2011-10-12

Avskaffa sommartiden, inte vintertiden

Två centerpartister har lämnat in en riksdagsmotion om att avskaffa krånglet med sommar- och vintertid.

Jag är i princip för. Men ändå är jag lite fundersam...

Det centerpartisterna vill avskaffa är det som egentligen är normaltiden, det vill säga vintertiden. Istället vill de att vi permanent skall övergå till det politiska påfundet sommartid. Tveksamt.

Skulle vi inte kunna enas om att klockan är tolv på dagen när solen står som högst på himlen? Och slippa gå upp onaturligt tidigt?

"Vintertid" jämt!

Nyheter24 har en lista på redaktionens favoritmotioner...

11 kommentarer:

 1. Själv så föredrar jag somamrtiden. Jag tycker det är totalt onödigt med några extra timmar på morgonen när man ändå bara är i en dimma och är på väg till jobbet. Bättre då att ha det ljusare aningens längre på eftermiddagen.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också man bör köra på normaltid året runt. Att välja sommartiden vore att sätta oss i en tidszon som endast Haparanda och några andra gränsstäder faktiskt ligger i och som är så på gränsen att det inte spelar någon roll. Sverige och Norge ligger geografiskt sett inklämt ganska exakt i rätt tidszon. Sen vad gäller när solen går upp och ner spelar det ingen roll här Uppe. Är det sommar är den alltid uppe och är det vinter är den aldrig uppe.
  Tidszonskarta över världen: KLICK

  SvaraRadera
 3. För mig som bor i Bryssel är det där med sommartid extra kinkigt. Jag befinner mig ju egentligen en tidzon västerut jfm Sverige. Så att gå upp kl 05 för att ta sig till flyget är, under sommartid, i själva verket att kliva upp kl 03. Vilket är inhumant och grymt.

  (Sett till soltid, alltså.)

  SvaraRadera
 4. Alltså, de vill dels slippa förändringen som sommartid innebär, men de vill också byta tids-zon.

  Det här säger troligen mer om motionärernas dygnsrytm än om deras förslag. Troligen är de också av den typen att kan inse att människor är olika. Både morgon och kvällsmänniskor är en realitet, och det som justerar vår inre klocka är solen. Det är därför en morgonmänniska fortfarande kommer att vara en sådan när denne acklimatiserat sig efter jet-lag. Mindre känt är också att vår inre klocka inte har ett dygn som är lika långt som naturens. De flesta har ett längre dygn än naturen, det är därför de flesta har lättare att vara uppe en timme längre, än att kliva upp en timme tidigare. Men det finns dem med "kort-dygn" också. Ju större differensen på dygnet är, desto lättare är det för personen i fråga att anpassa sig, tex. efter jet-lag. Just genom att nyttja den där tidsdifferansen, oftast då genom att vara uppe lite längre varje kväll.

  Men hos vissa människor är denna kunskap oerhört obekväm och stoder mot allt de blivit uppfostrade till, industrisamhällets inrutade tidspassning.

  -steelneck

  SvaraRadera
 5. Ni är idioter allihopa! Lyckligtvis är ni betydligt smartare än genomsnittet - ni vill bli av med sommartiden ;)

  Nästa steg är att inse att tidszoner är ett gissel. Varför i hela friden ska solen stå som högst klockan 12 just där DU är? Vi europer, i synnerheten vi i den norra delen, brukar klara oss hyfsat när vi ska boka ett möte med någon i en annan tidszon. Tyvärr gäller det inte riktigt resten av planeten (och alldeles för få nordeuropéer). Ge upp. Ge oss UTC nu!

  SvaraRadera
 6. Jaha, då går jag emot strömmen då. Jag säger, behåll otyget!

  Jag har alltid varit likgiltig eller tyckt att det ska slopas. Men så tog jag bil och körkort.

  Det jag har märkt är att man få ljusare lite längre på morgonen när man kör bil till jobbet. Detta leder till mindre trafikolyckor. Så otyget räddar liv.

  SvaraRadera
 7. Själv tycker jag vi skall ändra definitionen på kilogram så jag kan gå ned i vikt utan att banta.

  SvaraRadera
 8. Jag vill ha kortare timmar så dagarna på jobbet går snabbare.

  SvaraRadera
 9. Jag vill jobba mindre (så jag inte känner mig så exploaterad och alienerad) och fä mer betalt. Gå med i Facket. Vi är till för dig!

  SvaraRadera
 10. om man inte ändrar klockan vår/höst spelar det ju ingen roll!!

  SvaraRadera
 11. När vetenskapsmännen insett problemet med sommartiden är det naturligtvis inte märkligt att två centerpartister kommer med ett förslag, som visserligen löser problemet med dödsfarliga tidsomställningar för våra biologiska klockor, men som samtidigt är komplett ologiskt.

  Självfallet ska vi som alla andra länder ha solen högst på himlen kl. 12 samt inte vrida fram och tillbaka klockorna likt idioter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.