  ----------------------------
  Du får läsa vad du vill bara du förhåller dig likadant till Juholts eventuella fiffel som till Odenbergs uppbara och icke polisanmälda.


  Sen kan ni ju fundera över hur många riksdagsmän i Alliansen ni räknar med att det finns som inte redovisar sina inneboende:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annu-en-ledamot-betalar-tillbaka_6539579.svd

  SvaraRadera
 33. Johan Tjäder

  Av alla möjliga tolkningar av rättsordningen verkar Juholt m.fl. politiker alltid välja den tolkning som maximerar den egna privata nyttan och som medför större skada för skattebetalarna.

  Är inte det ett märkligt sammanträffande

  Tristan

  SvaraRadera
 34. @Trisdan

  Riksdagsledamöter kan man inte lita på. Det är därför Riksdagsförvaltningen getts i uppdrag att granska och godkänna ledamöternas ersättningsanspråk. Ett uppdrag som de har misskött grovt i detta fall.

  Man undrar ju vad som gömmer sig under ytan.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.